Showing posts with label GENERAL AWARENESS. Show all posts
Showing posts with label GENERAL AWARENESS. Show all posts

Friday, June 23, 2017

GENERAL AWARENESS PRACTICE MCQs FOR ALL BANK EXAMS

1. What is India’s rank in the Global Innovation Index 2017 out of 130 countries?
1) 67
2) 66
3) 69
4) 60
5) 65

2. Who won the prestigious 2017 Man Booker International Prize for his novel ‘A Horse Walks into a Bar’?
1) Mathias Enard
2) David Grossman
3) Roy Jacobsen
4) Don Shaw
5) Amos Oz

3. Where was the second edition of the International Spice Conference held in February 2017?
1) Mysuru
2) Kolkata
3) Thiruvananthapuram
4) Chennai
5) Panaji

4. Which Hindi writer was selected for the 2016 Vyas Samman in February 2017?
1) Hari Ram Meena
2) Satya Narayan
3) Vishwanath Tripathi
4) Surendra Verma
5) None of these

5. India’s first floating elementary school was inaugurated in February 2017 in Loktak Lake in:
1) Assam
2) Manipur
3) West Bengal
4) Jammu & Kashmir
5) Himachal Pradesh

6. Which of the following banks announced its plan to convert ration shops into banking outlets
by recruiting Public Distribution System (PDS) agents as business correspondents in February 2017?
1) ICICI Bank
2) HDFC Bank
3) IDFC Bank
4) Axis Bank
5) IDBI bank

7. Which State is implementing ‘Tejaswini’, a socio-economic empowerment of adolescent girls and young women project?
1) Odisha
2) Jharkhand
3) Bihar
4) Chhattisgarh
5) Haryana

8. Which of the following companies will acquire Telenor India?
1) Vodafone
2) Reliance Jio
3) Idea Cellular
4) Bharti Airtel
5) BSNL

9. India’s iconic car brand Ambassador has been sold by Hindustan Motors to Peugeot, a car manufacturer based in:
1) Italy
2) Germany
3) France
4) USA
5) Sweden

10. Which former football legend has been appointed as an ambassador by FIFA, Football’s world
governing body?
1) Marco Van Basten
2) Diego Maradona
3) Pele
4) Michel Platini
5) Lev Yashin

11. National Deworming Day is observed every year on which of the following day?
1) January 10
2) February 10
3) March 10
4) April 10
5) May 10

12. Who is the author of the book “Fearless in Opposition - Power and Accountability”?
1) Sitaram Yechury
2) Kapil Sibal
3) P. Chidambaram
4) Manish Tewary
5) Nitish Kumar

13. Indian-origin British actor Dev Patel won BAFTA Award in February 2017 for the Best Supporting Actor for his performance in the film:
1) Moonlight
2) Arrival
3) Lion
4) Nocturnal Animals
5) Hidden Figures

14. Jean-Pierre Lacroix was appointed as Under-Secretary General for United Nations Peacekeeping
Operations on February 14, 2017. He belongs to:
1) Germany
2) Bulgaria
3) Macedonia
4) France
5) Latvia

15. Which city will host the 30th World LPG Forum in October 2017?
1) Singapore
2) Florence
3) Marrakech
4) Nice
5) Gold Coast

16. Who is the Chairman of the Committee set up by Union Water Resources Ministry to help Krishna River Management Board (KRMB) in preparing the working manual for sharing
water between Telangana and Andhra Pradesh?
1) A.K. Bajaj
2) R.P. Pandey
3) P.K. Shukla
4) N.N. Rai
5) D.K. Mehta

17. Which one of the following pair is correctly matched?
COUNTRY  - PRESIDENT
1) Italy - Paolo Gentiloni
2) France - Francois Hollande
3) Germany -  Frank Walter Steinmeier
4) Brazil - Dilma Rousseff
5) Russia - Dmitry Medvedev

18. Which American businesswoman became the United States Secretary of Education on February 7, 2017?
1) Martha Stewart
2) Ginni Rometty
3) Meg Whitman
4) Betsy De Vos
5) Ruth Porat

19. Eman Ahmed, the world’s heaviest woman, came to India recently for medical treatment. She
belongs to which of the following country?
1) Saudi Arabia
2) UAE
3) Egypt
4) Iran
5) Iraq

20. “The Salesman” won the Best Foreign Language Film at the 89th Academy Awards in February 2017. It belongs to:
1) Hungary
2) Iran
3) Romania
4) Poland
5) Egypt

21. Altamas Kabir passed away on February 19, 2017. He was former:
1) Chief Justice of India
2) CBI Director
3) Attorney General
4) Union Minister
5) None of these

22. In which State the tribal bodies opposed 33% reservation for women in urban, local bodies leading to the resignation of the Chief Minister in February 2017?
1) Manipur
2) Nagaland
3) Assam
4) Meghalaya
5) Tripura

23. Which country has committed to completely phase out greenhouse gas emissions by 2045?
1) USA
2) UK
3) Sweden
4) Russia
5) Switzerland

24. Which country is planning to send thousands of Rohingya refugees to Thengar Char Island?
1) Myanmar
2) Thailand
3) India
4) Bangladesh
5) Bhutan

25. Which city hosted the South Asian Speakers’ Summit on Achieving the Sustainable Development
Goals in February 2017?
1) Jaipur
2) New Delhi
3) Vijayawada
4) Indore
5) Vidisha

26. India’s first heliport was inaugurated on February 28, 2017 at Rohini locality in:
1) Mumbai
2) Pune
3) New Delhi
4) Chennai
5) Hyderabad

27. Which is the first State in India to establish cashless system in its Public Distribution System (PDS) of food grains?
1) Gujarat
2) Telangana
3) Andhra Pradesh
4) Kerala
5) Goa

28. The Inter-Parliamentary Union (IPU) was established in 1889. It is headquartered in:
1) London
2) New York
3) Paris
4) Geneva
5) Dhaka

29. Where was the World LPG Association (WLPGA) Asia Summit held in February 2017?
1) Udaipur
2) Jaipur
3) New Delhi
4) Chandigarh
5) Kolkata

30. Which of the following schemes is related to clean cooking gas?
1) PAHAL
2) Ujjwala
3) Give it up
4) Both 1 and 2
5) All 1, 2 and 3

31. Who took charge as the President of the Table Tennis Federation of India (TTFI) recently?
1) Dushyant Chautala
2) Dhanraj Choudhury
3) Mahinder Pal Singh
4) B.K. Bawa
5) None of these

32. With reference to Laureus World Sports Awards - 2017 identify the mismatched pair.
1) Sportsman of the Year – Usain Bolt
2) Sportswoman of the Year – Simone Biles
3) Comeback of the Year – Michael Phelps
4) Breakthrough of the Year – Mo Farah
5) Team of the Year – Chicago Cubs

33. Mission XI Million was launched on February 10, 2017. A first of its kind, the program will
encourage children to play the game of:
1) Hockey
2) Cricket
3) Football
4) Chess
5) Kabaddi

34. Which Indian city will host the FIBA Women’s Asia Cup basketball tournament in July 2017?
1) Hyderabad
2) Chennai
3) Mumbai
4) Bangalore
5) Kolkata

35. The International Basketball Federation (FIBA) is the world governing body for basketball. It is located in Mies in:
1) France
2) Germany
3) Switzerland
4) Spain
5) Portugal

36. John-John Dohmen was crowned the International Hockey Federation (FIH) Male Player of the
Year for 2016. He belongs to:
1) Germany
2) France
3) Belgium
4) Spain
5) Netherlands

37. Who won the 2017 St. Petersburg Ladies Trophy, a premier tennis tournament?
1) Kristina Mladenovic
2) Jelena Ostapenko
3) Simona Halep
4) Roberta Vinci
5) Kiki Bertens

38. Which of the following teams won the Syed Mushtaq Ali T20 Inter - Zonal cricket tournament in February 2017?
1) Central Zone
2) West Zone
3) North Zone
4) East Zone
5) South Zone

39. Whose Test match batting average of 61.87 is second only to Donald Bradman’s incredible
99.94 among batsmen who have played at least 20 Tests?
1) Chris Rogers
2) Brad Haddin
3) Adam Voges
4) Michael Clarke
5) Steve Smith

40. The inaugural Nitro Athletics Meet was held in February 2017 in Lakeside Stadium in?
1) Tokyo
2) London
3) Kingston
4) Melbourne
5) Wellington

ANSWERS:
1) 4 2) 2 3) 3 4) 4 5) 2 6) 3 7) 2 8) 4 9) 3 10) 2
11) 2 12) 3 13) 3 14) 4 15) 3 16) 1 17) 3 18) 4 19) 3 20) 2
21) 1 22) 2 23) 3 24) 4 25) 4 26) 3 27) 1 28) 4 29) 3 30) 5
31) 1 32) 4 33) 3 34) 4 35) 3 36) 3 37) 1 38) 4 39) 3 40) 4

Wednesday, April 12, 2017

GENERAL AWARENESS PRACTICE QUESTIONS FOR ALL BANK EXAMS

1. Who won the India Open women's singles badminton title at the Siri Fort Stadium in New Delhi on April 2, 2017?
1) Carolina Marin
2) Saina Nehwal
3) Sung Ji Hyun
4) P.V. Sindhu
5) Minatsu Mitani

2. Najib Razak visited India in April 2017. He is the Prime Minister of?
1) Indonesia
2) Malaysia
3) Oman
4) Iran
5) Iraq

3. Who won the prestigious 2017 Abel Prize?
1) John Nash
2) Louis Nirenberg
3) Yves Meyer
4) Andrew Wiles
5) None of these

4. Who assumed office as the President of Bulgaria on January 22, 2017?
1) Iliana Iotova
2) Boyko Borisov
3) Tsetska Tsacheva
4) Rumen Radev
5) Rosen Plevneliev

5. Kristalina Georgieva assumed office as the Chief Executive Officer of the World Bank on January 2, 2017. She belongs to?
1) Georgia
2) Czech Republic
3) Slovakia
4) Slovenia
5) Bulgaria

6. In which of the following countries a married couple has occupied the two highest seats of power,
the President and the Vice President?
1) Costa Rica
2) Brazil
3) Nicaragua
4) Panama
5) Honduras

7. The COP 22 to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) was held in November 2016 in?
1) Paris, France
2) Lima, Peru
3) Doha, Qatar
4) Marrakech, Morocco
5) Sydney, Australia

8. Which of the following countries has withdrawn from the International Criminal Court (ICC) in November 2016?
1) USA
2) Canada
3) Spain
4) Russia
5) China

9. Which of the following is the largest-ever warship to be built in India?
1) INS Kolkata
2) INS Kochi
3) INS Chennai
4) INS Viraat
5) INS Vikramaditya

10. At which of the following rates do the banks borrow funds from the Reserve Bank of India?
1) Base rate
2) Repo rate
3) Exchange rate
4) Reverse repo rate
5) None of these

11. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction (AMCDRR) on November 3, 2016 in?
1) New Delhi
2) Panaji
3) Hyderabad
4) Mumbai
5) Chennai

12. Narinder Batra is the first Indian to be elected the President of?
1) IOC
2) FIH
3) FIDE
4) FIFA
5) IAAF

13. Who became the first person from China to be elected as the President of the International Criminal Police Organization (INTERPOL) in November 2016?
1) Jin Liqun
2) Li Keqiang
3) Meng Hongwei
4) Lin Dan
5) None of these

14. Tata Literature Live! Lifetime Achievement Award for 2016 was conferred on which of the following authors?
1) Chetan Bhagat
2) Kiran Desai
3) Anitha Desai
4) Amitav Ghosh
5) None of these

15. Who was appointed a brand ambassador for Swachh Rail Mission of Indian Railways in November 2016?
1) Bindeshwar Pathak
2) Amitabh Bachchan
3) Sachin Tendulkar
4) Kunwar Bai
5) Vidya Balan

16. The Hans Christian Andersen Literature Award is given every two years by?
1) Canada
2) Norway
3) Denmark
4) Germany
5) France

17. Which of the following organizations gives Sakharov Prize for Human Rights annually?
1) World Bank
2) European Parliament
3) Asian Development Bank
4) World Economic Forum
5) None of these

18. Leonard Cohen passed away on November 7, 2016. He was a singer, songwriter, poet, novelist and painter from?
1) USA
2) France
3) Mexico
4) Canada
5) None of these

19. Mangat Ram Sharma passed away in November 2016. He was the former Deputy Chief Minister of?
1) Uttarakhand
2) Uttar Pradesh
3) Jammu & Kashmir
4) Odisha
5) Himachal Pradesh

20. Shashikala Kakodkar passed away on October 28, 2016. She was the first woman Chief Minister of?
1) Maharashtra
2) Goa
3) Gujarat
4) Rajasthan
5) Odisha

21. Who was elected the President of Lebanon on October 31, 2016?
1) Tamman Salam
2) Michel Aoun
3) Amine Gemayel
4) Elias Hrawi
5) Selim Hoss

22. Igor Dodon became the President of which of the following countries on December 23, 2016?
1) Ukraine
2) Moldova
3) Romania
4) Latvia
5) Lithuania

23. Which former cricketer was named the "Stroke Ambassador for India"?
1) Kapil Dev
2) Dilip Vengsarkar
3) Sunil Gavaskar
4) Mohinder Amarnath
5) K. Srikanth

24. The 10th World Stroke Congress (WSC) was held in October 2016 in?
1) Bangalore
 2) Mumbai
3) New Delhi
4) Hyderabad
5) Kolkata

25. Who was elected the new President of the World Squash Federation (WSF) in November 2016?
1) Jacques Fontaine
2) Pablo Serna
3) Gar Holohan
4) Sarah Fitz-Gerald
5) None of these

26. World Squash Federation (WSF) has its headquarters in?
1) Hastings, England
2) Glasgow, Scotland
3) Zurich, Switzerland
4) Frankfurt, Germany
5) Incheon, South Korea

27. Identify the mismatched pair. BOOK AUTHOR
1) Democrats Ramachandra Guha and Dissenters
2) Second-Hand Svetlana Alexievich Time
3) Selection Day Amitav Ghosh
4) One Indian Girl Chetan Bhagat
5) Satanic Verses Salman Rushdie

28. The joint military exercise between India and Nepal is called?
1) Konkan
2) Varuna
3) Garuda
4) Surya Kiran
5) Indradhanush

29. SIMBEX is a maritime bilateral exercise conducted by India and?
1) South Africa
2) South Korea
3) Singapore
4) Sudan
5) Slovakia

30. Which country won the Fed Cup women's tennis tournament in November 2016?
1) Czech Republic
2) France
3) USA
4) Croatia
5) Germany

31. Who won the WTA Elite Singles Trophy in Zhuhai, China in November 2016?
1) Petra Kvitova
2) Elina Svitolina
3) Venus Williams
4) Serena Williams
5) Dominika Cibulkova

32. Federico Delbonis is a professional tennis player from?
1) Spain
2) Argentina
3) Chile
4) Portugal
5) Germany

33. India defeated which of the following countries to win the women's Asian Champions Trophy
hockey tournament in Singapore in November 2016?
1) Pakistan
2) South Korea
3) China
4) Japan
5) Indonesia

34. Who won the China Open badminton super series tournament on November 20, 2016?
1) Sun Yu
2) Saina Nehwal
3) Tai Tzu Ying
4) P.V. Sindhu
5) None of these

35. Who was elected New Zealand Cricket's first female President in November 2016?
1) Ingrid Cronin-Knight
2) Karen Plummer
3) Suzie Bates
4) Sarah Illingworth
5) Debbie Hockley

36. Index of Industrial Production (IIP) is released by the?
1) FICCI
2) CII
3) CSO
4) ASSOCHAM
5) RBI

37. What does the letter 'M' denote in the banking term MCLR?
1) Multiple
2) Marginal
3) Medium
4) Minimum
5) Maximum

38. The 47th International Film Festival of India (IFFI) was held in November 2016 in?
1) Telangana
2) Andhra Pradesh
3) Maharashtra
4) Goa
5) Karnataka

39. Im Kwon-Taek was honored with the Lifetime Achievement Award at the 47th IFFI. He is a filmmaker from?
1) Vietnam
2) Philippines
3) South Korea
4) Japan
5) China

40. Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) is a proposed free trade agreement between ASEAN members and other?
1) Three countries
2) Four countries
3) Five countries
4) Six countries
5) None of these

ANSWERS:
1) 4 2) 2 3) 3 4) 4 5) 5 6) 3 7) 4 8) 4 9) 3 10) 2
11) 1 12) 2 13) 3 14) 4 15) 1 16) 3 17) 2 18) 4 19) 3 20) 2
21) 2 22) 2 23) 3 24) 4 25) 1 26) 1 27) 3 28) 4 29) 3 30) 1
31) 1 32) 2 33) 3 34) 4 35) 5 36) 3 37) 2 38) 4 39) 3 40) 4

Saturday, March 25, 2017

General Awareness Practice MCQs for All Bank Exams

1. Who became the first Indian batsman to face 500 balls in a Test innings?
1) Virat Kohli
2) K.L. Rahul
3) Rahul Dravid
4) Cheteshwar Pujara
5) Murali Vijay

2. Which country topped the World Happiness Report 2017?
1) Norway
2) Denmark
3) Iceland
4) Switzerland
5) Finland

3. What is India's rank out of 155 countries in the World Happiness Report 2017?
1) 118
2) 120
3) 122
4) 124
5) None of these

4. Who became the new Chief Minister of Uttar Pradesh on March 19, 2017?
1) Dinesh Sharma
2) Keshav Prasad Maurya
3) Siddharth Nath Singh
4) Yogi Adityanath
5) Suresh Khanna

5. Sir David Cox of UK won which of he following awards/prizes in 2016?
1) Man Booker Prize
2) Fields Medal
3) Abel Prize
4) Nobel Prize in Physics
5) International Prize in Statistics

6. Who has been appointed as the Chairperson of the Lok Sabha Privileges Committee?
1) Dimple Yadav
2) Krishna Raj
3) Meenakshi Lekhi
4) Poonam Mahajan
5) Pritam Munde

7. What is the maximum amount that can be deposited in Sukanya Samridhi Account (SSA)?
1) Rs 1 lakh per annum
2) Rs 1.5 lakh per annum
3) Rs 10 lakh per annum
4) Rs 5 lakh per annum
5) No limit

8. Which of the following is an association of banks dealing in foreign exchange as a self regulatory body?
1) IBA
2) SEBI
3) FEMA
4) FEDAI
5) None of these

9. Ramesh Pokhriyal Nishank has been conferred with an award by Uganda for promoting human
values through his literature. He is the former Chief Minister of?
1) Sikkim
2) Chhattisgarh
3) Uttarakhand
4) Meghalaya
5) Jharkhand

10. Who among the following Nobel laureates has contributed to contract theory?
1) Bernard Feringa
2) J. Fraser Stoddart
3) Duncan Haldane
4) Bengt Holmstrom
5) Michael Kosterlitz

11. In which State is Chinnar Wildlife Sanctuary located?
1) Kerala
2) Karnataka
3) Tamil Nadu
4) Goa
5) Odisha

12. Which of the following statements is not correct?
1) Bank deposits are insured by DICGC for a maximum amount of Rs. 1 lakh per depositor per bank
2) Prakash Javadekar is the present Union Human Resources Development Minister
3) Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana is a crop insurance scheme
4) International day of Yoga is celebrated on June 21
5) Bank of Baroda is the first public sector bank to offer wealth management service

13. Which is the sole reinsurance company in India?
1) Life Insurance Corporation
2) National Insurance Company
3) General Insurance Corporation
4) New India Assurance Company
5) None of these

14. The rate of interest on savings account deposits is decided by?
1) RBI
2) Ministry of Finance
3) IBA
4) Individual Banks
5) None of these

15. The Monetary Policy Committee (MPC) is headed by the?
1) Finance Minister
2) Vice Chairman of NITI Aayog
3) CEO of NITI Aayog
4) Finance Secretary
5) RBI Governor

16. The Bhimbetka rock shelters, a World Heritage Site, is located in the Raisen district in?
1) Jharkhand
2) Bihar
3) Madhya Pradesh
4) Uttar Pradesh
5) Odisha

17. The 2019 Cricket World Cup is scheduled to be hosted by?
1) Australia and New Zealand
2) England and Wales
3) India and Sri Lanka
4) India and Bangladesh
5) None of these

18. How many entities were given licenses for setting up small finance banks by the Reserve Bank
of India out of a total of 72 applicants?
1) 15
2) 22
3) 25
4) 10
5) None of these

19. India's first spice museum will come up in?
1) Chennai
2) New Delhi
3) Kochi
4) Mumbai
5) Cuttack

20. A Banking Ombudsman is appointed by the?
1) President of India
2) Finance Minister
3) RBI
4) Lead Bank of the State
5) None of these

21. With which game is Sultan Azlan Shah Cup associated?
1) Hockey
2) Cricket
3) Badminton
4) Tennis
5) Football

22. Canara Bank is headquartered in?
1) Madurai
2) Bangalore
3) Kochi
4) Chennai
5) Pune

23. The world's most expensive train station was opened recently in?
1) Tokyo
2) Beijing
3) New York
4) Shanghai
5) Hong Kong

24. What is the full form of MUDRA?
1) Micro Units Development and Regulating Agency
2) Micro Units Development and Registration Agency
3) Major Units Development and Refinance Agency
4) Micro Units Development and Refinance Agency
5) None of these

25. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has launched which of the following, for online redressal of taxpayers' grievances?
1) e - abhay
2) e - nivaran
3) e - tax
4) e - IT
5) e - grievances

26. Vembanad Lake is the longest lake in India. It is in the State of?
1) Tamil Nadu
2) Goa
3) Kerala
4) Karnataka
5) Odisha

27. Former BCCI President Anurag Thakur is a member of Lok Sabha from Hamirpur in?
1) Rajasthan
2) Himachal Pradesh
3) Uttarakhand
4) Uttar Pradesh
5) Madhya Pradesh

28. SETU (Self-Employment and Talent Utilization) is a program that supports all aspects of start up businesses and other selfemployment activities. It is established under?
1) NABARD
2) SIDBI
3) RBI
4) NITI Aayog
5) None of these

29. The State Bank of India has introduced “SBI Shaurya Home Loan” for?
1) Central government employees
2) Senior citizens
3) Defense personnel
4) Rural women
5) Corporate women executives

30. World Rabies Day is observed on September 28, the death anniversary of?
1) Robert Koch
2) Louis Pasteur
3) Ferdinand Cohn
4) Antoni van Leeuwenhoek
5) David Bruce

31. Ringgit is the currency of which of the following countries?
1) Malaysia
2) Bhutan
3) Thailand
4) South Korea
5) North Korea

32. The United Nations World Tourism Organization (UNWTO) is headquartered in?
1) New York, USA
2) Madrid , Spain
3) Geneva, Switzerland
4) The Hague, Netherlands
5) Zurich, Switzerland

33. PMKVY scheme is related to?
1) Irrigation
2) Solar energy
3) Skill training
4) Roads
5) Sanitation

34. The Reserve Bank of India prepares Financial Stability Report every?
1) Three months
2) Six months
3) Year
4) Month
5) Two years

35. Rabobank is headquartered in Utrecht in?
1) Finland
2) France
3) Norway
4) Spain
5) Netherlands

36. The Tripura Sundari Express runs between Agartala and?
1) Dhaka
2) Kolkata
3) Delhi
4) Patna
5) Kanpur

37. ONICRA is a leading?
1) Non Banking Financial Company
2) Credit and Performance Rating Agency
3) White Label ATM Operator
4) Asset Reconstruction Company
5) None of these

38. IOM is an intergovernmental organization headquartered in Geneva, Switzerland. IOM stands for?
1) International Organization for Migration
2) International Organization for Maritime
3) Interstate Organization for Maritime
4) Interstate Organization for Migration
5) None of these

39. Which of the following is not a financial regulator in India?
1) RBI
2) SEBI
3) IRDA
4) PFRDA
5) IBA

40. Pawan Chamling was conferred with the prestigious 2016 Sustainable Development Leadership
Award by the President Pranab Mukherjee. Pawan Chamling is the Chief Minister of?
1) Nagaland
2) Tripura
3) Meghalaya
4) Sikkim
5) Manipur

ANSWERS:
1) 4 2) 1 3) 3 4) 4 5) 5 6) 3 7) 2 8) 4 9) 3 10) 4
11) 1 12) 5 13) 3 14) 4 15) 5 16) 3 17) 2 18) 4 19) 3 20) 3
21) 1 22) 2 23) 3 24) 4 25) 2 26) 3 27) 2 28) 4 29) 3 30) 2
31) 1 32) 2 33) 3 34) 2 35) 5 36) 3 37) 2 38) 1 39) 5 40) 4

Saturday, March 11, 2017

GENERAL AWARENESS PRACTICE QUESTIONS FOR ALL COMPETITIVE EXAMS

1. Which city hosted the first Indian Ocean Rim Association (IORA) Leaders' Summit on March 7, 2017?
1) Singapore
2) Colombo
3) Bangkok
4) Jakarta
5) Canberra

2. Who assumed office as the new Secretary General of the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) on March 1, 2017?
1) Akbar S. Ahmed
2) Amjad Hussain B. Sial
3) Ashraf Qazi
4) Javed Malik
5) Riaz Mohammad Khan

3. A mega cultural festival "India by the Nile" was started on March 8, 2017 in:
1) Jordan
2) Syria
3) Egypt
4) Israel
5) South Africa

4. Which of the following States has neither a woman Chief Minister nor a woman Governor?
1) West Bengal
2) Rajasthan
3) Jammu & Kashmir
4) Goa
5) Gujarat

5. Who won 23 gold medals, the highest in the history of Summer Olympics?
1) Usain Bolt
2) Paavo Nurmi
3) Mark Spitz
4) Carl Lewis
5) Michael Phelps

6. Renu Pall has been appointed as the Indian Ambassador to:
1) Netherlands
2) France
3) Austria
4) Belgium
5) Germany

7. Who was appointed as the Director General of Foreign Trade (DGFT) in October 2016?
1) Ajay Kumar Bhalla
2) Shakti Sinha
3) Sanjay Singh
4) M.K. Goel
5) Rajeev Sharma

8. The White Helmets was a recipient of the 2016 Right Livelihood Award. It is a volunteer civil defense organization that operates in:
1) North Korea
2) Libya
3) Japan
4) Syria
5) Serbia

9. Who won the WTA Finals Women's tennis tournament in Singapore on October 30, 2016?
1) Dominika Cibulkova
2) Angelique Kerber
3) Simona Halep
4) Madison Keys
5) Karolina Pliskova

10. Who was appointed as Director of the Enforcement Directorate (ED) in October 2016?
1) D.K. Pathak
2) Karnal Singh
3) N.K. Singh
4) O.P. Singh
5) None of these

11. Who took charge as the Chairman of the Central Board of Direct Taxes (CBDT) on November 1, 2016?
1) Sushil Chandra
2) G. Mahalingam
3) P.V. Chandran
4) Somesh Sharma
5) Ashok Pai

12. Who was crowned Miss Earth 2016?
1) Katherine Elizabeth Espin (Ecuador)
2) Michelle Gomez (Colombia)
3) Stephanie de Zorzi (Venezuela)
4) Bruna Zanardo (Brazil)
5) None of these

13. Which country has withdrawn from the Commonwealth in October 2016?
1) Pakistan
2) Nigeria
3) Maldives
4) Bahamas
5) Jamaica

14. "Goa Declaration" is related to which of the following Summits?
1) SAARC
2) ASEAN
3) IBSA
4) BRICS
5) Heart of Asia

15. The first World Tsunami Awareness Day was observed on:
1) December 25, 2016
2) November 5, 2016
3) October 25, 2016
4) September 5, 2016
5) None of these

16. The government has appointed who among the following as a member of the monetary policy committee?
1) Pami Dua
2) Chetan Ghate
3) Ravindra Dholakia
4) Both (1) and (2)
5) All (1), (2), (3)

17. Kigeli V Ndahindurwa died on October 16, 2016. He was the last ruling king of which of the following countries?
1) Lesotho
2) Kenya
3) Rwanda
4) Somalia
5) Ethiopia

18. John Gleeson, a former Test cricketer, died in October 2016. He played 29 Tests for which of the following countries?
1) England
2) South Africa
3) West Indies
4) Australia
5) New Zealand

19. Andrzej Wajda passed away in October 2016. He was a renowned film director from:
1) Bulgaria
2) Portugal
3) Poland
4) Austria
5) Slovakia

20. Lee Hsien Loong visited India in October 2016. He is the Prime Minister of which of the following countries?
1) South Korea
2) Singapore
3) Laos
4) Vietnam
5) Japan

21. Which country will host the 2019 Rugby World Cup?
1) Italy
2) England
3) Jamaica
4) Austria
5) Japan

22. The International Court of Justice rejected a suit filed by which of the following countries against
the world's nuclear powers, including India?
1) Tuvalu
2) Marshall Islands
3) Solomon Islands
4) Montenegro
5) Nauru

23. Who led the panel that has found that the Saraswati River, so far considered mythical, did exist?
1) N. P. Narvekar
2) S. Sivakumar
3) K. S. Valdiya
4) Vivek Goenka
5) None of these

24. Which of the following became the first State in India to implement Direct Benefit Transfer
(DBT) in kerosene on October 1, 2016?
1) Kerala
2) Nagaland
3) Himachal Pradesh
4) Jharkhand
5) Goa

25. Which of the following States created 21 new districts on October 11, 2016?
1) Odisha
2) Uttar Pradesh
3) Bihar
4) Tamil Nadu
5) Telangana

26. Which private bank has acquired the Bengaluru-based BSS Microfinance Pvt Ltd?
1) IDFC Bank
2) ICICI Bank
3) Kotak Mahindra Bank
4) DCB Bank
5) Axis Bank

27. Prime Minister Narendra Modi launched the National SC/ST Hub in which of the following
places to provide support to entrepreneurs from the community on October 18, 2016?
1) Ludhiana
2) Pune
3) Gandhinagar
4) Varanasi
5) Jaipur

28. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated Koldam Hydropower Project in which of the following States?
1) Punjab
2) Haryana
3) Uttarakhand
4) Himachal Pradesh
5) Chhattisgarh

29. Which state government lunched "Kaushalya Setu", a skill development program for students in October 2016?
1) Madhya Pradesh
2) Chhattisgarh
3) Maharashtra
4) Jharkhand
5) Uttar Pradesh

30. The theme for which of the following Summits held in 2016 was "Building Responsive, Inclusive and Collective Solutions"?
1) SCO
2) ASEAN
3) BRICS
4) EAS
5) APEC

31. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the First National Tribal Carnival on October 25, 2016 in:
1) New Delhi
2) Shillong
3) Imphal
4) Cuttack
5) Bhubaneswar

32. India defeated which of the following countries in the 2016 Kabaddi World Cup final held in Ahmedabad?
1) Pakistan
2) Iran
3) South Korea
4) Thailand
5) Nepal

33. Which country won the 2016 FIFA U-17 Women's World Cup held in Jordan?
1) Japan
2) Spain
3) North Korea
4) Nigeria
5) Venezuela

34. Zabivaka is the official mascot of the 2018 FIFAWorld Cup, which will be held in Russia. It is a?
1) Tiger
2) Lion
3) Leopard
4) Wolf
5) Dog

35. Who won the Hoogeveen International Chess tournament in October 2016?
1) Viswanathan Anand
2) Sandipan Chanda
3) M.R. Lalith Babu
4) M. Shyam Sundar
5) Abhijeet Gupta

36. Narendra Modi recently unveiled the war memorial "Shaurya Smarak" in?
1) New Delhi
2) Mumbai
3) Bhopal
4) Kolkata
5) Ranchi

37. Which country won the Asian Hockey Champions Trophy in Kuantan, Malaysia in October 2016?
1) India
2) Pakistan
3) South Korea
4) Malaysia
5) Japan

38. "RIDF" is a fund maintained by NABARD. What does the letter "R" denote in the term RIDF?
1) Railway
2) Regional
3) Renovation
4) Rural
5) None of these

39. Sprinter Srabani Nanda won the Ekalabya Award in October 2016. She belongs to which of the following states?
1) West Bengal
2) Assam
3) Odisha
4) Chattisgarh
5) None of these

40. Hopman Cup is associated with which of the following sports?
1) Chess
2) Football
3) Hockey
4) Tennis
5) Badminton

ANSWERS: 
1) 4 2) 2 3) 3 4) 5 5) 5 6) 3 7) 1 8) 4 9) 1 10) 2
11) 1 12) 1 13) 3 14) 4 15) 2 16) 5 17) 3 18) 4 19) 3 20) 2
21) 5 22) 2 23) 3 24) 4 25) 5 26) 3 27) 1 28) 4 29) 3 30) 3
31) 1 32) 2 33) 3 34) 4 35) 5 36) 3 37) 1 38) 4 39) 3 40) 4

BANK EXAMS GENERAL AWARENESS PRACTICE MCQs

1. Justice Girish Chandra Gupta was sworn in as the Chief Justice of which High Court?
A) Madras High Court
B) Delhi High Court
C) Guwahati High Court
D) Calcutta High Court
E) Jabalpur High Court

2. Who is appointed chairman of Insolvency and Bankruptcy Board?
A) M.S. Sahoo
B) DP Agarwal
C) Geeta Menon
D) Arun Mudghal
E) Deepak Gupta

3. Who is to be honoured with Lata Mangeshkar Award for Lifetime Achievement?
A) Hariharan
B) Rajesh Roshan
C) Uttam Singh
D) Anuradha Paudwal
E) None

4. Who was conferred France's prestigious Chevalier dans I'Ordre des Arts et des Lettres (Knight of the Order of Arts and Letters) award?
A) Sheikh Ahmad Muhammad El-Tayeb
B) Salman bin Abdul-Aziz Al-Saud
C) Ayatollah Ali Khamenei
D) Sajid Nadiadwala
E) Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan

5. Which life Insurance has launched a 'cancer shield plan' for protection against any possible risk?
A) LIC
B) ICICI Lombard Health Insurance
C) Birla Sun Life Insurance
D) Reliane Life Insurance
E) None

6. Karur Vysya Bank ties up with which of the following bank to strengthen its lending to smaller enterprises?
A) Small Finance Bank
B) Indian Post Payment Bank
C) Yes Bank
D) Indian Bank
E) None

7. Which ministry has appointed ICICI Prudential Asset Management Company Ltd as the asset management company for the creation and launch of a new Exchange Traded Fund (ETF)?
A) Ministry of finance
B) Labour ministry
C) Commerce ministry
D) Cabinet ministry
E) None

8. Which bank approved a loan of $631 million for building India's first coastal industrial corridor between Visakhapatnam and Chennai?
A) Asian Infrastructure Development Bank
B) Asian Development Bank
C) World Bank
D) New Development Bank
E) None

9. 'Shanti ki Talaash mein Zindagi' book was written by...
A) Vikram Seth
B) Jhumpa Lahiri
C) Aravind Adiga
D) Radhika Nagrath
E) Upamanyu Chatterjee

10. Max Walker, who recently passes away, belongs to which country?
A) Australia
B) England
C) South Africa
D) New Zealand
E) West Indies

11. Rays Power Infra launches 100 MW solar project in which state?
A) Uttarakhand
B) Kerala
C) Himachal Pradesh
D) Assam
E) Tripura

12. Messaging app ALLO was launched by .......
A) Microsoft
B) Oracle
C) BME
D) Google
E) Apple

13. BEL to set up night vision products unit in....
A) Uttarakhand
B) Kerala
C) Himachal Pradesh
D) Andhra Pradesh
E) Tripura

14. Which company investments in online food delivery startup Swiggy?
A) Tata arm
B) Amazon
C) Flipkart
D) Swift arsire
E) Rcom

15. Which of the following country has ratified the multilateral convention on administrative assistance in taxation matters?
A) Afghanistan
B) Malaysia
C) New Zealand
D) Switzerland
E) Philippines

16. Name the typhoon which makes landfall in Taiwan is........
A) Megi
B) Meranti
C) Nida
D) Hudood
E) Rauma

17. Vice President Hamid Ansari to address National Assembly of which of the following country?
A) France
B) Tajikistan
C) Kenya
D) China
E) Mali

18. The Ksheer Tester belongs to which of the following ministry?
A) Ministry of Law & Justice, Electronics & Information Technology
B) Ministry of Statistics & Programme Implementation
C) Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
D) Ministry of Science & Technology and Earth Sciences
E) None of the above

19. Mission Parivar Vikas comes under which of the following ministry?
A) Ministry of Urban Development, Housing and Urban Poverty Alleviation, Information & Broadcasting
B) Ministry of Statistics & Programme Implementation
C) Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation
D) Ministry of Women and Child Development
E) Ministry of Health and Family Welfare

20. PM approves constitution of how many committees for commemoration of birth centenary of Pandit Deendayal Upadhyay?
A) 3
B) 2
C) 4
D) 5
E) 1

21. Centre released ......... cr for Building Toilets along Ganga.
A) 325
B) 345
C) 315
D) 335
E) 215

22. National Mission on Bioeconomy was launched in Shillong by the Institute of Bioresources and Sustainable Development (IBSD) under which of the following Ministry?
A) Ministry of Finance
B) Ministry of Chemicals and Fertilizers
C) Ministry of Science and Technology
D) Ministry of Bioscience
E) None of the above

23. 'Param-Ishan' supercomputing facility has launched by Union Government in which IIT college recently?
A) IIT Guwahati
B) IIT Madras
C) IIT Indore
D) IIT Delhi
E) IIT Bombay

24. Who inaugurated Punjab 100 - acre mega Food Park at Ludhiana?
A) Ravi Shankar Prasad
B) Sadananda Gowda
C) Narendra Singh Tomar
D) Kalraj Mishra
E) Harsimrat Kaur Badal

25. Which of the following person who has been taken charge as Executive Director in Union Bank of India?
A) Arun Tiwari
B) Vinod Kathuria
C) Raj Kamal Verma
D) Atul Kumar Goel
E) None

26. Recently which of the following metro railway station was renamed as Lok Kalyan Marg Metro station?
A) East Course Metro Station
B) Race Course Metro Station
C) North course metro Station
D) MG Metro Station
E) None

27. Name the Polar Satellite Launch Vehicle carrying three satellites from India, three from Algeria and one each from Canada and the US from Sriharikota in Andhra Pradesh?
A) C35
B) C36
C) C33
D) C38
E) C34

28. Virat Kohli appointed as the brand ambassador of which of the following bank?
A) Punjab National Bank
B) Indian Overseas Bank
C) Bank of Maharashtra
D) Bank of Baroda
E) None of the above

29. In which country, the world's first child with genes from three people was born?
A) Mexico
B) China
C) USA
D) South Africa
E) Russia

30. North East Connectivity Summit kicks-off in which of the following state?
A) Meghalaya
B) Manipur
C) Arunachal Pradesh
D) Assam
E) Tripura

31. Global Innovation Conference 2017 will be held in which of the following country?
A) Cyprus
B) Denmark
C) Singapore
D) Turkey
E) South Africa

32. What is the theme of 2016 World Tourism Day?
A) Tourism For All - Promoting Universal Accessibility
B) One Billion Tourists, One Billion Opportunities
C) Tourism And Community Development
D) Tourism And Water: Protecting Our Common Future
E) Needs Tourism For All

33. India marked their historic 500th Test over New Zealand in which stadium?
A) Maracana Stadium
B) Green Park Stadium
C) North Harber Stadium
D) Eden Garden Stadium
E) Feroz Shah Kotla Stadium

34. Who won the doubles title of the Pan Pacific Open title in Tokyo?
A) Martina Hingis & Barbora Strycova
B) Sania Mirza & Martina Hingis
C) T. Bacsinszky & M. Hingis
D) Zhaoxuan Yang & Chen Liang
E) Sania Mirza & Barbora Strycova

35. Which country won Under-18 hockey Asia Cup?
A) India
B) Bangladesh
C) Pakisthan
D) Nepal
E) Bhutan

36. Apollo Hospitals and KOS Group of Italy announced the opening of an exclusive rehabilitation centre for post-operation care to patients in which city?
A) Vijayawada
B) Tirupati
C) Hyderabad
D) Visakhapatnam
E) Warangal

37. Which of the following state get new postal circle?
A) Telangana
B) Andhra Pradesh
C) Madhya Pradesh
D) Uttar Pradesh
E) Arunachal Pradesh

38. Which of the following Indian state registers highest unemployment rate in 2015-16?
A) Assam
B) Tripura
C) Telangana
D) Tamil Nadu
E) Sikkim

39. Which of the following city is the wealthiest city in India?
A) Chennai
B) Kochin
C) Mumbai
D) Delhi
E) Hyderabad

40. Name the Indian city, which has the most polluted city in India by WHO?
A) Chennai
B) Mumbai
C) Hyderabad
D) Gwalior
E) Delhi

41. Increase in population during 2001- 11...
A) 172 millions
B) 181 millions
C) 176 millions
D) 193 millions
E) None

42. Which airport was earlier known as Palam International airport?
A) Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport.
B) Lal Bahadur Shastri International Airport.
C) Netaji Subhash Chandra Bose International Airport.
D) Indira Gandhi International Airport.
E) Rajiv Gandhi International Airport.

43. India's First Satellite Launch station built at-
A) Thumba
B) Srihari kota
C) Balasore
D) Ahmedabad
E) Chennai

ANSWERS:
1-D, 2-A, 3-C, 4-D, 5-C, 6-A, 7-A, 8-B, 9-D, 10-A
11-A, 12-D, 13-D, 14-B, 15-D, 16-A, 17-E, 18-D, 19-E, 20-B
21-C, 22-C, 23-A, 24-E, 25-D, 26-B, 27-C, 28-A. 29-A, 30-E
31-D, 32-A, 33-B, 34-E, 35-A, 36-C, 37-A, 38-B, 39-C, 40-D, 41-B, 42-D, 43-A.

Thursday, March 9, 2017

GENERAL AWARENESS PRACTICE QUESTIONS FOR ALL BANK EXAMS

1. Regional Rural Banks were established under the President of India Ordinance issued in ..................
1) 1985
2) 1990
3) 1975
4) 1935
5) 1955

2. In which year, the RRB Act was passed with a view to develop the rural economy by providing,
for the purpose of development of agriculture, trade, commerce, industry and other productive activities in the rural areas?
1) 1982
2) 2015
3) 1990
4) 1976
5) 1935

3. First Regional Rural Bank - Prathama Bank opened on 2 October 1975 in the district of Moradabad in...............
1) Uttar Pradesh
2) Karnataka
3) Andhra Pradesh
4) Tamilnadu
5) MP

4. Central government stake in RRB is ............
1) 40%
2) 80%
3) 50%
4) 100%
5) 20%

5. State government stake in the RRB is ....... percent.
1) 50
2) 35
3) 40
4) 15
5) 100

6. Sponsored bank stake in RRB is ........
1) 30%
2) 40%
3) 100%
4) 35%
5) 15%

7. Financial regulation of RRBs seen after by......
1) RBI
2) SEBI
3) PFRDA
4) IBRD
5) NHB

8. Supervisory powers of RRBs have been vested with.........
1) PFRDA
2) SIDBI
3) ODA
4) NABARD
5) CCI

9. Find the wrong combination relating to the RRB and its sponsored Bank.
1) Andhra Pradesh Grameena Vikas Bank - ICICI
2) Andhra Pragathi Grameena Bank - Syndicate Bank
3) Telangana Grameena Bank - SBH
4) Chaitanya Godavari Grameena Bank - Andhra Bank
5) Saptagiri Grameena Bank - Indian Bank

10. RBI in 2001 constituted a Committee under the Chairmanship of ........ on 'Flow of Credit to Agriculture and Related Activities from the Banking System' which examined relevance of RRBs in the rural credit system and the alternatives for making it viable.
1) Chakrabarty
2) Narasimhan
3) Dr V S Vyas
4) Rangarajan
5) Usha Thorat

11. NRBI mooted for the efficient working of RRBs. NRBI means ..........
1) National Regional Bank of India
2) Now Rural Bank of India
3) National Run Bank of India
4) National Rural Bank of India
5) None

12. RRB Act passed in April 2015 facilitates raising the share capital of RRBs from the Rs. 5 crore to ...........
1) Rs.500 crore
2) Rs.400 crore
3) Rs.2,000 crore
4) Rs.100 crore
5) Rs. 50 crore

13. India's Ambassador to UN Conference on Disarmament, Geneva is....
1) Syed Akabruddin
2) Navtej Singh
3) Dinesh K Patnaik
4) Amandeep Singh Gill
5) Sushma Swaraj

14. As per the revised guidelines of Reserve Bank of India, the priority sector lending target for Regional Rural Banks (RRBs) increased to .................. from the earlier target of 60%.
1) 75%
2) 80%
3) 100%
4) 90%
5) 95%

15. The Priority sector lending of RRBs include the loans given to .....
1) Agriculture
2) Micro, small and medium enterprises
3) Housing
4) Weaker sections
5) All of above

16. As per the new norms released, Rural banks have to advance ...... of total outstanding towards agricultural activities as part of Priority Sector Lending.
1) 18%
2) 15%
3) 25%
4) 7%
5) 10%

17. A target of .......... percent of total outstanding must be given to micro enterprises as part of Priority Sector Lending by RRBs
1) 7.5%
2) 10.5%
3) 6.8%
4) 8.2%
5) 11.5%

18. How much percent of total outstanding must be given to weaker sections as per the new
norms of Priority Sector Lending by RRBs?
1) 20%
2) 12%
3) 15%
4) 9%
5) 10%

19. Central Vigilance Commission on 31 October 2016 declared that it is mandatory for public sector banks to report to it, in all such matters involving funds over ........
1) Rs.50 Lakhs
2) Rs.25 Lakhs
3) Rs.1 crore
4) Rs.10 Lakhs
5) Rs.20 Lakhs

20. Union Government and ......... signed $ 650 million loan agreement for the development of 1839 kilometres Eastern Dedicated Freight Corridor-III (EDFC-III) Project.
1) World Bank
2) NDB
3) IMF
4) ADB
5) AIIB

21. India and Myanmar signed three Agreements during India visit of state Counsellor of Myanmar Aung San Suu Kyi. The agreements are in the fields of insurance, power and ........
1) Infrastructure
2) Lake development
3) Information Technology
4) Banking
5) Disaster Management

22. Three year action plan of the NITI Aayog will kick start from which fiscal year as announced on 25 October 2016?
1) 2018-19
2) 2020-21
3) 2019-20
4) 2025-26
5) 2017-18

23. Finance Ministry returned a proposal of NITI Aayog for strategic disinvestment of the Centre's stake in CONCOR on the ground, that the move could potentially lead to a public sector monopoly becoming a private sector monopoly. In this context, CONCOR stands for ..................
1) Container Corporation of India Ltd
2) Coastal Corporation of India Ltd
3) Container Consortium of India Ltd
4) Cable Corporation of India Ltd
5) Container Console of India Ltd

24. Niti Aayog stands for .............
1) National Integration for Transforming India
2) National Institution for Turning India
3) Nordic Institution for Transforming India
4) National Institution for Transforming India
5) National Institution for Transforming Initiation

25. NITI Aayog constituted to replace the Planning Commission instituted in 1950. The replacement was done in order to better serve the needs and aspirations of the people of India. Who is the chairman of NITI Aayog?
1) Finance Minister
2) Union Minister for Trade and Commerce
3) Director, Enforcement Directorate
4) Prime Minister
5) Minister of State for Finance

26. NITI Aayog was formed via a resolution of the Union Cabinet on 1 January ...........
1) 1950
2) 1964
3) 1997
4) 2015
5) 2012

27. With a view to bringing the CRAR of RRBs to at least 9%, which committee recommended recapitalisation support to the extent of Rs. 2,200 crore to 40 RRBs in 21 States?
1) Usha Thorat
2) Narasimhan
3) K C Chakrabarty
4) H R Khan
5) Bibek Debroy

28. Who is CEO of NITI Aayog, who worked recently as Secretary, Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP)?
1) Ajay Bhushan Pandey
2) A S Kiran Kumar
3) Amitabh Kant
4) Satya Nadella
5) Sunder Pitchai

29. Which of the following books not written by Arvind Panagariya?
1) India's Tryst with Destiny
2) Sweet Dreams : A Bedtime Storybook Collection
3) Eclipse
4) State Level Reforms, Growth and Development in Indian States
5) Regionalism in Trade Policy : Essays on Preferential Trading

30. NITI Aayog constituted the Task Force on Agriculture Development, headed by ........
1) Raghuram Rajan
2) Amith Mithra
3) Radha Mohan Singh
4) Arvind Panagariya
5) Prakash Singh Badal

31. Full time Members of NITI Aayog are Prof. Ramesh Chand, Prof.V.K.Saraswat and ......
1) Bibek Debroy
2) Pami Dua
3) Chetan Ghate
4) Ravindra Dholakia
5) Michael Debabrata Patra

32. Rashtriya Ekta Diwas observed on ....... with 'Integration of India' as the theme, the day is
the birth day of Sardar Vallabhai Patel.
1) 15 September
2) 5 September
3) 31 October
4) 2 October
5) 14 November

33. First meeting of National Committee on Trade Facilitation (NCTF) stressed the need for higher standards of excellence so that the trade eco system becomes more growth oriented. Who is the chairman of NCTF?
1) Cabinet Secretary P.K.Sinha
2) Finance Secretary Ashok Lavasa
3) Finance Minister Arun Jaitley
4) Minister of State for Finance Santosh Kumar Gangwar
5) Minister of State for Communications Manoj Sinha

34. NCTF is a mandatory requirement under Article 23.2 of the WTO Agreement on Trade Facilitation and NCTF secretariat located at ........
1) Hyderabad
2) Chennai
3) Mumbai
4) New Delhi
5) Guwahati

35. 2017 WTO Ministerial Conference host nation is ..........................
1) India
2) Argentina
3) Germany
4) Japan
5) Switzerland

36. WTO head office located at Geneva. WTO chairman is ...................
1) Suma Chakrabarti, India
2) Klaus Schwab, Germany
3) Robert Azevado, Brazil
4) Jean Claude Junker, Luxemburg
5) Donald Tusk, Poland

37. The WTO officially commenced on 1 January 1995 under ........ signed by 123 nations on 15 April 1994, replacing the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT).
1) Geneva Protocol
2) Bretton Woods Conference
3) Paris Agreement
4) New Delhi Declaration
5) Marrakesh Agreement

38. First ever National Ayurveda Day celebrated throughout the country on the occasion of Dhanwantari Jayanti on .....................
1) 28 October
2) 30 October
3) 3 October
4) 8 October
5) 7 April

Answers:
1-3, 2-4, 3-1, 4-3, 5-4, 6-4, 7-1, 8-4, 9-1, 10-3
11-4, 12-3, 13-4, 14-1, 15-5, 16-1, 17-1, 18-3, 19-3, 20-1
21-4, 22-5, 23-1, 24-4, 25-4, 26-4, 27-3, 28-3, 29-3, 30-4
31-1, 32-3, 33-1, 34-4, 35-2, 36-3, 37-5, 38-1.

Monday, March 6, 2017

BANKING AWARENESS PRACTICE MCQs FOR BANK EXAMS

1. Gilt-edged securities can be used to maintain _______.
a) Repo Rate
b) CRR
c) Reverse Repo Rate
d) SLR
e) None of these

2. Which of the following is/are covered under the Consumer Protection Act?
a) Standard & Poor’s
b) Fitch
c) ICRA
d) ONICRA
e) Banking Services

3. Name the department that The Reserve Bank of India will be setting up from 1.4.2017 to deal
with non-compliance of various regulations of the central bank with a view to developing a sound framework and process for enforcement action?
a) Enforcement Department
b) Funds Department
c) Special Security Department
d) Surveillance Department
e) Special Note Issue Department

4. The Headquarters of Employees Provident Fund Organisation is located in ______
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Chennai
d) Hyderabad
e) None of these

5. Which of the following is not included in Net Demand and Time Liabilities for calculation of CRR?
a) Paid up capital of the bank
b) Inter bank liability up to one year
c) Balance with off shore banking units
d) Both (a) & (b) only
e) All the above

6. Which state has become the first Indian State to establish cashless system for distribution of food
grains?
a) Karnataka
b) Kerala
c) Punjab
d) Gujarat
e) Chennai

7. Which of the following is the CRISIL's majority shareholder?
a) Standard & Poor's
b) Fitch
c) ICRA
d) ONICRA
e) Moody's

8. What is the rate of interest payable on the amount deposited by a person in PM Garib Kalyan Deposit Scheme (PMGKDS) 2016?
a) Savings bank rate
b) Term deposit rate
c) No interest
d) Bank discretion
e) Bank Rate + 1%

9. Which of the following institution has commenced operations as a Small Finance Bank (SFB)
with launch of five pilot branches in Bengaluru?
a) Bandhan Financial Services
b) Ujjivan Financial Services
c) Muthut Financial Services
d) IDFC Financial Services
e) None of the above

10. The maximum amount of compensation that can be awarded by an ombudsman except in case of
credit card is restricted is:
a) Rs. 5 lakh
b) Rs. 10 lakh
c) Rs. 20 lakh
d) Rs. 50 lakh
e) Rs. 15 lakh

11. Which of the following was the first development finance institution established by the Indian
government after independence?
a) PFC
b) ICRA
c) IDFC
d) IFCI
e) All of these

12. Power Finance Corporation Ltd (PFC) is a:
a) Private Bank
b) Scheduled Bank
c) Development Bank
d) Financial Services Company
e) None of these

13. The Headquarters of SME Rating Agency of India (SMERA) is in:
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Chennai
d) Hyderabad
e) None of these

14. The government has approved 100% foreign direct investment (FDI) under the automatic route
for non-bank entities that operate cash machines subject to certain conditions in a bid to boost financial inclusion in the country. However A non-bank entity that aims to set up the so-called white
label automated teller machine (WLA) should have a net worth (the latest audited balance sheet) of at least:
a) Rs. 25 Crore
b) Rs. 50 Crore
c) Rs. 75 Crore
d) Rs. 100 Crore
e) Rs. 500 Crore

15. Amount deposited by a person in PM Garib Kalyan Deposit Scheme (PMGKDS) 2016, shall be
credited to:
a) Savings bank account of declarent
b) FD account of declarent
c) Bonds ledger account of declarent
d) Subsidiary general accounts of declarent
e) Depositor Education Awareness Fund

16. The Headquarters of Investment Information and Credit Rating Agency (ICRA) is in:
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Chennai
d) Hyderabad
e) None of these

17. The period for which the account is to be deposited by a person in PM Garib Kalyan Deposit Scheme (PMGKDS) 2016 is:
a) One year
b) Two years
c) Three years
d) Four years
e) Five years

18. Investment Information and Credit Rating Agency (ICRA), is a ______
a) Private Limited Company
b) Scheduled Bank
c) Development Bank
d) Financial Services Company
e) Public Limited Company

19. In recent times, banks have taken steps to strengthen their defence against cyber-attacks, but the
diverse and ingenious nature of recent attacks has necessitated an ongoing review of the cyber
security landscape and emerging threats. In this connection RBI has decided to set up an Interdisciplinary Standing Committee on Cyber Security headed by:
a) R Gandhi
b) Ramesh Chandran
c) Subhir Gokaran
d) Meena Hemachandra
e) Rakesh Sethi

20. Which of the following terminology is not correct regarding CTS?
a) CHI-Clearing House Interface
b) PKI-Public Key Infrastructure
c) CTS-INDIA- Clearing and Transfer System in India
d) CTS – Cheque Truncation System
e) None of the above

21. Government securities are instruments issued by the government to borrow money from the market is also known as:
a) Gilt-edged securities
b) G – Secs
c) Bonds
d) Both (a) and (b)
e) Both (b) and (c)

22. Which of the following is not correct regarding complaints to a banking ombudsman?
a) Complaint can be made by central Govt also
b) Complaint can be made by RBI also
c) Complaint can be made through electronic means also
d) Complaint can be made through a lawyer
e) None of the above

23. An initiative for meeting aspirations and need of women entrepreneurs which will leverage technology for showcasing products made/ manufactured/ sold by women entrepreneurs is called:
a) Mahila e-Haat
b) Female e-Haat
c) Marketing e-Haat
d) Entrepreneur's e-Haat
e) None of the above

24. Banks located in jurisdictions with low taxation and regulation is known as:
a) Private Banks
b) Offshore banks
c) Community Development Bank
d) All of these
e) None of these

25. RDAis a channel to receive cross - border remittances from overseas jurisdictions. What does
RDA stands for?
a) Rupee Divestment Arrangement
b) Rupee Drawing Arrangement
c) Reverse Drawing Arrangement
d) Rupay Drawing Arrangement
e) Rural Drawing Arrangement

26. What is the limit on the amount of money and number of remittances which can be sent under
MTSS(Money Transfer Service Scheme)?
a) A cap of USD 2,500 and thirty remittances during a calendar year
b) A cap of USD 1,500 and twenty remittances during a calendar year
c) A cap of USD 1,000 and twelve remittances during a calendar year.
d) A cap of USD 500 and ten remittances during a calendar year
e) A cap of USD 100 and one remittance during a calendar year

27. Commercial Paper (CP) is an unsecured money market instrument issued in the form of a promissory note. In which year Commercial Paper was introduced in India?
a) 1975
b) 1990
c) 1985
d) 1955
e) 1980

28. The Principal Accounts of Central and State Governments are maintained by:
a) IDBI
b) SBI
c) SIDBI
d) NABARD
e) RBI

29. Under which Act National Payments Corporation of India(NPCI) was incorporated?
a) Banking Regulation Act, 1949
b) Companies Act 1956 (Amended in 2013)
c) Reserve Bank of India Act, 1934
d) Societies Registration Act, 1860
e) Negotiable Instruments Act 1881

30. Who is the Chairman of BCSBI (Banking Codes and standard board of India) established in the
year 2006?
a) AC Mahajan
b) SS Tarapore
c) SS Mundra
d) Yogender Tripati
e) Harpreet Singh

31. The Basel III capital regulations which are to be implemented fully by 31st March 2019 has
been implemented in India with effect from:
a) April 1st, 2011
b) April 1st, 2012
c) April 1st, 2013
d) April 1st, 2014
e) April 1st, 2015

32. Which of the following is not correct in respect of Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation?
a) Premium is paid by Banks
b) Premium paid is @ 10 paise for every Rs 100/-.
c) Deposits of Central and State Governments are covered under DICGC
d) Under DICGC Act, the Corporation has the power to cancel the registration of an insured bank if it fails to pay the premium for three consecutive half-year periods
e) None of the above

33. FCNR accounts are meant for Term Deposits & maintained in Foreign Currency. Accordingly
the payment of interest is effected in:
a) Indian Rupee
b) Only in Pound (£)
c) Same currency in which deposit is maintained
d) Yen
e) None of the above

ANSWERS:
1) d 2) e 3) a 4) b 5) e 6) d 7) a 8) c 9) b 10) b
11) d 12) d 13) a 14) d 15) c 16) b 17) d 18) e 19) d 20) c
21) d 22) d 23) a 24) b 25) b 26) a 27) b 28) e 29) b 30) a
31) c 32) c 33) c

Saturday, March 4, 2017

GENERAL AWARENESS PRACTICE MCQs FOR ALL BANK EXAMS

1. Who became the most expensive overseas player ever bought at an Indian Premier League (IPL)
auction on February 20, 2017?
1) Tymal Mills
2) Chris Woakes
3) Ben Stokes
4) Eoin Morgan
5) Kagiso Rabada

2. Who took charge as the Chairman of Tata Sons on February 21, 2017?
1) Venu Srinivasan
2) N. Chandrasekaran
3) S. Ramadorai
4) T.V. Narendran
5) Noel Naval Tata

3. Who is the author of the newly launched book "Fearless in Opposition: Power & Accountability"?
1) Jairam Ramesh
2) Kamal Nath
3) P. Chidambaram
4) Shashi Tharoor
5) Sitaram Yechury

4. Which country hosted the Asian Winter Games in February 2017?
1) South Korea
2) China
3) Kazakhstan
4) Japan
5) Vietnam

5. Bank of Baroda has signed a sponsorship contract with which of the following badminton players?
1) P.V. Sindhu
2) Kidambi Srikanth
3) Parupalli Kashyap
4) Both (1) and (2)
5) All (1), (2) and (3)

6. Which of the following offers an instant, 24x7, interbank electronic fund transfer service through mobile phones?
1) NEFT
2) RTGS
3) IMPS
4) IFSC
5) IMFC

7. In Payments Banks, for the first five years the stake of the promoter should be at least?
1) 40%
2) 30%
3) 25%
4) 50%
5) 60%

8. Which country has recently testfired a shore based anti-ship missile named "Zarb"?
1) Iran
2) Israel
3) China
4) Pakistan
5) Russia

9. Kersti Kalijulaid became the first female President of which of the following countries on October 10, 2016?
1) Latvia
2) Lithuania
3) Estonia
4) Slovenia
5) Bulgaria

10. Abdelilah Benkirane was reappointed as the Prime Minister of which of the following countries in October 2016?
1) Morocco
2) Egypt
3) Sudan
4) Tunisia
5) Libya

11. Which of the following books is written by Stuart Blackburn?
1) Into the Hidden Valley
2) Allegiance
3) A Highland Ruby
4) Daggers of Treason
5) A Knife in Darkness

12. Where is the headquarters of the International Society of Blood Transfusion (ISBT) located?
1) London
2) Amsterdam
3) Berlin
4) Bonn
5) Frankfurt

13. Monsanto is a multinational agrochemical and agricultural biotechnology company based in:
1) Germany
2) France
3) USA
4) Japan
5) Switzerland

14. Who is the only Indian to win two gold medals at the Paralympics?
1) Deepa Malik
2) Mariyappan Thangavelu
3) Devendra Jhajharia
4) Rajinder Singh
5) Sundar Singh Gurjar

15. What is the name of the largest cash transfer program in the world?
1) SARAL
2) PAHAL
3) SAHAJ
4) SABLA
5) None of these

16. Who headed the committee that recommended the setting up of NABARD?
1) A. Ghosh
2) Abid Hussain
3) D. R. Mehta
4) B. Sivaraman
5) M. Narasimham

17. The illegal copying of information from the magnetic strips found on credit and debit cards is
called as:
1) Card Encryption
2) Card Fraud
3) Card Skimming
4) Card Spoofing
5) None of these

18. A bond with no maturity date is called as:
1) Convertible Bond
2) Callable Bond
3) Redeemable Bond
4) Perpetual Bond
5) Speculative Bond

19. What is the maximum limit for deposits in the Sukanya Samriddhi Yojana Account in an year?
1) Rs.1, 50,000
2) Rs.1, 00,000
3) Rs.2, 00,000
4) Rs.2, 50,000
5) No limit

20. Sipat Super Thermal Power Station is located in which of the following Indian States?
1) Madhya Pradesh
2) Chhattisgarh
3) Bihar
4) Jharkhand
5) Odisha

21. Which of the following banks are not permitted to issue credit cards to their customers?
1) Regional Rural Banks
2) Private Sector Banks
3) Small Finance Banks
4) Payments Banks
5) None of these

22. "SCORES" is a web based complaints redress system of:
1) RBI
2) NABARD
3) SEBI
4) PFRDA
5) None of these

23. Indradhanush is a seven pronged plan to revamp functioning of?
1) Public Sector Banks
2) Private Sector Banks
3) Regional Rural Banks
4) Cooperative Banks
5) None of these

24. Nokrek National Park is located in which of the following Indian States?
1) Assam
2) Nagaland
3) Himachal Pradesh
4) Meghalaya
5) Arunachal Pradesh

25. The first Regional Rural Bank in India Prathama Bank was established on October 2, 1975. It was
sponsored by which of the following banks?
1) State Bank of India
2) Punjab National Bank
3) Union Bank of India
4) United Bank of India
5) Syndicate Bank

26. Ravi Venkatesan is the Chairman of which of the following public sector banks?
1) Punjab National Bank
2) Bank of India
3) Bank of Baroda
4) Indian Overseas Bank
5) Oriental Bank of Commerce

27. Who is the present Union Minister for Rural Development, Panchayati Raj, Drinking Water and
Sanitation?
1) Narendra Singh Tomar
2) Radha Mohan Singh
3) Thawar Chand Gehlot
4) Anant Kumar
5) Chaudhary Birender Singh

28. Indian badminton player Sourabh Verma won which of the following tournaments in October 2016?
1) Chinese Taipei Open
2) Dutch Open
3) Russian Open
4) Japan Open
5) Malaysian Open

29. Which country won the 1st BRI CS U-17 Football Tournament held in Goa in October 2016?
1) South Africa
2) India
3) Brazil
4) Russia
5) China

30. Bhumibol Adulyadej passed away on October 13, 2016. He was the 9th monarch of which of the
following countries?
1) Bhutan
2) Morocco
3) Vietnam
4) Thailand
5) Cambodia

31. What is the premium payable per annum per member under the Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY)?
1) Rs.100
2) Rs. 330
3) Rs. 300
3) Rs. 12
5) Rs. 76

32. DAX is a blue chip stock market index of which of the following countries?
1) France
2) Germany
3) UK
4) Spain
5) Russia

33. Which of the following cities is located on the banks of the river Han?
1) Hong Kong
2) Tokyo
3) Seoul
4) Beijing
5) Hangzhou

34. Who was awarded the 2016 Nobel Prize in Medicine for his work on autophagy?
1) David Thouless
2) Bernard Feringa
3) J. Fraser Stoddart
4) Yoshinori Ohsumi
5) Both (1) and (2)

35. The Rashtriya Ispat Nigam Ltd. (RINL), the corporate entity of Vizag Steel, has appointed which
of the following players as its brand ambassador?
1) Saina Nehwal
2) Sakshi Malik
3) Dipa Karmakar
4) Deepika Kumari
5) P.V. Sindhu

36. Who was appointed as India's Ambassador to UN Conference on Disarmament, Geneva in October 2016?
1) Renu Pall
2) Anup Wadhwan
3) Amandeep Singh Gill
4) Ajay Kumar Bhalla
5) None of these

37. Who received the Harvard University's Humanitarian Award in September 2016?
1) Ban Ki-moon
2) Elie Wiesel
3) Dalai Lama
4) Aung San Suu Kyi
5) Julian Assange

38. Arnold Palmer of USA died on September 25, 2016. He excelled in which of the following sports?
1) Baseball
2) Golf
3) Basketball
4) Tennis
5) Ice Hockey

39. Dario Fo, the recipient of the 1997 Nobel Prize in Literature, passed away on October 13, 2016. He belonged to:
1) Netherlands
2) Poland
3) Italy
4) Germany
5) Spain

40. What is India's rank among the 118 developing countries in the Global Hunger Index (GHI) 2016?
1) 73
2) 75
3) 87
4) 97
5) 88

ANSWERS:
1) 3 2) 2 3) 3 4) 4 5) 4 6) 3 7) 1 8) 4 9) 3 10) 1
11) 1 12) 2 13) 3 14) 3 15) 2 16) 4 17) 3 18) 4 19) 1 20) 2
21) 4 22) 3 23) 1 24) 4 25) 5 26) 3 27) 1 28) 1 29) 3 30) 4
31) 4 32) 2 33) 3 34) 4 35) 5 36) 3 37) 4 38) 2 39) 3 40) 4

GENERAL AWARENESS PRACTICE QUESTIONS FOR ALL COMPETITIVE EXAMS

1. World Wetlands Day is celebrated every year on?
1) February 1
2) February 2
3) February 3
4) February 4
5) February 5

2. Who assumed office as the United States Secretary of State on February 1, 2017?
1) Mitt Romney
2) Rex Tillerson
3) Jeb Bush
4) Elaine Chao
5) Mike Pence

3. The brand ambassador for antiliquor and anti drug campaign of the Kerala government is:
1) Mohan Lal
2) K.J. Yesudas
3) Sachin Tendulkar
4) Rahul Dravid
5) Virat Kohli

4. Junaid Ahmad has taken over as the World Bank's new Country Director for India in September
2016. He belongs to which of the following countries?
1) Iran
2) Iraq
3) Afghanistan
4) Bangladesh
5) Pakistan

5. Which country launched Tiangong 2 space station recently?
1) Japan
2) China
3) Taiwan
4) South Korea
5) Singapore

6. Which of the following countries is not a member of European Union?
1) Sweden
2) Spain
3) Finland
4) Denmark
5) Norway

7. What is the official slogan of the 2016 Summer Olympics held in Rio de Janeiro?
1) One World, One Dream
2) Welcome Home
3) A New World
4) Inspire a Generation
5) Harmony and Progress

8. Bovespa is a stock exchange located in which of the following countries?
1) Bolivia
2) Argentina
3) Cuba
4) Brazil
5) Mexico

9. The BRICS Environment Ministers Meeting was held in September 2016 in which of the following cities?
1) New Delhi
2) Kolkata
3) Goa
4) Kanpur
5) Bhubaneswar

10. Which country will host the ASEAN and EAS Summits in 2017?
1) Philippines
2) Brunei
3) Myanmar
4) Indonesia
5) Vietnam

11. Mother Teresa was born on August 26, 1910 in Skopje, the present capital of which of the following countries?
1) Macedonia
2) Serbia
3) Greece
4) Albania
5) Montenegro

12. Who has been appointed as the Goodwill Ambassador for the Dignity of Survivors of Human Trafficking of the UN Office on Drugs and Crime?
1) Malala Yousafzai
2) Nadia Murad Basee
3) Lamiya Aji Bashar
4) Zaina Erhaim
5) Zhanna Nemtsova

13. The United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) has its headquarters in:
1) Brussels
2) New York
3) Vienna
4) Tokyo
5) Geneva

14. Myanmar's first ever stock exchange was opened recently in:
1) Nay Pyi Taw
2) Bago
3) Monywa
4) Yangon
5) Dawei

15. Who among the following is a former Governor of the Reserve Bank of India?
1) K.V. Kamath
2) Kaushik Basu
3) O.P. Bhatt
4) P.J. Nayak
5) L.K. Jha

16. A cryptocurrency is a digital currency that uses cryptography for security. Which of the following
is a cryptocurrency?
1) Shekel
2) Renminbi
3) Bitcoin
4) Ringgit
5) Rand

17. Who is the author of the book "Citizen and Society" that was released in September 2016?
1) Pranab Mukherjee
2) Hamid Ansari
3) Sumitra Mahajan
4) Pratibha Patil
5) Meera Kumar

18. Who became the Chairperson of the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) on October 1, 2016?
1) Ajay Tyagi
2) Amardeep Singh Bhatia
3) G.S. Yadav
4) M.S. Sahoo
5) Unnikrishnan

19. O.P. Singh is the present Director General of:
1) NSG
2) CISF
3) BSF
4) CRPF
5) ITBP

20. Identify the mismatched pair.
Company - Woman Chairperson/CEO
1) General Motors - Mary Barra
2) Lockheed Martin - Marillyn Hewson
3) IBM - Ginni Rometty
4) Oracle - Safra Catz
5) Hewlett Packard - Sheryl Sandberg

21. Who among the following Indians is in the Fortune's list of 50 Most Powerful Women outside US?
1) Arundhati Bhattacharya
2) Chanda Kochhar
3) Shikha Sharma
4) Both (1) and (2)
5) All (1), (2) and (3)

22. Who topped the Fortune's list of 50 Most Powerful Women outside US?
1) Ana Botin
2) Chua Sock Koong
3) Ann Cairns
4) Alison Watkins
5) Isabelle Kocher

23. Banco Santander is Eurozone's largest bank by market value. Its headquarters are in:
1) France
2) Germany
3) Spain
4) Latvia
5) Croatia

24. Which team won the Durand Cup football tournament in New Delhi in September 2016?
1) Neroca Football Club
2) Mohun Bagan
3) East Bengal
4) Army Green
5) Air India

25. Who is the first Indian woman cricketer to get the prestigious life membership of the Marylebone
Cricket Club (MCC)?
1) Diana Eduljee
2) Mithali Raj
3) Shantha Rangaswamy
4) Shubhangi Kulkarni
5) Anjum Chopra

26. At the age of 14 years, 9 months and 3 days who recently became India's second youngest Chess
Grandmaster?
1) Aryan Chopra
2) P. Karthikeyan
3) Himanshu Sharma
4) Sahaj Grover
5) S.P. Sethuraman

27. Which country topped the 2016 Summer Paralympics with 107 gold, 81 silver and 51 bronze
medals?
1) China
2) Great Britain
3) Ukraine
4) USA
5) Australia

28. The Papahanaumokuakea Marine National Monument is a World Heritage Site located in which
of the following countries?
1) Australia
2) New Zealand
3) Brazil
4) USA
5) Argentina

29. Which team won the Murugappa Gold Cup Hockey tournament in September 2016?
1) Indian Railways
2) Indian Oil Corporation
3) Air India
4) Hockey Karnataka
5) Punjab & Sind Bank

30. A new polymer banknote featuring Winston Churchill went into circulation in September 2016
in?
1) USA
2) Japan
3) Great Britain
4) France
5) Germany

31. New Development Bank (NDB) is promoted by which of the following groups of nations?
1) ASEAN
2) APEC
3) SCO
4) EAS
5) BRICS

32. PMJDY aims to promote:
1) Rural development
2) Financial inclusion
3) Urban development
4) Social justice
5) Digitalization

33. "Friendship - 2016"is a joint military drill of Pakistan and?
1) China
2) USA
3) Russia
4) Iran
5) Afghanistan

34. Who has been appointed the brand ambassador of Arunachal Pradesh tourism?
1) Salman Khan
2) Ajay Devgan
3) Arjun Rampal
4) John Abraham
5) Aamir Khan

35. Which is the oldest football tournament in Asia?
1) Santosh Trophy
2) Federation Cup
3) Subroto Cup
4) Durand Cup
5) IFA Shield

36. Which of the following books is written by Aravind Adiga?
1) Hot Milk
2) Selection Day
3) Divided Minds
4) One Indian Girl
5) Power Politics

37. "Joint Sea - 2016" is the name of a joint naval exercise in the South China Sea launched by
China and:
1) Philippines
2) Japan
3) Russia
4) Vietnam
5) Taiwan

38. Which is the largest shareholder in the capital of a Regional Rural Bank (RRB)?
1) Government of India
2) Concern State government
3) Sponsor bank
4) Reserve Bank of India
5) None of these

39. The first Summit of the Non Aligned Movement (NAM) was held in 1961 in?
1) New Delhi
2) Accra
3) Belgrade
4) Jakarta
5) Cairo

40. Who among the following has won all time highest Grand Slam Women's singles titles?
1) Steffi Graf
2) Serena Williams
3) Martina Navratilova
4) Margaret Court
5) Chris Evert

ANSWERS:
1) 2 2) 2 3) 3 4) 4 5) 2 6) 5 7) 3 8) 4 9) 3 10) 1
11) 1 12) 2 13) 3 14) 4 15) 5 16) 3 17) 2 18) 4 19) 2 20) 5
21) 5 22) 1 23) 3 24) 4 25) 5 26) 1 27) 1 28) 4 29) 1 30) 3
31) 5 32) 2 33) 3 34) 4 35) 4 36) 2 37) 3 38) 1 39) 3 40) 4

Sunday, February 12, 2017

GENERAL AWARENESS PRACTICE QUESTIONS FOR ALL BANK EXAMS


1.    Who was appointed the Principal Economic Adviser in the Department of Economic Affairs in February 2017?
    1) Shaktikantha Das   
    2) Sanjeev Sanyal
    3) Hasmukh Adhia                     
    4) Ashok Lahiri

2.   Majuli is India's first island district. It is in which of the following States?
    1) Tamil Nadu    
2) West Bengal                          
    3) Kerala       
4) Assam

3.    Indian- origin girl Priyanka Yoshikawa was recently crowned?
    1) Miss Philippines
    2) Miss South Korea
    3) Miss Japan
    4) Miss Vietnam

4.    White Helmets is a volunteer civil defense organization that operates in?
    1) Libya    
2) Colombia                          
    3) Lebanon      
4) Syria

5.    The annual Solung festival of Adi tribe was held in September 2016 in? 
    1) Assam   
    2) Himachal Pradesh
    3) Arunachal Pradesh
    4) Jharkhand

6.    Who has been appointed the Chancellor of The Energy Resources Institute (TERI)? 
    1) Ajay Mathur  
    2) C.K. Ansani    
    3) Ashok Chawla
    4) Punit Goenka

7.    Farooq Khan was appointed the Administrator of which of the following Union Territories in August 2016?
    1) Lakshadweep
    2) Daman and Diu  
    3) Chandigarh
    4) Dadra and Nagar Haveli

8.    Jan Shikshan Sansthan (JSS) bagged the UNESCO Confucius Prize for Literacy in September 2016. JSS is an NGO based in?
    1) Uttar Pradesh                  
 2) Tamil Nadu                                    
    3) Goa    
4) Kerala

9.    Where was the first BRICS film festival held in September 2016?
    1) Goa    
2) Jaipur
    3) New Delhi     
4) Udaipur

10.    Islam Karimov passed away on September 2, 2016. He was the President of which of the following countries from 1991 to 2016?    
    1) Kazakhstan    
2) Tajikistan       
    3) Kyrgyzstan     
4) Uzbekistan

11.    Which Indian ecologist and conservation activist became the first Asian to be awarded the prestigious "Heritage Heroes Award" by the International Union for Conservation of Nature (IUCN) in September 2016?
     1) Bibhuti Lahkar
    2) Surya Deva              
    3) Manish Sharma                                      
4) Jitendra Jagota    

12.    Which Indian diplomat has written the book "Perilous Interventions: The Security Council and the Politics of Chaos"?  
    1) Meera Shankar   
    2) Hardeep Singh Puri    
    3) Arun Kumar Singh           
    4) Nirupama Rao       
     
 13.    Navtej Singh Sarna is the Indian Ambassador to which of the following countries?  
    1) China     
2) Japan                
    3) USA                
4) France  

14.    Petrapole Integrated Check Post was jointly inaugurated by the Prime Minister Narendra Modi and?
    1) Maithripala Sirisena
    2) Sheikh Hasina
    3) Tshering Tobgay                               
    4) Prachanda  

15.    The Maternity Benefit (Amendment) Bill-2016 increased the maternity leave from 12 weeks to?
    1) 24 weeks    
2) 28 weeks               
    3) 26 weeks     
4) 25 weeks  

16.    On July 25, 2016 which company announced a deal to buy Yahoo's internet business for $ 4.8 billion?
    1) Google      
2) Microsoft    
    3) Salesforce  
    4) Verizon Communications

17.    PRASAD is a scheme started by the Ministry of?  
    1) Rural Development  
    2) Tourism
    3) Human Resources
    Development  
    4) External Affairs

18.    Which Tamil actor was selected for the Knight of the Order of Arts and Letters, a French award in August 2016?  
      1) Rajini Kanth    
2) Vishal     
     3) Kamal Haasan          
     4) Ajit

 19.  Which country won its first men's Olympic football gold medal in August 2016?  
    1) Germany     
 2) Brazil
    3) Argentina     
4) Chile   

20.    Simone Biles won four gold medals and a bronze medal at the 2016 Rio Olympics. She is an American?
    1) Gymnast    
2) Swimmer  
    3) Track and field athlete                     
4) Tennis player

21.    S.R. Nathan passed away on August 22, 2016. He was the President of which of the following countries from 1999 to 2011?  
    1) Indonesia     
2) Sri Lanka
    3) Singapore      
4) Malaysia

22.    Sri Lanka has signed an agreement with which of the following countries to construct a Financial City Centre in Colombo?   
    1) India      
2) Thailand
    3) China     
4) USA   
   
ANSWERS:
1) 2    2) 4    3) 3    4) 4   5) 3    6) 3    7) 1    8) 4   9) 3    10) 4    
11) 1    12) 2   13) 3 14) 2    15) 3    16) 4    17) 2   18) 3  19) 2   20) 1  21) 3   22) 3