Wednesday, April 12, 2017


1. Who won the India Open women's singles badminton title at the Siri Fort Stadium in New Delhi on April 2, 2017?
1) Carolina Marin
2) Saina Nehwal
3) Sung Ji Hyun
4) P.V. Sindhu
5) Minatsu Mitani

2. Najib Razak visited India in April 2017. He is the Prime Minister of?
1) Indonesia
2) Malaysia
3) Oman
4) Iran
5) Iraq

3. Who won the prestigious 2017 Abel Prize?
1) John Nash
2) Louis Nirenberg
3) Yves Meyer
4) Andrew Wiles
5) None of these

4. Who assumed office as the President of Bulgaria on January 22, 2017?
1) Iliana Iotova
2) Boyko Borisov
3) Tsetska Tsacheva
4) Rumen Radev
5) Rosen Plevneliev

5. Kristalina Georgieva assumed office as the Chief Executive Officer of the World Bank on January 2, 2017. She belongs to?
1) Georgia
2) Czech Republic
3) Slovakia
4) Slovenia
5) Bulgaria

6. In which of the following countries a married couple has occupied the two highest seats of power,
the President and the Vice President?
1) Costa Rica
2) Brazil
3) Nicaragua
4) Panama
5) Honduras

7. The COP 22 to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) was held in November 2016 in?
1) Paris, France
2) Lima, Peru
3) Doha, Qatar
4) Marrakech, Morocco
5) Sydney, Australia

8. Which of the following countries has withdrawn from the International Criminal Court (ICC) in November 2016?
1) USA
2) Canada
3) Spain
4) Russia
5) China

9. Which of the following is the largest-ever warship to be built in India?
1) INS Kolkata
2) INS Kochi
3) INS Chennai
4) INS Viraat
5) INS Vikramaditya

10. At which of the following rates do the banks borrow funds from the Reserve Bank of India?
1) Base rate
2) Repo rate
3) Exchange rate
4) Reverse repo rate
5) None of these

11. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction (AMCDRR) on November 3, 2016 in?
1) New Delhi
2) Panaji
3) Hyderabad
4) Mumbai
5) Chennai

12. Narinder Batra is the first Indian to be elected the President of?
1) IOC
2) FIH

13. Who became the first person from China to be elected as the President of the International Criminal Police Organization (INTERPOL) in November 2016?
1) Jin Liqun
2) Li Keqiang
3) Meng Hongwei
4) Lin Dan
5) None of these

14. Tata Literature Live! Lifetime Achievement Award for 2016 was conferred on which of the following authors?
1) Chetan Bhagat
2) Kiran Desai
3) Anitha Desai
4) Amitav Ghosh
5) None of these

15. Who was appointed a brand ambassador for Swachh Rail Mission of Indian Railways in November 2016?
1) Bindeshwar Pathak
2) Amitabh Bachchan
3) Sachin Tendulkar
4) Kunwar Bai
5) Vidya Balan

16. The Hans Christian Andersen Literature Award is given every two years by?
1) Canada
2) Norway
3) Denmark
4) Germany
5) France

17. Which of the following organizations gives Sakharov Prize for Human Rights annually?
1) World Bank
2) European Parliament
3) Asian Development Bank
4) World Economic Forum
5) None of these

18. Leonard Cohen passed away on November 7, 2016. He was a singer, songwriter, poet, novelist and painter from?
1) USA
2) France
3) Mexico
4) Canada
5) None of these

19. Mangat Ram Sharma passed away in November 2016. He was the former Deputy Chief Minister of?
1) Uttarakhand
2) Uttar Pradesh
3) Jammu & Kashmir
4) Odisha
5) Himachal Pradesh

20. Shashikala Kakodkar passed away on October 28, 2016. She was the first woman Chief Minister of?
1) Maharashtra
2) Goa
3) Gujarat
4) Rajasthan
5) Odisha

21. Who was elected the President of Lebanon on October 31, 2016?
1) Tamman Salam
2) Michel Aoun
3) Amine Gemayel
4) Elias Hrawi
5) Selim Hoss

22. Igor Dodon became the President of which of the following countries on December 23, 2016?
1) Ukraine
2) Moldova
3) Romania
4) Latvia
5) Lithuania

23. Which former cricketer was named the "Stroke Ambassador for India"?
1) Kapil Dev
2) Dilip Vengsarkar
3) Sunil Gavaskar
4) Mohinder Amarnath
5) K. Srikanth

24. The 10th World Stroke Congress (WSC) was held in October 2016 in?
1) Bangalore
 2) Mumbai
3) New Delhi
4) Hyderabad
5) Kolkata

25. Who was elected the new President of the World Squash Federation (WSF) in November 2016?
1) Jacques Fontaine
2) Pablo Serna
3) Gar Holohan
4) Sarah Fitz-Gerald
5) None of these

26. World Squash Federation (WSF) has its headquarters in?
1) Hastings, England
2) Glasgow, Scotland
3) Zurich, Switzerland
4) Frankfurt, Germany
5) Incheon, South Korea

27. Identify the mismatched pair. BOOK AUTHOR
1) Democrats Ramachandra Guha and Dissenters
2) Second-Hand Svetlana Alexievich Time
3) Selection Day Amitav Ghosh
4) One Indian Girl Chetan Bhagat
5) Satanic Verses Salman Rushdie

28. The joint military exercise between India and Nepal is called?
1) Konkan
2) Varuna
3) Garuda
4) Surya Kiran
5) Indradhanush

29. SIMBEX is a maritime bilateral exercise conducted by India and?
1) South Africa
2) South Korea
3) Singapore
4) Sudan
5) Slovakia

30. Which country won the Fed Cup women's tennis tournament in November 2016?
1) Czech Republic
2) France
3) USA
4) Croatia
5) Germany

31. Who won the WTA Elite Singles Trophy in Zhuhai, China in November 2016?
1) Petra Kvitova
2) Elina Svitolina
3) Venus Williams
4) Serena Williams
5) Dominika Cibulkova

32. Federico Delbonis is a professional tennis player from?
1) Spain
2) Argentina
3) Chile
4) Portugal
5) Germany

33. India defeated which of the following countries to win the women's Asian Champions Trophy
hockey tournament in Singapore in November 2016?
1) Pakistan
2) South Korea
3) China
4) Japan
5) Indonesia

34. Who won the China Open badminton super series tournament on November 20, 2016?
1) Sun Yu
2) Saina Nehwal
3) Tai Tzu Ying
4) P.V. Sindhu
5) None of these

35. Who was elected New Zealand Cricket's first female President in November 2016?
1) Ingrid Cronin-Knight
2) Karen Plummer
3) Suzie Bates
4) Sarah Illingworth
5) Debbie Hockley

36. Index of Industrial Production (IIP) is released by the?
2) CII
3) CSO
5) RBI

37. What does the letter 'M' denote in the banking term MCLR?
1) Multiple
2) Marginal
3) Medium
4) Minimum
5) Maximum

38. The 47th International Film Festival of India (IFFI) was held in November 2016 in?
1) Telangana
2) Andhra Pradesh
3) Maharashtra
4) Goa
5) Karnataka

39. Im Kwon-Taek was honored with the Lifetime Achievement Award at the 47th IFFI. He is a filmmaker from?
1) Vietnam
2) Philippines
3) South Korea
4) Japan
5) China

40. Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) is a proposed free trade agreement between ASEAN members and other?
1) Three countries
2) Four countries
3) Five countries
4) Six countries
5) None of these

1) 4 2) 2 3) 3 4) 4 5) 5 6) 3 7) 4 8) 4 9) 3 10) 2
11) 1 12) 2 13) 3 14) 4 15) 1 16) 3 17) 2 18) 4 19) 3 20) 2
21) 2 22) 2 23) 3 24) 4 25) 1 26) 1 27) 3 28) 4 29) 3 30) 1
31) 1 32) 2 33) 3 34) 4 35) 5 36) 3 37) 2 38) 4 39) 3 40) 4

Tuesday, April 4, 2017


ISE has set up an Investor Protection Fund (IPF) to meet the claims of investors against defaulter Members, in accordance with the Guidelines issued by the Ministry of finance, Government of India.
ISE has established an Inter-connected Stock Exchange Investor Protection Fund Trust (ISE-IPF Trust) with the objective of compensating investors in the event of defaulters' assets not being sufficient to meet the admitted claims of investors, promoting investor education, awareness and research. The Investor Protection Fund (IPF) is administered by way of registered Trust created for the purpose. The Inter-connected Stock Exchange Investor Protection Fund Trust is managed by Trustees.
The Inter-connected Stock Exchange Investor Protection Fund Trust, based on the recommendations of the Defaulters' Committee, compensates the investors to the extent of funds found insufficient in Defaulters' account to meet the admitted value of claim, subject to a maximum limit as per decided by Trust per investor per defaulter/expelled member.

Monday, April 3, 2017


1. Cobra Gold military exercises, Asia's largest multinational drill started on February 14, 2017 at Sattahip, Thailand. Cobra Gold 2017 is the ........ iteration of the military exercise.
a) 30th
b) 32nd
c) 36th
d) 39th

2. 'Indian Panorama Film Festival', the five-day organized at ....
a) Port Blair
b) Majuli
c) Bhimpore
d) Panjim

3. In Kerala, Thanal, a city-based group has launched a helpline for providing technical support in treating organic waste and managing non-biodegradable solid wastes. It is launched at
a) Kochi
b) Kozhikode
c) Thiruvananthapuram
d) Kollam

4. 'Momentum Jharkhand', Global Investor Summit held at
a) Jamshedpur
b) Deoghar
c) Medininagar
d) Ranchi

5. All India Institute of Medical Science (AIIMS) of Delhi has won the first prize for maintaining high standards of sanitation and hygiene under the Government's Kayakalp awards. The Kayakalp awards were instituted the year...
a) 2014
b) 2015
c) 2016
d) 2017

6. Khadi & Village Industries Commission (KVIC) has announced to make Khadi Gaon in each Indian state. Who is the Chairman of KVIC?
a) J. P. Toma
b) N. C. Borkataky
c) G. Chandramouli
d) V.K. Saxena

7. Science Express Climate Action Special (SECAS II) flagged off on 17th Feb, 2017 from Safdarjung Railway station in Delhi to embark upon its journey across the country. The SECAS II will run till 8th September 2017 and culminate its journey at
a) Ahemdabad
b) Gandhinagar
c) Surat
d) Bhavnagar

8. Name the Bollywood actor named to host the Hindi version of popular international show TED Talks.
a) Shah Rukh Khan
b) Salman Khan
c) Amir Khan
d) Ranbir Kapoor

9. What is India's rank in an annual index of Economic Freedom?
a) 140th
b) 143rd
c) 145th
d) 147th

10. Who has been honoured with an Honorary Doctorate Degree by Desh Bhagat University, a private educational institution in Amloh, Fatehgarh Sahib District of Punjab?
a) Manpreet Singh
b) Akashdeep Singh
c) Sandeep Singh
d) Parattu Raveendran Sreejesh

11. In which city the All India Tennis Association (AITA) has announced to host the second round of the Asia/Oceania Group 1 tie between India and Uzbekistan?
a) Bengaluru
b) New Delhi
c) Kochi
d) Lucknow

12. Who has been appointed as India's new High Commissioner to Canada?
a) Avani Kumar Varma
b) Brij Kishore Singh
c) Vikas Swarup
d) Vinay Luthra

13. Which State government has announced to constitute State Tourism Board for expansion of facilities at tourist spots and draw investment in the sector?
a) Madhya Pradesh
b) Goa
c) Telangana
d) Andhra Pradesh

14. Name the Canadian radio broadcaster, best known as the host of the CBC Radio program 'The Vinyl Cafe', passed away in February 2017.
a) Byron MacGregor
b) David Charles Wish
c) Bob Dawson
d) Andrew Stuart McLean

15. What is the maximum limit up to which the RBI has announced to lend gold to RRBs?
a) Rs.1.50 Lakhs
b) Rs.2.00 Lakhs
c) Rs.2.50 Lakhs
d) Rs.2.75 Lakhs

16. Which bank has launched instant chat services for customers logged in to Citibank Online (CBOL) in India?
a) IndusInd Bank
b) Kotak Mahindra Bank
c) Yes Bank
d) Citi Bank

17. Recently how many new judges were sworn in to the Supreme Court, taking their strength to a high of 28?
a) Two
b) Three
c) Five
d) Seven

18. Which two countries have decided to bring Agreement on Social Security (SSA) for workers' benefit into force in May 2017?
a) India and Norway
b) India and Turkey
c) India and Portugal
d) India and Japan

19. Which state assembly has undergone the motion of a trust vote for the first time in 29 years?
a) Telangana
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Maharashtra

20. For the past three years, Neralu has to be largest citizen-driven tree festival of:
a) Bengaluru
b) Hyderabad
c) Mysuru
d) Lucknow

21. Recently which state government has brought in an additional three lakh acre of agricultural land under its irrigation programme with the objective of helping farmers?
a) Bihar
b) West Bengal
c) Uttar Pradesh
d) Maharashtra

22. Who is to be the new chief of capital market regulator SEBI?
a) Prashant Thorbade
b) Anil Kushwaha
c) Ajay Tyagi
d) Rajan Vipul

23. Which bank has provided its customers access to the government's digital locker (DigiLocker) from within its net-banking application?
a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) Kotak Mahindra Bank
d) SBI

24. Recently which company has become an integrated power company?
d) OIL

25. Which agency is to create first-ever space technology research institutes?

26. Indian scientists have designed an insulin-like oral substance, nicknamed:
a) Rani
b) Tripti
c) Dimpi
d) Rajrani

27. Indian Navy inducts first all-women global circumnavigation vessel. Name the vessel.
a) Tarini
b) Shivalik
c) Kumbhir
d) Ashtradharani

28. India has won the silver medal at the women's Asian Rugby Sevens Trophy 2017 held at
a) Manila
b) Ipoh
c) Incheon
d) Vientiane

29. Who is the Chief of Naval Staff?
a) RK Dhowan
b) Surinder Pal Singh Cheema
c) Sunil Lamba
d) Arup Raha

30. Which bank has been awarded with ISO 27001: 2013 certification for its Information Security Management System (ISMS)?
a) South Indian Bank
b) Tamilnadu Mercantile Bank
c) Nainital Bank
d) Catholic Syrian Bank

31. Ecuador has been in news recently. The capital of Ecuador is....
a) Loja
b) Ibarra
c) Quito
d) Macas

32. Who is the 26th and current United States Secretary of Defense?
a) Jefferson Sessions
b) James Mattis
c) Steven Mnuchin
d) Michael T. Flynn

33. Recently the Assam Government has inaugurated Cancer Hospital in the state. The hospital is attached to which of the medical colleges?
a) Guwahati Medical College
b) Assam Medical College
c) Jorhat Medical College
d) Tezpur Medical College

1-c, 2-a, 3-c, 4-d, 5-b, 6-d, 7-b, 8-a, 9-b, 10-c
11-a, 12-c, 13-a, 14-d, 15-b, 16-d, 17-c, 18-c, 19-c, 20-a
21-b, 22-c, 23-c, 24-a, 25-d, 26-c, 27-a, 28-d, 29-c, 30-a, 31-c, 32-b, 33-a