Tuesday, May 9, 2017


1. Every year National Maritime Day is observed in India on:
a) 5th February
b) 5th March
c) 5th April
d) 5th October

2. Recently, the Union Cabinet has approved closure of which of the following?
a) Mahatma Gandhi Pravasi Suraksha Yojana (MGPSY)
b) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act
c) National Literacy Mission Programme
d) National Social Assistance Scheme

3. Recently the Gulf of Mannar Marine National Park has proposed to introduce ecotourism in the mangrove forest area of the park. The Gulf of Mannar Marine National Park was established in which year?
a) 1995
b) 1980
c) 1990
d) 1985

4. As per a doping violation report published by World Anti-Doping Agency (WADA) for 2015, India ranks:
a) First
b) Second
c) Third
d) Fifth

5. Babri Masjid demolition case recently has been in the news, in which of the following years Babri Mosque was demolished?
a) 1992
b) 1993
c) 1999
d) 1996

6. The Union Government cleared the decks for setting up an independent rail regulator that will be responsible for recommending which of the following?
a) Passenger fares
b) Setting performance standards for rail operations
c) Creating level playing policy for private sector participation
d) All of the above

7. Who is the current Secretary General of Amnesty International?
a) Salil Shetty
b) Irene Zubaida Khan
c) Jackie Kay
d) Aruna Shetty

8. 'Khan Shaykhun' town is in the news for chemical attack on it. This town is located in which of the following countries?
a) Libya
b) Nigeria
c) Syria
d) Pakistan

9. With which of the following countries, India has announced a joint fund namely a Green Growth Equity Fund in April 2017?
 a) United Kingdom
b) USA
c) Russia
d) Japan

10. Which of the following companies rolled out the beta version of its new 'YouTube Go' application for India?
a) Microsoft
b) Apple
c) Google
d) Dell

11. Who has been named as Wisden's "Leading Cricketer in the World" for 2016?
a) SPD Smith
b) M.S.Dhoni
c) Virat Kohli
d) Joe Root

12. India has taken over full operational control of Unit 1 of the Kudankulam Nuclear Power Plant (KKNPP). This Kudankulam Nuclear Power Plant is located in which of the following states of India?
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Andhra Pradesh
d) Gujarat

13. Recently, Twitter rolled out a "data friendly" version of the platform called ...... in India.
a) Twitter Lite
b) Twitter Saga
c) Twitter Devak
d) Twitter on Demand

14. Which leading company has announced $8.4 million (Rs.54.42 crore) in grants over the next two years to four Indian NGOs: Learning Equality, Million Sparks Foundation, Pratham Books - Story Weaver and Pratham Education Foundation?
a) Microsoft
b) Google.org
c) Twitter.org
d) Facebook.com

15. Recently the Park Street of New Delhi renamed with which of the following countries founder?
a) Nepal
b) Bhutan
c) Bangladesh
d) USA

16. Who among the following has been appointed as the Chairman of the Telecom Disputes Settlement & Appellate Tribunal (TDSAT)?
a) Gagan Madhesiya
b) Samar Singh Bist
c) Shiva Kirti Singh
d) Ram Avtaar Gill

17. Which of the following countries military is developing a division of "super SEALs" using brain-stimulation technology to create warriors of the future who would be faster, smarter and more deadly?
a) Russia
b) USA
c) North Korea
d) China

18. What is the present rank of India in Global Travel and Tourism Competitiveness Report 2017, prepared by World Economic Forum?
a) 12th
b) 19th
c) 28th
d) 40th

19. Teesta water sharing pact is between which of the following two countries?
a) India and Pakistan
b) India and China
c) India and Bangladesh
d) India and Nepal

20. Who was the winner of the Best Actor National Film Award 2017?
a) Akshay Kumar
b) Salman Khan
c) Amir Khan
d) Shah Rukh Khan

21. Astronomers have, for the first time, detected an atmosphere around an Earth-like planet known as:
a) GJ 1132b
b) SJ 1132a
c) EL 1132b
d) AE 1132b

22. Recently, the President of India, Shri Pranab Mukherjee inaugurated the first NIMCARE World Health Day Summit 2017 in:
a) Vadodara
b) Udaipur
c) New Delhi
d) Kolkata

23. Recently, the Government of India and ....... signed a $175 million loan agreement to support construction of high voltage transmission systems to evacuate power generated from new mega solar parks to the interstate grid, and improve reliability of the national grid system.
a) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
b) Asian Development Bank (ADB)
c) World Bank
d) IMF

24. Which movies have been awarded as Best Feature Film and as Best Popular Film providing Wholesome Entertainment in 64th National Film Awards respectively?
a) Rustom and Sathamanam Bhavathi
b) Kasaav and Sathamanam Bhavathi
c) Dangal and Rustom
d) Sathamanam Bhavathi and Neerja

1) c 2) a 3) b 4) c 5) a 6) d 7) a 8) c 9) a 10) c
11) c 12) a 13) a 14) b 15) c 16) c 17) b 18) d 19) c 20) a
21) a 22) c 23) b 24) b