Tuesday, September 15, 2015


1. Real Time Gross Settlement (RTGS) details given. The wrong option is ........
1) RTGS allows real time transfer of large funds, will not be operated on second and fourth Saturdays as banks observing public holiday on that days.
2) It will operate for full days on other working Saturdays of a month.
3) IFSC code not necessary for RTGS transactions.
4) Processing of future value dated transactions with value date falling on second and fourth Saturdays will not be undertaken under RTGS.
5) None of these

2. RBI changed RTGS time window. The wrong option is .........
1) RTGS business opening would be at 08:00 hours while initial cut off (customer transactions) would be 16:30 hours.
2) The final cut-off (inter-bank transactions) will be at 19:45 hours and IDL reversal between 19:45 - 20:00 hours.
3) An account holder can do only one RTGS transaction per day in a week as per RBI rules.
4) Minimum amount to be remitted through RTGS is Rs.2 lakhs.
5) There is no upper ceiling for RTGS transactions.

3. RBI named which two banks as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs) on 31 August 2015 due to their size and significant presence across the financial sector?
1) HDFC and SBI
2) Axis Bank and Bank of Baroda
3) SBI and ICICI
4) Union Bank of India and YES Bank
5) Punjab National Bank and Kotak Mahindra Bank

4. D-SIBs will be plotted into four different buckets and will be required to have additional Common Equity Tier 1 (CET1) capital requirement ranging from ......... of risk weighted assets depending upon the bucket they are plotted into.
1) 0.2 percent to 10.0 percent
2) 0.4 percent to 0.8 percent
3) 0.6 percent to 0.8 percent
4) 0.2 percent to 0.8 percent
5) None of above

5. Additional Common Equity Tier 1 (CET1) requirements applicable to D-SIBs will be applicable from April 1, 2016 in a phased manner and would become fully effective from .........
1) 1 April 2019
2) 1 April 2018
3) 1 April 2020
4) 1 April 2016
5) 1 April 2017

6. As RBI said, additional CET1 requirement as a percentage of Risk Weighted Assets (RWAs) for SBI is 0.6 percent and that of ICICI Bank is ........
1) 0.2 percent
2) 0.6 percent
3) 1.2 percent
4) 0.8 percent
5) 2.2 percent

7. As per RBI order on 16 July 2015, the banks will now report past dues and levy any late payment charges on credit card holders only if the payment has been due for more than.........
1) three days
2) seven days
3) thirty days
4) ninety days
5) forty five days

8. Minimum amount due is not paid fully within ...... from the payment due date then the credit card account is treated as Non- Performing Assets (NPAs) as per the present rules.
1) 365 days
2) 180 days
3) 90 days
4) 45 days
5) 7 days

9. On the eve of teachers day, the Prime Minister Narendra Modi released a commemorative coin of Rs.125/- denomination and a circulation coin of Rs.10/- denomination in honour of former President .......
1) Babu Rajendra Prasad
2) Zakir Husain
3) V.V. Giri
4) A.P.J. Abdul Kalam
5) Sarvepalli Radhakrishnan

10. RBI has constituted a committee to work out a medium term (five year) measurable action plan for financial inclusion headed by........
1) H.R. Khan
2) Urijith Patel
3) Deepak Mohanty
4) R. Gandhi
5) S.S. Mundra

11. World Bank's latest estimates on India's per capita income and GDP given. Locate the wrong option.
1) India's per capita income rose 9.7 percent to $1,631 in 2014 from $1,487 in the previous year.
2) India was 169th in terms of per capita income in the world.
3) India's GDP crossed $3 trillion in 2014, compared to $1.86 trillion in 2013.
4) In terms of official dollar-rupee rate, the Indian economy was ninth in terms of GDP size.
5) India remained a low-middle income economy, as per the World Bank's latest estimates on per capita income and GDP.

12. Project 'Tatkal' launched by which bank to provide doorstep services and expedite home loan application process?
1) SBI
3) Bank of Baroda
5) Axis

13. Options relating to 'The State of Social Safety Nets 2015' released by World Bank given. Pick the wrong option.
1) India is among the five middle-income countries running the world's largest social safety net programmes.
2) MNREGA has been ranked as the world's largest public works programme having 182 million beneficiaries or 15 percent of India's population.
3) Janani Suraksha Yojna with 78 million beneficiaries as the top-most social security programme with conditional cash transfers.
4) Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme is the second-largest unconditional cash transfer social security programme in the world.
5) None of the above

14. NABARD said on its 34th foundation day that it has set a target of providing Rs.30,000 crore as credit to farmers for irrigation over the next three years. NABARD foundation day is ........
1) 1 April
2) 2 April
3) 9 July
4) 12 July
5) 1 Jan

15. Reserve Bank of India proposed to make Net Stable Funding Ratio (NSFR) applicable to banks in India from .......
1) January 1, 2016
2) January 1, 2017
3) January 1, 2018
4) January 1, 2019
5) January 1, 2020

16. New Home secretary of India is..
1) Jaishankar
2) G. MohanRao
3) P.K. Sinha
4) Rajiv Mehrishi
5) Nripendra Mishra

17. Mrs.Vassiliki Thanou, has been appointed as the caretaker Prime Minister .........
1) Brazil
2) Argentina
3) Greece
4) Bangladesh
5) South Korea

18. Ratan P Watal is the .........
1) New Chairman of the Indian Trade Promotion Organization (ITPO).
2) New Chairman of the Public Enterprises Selection Board (PESB).
3) New finance secretary
4) New Vice-Chief of the Indian Army
5) New TRAI Chairman

19. Sundar Pichai is the New CEO of ........
1) Twitter
2) Facebook
3) Yahoo
4) Google
5) Microsoft

20. 30 Women in Power: Their Voices, Their Stories written by .........
1) Twinkle Khanna
2) Tarun Khanna
3) Naina Lal Kidwai
4) K.D. Burman
5) Sebastian Ortiz

21. 'To The Brink And Back: India's 1991 Story' written by .......
1) Verappa Moily
2) Sonia Gandhi
3) P.V. Narasimha Rao
4) Sushma Swaraj
5) Jairam Ramesh

22. Which Indian-origin Sikh migrant driver in Australia has been named 'Australian of the Day' for feeding the homeless?
1) Neel Tushar Kashkar
2) Nikky - Guninder Kaur Singh
3) Tejinder Pal Singh
4) Preet Barra
5) None of above

23. National Humanities Medal 2014 conferred on ........
1) Zhanna Nemtsova
2) Raghavendra Gadagkar
3) Zia Haider Rahman
4) Jhumpa Lahiri
5) None

24. Forbes released the first-ever list of 100 Richest People in Technology. The list topped by ........
1) Bill Gates
2) Larry Ellison
3) Jeff Bezos
4) Mark Zuckerberg
5) Larry Page

25. In the 100 Richest People in Technology list released by Forbes, Azim Premji of Wipro spots 13th position and Shiv Nadar of HCL stands ..........
1) 20th position
2) 11th position
3) 12th position
4) 14th position
5) 8th position

26. Pro Kabaddi League 2015 title won by U Mumba after defeating ........
1) Bengaluru Bulls
2) Telugu Titans
3) Patna Pirates
4) Bengal Warriors
5) Jaipur Pink Panthers

27. 10th World Hindi Conference host .........
1) Bhopal
2) Johannesburg
3) Port of Spain
4) Port Louis
5) Nagpur

28. South Asian Association on Regional Cooperation (SAARC) conference on Disaster Mitigation held at .........
1) Dhaka
2) Islamabad
3) Colombo
4) New Delhi
5) Khatmandu

29. New Delhi Municipal Council (NDMC) has decided to rename Aurangzeb Road as ......
1) International Yoga Road
2) Swatch Bharat Road
3) Vijaya Diwas Road
4) APJ Abdul Kalam Road
5) Yogpath Road

30. Central government has identified how many cities and towns across nine states for implementation of its ambitious 'Housing for All' scheme named as Pradhan Mantri Awas Yojana?
1) 175
2) 100
3) 305
4) 295
5) 105

31. Housing and Urban Poverty Alleviation (HUPA) ministry provide assistance of over Rs.2 lakh crore to construct two crore houses for urban poor by ........ under the scheme 'Housing For All'.
1) 2020
2) 2030
3) 2022
4) 2025
5) 2035

32. PM Modi issued a commemorative coin of hundred rupees and circulation coin of ........ on Rani Gaidinliu, the legendary woman freedom fighter from the North-east on the eve of Birth Centenary Celebrations.
1) five rupees
2) ten rupees
3) fifty rupees
4) two rupees
5) one rupee

33. 15% stake in Russia's second-largest oil field Vankor from Rosneft for about $ 1.35  billion was bought by .........
2) IOC
4) HP
5) BP

34. Union government allowed road developers to completely exit BOT projects two years after completion and invest the funds in incomplete highway projects or power plants etc. BOT stands for .........
1) Build-Operate-Transfer
2) Build-Operate-Travel
3) Build-Own-Transfer
4) Brick-Operate-Transfer
5) None

35. India's biggest MAST was inaugurated at the Udaipur Solar Observatory on 4 August 2015. MAST stands for ......
1) Mini-Application Solar Telescope
2) Multi-Arid Solar Telescope
3) More-Application Solar Telescope
4) Multi-Application Solar Telescope
5) None of above

36. 3rd India Africa Forum Summit host ......
1) Johannesburg
2) Nairobi
3) New Delhi
4) Mogadishu
5) Harare

37. TATA Trusts paired up with whom to launch an initiative named
'Internet Saathi' to provide rural women in India with internet literacy?
1) Face Book
2) Twitter
3) WhatsApp
4) Microsoft
5) Google

38. Winter Olympics 2018 will be held at .........
1) Gold Coast
2) Moscow
3) Pyeong Chang
4) Rio De Janeiro
5) Jakarta

1-3, 2-3, 3-3, 4-4, 5-1, 6-1, 7-1, 8-3, 9-5, 10-3
11-3, 12-1, 13-5, 14-4, 15-3, 16-4, 17-3, 18-3, 19-4, 20-3
21-5, 22-3, 23-4, 24-1, 25-4, 26-1, 27-1, 28-4, 29-4, 30-3
31-3, 32-1, 33-1, 34-1, 35-4, 36-3, 37-5, 38-3

Saturday, September 5, 2015


1. IFSC in a cheque means:
a) Indian Financial System Code
b) It has 11 digits alpha numeric
c) First 4 digits represent Bank Name
d) This code is used in remitting funds through RTGS and NEFT
e) All the above

2. "Hundi" is a
a) Draft
b) Cheque
c) Bill of exchange
d) Promissory note
e) None of these

3. Banking Industry has been declared as public utility service for purpose of
a) Negotiable Instruments ACT, 1881
b) Reserve bank of India Act, 1934
c) Banking regulation Act, 1949
d) Industrial Disputes Act
e) None of these

4. Bank would prefer to mobilize deposits under Savings Bank accounts, because:
a) Account holders will be motivated to save since savings account offer interest also
b) It is a low cost deposit for the bank and banks can profitably deploy such funds
c) Banks want to inculcate the savings habit among the public
d) All of the above
e) None of the above

5. Basic Objective of SEBI is/are:
a) To promote the interests of investors in securities
b) To promote the development of Securities Market
c) To regulate the securities market
d) To protect the interest of the investors to improve the stock market investments
e) All of the above

6. Customer Day in the bank is on and customers are allowed to meet the top officials of the bank on this day in every month:
a) 5th
b) 10th
c) 15th
d) 30th
e) Any of the above dates

7. "Allonge" is
a) A piece of paper for making endorsements
b) A piece of paper attached to a negotiable instrument for making available more space for further endorsements
c) Both a and b
d) Duplicate DD issued to a customer
e) Bill payable after sight

8. NEFT is useful because:
a) The remitter need not send the physical cheque or Demand Draft to the beneficiary.
b) The beneficiary need not visit his/ her bank for depositing the paper instruments
c) The beneficiary need not be apprehensive of loss/ theft of physical instruments or the likelihood of fraudulent encashment thereof
d) Cost effective
e) All the above

9. Mutual Fund Scheme that operates continuously without any limit entry for subscriptions and redemptions is:
a) Fixed Income
b) Specific Fund
c) Close Ended
d) Open Ended
e) Mixed Fund

10. PAN number is required for all transactions above:
a) Rs. 25,000
b) Rs. 50,000
c) Rs. 1 lakh
d) Rs. 10 lakh
e) No such restriction

11. Banking Ombudsman services are available to:
a) All Scheduled Commercial Banks
b) Regional Rural Banks
c) Scheduled Primary Co-operative Banks
d) Only a & c
e) All the above

12. An asset, including a leased asset, becomes non-performing when:
a) It ceases to generate income for the bank
b) A performance Guarantee issued by the bank on behalf of the borrower is invoked
c) It is rendered useless due to wear and tear or its becoming obsolete
d) The borrower dies
e) None of the above

13. Counter guarantee means a guarantee obtained:
a) By bank from customers on whose behalf the banks have to issue guarantees in favour of third parties, such as government department, Public bodies, Corporations etc.
b) By banks from ECGC covering export risk
c) By banks from the beneficiary of the guarantee in whose favour the guarantee is to be issued
d) A guarantee issued to the guarantor
e) None of the above

14. Which of the following statements is correct about banks?
a) Banks cannot accept demand and time deposits from public.
b) Banks can accept only time deposits from public.
c) Banks can accept both demand and time deposits from public.
d) Banks can accept demand and time deposits only from government.
e) None of the above

15. The RBI issued the following guidelines for effective Asset Liability Management System
a) Bank should set up an internal Asset Liability Committee
b) The committee should be headed by CMD or ED
c) The Management committee of the Board should oversee implementation of the system
d) Decision of ALCO is to be implemented in letter and spirit
e) All of the above

16. The major responsibilities of Asset Liability Committee are
a) Product pricing for deposits and advances
b) The level of maturity profile and mix of the incremental assets and liabilities
c) The committee should also review the 3 results and progress of implementation
d) All of the above
e) None of the above

17. What is "NIKKET"
a) Share price Index of Tokyo share market
b) Name of Japanese central bank
c) Japanese name of the country's planning commission
d) Foreign Exchange market of Japan
e) Only a & d

18. Asia's oldest stock exchange which completed 140 years of operations on 2015 July 9?
a) NSE
b) Hyderabad Stock Exchange
c) BSE
d) Madras Stock Exchange
e) None of these

19. The bank allowed by the FIPB to raise its FII cap to 55% recently:
a) ICICI Bank
b) Andhra Bank
c) Bank Of Maharastra
d) Kotak Mahindra Bank
e) Bank Of Baroda

20. Gilt - Edged Market refers to:
a) The market for government
b) Semi-government securities
c) It carries fixed rates of interest
d) Most secured investment
e) All the above

21. Which of the following terms is not used in the world of finance, banking and insurance?
a) Devaluation
b) Amnesty
c) Hard currency
d) Preference share
e) None of the above

22. Which of the following organizations/ agencies frame the Monetary and Credit Policy which is followed by all banks in India?
a) Indian Bank's Association
b) Reserve Bank of India
c) Securities & Exchange Board of India
d) Government of India
e) Sinking fund

23. Upper limit prescribed for RTGS transaction is:
a) 1 lakh
b) 2 lakhs
c) 5 lakhs
d) 50 lakhs
e) No upper limit is prescribed

24. Which of the following bank launched "Project Tatkal" to expedite home loan applications?
a) SBH
b) SBI
c) Axis Bank
d) HDFC Bank
e) Union Bank Of India

25. Taking banking technology to the common man is the tagline of:
a) Indian Overseas Bank
c) Union Bank of India
d) Indian Bank
e) State Bank of India

1) e 2) c 3) d 4) d 5) e 6) c 7) b 8) e 9) d 10) b
11) e 12) a 13) a 14) c 15) e 16) d 17) a 18) c 19) d 20) e
21) b 22) b 23) e 24) b 25) d