Monday, December 26, 2016

General Awareness Practice MCQs for all Bank Exams

1. Najeeb Jung resigned as the Lieutenant-Governor of which of the following Union Territories on December 22, 2016?
1) Puducherry
2) Delhi
3) Lakshadweep
4) Andaman and Nicobar Islands
5) None of these

2. Doris Leuthard was elected as the President of which of the following
countries on December 7, 2016?
1) Latvia
2) Switzerland
3) Lithuania
4) Bulgaria
5) Estonia

3. Who was crowned Miss World 2016?
1) Yaritza Reyes (Dominican Republic)
2) Natasha Mannuela (Indonesia)
3) Stephanie Del Valle (Puerto Rico)
4) Catriona Gray (Philippines)
5) Lenty Frans (Belgium)

4. Who was named ICC ODI Cricketer of the Year on December 22, 2016?
1) David Warner
2) A.B. de Villiers
3) Chris Gayle
4) Quinton de Kock
5) Virat Kohli

5. John Ashe passed away recently. He was former?
1) UNGA President
2) UNESCO Director General
3) WTO Director General
4) IMF Managing Director
5) World Bank President

6. Which of the following districts in Assam is India's first island district?
1) Biswanath
2) Sivasagar
3) Majuli
4) Hojai
5) Nagaon

7. Who is the present President of Panama?
1) Daniel Ortega
2) Isabel Saint Malo
3) Ricardo Martinelli
4) Juan Manuel Santos
5) Juan Carlos Varela

8. Cosco container ship became the first to travel through the Panama Canal's newly expanded locks on June 26, 2016. It belongs to?
1) Russia
2) USA
3) Japan
4) China
5) Brazil

9. Who won the women's singles title of the Australian Open Super Series Badminton tournament in
June 2016?
1) P.V. Sindhu
2) Saina Nehwal
3) Sun Yu
4) Ruthvika Shivani
5) Carolina Marin

10. Which country won the 2016 Men's Hockey Champions Trophy held in London?
1) Australia
2) India
3) Germany
4) Netherlands
5) Spain

11. Arktika is a nuclear-powered icebreaker ship. It is launched by?
1) Russia
2) China
3) Japan
4) USA
5) Denmark

12. An Unmanned Aerial Vehicle (UAV), commonly known as a drone, is an aircraft without a
human pilot aboard. Which of the following drones belong/s to the USA?
1) Predator
2) Reaper
3) Global Hawk
4) Both 1 and 2
5) All 1, 2 and 3

13. Terrorists killed 44 people at the Ataturk Airport on June 28, 2016. It is the main international airport serving?
1) Tehran
2) Baghdad
3) Istanbul
4) Damascus
5) Jerusalem

14. Polar Satellite Launch Vehicle rocket (PSLV-C34) launched how many satellites in a single
mission on June 22, 2016?
1) 22
2) 18
3) 17
4) 20
5) 24

15. The record for the most number of satellites launched in a single mission belongs to which of the
following countries?
1) USA
2) Japan
3) UK
4) China
5) Russia

16. What is the name of the ISRO's commercial arm?
1) Planet Labs
2) Astrium
3) Antrix Corporation
4) Intelsat
5) Inmarsat

17. At the 2016 International Indian Film Academy (IIFA) Awards ceremony who was honored with
the Woman of the Year Award?
1) Sridevi
2) Deepika Padukone
3) Kangana Ranaut
4) Priyanka Chopra
5) Moushmi Chatterjee

18. Which of the following is a French-origin fighter aircraft?
1) Tejas
2) Sukhoi-30
3) MiG-21
4) Mirage-2000
5) Chengdu J-7

19. Ranu Langthasa has been appointed the first woman Chairperson of the North Cachar Hills
Autonomous Council (NCHAC) in?
1) Arunachal Pradesh
2) West Bengal
3) Assam
4) Tripura
5) Meghalaya

20. Four Indian-Americans were honored with the Great Immigrants: The Pride of America Award
2016. Who among the following is not one of them?
1) Sundar Pichai
2) Hari Sreenivasan
3) Vikram Malhotra
4) Bharati Mukherjee
5) Indra Nooyi

21. Boxing legend Muhammad Ali passed away recently. He belonged to?
1) USA
2) Cuba
3) Jamaica
4) Egypt
5) Nigeria

22. The 17th International Indian Film Academy Awards ceremony was held in June 2016 in?
1) Colombo
2) Madrid
3) London
4) Toronto
5) Sydney

23. Who was awarded the 25th G.D. Birla Award for Scientific Research in June 2016?
1) Ashoke Sen
2) Dipankar Das Sharma
3) Sanjay Mittal
4) Raghavan Varadarajan
5) None of these

24. Who among the following coaches was chosen for the Mohun Bagan Ratna award for his contribution to the Mohun Bagan football Club?
1) Armando Colaco
2) Amal Dutta
3) Santosh Kashyap
4) Syed Nayeemuddin
5) None of these

25. Which film won the Best Film award at the 19th Shanghai International Film Festival in June 2016?
1) Jolly LLB
2) Thithi
3) Bahubali
4) Bajirao Mastani
5) None of these

26. Gordie Howe, one of the greatest ice hockey players of all time, passed away recently. He
belonged to?
1) Iceland
2) Norway
3) Canada
4) Sweden
5) None of these

27. Desert Eagle II was held recently. It was the second in the series of bilateral exercises between
Indian Air Force (IAF) and the Air Force of?
1) Saudi Arabia
2) Oman
3) Qatar
4) United Arab Emirates
5) Iraq

28. The Defense Ministry has given its approval for the purchase of 145 Ultra-Light Howitzers
(ULH) guns from?
1) USA
2) Australia
3) Israel
4) Ireland
5) New Zealand

29. In June 2016 India became a full member of the Missile Technology Control Regime (MTCR) as
its?
1) 33rd member
2) 34th member
3) 35th member
4) 36th member
5) 37th member

30. In which year was the Missile Technology Control Regime established?
1) 1985
2) 1986
3) 1987
4) 1988
5) 1989

31. Railway Minister Suresh Prabhu has flagged off Champaran Satyagrah Express in Motihari in?
1) Bihar
2) Uttar Pradesh
3) Jharkhand
4) Madhya Pradesh
5) None of these

32. The plenary meeting of the Nuclear Suppliers Group (NSG) was held in June 2016 in?
1) Beijing
2) Seoul
3) Tokyo
4) Geneva
5) The Hague

33. The Nuclear Suppliers Group consists of how many members?
1) 45
2) 46
3) 48
4) 44
5) 43

34. Which country was elected as Chair of a permanent committee of the United Nations for the first
time recently?
1) Yemen
2) Syria
3) Lebanon
4) Israel
5) Iraq

35. The United Nations General Assembly elected five non-permanent members of the United
Nations Security Council in June 2016. Which of the following countries is not one of them?
1) Ethiopia
2) Bolivia
3) Sweden
4) Kazakhstan
5) India

36. India is a member of which of the following international groupings?
1) Nuclear Suppliers Group
2) The Australia Group
3) The Wassenaar Arrangement
4) All 1, 2 and 3
5) None of these

37. Which of the following groups was established in response to India's first nuclear tests in 1974?
1) G7
2) NSG
3) G4
4) IAEA
5) None of these

38. Prime Minister Narendra Modi launched the second International Yoga Day celebrations on
June 21, 2016 in?
1) New Delhi
2) Pune
3) Gandhinagar
4) Chandigarh
5) Panipat

39. Calder Memorial Trophy is associated with which of the following sports?
1) Golf
2) Rugby
3) Ice Hockey
4) Polo
5) Baseball

40. Who is the author of the book "A Life in Diplomacy"?
1) Sujatha Singh
2) Nirupama Rao
3) Shiv Shankar Menon
4) M.K. Rasgotra
5) Vikas Swarup

ANSWERS:
1) 2 2) 2 3) 3 4) 4 5) 1 6) 3 7) 5 8) 4 9) 2 10) 1
11) 1 12) 5 13) 3 14) 4 15) 5 16) 3 17) 4 18) 4 19) 3 20) 5
21) 1 22) 2 23) 3 24) 4 25) 2 26) 3 27) 4 28) 1 29) 3 30) 3
31) 1 32) 2 33) 3 34) 4 35) 5 36) 5 37) 2 38) 4 39) 3 40) 4

Sunday, December 25, 2016

GENERAL AWARENESS PRACTICE QUESTIONS FOR BANK EXAMS

1. Which of the following countries has been opened the world's first solar road made with 30,000 square feet of solar panels?
(a) Russia
(b) USA
(c) France
(d) Japan
(e) China

2. Name the actor, who has become the highest advance tax paying in 2016?
(a) Aamir Khan
(b) Ranbir Kapoor
(c) Salman Khan
(d) Akshay Kumar
(e) Hrithik Roshan

3. Which country has launched atmospheric CO2-monitoring Tan Sat satellite, in an effort to curb and monitor greenhouse gas emissions? 
(a) China
(b) Germany
(c) India
(d) Bhutan
(e) UAE

4. Which among the following Indian cities has emerged as the country's most well-read city in the fourth consecutive year with Bengaluru and Mumbai taking the second and third spot, according to Annual Reading Trends Report 2016 by Amazon? 
(a) Hyderabad
(b) Chandigarh
(c) Pune
(d) New Delhi
(e) Chennai 

5. Name the bollywood actor/actress, who has been ranked No. 1 on the fifth Forbes India Celebrity 100 List? 
(a) Priyanka Chopra
(b) Salman Khan
(c) Akshay Kumar
(d) Ranveer Singh
(e) Alia Bhatt

6. Name the country, which has won the the FIFA Team of the year 2016 title?
(a) Italy
(b) Canada
(c) Germany
(d) Argentina
(e) Other those the given options

7. Name the player, who has been awarded the best footballer of the year by All India Football Federation (AIFF)?
(a) Gurpreet Singh Sandhu
(b) Bhaichung Bhutia
(c) Sunil Chhetri
(d) Ishan Pandita
(e) Jeje Lalpekhlua

8. Which country has announced to hold its first ever joint military exercise to begin a new level of bilateral military engagement with China recently?
(a) Nepal
(b) India 
(c) Pakistan
(d) Sri Lanka
(e) Myanmar

9. Eminent modern Bengali poet ___________ has been chosen for the prestigious Jnanpith Award for 2016, the literary organisation has announced. 
(a) Sitakant Mahapatra
(b) Keki N Daruwalla 
(c) Shankha Ghosh
(d) Shiv K Kumar
(e) Other those the given options

10. Odisha Chief Minister _____________ has launched “Biju Sishu Surakshya Yojana” for care and protection of HIV-positive orphan children in the state.
(a) Raghubar Das
(b) Naveen Patnaik
(c) Mamata Banerjee
(d) Sarbananda Sonowal
(e) Nitish Kumar

ANSWERS:
1. c, 2. e, 3. a, 4. d, 5. b, 6. d, 7. e, 8. a, 9. c, 10. b

COMPETITION POWER MAGAZINE JANUARY 2017 ISSUE

COMPETITION POWER MAGAZINE DECEMBER 2016 ISSUE

  

GENERAL AWARENESS MCQs FOR BANK EXAMS

1. Which country has decided to remove the 100-bolivar bank note from circulation in December 2016?
1) Venezuela
2) Colombia
3) Brazil
4) Bolivia
5) Argentina

2. Which is the first entity in India to start a Payments Bank?
1) Reliance
2) Airtel
3) Paytm
4) India Post
5) Vodafone

3. What is the present reverse repo rate?
1) 6.25%
2) 5.25%
3) 5.75%
4) 5.5%
5) None of these

4. Forbes magazine has released the list of the World's Most Powerful People 2016. What is the rank of the Indian Prime Minister Narendra Modi in this list?
1) 2
2) 3
3) 6
4) 9
5) 7

5. India signed a landmark civil nuclear agreement with which of the following countries on November 11, 2016?
1) Vietnam
2) China
3) Philippines
4) Japan
5) Qatar

6. What is the maximum deposit amount insured by the Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (DICGC)?
1) Rs. 50,000
2) Rs. 2,00,000
3) Rs. 1,00,000
4) Rs. 2,50,000
5) None of these

7. Daniel Ortega won a third consecutive term as the President of which of the following countries in November 2016?
1) Nicaragua
2) Panama
3) Surinam
4) Guatemala
5) Paraguay

8. The 11th East Asia Summit (EAS) was held in September 2016 in which of the following countries?
1) Vietnam
2) Philippines
3) Singapore
4) Laos
5) Myanmar

9. What is India's rank out of 190 countries in the World Bank's annual report on the ease of doing
business released in October 2016?
1) 129
2) 141
3) 130
4) 143
5) 140

10. Fidel Castro passed away on November 25, 2016. He governed which of the following countries
as the President from 1976 to 2008?
1) Bahamas
2) Haiti
3) Jamaica
4) Cuba
5) Mexico

11. "The Giving Pledge" encourages the world's wealthiest individuals and families to donate a majority of their wealth to philanthropic causes. This organization was started in 2010 by?
1) Warren Buffett and Paul Allen
2) Bill Gates and Michael Bloomberg
3) Mark Zuckerberg and Larry Ellison
4) Warren Buffett and Bill Gates
5) David Rockefeller and Richard Branson

12. Donald Carr passed away recently. He was a former cricketer from?
1) West Indies
2) England
3) South Africa
4) Australia
5) None of these

13. Afghan-India Friendship Dam or the Salma Dam is situated in which of the following provinces of Afghanistan?
1) Bamyan
2) Helmand
3) Herat
4) Kandahar
5) Kunduz

14. The South Asian University (SAU), an initiative of the eight South Asian countries, held its first
convocation ceremony recently. SAU is in?
1) Kathmandu
2) Dhaka
3) Thimphu
4) New Delhi
5) Islamabad

15. Gudni Johannesson assumed office as the President of which of the following countries on August
1, 2016?
1) Ireland
2) Sweden
3) Denmark
4) Slovenia
5) Iceland

16. "Sahyog Hyeoblyeog 2016" is a joint coast guard exercise held off Chennai coast recently between India and?
1) Japan
2) Vietnam
3) South Korea
4) China
5) Philippines

17. Major General Per Gustaf Lodin has been appointed as Chief Military Observer and Head of Mission for the United Nations Military Observer Group in India and Pakistan (UNMOGIP). He belongs to?
1) Ghana
2) Sweden
3) Kenya
4) Argentina
5) Bulgaria

18. Who has been appointed as the Chief Executive Officer of National Investment and Infrastructure Fund (NIIF)?
1) G. Kalyanakrishnan
2) B.S. Bassi
3) A.R. Karve
4) Sujoy Bose
5) Satya Pal Jain

19. The Indian Air Force inducted three women fighter pilots for the first time in June 2016. Who among the following is one of them?
1) Bhawana Kath
2) Avani Chaturvedi
3) Mohana Singh
4) Both 1 and 2
5) All 1, 2 and 3

20. Indigenously built heavyweight anti-submarine torpedo was inducted in the Indian Navy on June 29, 2016. What is its name?
1) Akash
2) Varunastra
3) Tiger Fish
4) Arihant
5) Astra

21. Which of the following is the mascot of the 2016 Summer Olympics held in Rio de Janeiro?
1) Tom
2) Wenlock
3) Miga
4) Tikhor
5) Vinicius

22. Which State topped in providing jobs under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) for the year 2015-16?
1) Tripura
2) Mizoram
3) Sikkim
4) Arunachal Pradesh
5) None of these

23. The recently launched "Tiger Express" semi-luxury train will take the guests onboard to the world
famous Bandhavgarh and Kanha National Parks in?
1) Odisha
2) West Bengal
3) Madhya Pradesh
4) Rajasthan
5) Uttar Pradesh

24. HDFC Ergo General Insurance Company has recently completed the acquisition of 100 percent shares of which of the following general insurance companies for
Rs. 551 crore?
1) Bharati Axa
2) Bajaj Allianz
3) ICICI Lombard
4) L&T
5) Tata-AIG

25. Which of the following microfinance institutions has been renamed as Bharat Financial Inclusion
Limited?
1) Disha Microfin
2) SKS Microfinance
3) Suryoday Microfinance
4) Bandhan
5) None of these

26. The India Post Payments Bank (IPPB) will offer demand deposits such as savings and current accounts up to a balance of?
1) Rs. 1 lakh
2) Rs. 2 lakh
3) Rs. 3 lakh
4) Rs. 4 lakh
5) Rs. 5 lakh

27. Which is the least peaceful country in the world as per the 2016 Global Peace Index?
1) Yemen
2) Ukraine
3) Libya
4) North Korea
5) Syria

28. Which Indian city hosted the junior men's hockey World Cup in December 2016?
1) Bhubaneswar
2) Nagpur
3) New Delhi
4) Lucknow
5) Chandigarh

29. The SDR scheme was introduced by the Reserve Bank of India in 2015 to help banks recover their loans by taking control of the distressed listed companies. What is the full form of this SDR scheme?
1) Strategic Drawing Rights
2) Strategic Debt Restructuring
3) Special Debt Restructuring
4) Special Debt Recovery
5) None of these

30. Which of the following are not insured by the DICGC?
1) Foreign Banks
2) Private Banks
3) Regional Rural Banks
4) Primary Cooperative Societies
5) 1 and 2

31. Which of the following is not a private sector bank?
1) Yes Bank
2) Bandhan Bank
3) Karnataka Bank
4) IDFC Bank
5) Dena Bank

32. Who among the following authors won the 2016 PEN Pinter Prize?
1) Doris Lessing
2) Margaret Atwood
3) Svetlana Alexivich
4) Paul Beatty
5) Han Kang

33. Who is the only Indian to win two gold medals at the Paralympics?
1) Deepa Malik
2) Mariyappan Thangavelu
3) Devendra Jhajharia
4) Varun Singh Bhati
5) None of these

34. Miroslav Klose, the all-time World Cup top scorer, announced his retirement recently. He played international football matches for?
1) Spain
2) Portugal
3) Poland
4) Germany
5) Italy

35. Indian currency notes are printed at four printing presses. Which of the following places is not one of them?
1) Nasik
2) Mysore
3) Dewas
4) Salboni
5) Noida

36. SBI Life Insurance is a joint venture between State Bank of India and?
1) Mitsui Sumitomo
2) AIG
3) BNP Paribas Cardif
4) Legal and General
5) IAG

37. Who won the 2016 US Open men's singles tennis title?
1) Novak Djokovic
2) Andy Murray
3) Roger Federer
4) Stanislas Wawrinka
5) Rafael Nadal

38. Ryder Cup is associated with which of the following sports?
1) Boxing
2) Cycling
3) Chess
4) Football
5) Golf

39. Who is the author of the book "The Great Derangement: Climate Change and the Unthinkable"?
1) Al Gore
2) Rajendra Pachauri
3) Amitav Ghosh
4) Jairam Ramesh
5) None of these

40. World Diabetes Day is observed on?
1) August 14
2) September 14
3) October 14
4) November 14
5) December 14

ANSWERS
1) 1 2) 2 3) 3 4) 4 5) 4 6) 3 7) 1 8) 4 9) 3 10) 4
11) 4 12) 2 13) 3 14) 4 15) 5 16) 3 17) 2 18) 4 19) 5 20) 2
21) 5 22) 1 23) 3 24) 4 25) 2 26) 1 27) 5 28) 4 29) 2 30) 4
31) 5 32) 2 33) 3 34) 4 35) 5 36) 3 37) 4 38) 5 39) 3 40) 4

Friday, December 23, 2016

Vijaya Bank Recruitment of Probationary Manager Posts

Vijaya Bank, there are 44 vacant posts for Probationary Manager Security - 20, Probationary Manager Rajbhasha - 10, Probationary Manager Law - 14, for these posts desired and eligible candidates are invited online application. 

Starting date for online application registration is 19 December, 2016 and the last date for the application submission is 09 January, 2017.

Vijaya Bank Recruitment 2017 Apply 44 Probationary Manager Posts

Total Post : 44 


Name of Post : 1. Probationary Manager Security - 20
2. Probationary Manager Rajbhasha - 10
3. Probationary Manager Law - 14


Education Qualification : Post Graduation Degree from a reputed University/Institution.


Age Limit : 20 years and maximum of 45 years for Post(1), 20 – 35 years for Post(2,3) as on 01-10-2016. 


Application Fee :
 For General/OBC Candidates Application Fee is - 600/- & For All Other Candidates (PH/ST/SC) Application Fee is - 100/-


Selection Process : Performance in Interview and Group discussion Test.


How to Apply :
 Candidates need to access vijayabank.com Go through the official notification for this vacancy.


Postal Address : Vijaya Bank P.O Box No.5136 G.P.O Bangalore – 560001.

Important Dates
Application Online Start : 19 December, 2016 
Last Date for Registration : 09 January, 2017 
Last Date for Receiving Hard Copy : 16 January, 2017 
Last Date for Receiving Hard Copy (For Flung Areas) : 20 January, 2017 

Important Links
Download Notification : https://www.vijayabank.com/images/fckimg/file/HRD/VIJAYA%20BANK%20-%20EMPLOYMENT%20NEWS%20-%20ENG%20-%20DRAFT.pdf 
Apply Online : http://ibps.sifyitest.com/vbrpmdec16/ 
Official Website : www.vijayabank.com

Bank of Baroda Recruitment Patna Sweeper Cum Peon Posts

Under Bank of Baroda (BOB), there is recruitment for the vacant posts of 227-Sweeper Cum Peon and 08-Peon. application are invited online from the desired and eligible candidates for total 235 posts. In respect of this recruitment, the vacant number of posts is 235. Some among the given posts as per rule are reserved for the candidates of different categories. The number of posts may decreased or increased. 

Starting date for online application registration is 16 December, 2016, and the last date for the application submission is 05 January, 2017. Age relaxation as per the government rules.

Bank of Baroda Recruitment Patna – 235 Sweeper Cum Peon & Peon


Total Post : 235 


Name of Post : Sweeper Cum Peon-227 and Peon-08 


Education Qualification : 10th/ Matriculation Standard examination or its equivalent. The candidate should be able to read & write in local vernacular language. Knowledge of English will be given added weightage.


Age Limit : 18 to 26 years as on 31-10-2016.


Pay Scale : Sweeper Cum Peon : Rs.9560-18545/- Peon : Rs.9560-18545/-


Application Fee :
 General and others candidates have to pay Rs. 400/- and Rs. 100/- for SC/ST/PWD category through debit card/ credit card/Internet Banking.


Selection Process : Candidates will be selected based on online examination on merit.


How to Apply : Interested Candidates may apply Online through the website www.bankofbaroda.co.in from 16.12.2016 to 05.01.2017.

Important Dates

Application Online Start : 16 December, 2016 
Last Date for Registration : 05 January, 2017 

Important Links

Download Notification : http://patna.bobcareers.in/document/notification-bihar&jharkhand-eng.pdf 
Apply Online : http://patna.bobcareers.in/ 
Official Website : www.patna.bobcareers.in

Thursday, November 10, 2016

Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) Specialist Officers Recruitment

Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) has published notification to conduct online examination for the next Common Recruitment Process (CRP) for selection of personnel in Specialist Officers cadre posts.

Post Details:
1. I.T Officer (Scale-I): 335 Posts
2. Agricultural Field Officer (Scale-I): 2580 Posts
3. Rajbhasha Adhikari (Scale-I): 65 Posts
4. Law Officer (Scale-I): 115 Posts
5. HR/Personnel Officer (Scale-I): 81 Posts
6. Marketing Officer (Scale-I): 946 Posts
Total No. of Posts: 4122
Age Limit: 20 - 30 years as on 01.11.2016.


Qualification: Engineering/ Technology Degree in CSE/ IT/ ECE/ Electronics/ Electronics & Instrumentation/ Degree in Agriculture/ Horticulture/ Animal Husbandry/ Veterinary Science/ in relevant discipline/ Post Graduation Degree in Hindi with English/ Bachelor Degree in Law (LLB) & enrolled as an advocate with Bar Council/ Post Graduation degree/ MMS (Marketing)/ MBA (Marketing)/ PGDBA/ PGDBM/ PGPM/ PGDM with specialization in Marketing.


How to apply: Candidates can apply online through IBPS website.
Online Registration including edit/ modification of application: 16.11.2016 to 02.12.2016.
Payment of Application Fees- Online: 16.11.2016 to 02.12.2016.
Online Examination (Tentative dates): 28.01.2017 & 29.01.2017.

For Detailed Notification Click Here


For Online Application Click Here

Bank of Baroda Recruitment of Specialist Officers

Bank of Baroda has published employment notification for the recruitment of Specialist Officer vacancies.

Post Details:
1. Credit Analysts (Chartered Accountants): 40 Posts
2. Finance / Credit (MMG/S-II): 235 Posts
3. Finance / Credit (MMG/S-III): 205 Posts
4. Trade Finance: 100 Posts
5. Treasury - Product Sales: 20 Posts
6. Treasury - Dealers/ Traders: 05 Posts
7. Treasury - Relationship Managers (Forex/ Derivatives): 03 Posts
8. Treasury - Equity Analyst: 01 Post
9. Risk Management: 10 Posts
10. Agriculture product specialist –Gold loan: 01 Post
11. Agriculture product specialist – Warehouse Receipt: 01 Post
12. Agriculture product specialist –Food & Agro Processing: 01 Post
13. Agriculture product specialist –High Tech Agri Projects: 01 Post
14. Agriculture product specialist –Farm mechanization: 01 Post
15. Marketing: 200 Posts
16. Planning (JMG/S-I): 57 Posts
17. Planning (MMG/S-II): 11 Posts
18. Economists (MMG/S-II): 4 Posts
19. Economist (SMG/ SIV): 1 Post
20. Law: 17 Posts
21. IT - Software Development: 5 Posts
22. IT - Data Scientist: 2 Posts
23. IT - Software Testing: 1 Post
24. IT - Database Management: 02 Posts
25. IT - Data Analyst: 09 Posts
26. IT security (CISA): 03 Posts
27. HRM (MMG/S-II): 25 Posts
28. HRM (MMG/S-III): 15 Posts
29. Security: 32 Posts
30. Fire: 09 Posts
31. Electrical engineers: 02 Posts
32. Civil engineers/ Architects: 08 Posts
33. Official Language (Hindi): 12 Posts


Qualification: Any Degree, PG (relevant disciplines), MS/ Ph.D. with post-qualification experience.


Selection Procedure: Based on online written test, psychometric test/ group discussion, Interview.


How to Apply: Candidates may apply online through Bank website.
Payment of Fee Online: 09.11.2016 to 29.11.2016.
Online Registration of Application starts from: 09.11.2016.
Last date for Online Registration of Application: 29.11.2016.
Website:http://www.bankofbaroda.co.in/



For Detailed Notification Click Here

Online Application Click Here

Sunday, October 9, 2016

GENERAL AWARENESS PRACTICE MCQs FOR ALL BANK EXAMS

1. Who is the Chairman of NITI Aayog?
a) Arvind Panagariya
b) Dr. Vijay Kelkar
c) Sunil Kanoria
d) Anupam Srivastava
e) Narendra Modi

2. In Strategic alliance, the alliance partners?
a) Merge with each other
b) One partner acquires the other
c) Remain separate entities
d) One partner amalgamates with other
e) None of the above

3. The premium on accident insurance under PMJDY will be borne by?
a) National Payments Corporation of India
b) Life Insurance Corporation of India
c) General Insurance Corporation of India
d) Central Government
e) None of these

4. INFINET is set up in which of the following cities?
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Hyderabad
d) Chennai
e) Kolkata

5. The essential characteristic of whatever serves as money is that it must:
a) Be issued by the State
b) Be generally acceptable
c) Cannot be wholly fiduciary
d) Have some intrinsic value
e) None of these

6. Digital India Programme is planned to be fully implemented by:
a) 2016
b) 2017
c) 2018
d) 2019
e) 2020

7. Under Pradhan Mantri Sneh Bandhan Yojana, an individual may invest an amount of:
a) Rs. 5000
b) Rs. 5001
c) Rs. 5005
d) Rs. 5010
e)Rs. 6001

8. What is the Credit guarantee corpus amount of MUDRA Bank?
a) Rs. 3000 crores
b) Rs. 4000 crores
c) Rs. 2500 crores
d) Rs. 2000 crores
e) Rs. 1500 crores

9. The principal liability of a Bank relates to ___:
a) it's investment abroad
b) it's investment at home
c) repayment of it's customer's deposits
d) it's requirements to make special deposits when requested
e) None of these

10. Which of the following is not a function of the Commercial Bank?
a) Acting as a lender of last resort
b) Lending to the private and public sectors
c) The provision of a cheque system for setting debts
d) The provision of safe deposit facilities
e) None of these

11. Under Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana, the life insurance cover is for how many years:
a) 1 year
b) 2 years
c) 3 years
d) 4 years
e) 5 years

12. As per Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY), if the customer has taken a cover under
multiple bank accounts then the amount of premium under this will be:
a) Forfeited
b) Renewed
c) Double
d) Same
e) None of the above

13. Digital India Programme is centered on 3 key vision areas. Which of the following is not included in these vision areas?
a) Digital Infrastructure as a core utility to every citizen
b) Governance and services on demand
c) To promote digital banking
d) Digital Empowerment of citizens
e) None of the above

14. A customer does not require a bank account to obtain ___:
a) a loan
b) a cheque book
c) a banker's draft
d) an overdraft
e) None of these

15. Atal Pension Yojana (APY) offers fixed amount of pension ranging between Rs. 1000 to ___ depending upon the contribution which will be based on the age of joining the APY:
a) Rs. 2000
b) Rs. 3000
c) Rs. 4000
d) Rs. 5000
e) Rs. 6000

16. Which of the following is not the function of RBI?
a) Issue of currency notes
b) Maintaining financial stability
c) Subsidies to people
d) Banker to Bank
e) Banker to Government

17. Which of the following documents are required for registration of a Jeevan Pramaan?
a) Aadhar Number
b) PPO number
c) Bank Account Number
d) All of the above
e) None of the above

18. As per Sukanya Samriddhi Account the tenure of deposit is for ___ years from the date of opening of the account:
a) 15 years
b) 20 years
c) 21 years
d) 24 years
e) 25 years

19. Under Sukanya Samriddhi Account (SSA), the bank account will be opened for a girl child upto the age of ____:
a) 5 years
b) 8 years
c) 10 years
d) 15 years
e) 12 years

20. What is the initial corpus of MUDRA Bank?
a) Rs. 20,000 crores
b) Rs. 30,000 crores
c) Rs. 35,000 crores
d) Rs. 40,000 crores
e) Rs. 25,000 crores

21. In India national income is estimated by?
a) Finance Commission
b) Central Statistical Organisation
c) Planning Commission
d) Finance Ministry
e) Reserve Bank of India

22. A scheme named ____ offers a long term subscription to Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana with attached Fixed Deposit.
a) Suraksha Deposit Scheme
b) Suraksha Insurance Cover
c) Jeevan Suraksha Yojana
d) Suraksha Cover
e) Suraksha Investment Scheme

23. What is/are the objective of Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY)?
a) To impart skill training to youth
b) Focus on first time entrants to the labour market
c) Focus on class 10 and class 12 dropouts
d) All of these
e) None of the above

24. What is meant by "Underwriting", the term frequently used in financial sector?
a) Under valuation of the assets
b) The Act of taking on a risk
c) Giving a Guarantee that a loan will not become a bad loan
d) Assignment of Insurance Policy
e) Hypothecation of stocks

25. Misery Index' represents?
a) Sum of rate of inflation and rate of unemployment
b) Product of rate of inflation and rate of unemployment
c) Proportion of very poor to poor living below the poverty line
d) Inflation rate divided by unemployment rate
e) Both (b) and (c)

26. Which of the following statement is true for IMF?
a) It is not an agency of UNO
b) It can grant loan to any country of the world
c) It can grant loan to state Govt. of a country
d) It grants loan only to member nations
e) It can grant loan only to European Countries

27. Which pair is not correct?
a) EXIM Bank - Financing for export - import
b) RBI - Banker's bank
c) IDBI - Industrial finance
d) FCI - Financial Assistance to Commercial Banks
e) NABARD - Apex organization for assisting Agriculture & Rural Development

28. Statutory Liquidity Ratio (SLR) of commercial banks means:
a) The percentage of cash that banks keep with them, as per IBA Guidelines
b) A portion of Fixed Deposits to be maintained with RBI as per RBI Act - 1934
c) Every bank is required to maintain a proportion of their Net Demand and Time Liabilities as liquid assets in the form of cash, gold and un-encumbered approved securities
d) The rate at which central bank of the country (in India it is RBI) allows finance to commercial banks
e) None of the above

29. Which bank is created for the promotion of cross border trade and investment?
a) NABARD
b) SIDBI
c) EXIM Bank
d) IDBI
e) None of the above

30. "Closed Economy" is that economy in which?
a) Neither export nor import takes place in a country
b) Deficit financing takes place
c) Only export takes place
d) Only imports are allowed
e) None of the above

31. Apna Sahakari Bank Ltd is located at?
a) Bhopal, Madhya Pradesh
b) Kolkata, West Bengal
c) Lucknow, Uttar Pradesh
d) Mumbai, Maharashtra
e) Hyderabad, Telangana

32. On which of the following types of cheques alterations are not allowed by RBI?
a) Paper cheque
b) CTS cheque
c) Electronic cheque
d) Cheque with account payee crossing
e) None of the above

33. What is the income criteria for sanctioning loan under Prime minister Employment Generation Programme (PMEGP)?
a) Rs. 18,000 per head
b) Rs. 18,000 per family
c) Rs. 24,000 per family
d) Rs. 36,000 per family
e) No ceiling on Income

34. Under Negotiable Instruments Act-1881 Inchoate Instrument means:
a) Invalid instrument
b) Incomplete instrument
c) Restricts further endorsement
d) Illegal Instrument
e) None of the above

35. To apply the Garnishee Order, the Banker - Customer relationship should be:
a) Creditor - Debtor
b) Agent - Principal
c) Trustee - Beneficiary
d) Debtor - Creditor
e) None of the above

36. Under Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) insurance cover for accidental death or permanent full disability is:
a) Rs. 2 lakhs
b) Rs. 3 lakhs
c) Rs. 4 lakhs
d) Rs. 5 lakhs
e) Rs. 1 lakh

37. In term deposits if the Principal and Interest is Rs. 20,000 or above it should not be paid in cash as per ____:
a) RBI Act
b) Negotiable Instruments Act
c) Banking Regulation Act
d) Income tax Act
e) None of the above

38. As per BCSBI - Banking Codes and Standard Board of India, duplicate DD should be issued within ___ from the date of request?
a) 7 days
b) 14 days
c) 10 days
d) 15 days
e) 3 days

ANSWERS:
1) e 2) c 3) a 4) c 5) b 6) d 7) b 8) a 9) c 10) a
11) a 12) a 13) c 14) c 15) d 16) c 17) d 18) c 19) c 20) a
21) b 22) a 23) d 24) b 25) a 26) d 27) d 28) c 29) c 30) a
31) d 32) b 33) e 34) b 35) d 36) a 37) d 38) b

GENERAL AWARENESS PRACTICE QUESTIONS FOR IBPS EXAMS

1. RBI updated KYC norms on 2 September 2016. In this context, KYC stands for ......
1) Know Your Copy
2) Know Your Custom
3) Know Your Customer
4) Know Your Credential
5) Know Your Cashier

2. Which of the following statement is correct regarding KYC?
1) KYC is a process by which banks obtain information about the identity and address of the customers.
2) KYC procedure is to be completed by the banks while opening accounts.
3) Banks required periodically update their customers' KYC details.
4) KYC process helps to ensure that banks' services are not misused.
5) All of above

3. As per RBI update rules of KYC, what are the KYC requirements for opening a bank account?
1) Proof of identity
2) Proof of address
3) Recent photograph
4) None of them required
5) All of above required

4. Which of the following documents is not one of the 'proof of identity' in KYC as per RBI directions?
1) PAN Card
2) Aadhar Card
3) Birth Chart issued by famous Astrologer
4) NREGA Job Card
5) Voters' Identity Card

5. Government of India has notified six documents as OVDs for the purpose of producing proof of identity. In this context, OVD stands for ......
1) Officially Voter Documents
2) Officially Valid Documents
3) Officially Void Documents
4) One Valid Documents
5) Over Valid Documents

6. If any person does not have any of the listed documents named as 'proof of identity', whether that person can open a bank account?
1) No, he cannot open account.
2) Yes, he can open account and after 10 days he can submit Identity Proof.
3) Yes, the customer can open account in RBI, as RBI can give current account to individuals effective from 1 July 2016.
4) Yes, he can still open a bank account known as 'Small Account' by submitting recent photograph and putting signature or thumb impression in the presence of the bank official.
5) Yes, by taking special permission from State Government.

7. Usually Small Accounts will have limitations. As per the limitations, at any point of time, the maximum balance in the account should not exceed ..........
1) Rs.50,000
2) Rs.1,00,000
3) Rs.1,000
4) Rs.10,00,000
5) Rs.75,000

8. Total credits in one year should not exceed .... in Small Accounts as per the order of RBI.
1) Rs.10,00,000
2) Rs.8,00,000
3) Rs.1,000
4) Rs.5,00,000
5) Rs.1,00,000

9. In the Small Accounts, total withdrawal and transfers in a month should not exceed .......
1) Rs.1000
2) Rs.20,000
3) Rs.50,000
4) Rs.10,000
5) Rs.1,00,000

10. Whether Foreign remittances can be credited in Small Accounts?
1) Yes, but up to $ 1000 per month
2) Yes, but up to $ 50 per month
3) No
4) Yes
5) None of above option correct

11. Small Accounts remain operational initially for a period of ......... if the customer does not provide any of the valid documents and thereafter, for a further period of 12 months if the holder of such an account provides evidence to the bank of having applied for any of the officially valid documents.
1) 6 months
2) 3 months
3) 18 months
4) 12 months
5) 24 months

12. Which of the following document cannot be produced as Proof of Address (PoA) as per the updated KYC rules?
1) Utility bill, which is not more than two months old, of any service provider (electricity, telephone, water bill etc).
2) Bank account or Post Office savings bank account statement.
3) Any hotel bill proved staying of 3 days.
4) Property or Municipal Tax receipt.
5) Documents issued by Government departments of foreign jurisdictions or letter issued by Foreign Embassy or Mission in India.

13. Banks required to categorise their customers based on risk assessment in three categories as per depending on their AML risk assessment as per the RBI directions. These three categories are ........
1) Rich, Poor and Middle Class People
2) Low, Medium and High
3) Brown, Black and Red
4) A, B and C
5) Territorial, Extra Territorial and None

14. e-KYC refers to electronic KYC. e-KYC is possible only for those who have Aadhaar numbers. Aadhar Card issued by Unique Identification Authority of India (UIDAI). Who was appointed as the part-time Chairman of UIDAI on 8 September 2016?
1) U.K.Sinha
2) T.S. Vijayan
3) Devendra Sikri
4) Alka Sirohi
5) J. Satyanarayana

15. APB implemented by National Payments Corporation of India (NPCI), which uses Aadhaar number as a central key for electronically channelizing the Government subsidies and benefits. APB stands for .......
1) Aadhaar Payment Bridge
2) Aadhaar Point Bridge
3) Aadhaar pool Bridge
4) Aadhaar Payment Book
5) Aadhaar Payment Brand

16. As per the order of RBI, KYC exercise needs to be done for all those who want to make domestic remittances of ......... and above and all foreign remittances.
1) Rs.50,000
2) Rs.5,00,000
3) Rs.10,000
4) Rs.1,000
5) Rs.5,000

17. Banks can close the account of customer, if customer does not provide the KYC documents at the time of periodic updation. Before closing the account, the bank may, however, impose 'partial freezing', Banks have to give due notice of three month sand reminder for further period of ........
1) Six months
2) Three months
3) Two months
4) Ten months
5) Eight months

18. Which bank has bagged four awards for inclusive insurance for 2016 from Skoch Group?
1) Telangana Gramin Bank
2) Puduvai Bharathiyar Grama Bank
3) Karnataka Vikas Grameena Bank
4) Andhra Pradesh Gramin Vikas Bank
5) Pradhama Gramin Bank

19. India signed MoU with African Development Bank (AfDB) Group to host the next annual meetings at Mahatma Gandhi Convention Centre, Ahmedabad from 22nd May to 26th May 2017. Where is the head quarter of African Development Bank (AfDB) Group?
1) Algiers (Algeria)
2) Cairo (Egypt)
3) Port Louis (Mauritius)
4) Abidjan (Ivory Coast)
5) Victoria (Seychelles)

20. In which year, African Development Bank (AfDB) was established?
1)1945
2) 1966
3) 2015
4) 1964
5) 2016

21. How many member nations are there in African Development Bank (AfDB)?
1) 189
2) 67
3) 78
4) 57
5) 5

22. Who is the Nigerian National is the present head of African Development Bank (AfDB)?
1) Jim Yong Kim
2) Take Hiko Nakao
3) Akinwumi Adesina
4) Jin Liquin
5) K V Kamath

23. Which scheme recently notified to offer financial incentives to employers on 1 September 2016?
1) National Apprenticeship Policy Scheme.
2) National Appendix Promotion Scheme.
3) National Apprenticeship Promotion Scheme.
4) National Apprenticeship Price Scheme.
5) Ninth Apprenticeship Promotion Scheme.

24. Under National Apprenticeship Promotion Scheme (NAPS), an outlay of Rs.10,000 crore granted with a target of 50 lakh apprentices to be trained by ......
1) 2019-20
2) 2018-19
3) 2021-22
4) 2024-25
5) 2017-18

25. Indian Railway will provide insurance cover up to 10 lakh rupees for passengers travelling on e- ticket after paying a premium of ...
1) Rs.1
2) 25 paise
3) Rs.2
4) 92 paisa
5) Rs.5

26. For insuring its passengers, the Indian Railways selected three insurance companies. They are Shriram General Insurance, ICICI Lombard General Insurance and ......
1) Royal Sundaram General Insurance
2) LIC
3) Max Bhupa Health Insurance
4) HDFC Ergo
5) Bajaj Allianz

27. Nadia Murad Basee Taha appointed as UN Goodwill Ambassador for the Dignity of Survivors of Human Trafficking of the UN Office on Drugs and Crime (UNODC). She belongs to ........
1) Pakistan
2) Afghanistan
3) Syria
4) Iraq
5) Lebanon

28. United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) was established in ........
1) 1997
2) 1945
3) 1946
4) 1964
5) 1972

29. Under Vanbandhu Kalyan Yojna scheme, Rs.4,800 crore funded irrigation and drinking water supply projects in tribal areas of .......... launched by PM on 17 September 2016.
1) Gujarat
2) Assam
3) Chhattisgarh
4) AP
5) Tamilnadu

30. World Economic Freedom Index 2016 declared. IndiaĆ­s rank in this index stood at....
1) 100
2) 120
3) 112
4) 10
5) 32

31. Which scheme was launched to support and promote organic farming and thereby improving soil health? The Scheme encourages farmers to adopt eco-friendly concept of cultivation and reduce their dependence on fertilizers and agricultural chemicals to improve yields.
1) The Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
2) eNAM
3) Paramaparagat Krishi Vikas Yojana
4) Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana
5) Kisan Vikas Patra

32. As per latest RBI report, which state has topped in attracting industrial investments in 2015-16 with an investment of Rs 21,914 crore out of the Rs 1,38,700 crore Gross Investments across India?
1) Andhra Pradesh
2) Gujarat
3) Maharashtra
4) Tamil nadu
5) Karnataka

33. Who headed the committee that was constituted to look into the alternatives to pellet guns to disperse crowd?
1) Madhukar Guphta
2) Traun Ramadorai
3) TVSN Prasad
4) Ratan P watal
5) P.K.Sinha

34. Theme of the 'International Day for the Preservation of the Ozone Layer' 2016 is....
1) Ozone and climate: Returned by a world united
2) 'Ozone and Atmosphere: Restored by a world united'
3) 'Ozone and Oxygen: Restored by a world united'
4) 'Ozone and climate: Targeted by a world united'
5) 'Ozone and climate: Restored by a world united'

35. Water Resources Ministry and Agriculture Ministry on 16 September 2016 made MoU to develop organic farming in over 5000 villages along the banks of ......... river in each Gram Panchayat representing a cluster under Paramaparagat Krishi Vikas Yojana.
1) Godavari
2) Krishna
3) Ganga
4) Kaveri
5) Narmada

Answers:
1-3, 2-5, 3-5, 4-3, 5-2, 6-4, 7-1, 8-5, 9-4, 10-3
11-4, 12-3, 13-2, 14-5, 15-1, 16-1, 17-2, 18-3, 19-4, 20-4
21-3, 22-3, 23-3, 24-1, 25-4, 26-1, 27-4, 28-1, 29-1, 30-3
31-3, 32-1, 33-3, 34-5, 35-3

Thursday, September 22, 2016

GENERAL AWARENESS PRACTICE QUESTIONS FOR IBPS EXAM

1. Who is appointed as the 24th Governor of the Reserve Bank of India in place of Mr. Raghuram Rajan?
a) H.R. Khan
b) N.S. Vishwanathan
c) R. Gandhi
d) S.S. Mundra
e) Urjit Patel

2. Which is the other bank that will be merged with SBI besides its five subsidiary banks?
a) City Union Bank
b) Karur Vysya Bank
c) South Indian Bank
d) Bharatiya Mahila Bank
e) IDBI

3. Which of the following products launched by most of the banks help farmers in getting instant credit for various agricultural purposes?
a) Kisan Credit Card
b) Personal loan
c) Business loan
d) Only (a) and (b)
e) None of the above

4. Banks have started opening biometric ATMs now. Such ATMs will prove most beneficial for
which of the following categories of customers?
a) Govt. employees
b) HNIs
c) NRIs
d) Students
e) Illiterate people

5. Which of the following institution provides long run finance to industries?
a) UTI
b) LIC
c) GIC
d) IDBI
e) All of the above

6. In banking terminology the word "Co - obligant" means:
a) A person who has guaranteed the account of another person(s)
b) A person who has executed an indemnity bond in a bank's favour
c) A person who has assumed obligations of contract jointly with other person(s)
d) A person/ business undertaking opening a documentary letter of credit
e) None of the above

7. Which of following is the first such company of the country which offers services for the resolution of Non - performing assets upon acquisition from bankers?
a) CIBIL
b) ARCIL
c) ECGC
d) CRISIL
e) IDFC

8. Who among the following has been appointed as Executive Director of the RBI, replacing N.S.
Vishwanathan, who recently was elevated as Deputy Governor of the RBI?
a) M.D. Patra
b) Sudharshan Sen
c) Chandan Sinha
d) U.S. Paliwal
e) Deepali Pant Joshi

9. Account payee crossing is a direction of the drawer:
a) to collecting banker
b) to drawee banker
c) to payee
d) to all endorsees
e) paying Banker

10. Govt. proposes to do away the ___ for its fiscal affairs management from fiscal 2017-18.
a) Plan and Non - Plan classification
b) Revenue receipts and Capital receipts classification
c) Tax and non tax receipts classification
d) Only (a) and (b)
e) None of these

11. The advantages of securitization for a Bank is:
a) It provides liquidity to the issuing Bank
b) The Bank capital does not get blocked
c) Securitization proceeds can be used for fresh lending
d) Only (a) and (b)
e) (a), (b) and (c)

12. Example of the product line of a
Bank is:
a) Car loan b) Personal loan
c) Home loan
d) Mortgage loan
e) All of the above

13. As per Prevention of Money Laundering act, the banks are required to maintain record of transactions for a minimum period of ____ from date of cessation of the transaction.
a) 2 years
b) 5 years
c) 10 years
d) 20 years
e) 25 years

14. Statutory cash reserve ratio for scheduled banks is regulated by Reserve Bank of India under powers conferred upon it by?
a) Reserve Bank of India act, 1934
b) Banking Regulation act, 1949
c) Companies act, 1956
d) Union Ministry of Finance
e) Negotiable Instruments act, 1881

15. The commercial paper can be issued by:
a) All banks b) All corporate
c) All corporate with net worth of at Rs. 1 crore
d) All corporate with net worth of at least Rs. 4 crores
e) Other than those given as options

16. "Ek Bharat Shreshtha Bharat" programme is meant for linking ___ to connect people through
exchanges in areas of language, trade, culture, travel and tourism:
a) States and Cities
b) States and Districts
c) Cities and Towns
d) Districts and Villages
e) None of the above

17. Grameen Bank and Micro Credit are associated with which person?
a) Manmohan Singh
b) Bill Gates
c) Md. Yunus
d) Aung San Su Ki
e) Acharya Vinobha Bhave

18. Many a time we read a term MSS in relation to banking transactions. What is the full form of MSS?
a) Money Stabilization Scheme
b) Market Stabilization Scheme
c) Maturity and Standardization Service
d) Money Stabilization Service
e) None of the above

19. RBI's open market operation transactions are carried out with a view to regulate?
a) Liquidity in the economy
b) Prices of essential commodities
c) Inflation
d) Only (a) and (c)
e) (a), (b) and (c)

20. What is an Indian Depository Receipt (IDR)?
a) A deposit account with a Public Sector Bank
b) A deposit account with any of depositories in India
c) It is a financial instrument denominated in Indian currency and are issued by a domestic depository and the underlying equity
d) Shares are secured with a custodian
e) None of the above

21. Which among the following bank/ banks in India have set up the Financial Literacy and Credit Counseling Centers?
a) Reserve Bank of India
b) Scheduled Commercial Banks
c) Foreign Banks working in India
d) NABARD
e) None of the above

22. Which of the following bank was not nationalized in 1969?
a) Canara Bank
b) United Bank of India
c) UCO Bank
d) Punjab National Bank
e) Andhra Bank

23. Which of the following comes under RBI's quantitative measures?
a) Bank Rate Policy
b) Open Market Operation
c) Cash Reserve Ratio
d) Statutory Liquidity Ratio
e) All the above

24. Prior to the establishment of the Reserve Bank of India, the Government banking business was conducted by:
a) Bank of India
b) Central Bank of India
c) National Bank of India
d) Imperial Bank of India
e) Punjab National Bank

25. The assets of the banks will be classified as Standard, Sub-standard, Doubtful and Loss assets. Wherein assets which have remained NPA for a period less than or equal to 12 months, are termed as:
a) Substandard assets
b) Doubtful assets
c) Loss assets
d) Provisional assets
e) Other than those given as
options

26. Govt. has proposed to assist the Start-ups through ___ deduction of profits for 3 out of 5 years for startups set up during April 2016 to March 2019.
a) 40%
b) 60%
c) 80%
d) 25%
e) 100%

27. In banking parlance there are certain terms like Demand Deposits and Term Deposits. Term Deposits include:
a) Fixed deposits
b) Recurring deposits
c) Time liabilities portion of saving bank deposits
d) SDR (Short Term Deposits)
e) All of the above

28. Which of the following is not associated with risks related to risk management in banks?
a) Credit risk
b) Market risk
c) Profit risk
d) Operational risk
e) None of these

29. Which of the following is not an authorized mode in Banks to Transfer Money, Know the balance, in the account, etc.?
a) Online
b) Mobile
c) Phone
d) Video Conferencing
e) None of the above

30. A trust is a legal entity authenticated by a:
a) Title deed
b) Sale deed
c) Trust deed
d) Partnership deed
e) Power of attorney

31. Banks allow some important customers to withdraw without clear credit balance. Such facility is known as:
a) Zero Balance
b) Current Account
c) Overdraft
d) Demand draft
e) Promissory

32. To open a savings account in the name of a minor, we should ensure:
a) The person can independently read, write and sign
b) Only operated by self; either physical visits or through ATMs
c) An undertaking furnished by the major guardian
d) Only (a)
e) (a), (b) and (c)

33. Certificate of incorporation of a company is like a:
a) License
b) Permit
c) Clearance
d) Birth certificate
e) Statutory approval

34. To open the account of a public charitable trust, the key document required is:
a) Permission of Charity Commissioner
b) Permission of Local Authority
c) Permission of Court of Law
d) All of the above
e) None of the above

Answers
1) e 2) d 3) a 4) e 5) d 6) c 7) b 8) b 9) e 10) a
11) e 12) e 13) b 14) b 15) d 16) b 17) c 18) b 19) e 20) c
21) b 22) e 23) e 24) d 25) a 26) d 27) e 28) c 29) d 30) c
31) c 32) e 33) d 34) a

GENERAL AWARENESS MCQs FOR IBPS CLERKS & P.O. EXAM

1. New Governor of RBI is .......
1) N.Viswanathan
2) Rakesh Mohan
3) Arundhathi Bhattacharya
4) Urjith Patel
5) Subhir Gokarn

2. On 25 August 2016 UPI launched by RBI which revolutionize peer to peer payments in the country, a step closer towards becoming a cashless economy. UPI stands for......
1) United Payments Interface
2) Unified Pay Interface
3) Unique Payments Interface
4) Union Payments Interface
5) Unified Payments Interface

3. Which of the following statements is wrong related to Unified Payments Interface (UPI)?
1) Currently in order to make payments in online, account number, account type, Bank name and IFSC code etc must be entered.
2) But once UPI introduced, interface allow account holders across banks to send and receive money from their smart phones using just their Aadhaar number, mobile number or virtual payments address without entering bank account details.
3) This facility not available to private banks.
4) To initiate a transaction one can use two types of address - global or local. The bank provides Virtual address similar to e-mail ID.
5) Virtual address will allow, sending and receiving money from multiple banks and prepaid payment issuers is possible.

4. The RBI has allowed only banks to become Payment Service Providers of UPI service and the Mobile wallets are worrying that their prominence may go away. In this context, which of the following is example for Mobile wallet?
1) Paytm
2) Freecharge
3) Mobikwik
4) Oxigen
5) All of above are the Mobile wallets

5. PhonePe, a Flipkart Group company and which bank launched UPI-based payment APP?
1) Yes Bank
2) ICICI Bank
3) Andhra Bank
4) Bank of India
5) Bank of Baroda

6. The benefit of UPI (Unified Payments Interface) system of transfer of money is....
1) immediate money transfer through mobile device round the clock 24 X 7 and 365 days.
2) single mobile application for accessing different bank accounts.
3) scheduling PUSH and PULL Payments for various purposes.
4) barcode (Scan and Pay) based payments
5) All of above are the unique benefits of UPI.

7. Which of the following statement is correct relating to the benefit for the banks, once UPI introduced?
1) Universal Application for transaction
2) Payment basis Single/ Unique Identifier
3) Possibility of seamless merchant transactions
4) Single click two factor authentication
5) All of above

8. Which of the following statement is correct relating to the benefit for the Merchants, once UPI introduced?
1) Suitable for e-Com & m-Com transaction
2) Tap customers not having credit/ debit
3) Seamless fund collection from customers - single identifiers
4) No risk of storing customer's virtual address like in Cards
5) All of above

9. Which of the following statement is correct relating to the benefit for the Merchants, once UPI (Unified Payments Interface) introduced?
1) Use of Virtual ID is more secure, no credential sharing
2) Single click authentication
3) Single Application for accessing different bank accounts
4) Raise complaint from Mobile App directly
5) All of above

10. The UPI supports which of the following transactions/ Services ?
1) It can do Pay Request. It means initiating customer is pushing funds to the intended beneficiary.
2) Collect Request is possible. It is a transaction where the customer is pulling funds from the intended remitter by using Virtual ID.
3) Generating OTP (One Time Password)
4) Generate/ change PIN
5) All of above transactions/ services available in UPI

11. Till now IMPS (Immediate Payment Service) is the faster mode of transfer of money. What is the additional benefit of UPI (Unified Payments Interface)?
1) Single click two factor authentication
2) Provides for a P2P Pull functionality
3) Single APP for money transfer
4) Simplifies Merchant Payments
5) All of above are the additional benefits of UPI

12. What is the present upper limit of fund transfer using UPI?
1) Rs.10,000
2) Rs.50,000
3) Rs.1 Lakh
4) Rs.2 Lakh
5) Rs.10 Lakh

13. The details of UPI given. Locate the wrong statement.
1) Bank customer needs to register with his/ her PSP (Payment Services Provider) before remitting funds using UPI and link his accounts.
2) Registration of Beneficiary is not required for transferring funds through UPI as the fund would be transferred on the basis of Virtual ID/ Account number and IFSC.
3) Customer cannot link a wallet to UPI, only bank accounts can be added.
4) One customer can use more than one UPI application on the same mobile and link both same as well as different accounts.
5) All of above correct statements

14. RBI constituted the Board for Payment and Settlement Systems in ....
1) 2008
2) 2007
3) 2005
4) 2011
5) 2012

15. NPCI initiated Unified Payments Interface. NPCI stands for ......
1) National Pay Corporation of India
2) National Payments Company of India
3) National Payments Corporation of Initiation
4) National Payments Corporation of India
5) Nodal Payments Corporation of India

16. NPCI is an umbrella organization for all retail payments system in India. It was incorporated in ......
1) 2010
2) 2011
3) 2009
4) 2008
5) 2013

17. National Payments Corporation of India (NPCI) headed by ........
1) Raghuram Rajan
2) Arundhathi Bhattacharya
3) K.R. Kamath
4) M.Balachandran
5) Urjith Patel

18. To take the banking services to every common man across the country, NPCI (National Payments Corporation of India) launched ∗99# service. The ∗99# service worked on USSD channel. In this context, USSD stands for .........
1) Unity Supplementary Service Data
2) Unstructured Support Service Data
3) Unstructured Single Service Data
4) Unstructured Supplementary Simple Data
5) Unstructured Supplementary Service Data

19. ∗99# service introduced in the mobile phones for the inclusion of under banked society. It was launched by Narendra Modi on 28th August 2014 as part of Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY). Which service available under this service?
1) Check the balance
2) Fund transfer
3) Mini statement request
4) All of above services available
5) None of above service available

20. ∗99∗99# is a USSD based value added service from NPCI that facilitates the customers ........
1) to know the Rupee and Dollar reference rate.
2) to check the balance in their bank account at the end of last month.
3) to check the credit of TDS in his bank account after 30 September in every year.
4) to check the status of his/ her Aadhaar number seeding/ linking in the bank account.
5) to know whether the OD was granted under JDY account.

21. On 25 August 2016, RBI issued a notification regarding the loans to women Self Help Groups. Pick up wrong statement.
1) SHGs will be eligible for interest subvention on credit up to Rs.3 lakh.
2) The rate of Interest is at 7% per annum under Deendayal Antyodaya Yojana- National Rural Livelihood Mission.
3) However SHGs availing capital subsidy under Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana (SGSY) in their existing credit outstanding will not be eligible for benefit under this scheme.
4) The banks lend to a women SHGs in 250 districts as per this notification.
5) All of above statements correct

22. Chillr and Federal Bank joined hands for cashless transactions. Chillr is a ....
1) Small Finance Bank
2) New Payment rank
3) Mobile banking application
4) HDFC bank subsidiary Co-ordinated mutual fund company
5) Insurance company

23. Which bank launched a payment service using a smart phone keyboard named 'iMobile SmartKeys' to make mobile payments easier?
1) Andhra Bank
2) SBI
3) ICICI Bank
4) HDFC
5) Union Bank of India

24. Jawaharlal Nehru Port Trust in Navi Mumbai signed an agreement with SBI and Development Bank of Singapore for ECB to the tune $400 Million. In this context, the term ECB stands for .....
1) Exit Commercial Borrowing
2) Elective commercial Borrowing
3) External Commercial Board
4) Economical Commercial Borrowing
5) External Commercial Borrowing

25. 11th G - 20 summit concluded at....
1) Hangzhou of China
2) Tokyo of Japan
3) New Delhi of India
4) Rome of Italy
5) Ottawa of Canada

Answers:
1-4, 2-5, 3-3, 4-5, 5-1, 6-5, 7-5, 8-5, 9-5, 10-5
11-5, 12-3, 13-5, 14-3, 15-4, 16-4, 17-4, 18-5, 19-4, 20-4, 21-5, 22-3, 23-3, 24-5, 25-1