Saturday, March 25, 2017

Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana

Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana (PMAGY) aims for integrated development of selected villages having more than 50% Scheduled Caste (SC) population through implementation of existing scheme of Central and State Governments in a convergent manner and by utilization of gap filling funds provided as Central Assistance. The scheme was launched in 2009-10 on a pilot basis, for the integrated development of 1000 villages in 5 States viz. Himachal Pradesh (Northern Region), Bihar (Eastern Region), Rajasthan (Western Region), Tamil Nadu (Southern Region) and Assam (North-Eastern Region) and further extended in 2015 to another 1500 villages in Assam, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Karnataka, Punjab, Odisha, Jharkhand, Chhattisgarh, Andhra Pradesh, Telangana and Haryana. Works and programmes taken up under PMAGY in the identified States include inter alia, construction of village roads, community halls/meeting places, community toilets, drainage works, installation of hand pumps, solar powered street lights, drinking water scheme etc.

As per scheme, details for a village to be declared as Adarsh village a minimum of three of the targets listed below have to be achieved by the end of the third year of implementation of PMAGY:-

·           As far as possible, elimination of poverty, but reduction in its incidence by at least 50% within three years.
·           Universal adult literacy
·           100% enrolment and retention of children at the elementary stage (I-VIII).
·           Reduction of infant mortality rate (per thousand live births) to 30 and maternal mortality rate (per lakh) to 100, by 2012. 
·           Village should fulfill the Nirmal Gram Puraskar norms of the Deptt. Of Drinking Water Supply, M/o Rural Development, ie, these villages should be 100 % open defecation free
·           Access to safe drinking water facility to all villagers on a sustainable basis.
·           100% institutional deliveries for pregnant women
·           Full immunisation of children
·           Achieving all weather road connectivity to the village
·           100% registration of deaths and births in the village
·           No child marriages, and child labour
·           No public consumption of liquor and other intoxicating substances
·           100% allotment of Pradhan Mantri Gramin Awaas Yojana (PMGAY) houses to all eligible families

Health Services in India

There are multiple factors including lifestyles that influence the burden of disease. The burden of communicable diseases has been declining. The focus of the Government is to provide accessible, affordable and accountable quality healthcare facilities to all sections of society especially the marginalized sections in the country.

While there are   multiple challenges, the availability of Primary Health Centres, human resources, number of medical colleges and medical seats, have been improving.

Public health and hospitals being a State subject, the primary responsibility to address healthcare challenges is that of State Governments. However, under National Health Mission (NHM), financial and technical support is provided to States/UTs to strengthen their healthcare systems including support for strengthening health infrastructure, deployment of medical personnel, ASHAs, creating awareness about health issues and lifestyles, and support movement towards Universal Health Coverage. 

The Central Government has enacted the Clinical Establishment (Registration and Regulation) Act, 2010 and also notified Clinical Establishments Rules 2012 to provide a legislative framework for the registration and regulation of clinical establishments in the country and also seeks to improve the quality health services by prescribing minimum standards of facilities and services which may be provided.

The Government has also taken steps for strengthening and upgrading district hospitals and making available tertiary health care services in the public sector through strengthening of hospitals, establishment of AIIMS institutions in the States and up-gradation of existing Government medical colleges across the country.

With regard to increasing awareness about the health issues, the Ministry of Health and Family Welfare regularly releases print advertisement and TV and radio spots in National/regional media for generating awareness among population about various Health and Family Welfare issues and programmes of Ministry of Health and Family Welfare. These include Mission Indradhanush, World Health Day, World No Tobacco Day, Yoga Day, Intensified Diarrhoea Control Fortnight, World Population Day, Breastfeeding, Tuberculosis, etc.

The Government has formulated the National Health Policy 2017 which has laid emphasis on the role of the Government in regulation, governance, and quality assurance, healthcare infrastructure and in leveraging information technology. The policy also envisages raising public health expenditure to 2.5% of the GDP in a time bound manner.

General Awareness Practice MCQs for All Bank Exams

1. Who became the first Indian batsman to face 500 balls in a Test innings?
1) Virat Kohli
2) K.L. Rahul
3) Rahul Dravid
4) Cheteshwar Pujara
5) Murali Vijay

2. Which country topped the World Happiness Report 2017?
1) Norway
2) Denmark
3) Iceland
4) Switzerland
5) Finland

3. What is India's rank out of 155 countries in the World Happiness Report 2017?
1) 118
2) 120
3) 122
4) 124
5) None of these

4. Who became the new Chief Minister of Uttar Pradesh on March 19, 2017?
1) Dinesh Sharma
2) Keshav Prasad Maurya
3) Siddharth Nath Singh
4) Yogi Adityanath
5) Suresh Khanna

5. Sir David Cox of UK won which of he following awards/prizes in 2016?
1) Man Booker Prize
2) Fields Medal
3) Abel Prize
4) Nobel Prize in Physics
5) International Prize in Statistics

6. Who has been appointed as the Chairperson of the Lok Sabha Privileges Committee?
1) Dimple Yadav
2) Krishna Raj
3) Meenakshi Lekhi
4) Poonam Mahajan
5) Pritam Munde

7. What is the maximum amount that can be deposited in Sukanya Samridhi Account (SSA)?
1) Rs 1 lakh per annum
2) Rs 1.5 lakh per annum
3) Rs 10 lakh per annum
4) Rs 5 lakh per annum
5) No limit

8. Which of the following is an association of banks dealing in foreign exchange as a self regulatory body?
1) IBA
5) None of these

9. Ramesh Pokhriyal Nishank has been conferred with an award by Uganda for promoting human
values through his literature. He is the former Chief Minister of?
1) Sikkim
2) Chhattisgarh
3) Uttarakhand
4) Meghalaya
5) Jharkhand

10. Who among the following Nobel laureates has contributed to contract theory?
1) Bernard Feringa
2) J. Fraser Stoddart
3) Duncan Haldane
4) Bengt Holmstrom
5) Michael Kosterlitz

11. In which State is Chinnar Wildlife Sanctuary located?
1) Kerala
2) Karnataka
3) Tamil Nadu
4) Goa
5) Odisha

12. Which of the following statements is not correct?
1) Bank deposits are insured by DICGC for a maximum amount of Rs. 1 lakh per depositor per bank
2) Prakash Javadekar is the present Union Human Resources Development Minister
3) Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana is a crop insurance scheme
4) International day of Yoga is celebrated on June 21
5) Bank of Baroda is the first public sector bank to offer wealth management service

13. Which is the sole reinsurance company in India?
1) Life Insurance Corporation
2) National Insurance Company
3) General Insurance Corporation
4) New India Assurance Company
5) None of these

14. The rate of interest on savings account deposits is decided by?
1) RBI
2) Ministry of Finance
3) IBA
4) Individual Banks
5) None of these

15. The Monetary Policy Committee (MPC) is headed by the?
1) Finance Minister
2) Vice Chairman of NITI Aayog
3) CEO of NITI Aayog
4) Finance Secretary
5) RBI Governor

16. The Bhimbetka rock shelters, a World Heritage Site, is located in the Raisen district in?
1) Jharkhand
2) Bihar
3) Madhya Pradesh
4) Uttar Pradesh
5) Odisha

17. The 2019 Cricket World Cup is scheduled to be hosted by?
1) Australia and New Zealand
2) England and Wales
3) India and Sri Lanka
4) India and Bangladesh
5) None of these

18. How many entities were given licenses for setting up small finance banks by the Reserve Bank
of India out of a total of 72 applicants?
1) 15
2) 22
3) 25
4) 10
5) None of these

19. India's first spice museum will come up in?
1) Chennai
2) New Delhi
3) Kochi
4) Mumbai
5) Cuttack

20. A Banking Ombudsman is appointed by the?
1) President of India
2) Finance Minister
3) RBI
4) Lead Bank of the State
5) None of these

21. With which game is Sultan Azlan Shah Cup associated?
1) Hockey
2) Cricket
3) Badminton
4) Tennis
5) Football

22. Canara Bank is headquartered in?
1) Madurai
2) Bangalore
3) Kochi
4) Chennai
5) Pune

23. The world's most expensive train station was opened recently in?
1) Tokyo
2) Beijing
3) New York
4) Shanghai
5) Hong Kong

24. What is the full form of MUDRA?
1) Micro Units Development and Regulating Agency
2) Micro Units Development and Registration Agency
3) Major Units Development and Refinance Agency
4) Micro Units Development and Refinance Agency
5) None of these

25. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has launched which of the following, for online redressal of taxpayers' grievances?
1) e - abhay
2) e - nivaran
3) e - tax
4) e - IT
5) e - grievances

26. Vembanad Lake is the longest lake in India. It is in the State of?
1) Tamil Nadu
2) Goa
3) Kerala
4) Karnataka
5) Odisha

27. Former BCCI President Anurag Thakur is a member of Lok Sabha from Hamirpur in?
1) Rajasthan
2) Himachal Pradesh
3) Uttarakhand
4) Uttar Pradesh
5) Madhya Pradesh

28. SETU (Self-Employment and Talent Utilization) is a program that supports all aspects of start up businesses and other selfemployment activities. It is established under?
3) RBI
4) NITI Aayog
5) None of these

29. The State Bank of India has introduced “SBI Shaurya Home Loan” for?
1) Central government employees
2) Senior citizens
3) Defense personnel
4) Rural women
5) Corporate women executives

30. World Rabies Day is observed on September 28, the death anniversary of?
1) Robert Koch
2) Louis Pasteur
3) Ferdinand Cohn
4) Antoni van Leeuwenhoek
5) David Bruce

31. Ringgit is the currency of which of the following countries?
1) Malaysia
2) Bhutan
3) Thailand
4) South Korea
5) North Korea

32. The United Nations World Tourism Organization (UNWTO) is headquartered in?
1) New York, USA
2) Madrid , Spain
3) Geneva, Switzerland
4) The Hague, Netherlands
5) Zurich, Switzerland

33. PMKVY scheme is related to?
1) Irrigation
2) Solar energy
3) Skill training
4) Roads
5) Sanitation

34. The Reserve Bank of India prepares Financial Stability Report every?
1) Three months
2) Six months
3) Year
4) Month
5) Two years

35. Rabobank is headquartered in Utrecht in?
1) Finland
2) France
3) Norway
4) Spain
5) Netherlands

36. The Tripura Sundari Express runs between Agartala and?
1) Dhaka
2) Kolkata
3) Delhi
4) Patna
5) Kanpur

37. ONICRA is a leading?
1) Non Banking Financial Company
2) Credit and Performance Rating Agency
3) White Label ATM Operator
4) Asset Reconstruction Company
5) None of these

38. IOM is an intergovernmental organization headquartered in Geneva, Switzerland. IOM stands for?
1) International Organization for Migration
2) International Organization for Maritime
3) Interstate Organization for Maritime
4) Interstate Organization for Migration
5) None of these

39. Which of the following is not a financial regulator in India?
1) RBI
5) IBA

40. Pawan Chamling was conferred with the prestigious 2016 Sustainable Development Leadership
Award by the President Pranab Mukherjee. Pawan Chamling is the Chief Minister of?
1) Nagaland
2) Tripura
3) Meghalaya
4) Sikkim
5) Manipur

1) 4 2) 1 3) 3 4) 4 5) 5 6) 3 7) 2 8) 4 9) 3 10) 4
11) 1 12) 5 13) 3 14) 4 15) 5 16) 3 17) 2 18) 4 19) 3 20) 3
21) 1 22) 2 23) 3 24) 4 25) 2 26) 3 27) 2 28) 4 29) 3 30) 2
31) 1 32) 2 33) 3 34) 2 35) 5 36) 3 37) 2 38) 1 39) 5 40) 4

Saturday, March 18, 2017

Banking Awareness Practice MCQs for All Bank Exams

1. ____ is raised in capital markets
a) Funds through long term securities
b) Long term loans through Govt. securities
c) Medium term loans
d) Short - term instruments
e) None of the above

2. Interest on Government securities on fixed basis is known as:
a) Bank rate
b) Coupon
c) Prime Lending Rate
d) Bench mark PLR
e) None of the above

3. What is meant by development Oriented banking?
a) Infrastructure financing
b) Extending loans to States, which are least developed
c) Taking up the task of development of the economy by providing support to under privileged sections of the society
d) All of the above
e) None of the above

4. The main function of SIDBI is:
a) Promotion of SSI
b) Finance of SSI
c) Development of SSI
d) All of the above
e) None of the above

5. When a bank returns a cheque unpaid, it is called?
a) Payment of the cheque
b) Drawing of the cheque
c) Cancelling of the cheque
d) Dishonour of the cheque
e) Taking of the cheque

6. RBI pays interest on CRR balances of banks at _____.
a) Bank Rate
b) Repo Rate
c) Bank Rate minus 2%
d) Zero %
e) None of the above

7. The Bank should comply and intimate the compliance of Award to Ombudsman within ______
a) 2 Months
b) 3 months
c) One month
d) One year
e) None of the above

8. What are the features of selective credit control?
a) They distinguish between essential and nonessential uses of Bank credit
b) Only nonessential uses are brought under the scope of Credit Bank controls
c) They affect not only the lenders but also the borrowers
d) All the above
e) None of the above

9. Which of the following are the targets for different categories of priority sector?
a) Overall target 40% of net Bank credit
b) Agriculture loans (direct and indirect) 18%
c) Priority sector target for foreign Banks is 32%
d) All of the above
e) None of the above

10. Which of the following can be called as intermediary in the Financial System?
a) Insurance companies
b) Banking companies
c) Mutual funds
d) All of the above
e) None of the above

11. A depositor wants to give nomination in favour of a Needy Charitable Trust. Is it acceptable to the banker?
a) Yes, anyone can be a nominee
b) No, only a blood relative should be a nominee
c) As per the discretion of the Branch Manager
d) No, as per Nomination Guide lines only Individuals can be nominated as Nominee and not institutions
e) None of the above

12. Which of the following is not an India based credit rating agency?
c) Standard & Poor
e) None of the above

13. SMERA is an SME Rating Agency in India meant for?
a) Rating on credit worthiness of MSME
b) Rating on Quality Management
c) Rating on Training System
d) Rating on Technology usage in the organization
e) None of the above

14. Which of the following is not insured by the DICGC?
a) All Indian commercial Banks
b) Foreign Banks branches functioning in India
c) Local Area Banks
d) Cooperative Banks
e) Primary cooperative societies

15. Which of the following is not a feature of Recurring Deposit Account?
a) Rate of interest will be higher than Savings Bank Account
b) Loan facility is available on Recurring Deposit
c) No TDS on the interest earned
d) Premature closure of the Recurring Deposit Account is not allowed
e) None of the above

16. Cash Reserve Ratio is to be maintained by banks with reference to which of the following?
a) Time liabilities
b) Demand liabilities
c) Time and demand liabilities
d) Net demand and time liabilities
e) None of the above

17. What is the minimum CRR as per the relevant Act?
a) No minimum
b) 4%
c) 3%
d) 6%
e) 8%

18. Which of the following is not true in case of SARFAESI Act 2002?
a) Banks can take action of recovery of loan, in case of NPA, without intervention of court
b) Minimum Rs 1.00 lakh overdue should be in the loan account
c) Sixty days notice to be given under the Act to the defaulted borrower
d) SARFAESI Act can be implemented even if one installment in term loan is overdue
e) All of the above

19. The main function of an Asset Management Company is:
a) Hold the securities of various schemes
b) Manage the funds by making investments in various types of securities
c) Hold its property for the benefit of the unit holders
d) Act on behalf of SEBI
e) All of the above

20. Which kind of assistance is provided by EXIM Bank to Indian Companies?
a) Direct loans to exporters
b) Technology services
c) Credit for export of capital goods
d) a and b
e) All of the above

21. Which of the following includes "banking business" as per Banking Regulation Act?
a) Acceptance of deposit
b) Collection of bills
c) Buying of foreign exchange
d) All of the above
e) None of the above

22. Which of the following acts deals with the Right of Appropriation?
a) Indian Contract Act
b) Companies Act
c) Negotiable Instruments Act
d) All of the above
e) None of the above

23. Depositories hold shares in _ form:
a) Physical
b) Dematerialized
c) Either a or b
d) Both a and b
e) None of the above

24. What is the full form of NBMSME?
a) National Bank for Micro, Small and Medium Enterprises
b) National Board for Micro, Small and Medium Enterprises
c) National Board for Micro, Selected Medium Enterprises
d) National Bank for Medium and selected Medium Entrepreneurs
e) None of the above

25. Mr Kanungo is appointed as RBI Deputy Governor (who is presently Executive Director in
the central bank) will replace Mr._______ , Deputy Governor.
a) Viral Achary
b) NS Vishwanathan
c) R.Gandhi
d) S.S.Mundra
e) None of the above

26. Which type of machine is used by Business Correspondents?
a) Micro ATMs
b) POS
c) Biometric Card Reader
d) Solar empowered
e) Water resistant

27. _____ provides Clearing House facilities for netting of Payments and Security delivery:
a) Primary dealers
b) Banks
c) Stock exchanges
d) All of the above
e) None of the above

28. ____ is the regulatory authority for Mutual funds:
c) RBI
d) Ministry of Corporate affairs
e) All of the above

29. The Main activity of the Financial Intelligence Unit India (FIUIND) is to control:
a) Tax Evasion
b) Money Laundering
c) Terrorism
d) Avoiding NPAs
e) Avoiding frauds in ATMs

30. Primary dealers deal in:
a) Shares
b) Insurance
c) Government securities
d) None of the above
e) All of the above

31. The main function of an Asset Management Company is to:
a) hold the securities of various schemes
b) manage the funds by making investments in various types of securities
c) hold its property for the benefit of the unit holders
d) act on behalf of SEBI
e) All the above

32. What is the purpose of reduction in Cash Reserve Ratio (CRR)?
a) Reduce Credit Flow
b) Enhance Credit Flow
c) Enhance availability of cash
d) Reduce Cash transactions
e) None of the above

33. In India, conventionally, bonds are issued by institutions in ____ sector while debentures by corporate in ____ sector.
a) private, public
b) public, private
c) either a or b
d) cooperative, NBFC
e) None of the above

34. Who notifies Foreign Trade Policy?
a) RBI
c) Govt. of India
e) None of the above

35. Cash kept in the currency chest is owned by?
a) Currency Chest branch bank
b) State Bank of India
c) Central Government
d) Reserve Bank of India
e) None of the above

36. Expand the term LIBOR as used in financial banking sectors?
a) Local Indian Bank Offered Rate
b) London-India Bureau of Regulations
c) Liberal International Bank Official Ratio
d) London Inter Bank Offered Rate
e) None of the above

37. Which one of the following rates is NOT decided by the RBI?
a) Bank Rate
b) Repo Rate
c) Reverse Repo Rate
d) Income Tax Rates
e) Only a & b

38. When more than one bank is allowing credit facilities to one party in coordination with each
other under a formal arrangement, the arrangement is generally known as:
a) Participation
b) Consortium
c) Syndication
d) Multiple Banking
e) All the above

39. The headquarters of International Monetary Fund is ___
a) Geneva
b) Paris
c) London
d) Manila
e) Washington

40. Who is the new chairman of SEBI?
a) Ajay Yogi
b) UK Sinha
c) TS Vijayan
d) G Srinivasan
e) None of the above

1) a 2) b 3) c 4) d 5) d 6) d 7) c 8) d 9) d 10) d
11) d 12) c 13) a 14) e 15) d 16) d 17) a 18) d 19) b 20) e
21) d 22) a 23) b 24) b 25) c 26) c 27) c 28) b 29) b 30) c
31) b 32) b 33) b 34) b 35) d 36) d 37) d 38) b 39) e 40) a

Thursday, March 16, 2017


1) “Connectivity for Regional Prosperity” was the theme of which edition Economic Cooperation Organization Summit held in Islamabad recently?
a. 13th
b. 14th
 c. 15th
d. 12th

2) The Goods and Services Tax (GST) Council, in its meeting held , under the Chairmanship of the Union Minister for Finance & Corporate Affairs, has approved the draft CGST Bill and the draft of which among the following bills?
d. All above

3) The President of India recently inaugurated the Centenary Celebrations of Women’s Indian Association recently at Adyar. In which state it is?
a. Lucknow,U.P.
b. Bhopal,MP
c. Chennai, Tamilnadu
d. Hyderabad, Telangana

4) Name the city , that has achieved 100% waste segregation?
a. Kochi
b. Palakkad
c. Jaisalmer
d. Tirunelveli

5) The world's oldest aircraft carrier in active service, , will be decommissioned on March 6 after serving the Indian Navy for nearly 30 years. Name it?
a. INS Viraat
b. INS Vikrant
c. INS Viraj
d. INS Viraam

6) India and which other country, have strengthened bilateral security ties , and decided to continue exchange programmes on hostage crisis, terror crime scene probe and cyber crime under ATA ( Anti
Terrorism Assistance) ?
a. Japan
b. USA
c. UK
d. Pakistan

7) Nuclear-armed North Korea fired how many ballistic missiles east of the peninsula on March 6, with Japan saying that some of them landed in its waters.?
a. 5
b. 6
c. 4
d. 7

8) Which country will organise the first mobile congress in September with a special focus on reaching out to South East Asian markets.?
a. Bangladesh
b. USA
c. UK
d. India

9) The Zero Discrimination Day was held on……………….?
a. March 1, 2017
b. March 2, 2017
c. March 3, 2017
d. March 7, 2017

10) Name the woman cricketer , who won the BCCI award for the first time?
a. Shantha rangaswamy
b. Shanthi subbarao
c. Mithali raj
d. Shanthi saxena

11) President of India, Pranab Mukherjee presented the Standard to 125 Helicopter Squadron and Colours to Mechanical Training Institute of Indian Air Force (March 3, 2017) at Air Force Station, Tambaram, Tamil Nadu. Which of the following statements are true about IAF Squadrons?
1. The Indian Air Force needs at least 42 squadrons of fighters to protect its western and northern borders with Pakistan and China
2. By 2019 -2020 it will lose another 14 squadrons of the vintage MiG 21s and MiG 27s
3. There are 16-18 planes in one squadron. The force now depends on Su-30 MKI and MiG 29s, the British-made Jaguar and French-made Mirage 2000s
4. After the air force de-commissioned three of the ageing Russian-made MiG 21 squadrons, bringing down the total number from 34 to 31 fighter squadrons, an additional squadron of the Russian-made Su-30 MKI has been raise
a. Only 1 & 2 are true
b. Only 2 & 3 are true
c. Only 3 & 4 are true
d. All 1,2,3 and 4 are true

12) Which among the following launched an exclusive data-led group term insurance plan in partnership with ET Money, the country’s first term insurance plan based on the spend pattern of the users?
a. Ing Vysya
b. HDFC Life
c. ICICI Life insurance
d. LIC

13) The number of ODF (Open Defecation Free) districts in the country has now crossed to ……………recently ?
a. 75
b. 80
c. 100
d. 90

14) On which day The World Hearing Day 2017 was observed globally ?
a. 3rd march 2017
b. 2nd march 2017
c. 4th march 2017
d. 5th march 2017

15) Which country is planning to build its first national underwater observatory in the disputed South China Sea (SCS)?
a. USA
b. China
c. Japan
d. North Korea

16) The “Napoleon of football” who helped the team win the European Cup three times, died March 3rd, 2017. Name him?
a. James madrid
b. Raymond Kopa
c. Adams grews
d. Nicholas crews

17) Jammu & kashmir and which another state, agreed on resumption of Shahpur Kandi Dam project?
a. Haryana
b. UP
c. Punjab
d. Rajasthan

18) Who was appointed Chairman and Managing Director of state-run telecom major Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL).?
a. PK Purwar
b. NK Singh
c. MK ajay bhatia
d. L. Sneha majumdar

19) For the first time, which country on March 1, 2017 succeeded in getting an official elected to the post of Secretary General for South Asian Association for Regional Cooperation?
a. Pakistan
b. South africa
c. Srilanka
d. Bangladesh

20) Which country for first time will host International Conference on Theory and Practice of Electronic Governance (ICEGOV2017)?
a. Bangladesh
b. India
c. Srilanka
d. Bhutan

21) The tourist town of Dharamshala, which is also the home of Tibetan spiritual leader Dalai Lama, has officially become the second capital of which state of India?
a. Tripura
b. Arunachal pradesh
c. Himachal pradesh
d. U.P.

22) Which day will be celebrated on 3rd March 2017 with the theme “Listen to the Young Voices.”?
a. World youth day
b. World adults day
c. World wildlife day
d. World environment day

23) Which country’s upper house, The House of Lords voted on 2 March 2017 to amend the Brexit Bill?
a. U.K.
b. USA
c. UAE

24) Name the state that will host its first river festival in March-April 2017?
a. U.P.
b. Assom
c. Bihar
d. Rajasthan

25) India Test captain Virat Kohli won the Polly Umrigar award, being the first cricketer to receive it how many times?
a. One
b. Two
c. Three
d. Four

26) South Korean and which country held largescale joint military exercise called Foal Eagle to test their defence readiness against the threat from North Korea.?
a. Japan
b. Israel
c. Iraq
d. USA

27) The national launch of 'Swachh Shakti Saptah' took place in which city recently?
a. Gurugram
b. Hissar
c. Kochi
d. Pune

28) Which country government recently approved the merger of Federally Administered Tribal Areas (FATA) with the Khyber-Pakhtunkhwa province.?
a. India
b. Bangladesh
c. Pakistan
d. Bhutan

29) India has proposed the name of Manjeev Singh Puri as its next Ambassador to which country, with the term of senior Indian diplomat Ranjit Rae coming to an end.?
a. Bhutan
b. Nepal
c. Pakistan
d. Israel

30) Which country announced recently that it will reintroduce compulsory military service starting this summer to respond to global security challenges, including from Russia?
a. Sweden
b. Switzerland
c. South korea
d. Cuba

1. A 2. B 3.C 4.D 5.A 6.B 7.C 8.D 9.A 10.A
11.D 12.B 13.C 14.A 15.B 16.B 17.C 18.A 19.A 20.B
21.C 22.C 23.A 24.B 25.C 26.D 27.A 28.C 29.B 30.A

Monday, March 13, 2017


1. Fiscal Policy is composed of several parts which include?
a) Tax Policy and Expenditure Policy
b) Investment or Disinvestment Strategies
c) Debt or Surplus Management
d) All of the Above
e) None of the above

2. Rural Infrastructure Development fund (RIDF) is financed by?
a) Selected group of public Sector Banks
b) Ministry of Rural Development
c) Reserve Bank of India
e) None of the above

3. The bank conducts Government business
as an agent of ?
a) Union and state Government
b) Reserve Bank of India
c) State Bank of India
e) None of the above

4. The Bank of Calcutta, Bank of Bombay and Bank of Madras were merged in 1921 to form?
a) Reserve Bank of India
b) Imperial Bank of India
c) Bank of India
d) Union Bank of India
e) None of the above

5. India's largest commercial bank is?
a) Central Bank of India
b) State Bank of India
c) Indian overseas bank
d) Bank of India
e) Punjab National Bank

6. Interest on the savings bank accounts is compounded?
a) Daily
b) Yearly
c) Quarterly
d) Half-yearly
e) All of the above

7. Rates of Interest on deposits are determined by?
a) IBA
b) Ministry of Finance
c) The Bank Itself
d) Government of India
e) Other than the given

8. Current account becomes dormant when there are no withdrawals for the last?
a) 3 months
b) 6 months
c) 24 months
d) 12 months
e) None of the above

9. In terms of Section 5(1) (5) of the Banking Regulation Act, 1949, a ‘banking company’ means any company which
a) accepts deposits from the public
b) undertakes lending of money
c) transacts the business of banking in
d) All of the above
e) None of the above

10.Which of the following is not a negotiable instrument ?
a) Cheque
b) Pay order
c) Bill of Exchange
d) All of the above are negotiable instruments
e) Other than the given

11. “Currency Swap” is an instrument to manage?
a) Currency Risk
b) Interest Rate Risk
c) Currency and Interest Rate Risk
d) Cash Flows in different currencies
e) All of the above

12. “Plastic Money” denotes?
a) Bearer cheque
b) Credit card
c) Demand Draft
d) Traveller’s cheque
e) Gift cheque

13. National Income of India is estimated by?
a) Central Estimates Survey Committee
b) National Sample Survey Committee
c) Central Statistical Organization
d) Finance Ministry
e) Other than the given

14. Nomination facility is available to?
a) Individuals/Sole Proprietorship accounts/Private Limited Companies
b) Individuals/Sole Proprietorship Accounts/Partnership Accounts
c) Individuals/Sole Proprietorship Accounts
d) All of the above
e) Other than the given

15. Off Shore Banking Unit is?
a) a unit which is situated in Foreign country
b) a unit which is situated in Special Economic Zones and deals in foreign currency only
c) a unit which is actively participating in lending foreign currency loans and in joint ventures
d) All of the above
e) None of the above

16. If a currency note is demonetized, it takes away the ....... of that currency.
a) legal tender character
b) exchange rate
c) value
d) All of the above
e) Other than the given

17. Currency Note containing political slogan is not a legal tender as per:
a) Legal Tender (Inscribed Notes) Act, 1964
b) Negotiable Instruments Act, 1881
c) Reserve Bank of India Act
d) All of the above
e) Other than the given

18. Deposits under NRE/FCNB accounts are linked to?
a) Base Rate
d) All of the above
e) Other than the given

19. Electronic Fund Transfer scheme of RBI has been renamed as?
a) Clearing
b) Core Banking Solutions
c) Real Time Gross Settlement
d) National Electronic Fund Transfer
e) All of the above

20. Which private bank is recently merged with Kotak Mahindra Bank (KMB)?
a) ING Vysya Bank
b) KarurVysya Bank
c) Lakshmi Vilas Bank
d) Jammu and Kashmir Bank
e) Other than the given

21. Which one of the following rates is not decided by RBI?
a) Repo rate
b) Base rate
c) Bank rate
d) Marginal Standing Facility (MSF) rate
e) Other than the given

22. Which of the following bank is generally not considered as Commercial bank?
a) Public Sector Bank
b) Private Sector Bank
c) Development Bank
d) Foreign Bank
e) Other than the given

23. Which two private sector banks have got license from RBI in 2014?
a) Bandhan and Yes Bank
b) Yes Bank and IDFC
c) IDFC Bank and Bandhan Bank
d) Axis Bank and ICICI
e) Other than the given

24. Which bank first introduced Automated Teller Machine (ATM) in India (1987)?
a) SBI
b) Punjab National Bank
c) Federal Bank
e) Other than the given

25. Refinance facility is provided by NABARD. Which institutions can avail this facility?
a) State cooperative banks
b) Regional rural banks
c) Commercial bank
d) All of the above
e) Other than the given

26. Which of the following is true?
a) NBFCs can accept deposits from the public
b) NBFCs cannot offer deposit schemes to the public
c) Deposits of NBFCs are insured with DICGC
d) NBFCs can accept deposits from public if they are registered and permitted by RBI
e) Other than the given

27. Base rate is the rate below which no bank can allow their lending to anyone. Who sets-up this ‘Base rate’ for banks?
a) Individual Banks’ Board
b) Ministry of Commerce
c) Ministry of Finance
d) Rreserve Bank of India
e) Interest Rate Commission of India

28. Commercial banks are the largest category of financial intermediaries; others include?
a) Life-insurance companies
b) Pension funds
c) Savings and loan institutions
d) All of the above
e) None of the above

29. An average citizen cannot open a Savings account in which of the following?
a) Commercial bank
b) Post office
c) Co-operative bank
d) RBI
e) Other than the given

30. Educational for All Development Index is released by?
a) IMF
b) World Bank
c) UNO
d) WTO
e) Other than the given

31. Non-Agricultural Market Access (NAMA) word is related to which organization?
a) WTO
c) IMF
d) World Bank
e) NDB

32. RBI has introduced “Marginal Standing Facility” with the objective of:
a) Controlling Inflation
b) Containing instability in long term inter-bank rates
c) Containing instability in the overnight inter-bank rates
d) All of the above
e) None of the above

33. Which of the following is not a measure to control inflation as adopted by Govt. of India and/or RBI?
a) Monetary Policy
b) Fiscal Policy
c) Financial Inclusion
d) Price control
e) Bank Rate Policy

34. card is basically a payment mechanism which allows the holder to make purchase without any immediate cash outflows either physically or through his accounts?
a) Debit
b) Smart
c) Credit
d) ATM
e) Kisan Credit

35. The Negotiable Instruments Act deals with?
a) Cheques, demand drafts, banker’s cheques
b) Promissory notes, bills of exchange and cheques
c) Bills of exchange, Cheques and demand drafts
d) Cheques, demand drafts and saving bank withdrawal forms
e) None of the above

36. Small Industries Development Bank of India’s Single Window scheme means that a borrower is granted?
a) Both term loan for fixed assets & loan for working capital through the same agency, namely, SFCs or Commercial Banks
b) Both term and working capital through SIDBI itself
c) Both term loan and working capital hrough IDBI
d) All of the above
e) None of the above

37. has been declared the first ‘total banking state’ in India, successfully implementing the total financial inclusion thereby ensuring banking facility to all households.
a) Maharashtra
b) Kerala
c) Himachal Pradesh
d) Uttarakhand
e) None of the above

38. What do you understand by the term ‘Mortgage’?
a) Sale of moveable security in the event of default by the borrower
b) Registration of charge with the Registrar of Companies
c) Making the security of immovable property avail able as a cover for a home loan by the borrower
d) Registration of charge with the Regional Transport Authority
e) Returning of the security to borrower by the bank of receipt of full payment

39.Which of the following acts is useful in controlling HAWALA transactions?
a) FEMA Act
b) RBI Act
c) DICGC Act
d) Banking Regulation Act
e) None of the above

40.CAMELS’ is a type of Bank Rating System. In CAMELS, what does ‘C’ stand for?
a) Currency
b) Compensation
c) Capital Adequacy
d) Capitalisation
e) None of the above

1.d 2.d 3.b 4.b 5.b 6.a 7.c 8.c 9.d 10.d
11.d 12.b 13.c 14.c 15.b 16.a 17.a 18.c 19.c 20.a
21.b 22.c 23.c 24.d 25.d 26.d 27.a 28.d 29.d 30.c
31.a 32.c 33.b 34.c 35.c 36.a 37.b 38.c 39.a 40.c

Sunday, March 12, 2017


The 2017 Union Budget, presented by Finance Minister Arun Jaitley on 01st February 2017, was broadly focused on 10 issues farming sector, rural population, youth, poor and health care for the underprivileged, infrastructure, financial sector for stronger institutions, speedy accountability, public services, prudent fiscal management and tax administration for the honest.


1. Demonetisation is expected to have a transient impact on the economy.
2. It will have a great impact on the economy and lives of people .
3. Demonetisation is a bold and decisive measure that will lead to higher GDP growth.
4. The effects of demonetisation will not spillover to the next fiscal.

Agriculture sector

1. Sowing farmers should feel secure against natural calamities.
2. A sum of Rs. 10 lakh crore is allocated as credit to farmers, with 60 days interest waiver.
3. NABARD fund will be increased to Rs. 40,000 crore. 
4. Government will set up mini labs in Krishi Vigyan Kendras for soil testing.
5. A dedicated micro irrigation fund will be set up for NABARD with Rs 5,000 crore initial corpus.
6. Irrigation corpus increased from Rs 20,000 crore to Rs 40,000 crore.
7. Dairy processing infrastructure fund wlll be initially created with a corpus of Rs. 2000 crore.
8. Issuance of soil cards has gained momentum.
9. A model law on contract farming will be prepared and shared with the States.

Rural population

1. The government targets to bring 1 crore households out of poverty by 2019.
2. During 2017-18, five lakh farm ponds will be be taken up under the MGNREGA.
3. Over Rs 3 lakh crore will be spent for rural India. MGNREGA to double farmers' income.
4. Will take steps to ensure participation of women in MGNREGA up to 55%.
5. Space technology will be used in a big way to ensure MGNREGA works.
6. The government proposes to complete 1 crore houses for those without homes.
7. Will allocate Rs. 19,000 crore for Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana in 2017-18.
8. The country well on way to achieve 100% rural electrification by March 2018.
9. Swachh Bharat mission has made tremendous progress; sanitation coverage has gone up from 42% in Oct 13 to 60% now.


1. Will introduce a system of measuring annual learning outcomes and come out with an innovation fund for secondary education.
2. Focus will be on 3,479 educationally-backward blocks.
3. Colleges will be identified based on accreditation.
4. Skill India mission was launched to maximise potential. Will set up 100 India International centres across the country.
5. Courses on foreign languages will be introduced.
6. Will take steps to create 5000 PG seats per annum.

For the poor and health care

1. Rs. 500 crore allocated for Mahila Shakthi Kendras.
2. Under a nationwide scheme for pregnant women, Rs. 6000 will be transferred to each person.
3. A sum of Rs. 1,84,632  crore allocated for women and children.
4. Affordable housing will be given infrastructure status.
5. Owing to surplus liquidity, banks have started reducing lending rates for housing.
6. Elimination of tuberculosis by 2025 targeted.
7. Health sub centres, numbering 1.5 lakh, willl be transformed into health wellness centres.
8. Two AIIMS will be set up in Jharkhand and Gujarat.
9. Will undertake structural transformation of the regulator framework for medical education.
10. Allocation for Scheduled Castes  is Rs. 52,393  crore
11. Aadhaar-based smartcards will be issued to senior citizens to monitor health.

Infrastructure; Railways

1. A total allocation of Rs. 39,61,354 crore has been made.
2. Total allocation for Railways is Rs. 1,31,000 crore.
3. No service charge on tickets booked through IRCTC.
4. Raksha coach with a corpus of Rs. 1 lakh crore for five years (for passenger safety).
5. Unmanned level crossings will be eliminated by 2020.
6. 3,500 km of railway lines to be commissioned this year up from 2,800 km last year.
7. SMS-based ''clean my coach service'' is put in place.
8. Coach mitra facility will be introduced to register all coach related complaints.
9. By 2019 all trains will have bio-toilets.
10. Five-hundred stations will be made differently-abled friendly.
11. Railways to partner with logistics players for front-end and back-end solutions for select commodities.
12. Railways will offer competitive ticket booking facility
13. Rs. 64,000 crore allocated for highways. 
14. High speed Internet to be allocated to 1,50,000 gram panchayats
15. New Metro rail policy will be announced with new modes of financing

Energy Sector

1. A strategic policy for crude reserves will be set up
2. Rs. 1.26,000 cr for energy production-based investments received
3. Trade infra export scheme will be launched 2017-18.

Financial Sector

1. FDI policy reforms - more than 90% of FDI inflows are now automated.
2. Shares of Railway PSE like IRCTC would be listed on stock exchanges. 
3. Bill on resolution of financial firms to be introduced in this session of parliament.
4. Decided to abolish FIPB in 2017-18.
5. Foreign Investment Promotion Board to be abolished.
6. Revised mechanism to ensure time bound listing of CPSEs
7. Computer emergency response team for financial sector to be formed.
8. Pradhan Mantri Mudra Yojana lending target at Rs 2.44 lakh crore for 2017-18
9. Digital India - Bhim app will unleash mobile phone revolution - two new schemes to promote the app.
10. Govt to introduce two new schemes to promote BHIM App - referral bonus for users and cash back for traders: FM.
11. Negotiable Instruments Act might be amended.
12. DBT to LPG consumers , Chandigarh is kerosene free, 84 govt schemes are on the DBT platform.
13. Head post office as the central office for rendering passport services
14. Easy online booking system for Army, defence personnel
15. For big-time offences - including economic offenders fleeing India, the govt. will introduce a legislative change or new law to confiscate the assets of these people within the country.

Fiscal Situation

1. Total expenditure - Rs. 21, 47,000 crore
2. Abolition on plan, non-plan expenditure, focus on capital expenditure ( Capital expenditure will be 25.4 per cent)
3. Rs. 3,000 crore under Dept of Economic Affairs for implementing Budget announcements.
4. Defence expenditure, excluding pension, at Rs 2,74,114  crore
5. Expenditure in science and technology —  Rs. 37,435 crore
6. Total resources transferred to States and UTs is Rs 4.11 lakh crore
7. Recommended 3% fiscal deficit for three years with deviation of 0.5% of GDP.
8. Revenue deficit - 1.9 %
9. Pegged fiscal deficit of 2017-18 at 3.2% of GDP and remain committed to achieving 3% in the next year.

On funding of political parties

1. Maximum amount of cash donation for political parties will be Rs 2,000 from any one source from Rs 20,000
2. Political parties will be entitled to receive donations by cheque or digital mode from donors.
3. Amendment is being proposed to RBI Act to enable issuance of electoral bonds that government will scheme. Donor can 4. purchase these bonds from banks or post office via cheque or digital transactions. They can be redeemed only by registered political parties.

Tax proposals

1. Proportion of direct tax to indirect tax is not optimal.
2. 1.95 crore individuals showed income between Rs 2.5 lakh to Rs 5 lakh.
3. Out of 76 lakh individual assessees declaring income more than Rs 5 lakh, 56 lakh are salaried.
4. Only 1.72 lakh people showed income of more than Rs 50 lakh a year.
5. Between Nov 8 to Dec 30: Deposits between Rs 2 lakh and Rs 80 lakh was made in 1.09 crore accounts.
6. Net tax revenue of 2013-14 was Rs 11.38 lakh crore.
7. Out of 76 lakh individual assessees declaring income more than Rs 5 lakh, 56 lakh are salaried.
8. 1.95 crore individuals showed income between Rs 2.5 lakh to Rs 5 lakh.
9. Rate of growth of advance tax in Personal I-T is 34.8% in last three quarters of this financial year.
10. Holding period for long term capital gain lowered to 2 years
11. Propose to have carry-forward of MAT for 15 years.
12. Capital gains tax to be exempted for persons holding land from which land was pooled for creation of state capital of Telangana.
13. Corporate tax: In order to make MSME companies more viable, propose to reduce tax for small companies of turnover of up to 16. Rs 50 crore to 25%. About 67 lakh companies fall in this category. 96% of companies to get this benefit.
14. Propose to reduce basic customs duty for LNG to 2.5% from 5%
15. SIT on black money suggested no cash transactions of more than Rs 3 lakh. Govt has accepted this proposal.
16. Income Tax Act to be amended.  No transaction above Rs 3 lakh to be permitted in cash.
17. Limit of cash donation by charitable trust reduced to Rs 2,000 from Rs 10,000.
18. Net revenue loss in direct tax could be Rs. 20,000 crore.
19. India’s tax to GDP ratio is not favourable.
20. Out of 13.14 lakh registered companies, only 5.97 lakh companies have filed returns for 2016-17.

Personal income tax

1. Existing rate of tax for individuals between Rs.  2.5- Rs 5 lakh reduced to 5% from 10%
2. All other categories of tax payers in subsequent brackets will get benefit of Rs 12,500.
3. Simple one page return for people with annual income of Rs. 5 lakh other than business income.
4. People filing I-T returns for the first time will not come under govt. scrutiny5. 
5. 10% surcharge on individual income above Rs. 50 lakh and up to Rs 1 crore to make up for Rs 15,000 crore loss due to  cut in personal I-T rate. 15 surcharge on individual income above Rs. 1 crore to remain.


1) In which city, India's first hill station bicycle path was launched?
a. Darjeeling
b. Indore
c. Pune
d. Gangtok

2) On the occasion of Maha shivratri , PM Narendra Modi unveiled a 112-feet-tall Lord Shiva statue,that was made entirely of ………
a. Bronze
b. Steel
c. Gold
d. Silver

3) India’s first Gramin Khel Mahotsav will be conducted in which city from 25th to 31st March 2017.?
a. Hyderabad
b. Chennai
c. New delhi
d. Agra

4) Which country army has launched nationwide military operation named ‘Radd-ul-Fasaad’ to eliminate menace of terrorism and consolidate gains of its counter-terrorism operations?
a. Iran
b. Iraq
c. Russia
d. Pakistan

5) The ……editon BRICS Summit’s first Sherpas Meeting took place in Nanjing?
a. 9th
b. 10th
c. 8th
d. 7th

6) Government has announced to bring high-speed broadband connectivity to every village by which year?
a. 2018
b. 2019
c. 2020
d. 2021

7) Which series of Sovereign Gold Bonds in 2016-2017 has been issued by union finance ministry recently?
a. Series III
b. Series IV
c. Series V
d. Series VI

8) The state-owned Airport Authority of India (AAI) along with International Air Transport Association (IATA) launched, an e-billing solution for airport operators across the world. Name it?
a. SKYREV360
b. SKYREV260
c. SKYREV460
d. SKYREV560

9) Which country and India held detailed deliberations on the legal processes and procedures on Extradition and Mutual Legal Assistance held in New Delhi recently?
b. USA
c. UK
d. UAE

10) The Union Cabinet has approved signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and which country for promotion and development of coop - eration in civil aviation security?
a. Australia
b. Norway
c. Cuba
d. Cambodia

11) The PSU bank that has bagged two IBA Banking Technology awards is ……?
a. SBI
b. Andhra bank
c. Karnataka bank
d. Kerala bank

12) Hassan Ali Khaire is the new PM of which country , appointed on 23rd Feb 2017?
a. Somalia
b. Saudi arabia
c. Doha
d. Cuba

13) The Central Board of Excise and Customs (CBEC) has launched a mobile application for Goods and Services Tax. Taxpayers can readily access a host of GST information. Which of the following statements are true about it?
1. Migration to GST-Approach and guidelines for migration
2. Draft Law-Model GST Law, IGST Law and GST Compensation law
3. Draft Rules-Rules related to Registration, Returns, Payment, Refund and Invoice
4. Various resources on GST such a videos, articles etc
5. Related website links, FAQs, Help desk/email contact
a. Only 1,2,3 are true
b. Only 2,3,4 are true
c. Only 3,4,5 are true
d. All 1,2,3,4 and 5 are true

14) Sampark is a …………..?
a. Business Idea challenge
b. Industry academia interface event
c. Both of the above
d. None of the above

15) As cyber attacks are increasing, the government through its Computer Emergency Response Team (CERT-in) on 21st Feb 2017 launched which among the following?
a. Cyber swachhtha kendra
b. Cyber forensic kendra
c. Cyber swatch kendra
d. None of the above

16) Telecom operator Bharti Airtel will acquire the business of which among the following company?
a. Vodafone
b. Telenor (India) Communications Private Limited
c. Telenor India
d. Both b & c

17) TATA Communications recently launched which iOT platform?

18) Rate of retreat of Gangotri glacier has slowed down to how many metres since 2008 from the maximum of 35 metres recorded in 1974?
a. 11
b. 13
c. 14
d. 15

19) Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with which Bank for providing concessional finance to micro and small enterprises (MSEs)?
a. State bank of India
b. Vijaya bank
c. Axis bank
d. Yes bank

20) India’s first heliport, built by stateowned Pawan Hans will be set up at ?
a. Agra
b. Delhi
c. Hyderabad
d. Jaipur

21) Which Tata Steel's iron mine was felicitated with the Best Green Organ isation of the Year Award at the Global Green Future Leadership Awards in recognition of its environmental prot -
ection measures?
a. Katamati
b. Bokaro
c. Dhanbad
d. None

22) Shurhozelie Liezeitsu is the new Chief minister of which state in India?
a. Nagaland
b. Tripura
c. Mizoram
d. Meghalaya

23) The government on 22nd Feb 2017 approved a plan to double the capacity of solar parks and ultra-mega solar power projects (UMSPP) to how much MW from 20,000 mw?
a. 70,000
b. 40,000
c. 30,000
d. 35,000

24) The Impossibility Theorem was proposed by whom among the following, who died on 21st Feb 2017 in california?
a. John adems
b. John andrews
c. Kenneth J. Arrow
d.Kenneth K. James

25) Among the following, who is the largest G20 investor in India?
a. Britain
b. Japan
c. China
d. USA

26) On which day The International Mother language day was observed?
a. Feb 21
b. Feb 23
c. Feb 20
d. Feb 19

27) The South Asian Speakers Summit 2017 concluded on 20 February 2017 in which city?
a. Agra
b. Indore
c. Bhopal
d. Dispur

28) Identify the state that released digital road map?
a. AP
b. Telengana
c. Haryana
d. Punjab

29) Professor from Delhi University (DU) and his team discovered four new miniature species, and that the Frogman of India is …………?
a. SD Biju
b. SD Bilu
c. SD Biku
 d. SD Bibbu

30) Government is developing which among the following, to promote cashless economy?
a. Online platform for regulating cashless payments
b. Mobile app for regulating online transactions
c. Digital matrix to evaluate states for cashless economy
d. All above

1. A 2. B 3.C 4.D 5.A 6.A 7.B 8.A 9.C
10.A 11.C 12.A 13.D 14.C 15.A 16.D 17.A 18.A 19.B 20.B
21.A 22.A 23.B 24.C 25.A 26.C 27.B 28.C 29.A 30.C

Linking of Bank Account with Aadhaar

Banks are committed to seed savings bank accounts with the account holder’s Aadhaar number, based on the account holder’s consent. 

Aadhaar seeding will help accountholders to do fund transfer through the Aadhaar Enabled Payment System (AEPS) at Banking Correspondent points. Bharat Interface for Money (BHIM) app also supports pay to Aadhaar number mode. Further, Direct Benefit Transfer (DBT) can be made to eligible seeded accounts. 

As per reports received from public sector banks, Regional Rural Banks and 13 private sector banks, there are 110.03 crore individual, operative savings bank accounts (including Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana accounts) with Aadhaar number seeded in 52.95 crore accounts. 

The overreaching aim and objective of seeding is enabling delivery of basic financial services. 

National Foundation for Corporate Governance (NFCG)

With the objective of fostering a culture of good governance, the National Foundation for Corporate Governance (NFCG) has accredited forty Seven premier Indian Institutions/Organizations as National Centers for Corporate Governance. These centers conduct seminars, workshops conferences, directors’ orientation programmes etc. for promoting good corporate governance practices and also carry out research work in this field. More than 250 events have been organized and 30 research works completed under the aegis of NFCG, besides publication of compendium on corporate sector and inclusive growth. The research report of the foundation, which include subject such as the role of independent directors, CSR, corporate governance in energy sector, reforms in banking sector etc. have also been hosted on its website for the benefit of the Stakeholders.

The objectives of the National Foundation for Corporate Governance (NFCG) set up in 2003, as per the trust deed, are given as under.

(a)    To provide a platform to deliberate issues relating to good corporate governance as the key to sustainable wealth creation;

(b)   To sensitize corporate leaders on the importance of good corporate governance, self- regulation and directorial responsibilities- statutory, social and environmental;

(c)    To stimulate and to facilitate exchange of experiences and ideas between corporate leaders, policy makers, regulators, law enforcing agencies, non-government organizations and voluntary agencies with a view to developing a framework for corporate governance reforms in the context of liberalization and globalization;

(d)   To provide research, training, practice, building, standard setting, advocacy, rating, monitoring, recognition and related support in the field of corporate governance;

(e)    To provide financial or any other assistance directly or indirectly for activities which seek to promote corporate governance including research and training;

(f)    To develop strategies that enhance value for all stakeholders and ensure long term benefits to the shareholders and the society at large;

(g)   To establish and deepen links with organizations in various parts of the world which promote corporate governance for exchange of ideas and for collaborative actions, projects and programmes;

(h)   To institute national awards and recognitions for excellence in corporate governance and develop a system of corporate governance rating;

(i)     To collaborate and to support, directly or indirectly, the initiative of any individual, group, organization or institution in promoting corporate governance;

(j)     To develop a code of best practices for corporate governance taking into consideration the international examples and to promote its voluntary adoption by the corporate bodies;

(k)   To prepare, print and publish any papers, periodicals or newspapers, books or leaflets either on its own or in collaboration with other persons/ entities through print or other media and to contribute to any papers or periodicals to disseminate information and knowledge in the area of corporate governance;

(l)     To facilitate, promote, commend and collaborate on the proposals from individuals, associations and organizations for funding by national, international and multi- lateral organizations as also industry- associations, regulators and governments;

(m) To provide advice, consultancy and technical and managerial support to the beneficiaries of the Trust’s programmes through a network of advisors drawn from the industry and institutions of excellence; and

(n) Other related objects.