Monday, October 27, 2014


1. Seeking to boost manufacturing sector, Govt. has extended the benefits of the NMP throughout the country wherever industry can organise itself into clusters and adopt a selfregulatory model. What does NMP stand for?
1) National Marketing Policy
2) National Manufacturing Policy
3) National Maintenance Policy
4) National Manufacturing Practice
5) National Manufacturing Promotion

2. Which combined military training exercise "Yudh Abhyas 2014" has been conducted in the foothills of Himalayas of Chaubattia in Uttarakhand from September 17 to 30, under the aegis of Garud Division/ Surya Command?
1) Indo-US
3) Indo-Pak
4) Indo-UAE
5) Indo-Aus

3. As per the new rules formed by the Govt. aimed at checking political interference, officers of the three premier services IAS, IPS and IFS will now spend at least what time in each posting?
1) One year
2) Two years
3) Three years
4) Four years
5) Five years

4. In a step towards better management of its borrowings, the central govt. has prepared PDMA Bill. Consider the following with respect to PDMA:
(A) PDMA is acronym for Public Debt Management Agency.
(B) The proposed agency will be established as a statutory body.
(C) It is expected to take away the borrowing task from the RBI.
Which of the above statements is/ are correct?
1) Only (A)
2) Only (B)
3) Only (C)
4) Only (A) and (B)
5) Only (A) and (C)

5. According to the Sixth Economic Census 2013 released on 9 September 2014, the highest percentage of hired workers in India is present in which State?
1) AP
2) MP
3) Arunachal Pradesh
4) Odisha
5) Assam

6. The Union Cabinet approved the creation of India Inclusive Innovation Fund (IIIF) recently. Consider the following in this regard and choose the correct statement(s):
1) The National Innovation Council and the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) have jointly created the fund.
2) IIIF seeks to leverage the model of venture capital to transform the lives of the less privileged
in the country.
3) The fund will be registered with the SEBI with an initial corpus of Rs.5,000 cr.
4) All the above
5) Only (1) and (2)

7. The central bank of which of the following countries has approved domestic trading in the Chinese Yuan, Japanese Yen, Australian Dollar as well as Indian Rupee in a move that will effectively make those currencies legal tender in the country?
1) Azerbaijan
2) Mogadishu
3) Zimbabwe
4) Nigeria
5) Bhutan

8. In the recently concluded 17th Asian games India won 57 medals. India placed in ........ position
1) 11th
2) 8th
3) 6th
4) 13th
5) 7th

9. The high-level committee that was constituted by Supreme Court in January 2014 in its report on 8 September 2014 revealed that most of the deemed universities are unfit for the status. Which is that high-level committee?
1) H Devaraja Committee
2) V Seneghal Committee
3) Tandon Committee
4) Mudgal Committee
5) Sri Krishna Committee

10. Which of the following is the first country, Narendra Modi visited as Prime Minister of India?
1) Malaysia
2) Japan
3) USA
4) Bangladesh
5) Bhutan

11. In the recently concluded Asian games, with which of the following partner India's Sania Mirza won the gold medal in the mixed doubles?
1) Horia Tecau
2) Mahesh Bhupathi
3) Saketh Myneni
4) Rohan Bopanna
5) None of these

12. President Pranab Mukherjee conferred Ashok Chakra upon K Prasad Babu posthumously on 65th Republic Day. He was a Sub- Inspector in Greyhounds in the state of...
1) Odisha
2) Jharkhand
3) Bihar
4) West Bengal
5) Andhra Pradesh

13. In which of the following states, Wildlife Trust of India (WTI) and Tata Chemicals Limited (TCL) in first week of September 2014 signed a Memorandum of Understanding (MoU) to setup India's first of its kind Coral Garden?
1) Gujarat
2) Odisha
3) Telangana
4) Andhra Pradesh
5) Madhya Pradesh

14. Parliament of Iraq on 8 September 2014 approved a new government headed by a person as Prime Minister. Who is that person to head the government as Prime Minister?
1) Haider-al-abadi
2) Osama − al− Zuferi
3) Abdul Kjader
4) Hoshyar Zubedi
5) None

15. McKinsey India Chairman 'Adil Zainulbhai' has been appointed as the Chairman of Quality Council of India (QCI) for a period of...
1) 5 years
2) 2 years
3) 4 years
4) 3 years
5) 6 years

16. World observed "International Day for the preservation of the Ozone Layer 2014" on..
1) September 16
2) September 12
3) September 17
4) September 20
5) September 22

17. Central Board of Direct Taxes (CBDT) exempts winners of which of the following awards/ games from paying income tax on cash or other rewards given by the govt?
1) Ramon Magsaysay award
2) Olympics
3) Commonwealth games
4) All the above
5) None of these

18. The Supreme Court has laid down 12 guidelines for authorities in dealing with death-row prisoners recently. Which of the following is NOT true in this regard?
1) All the required documents/ records should be sent to the Ministry of Home Affairs (MHA) in one stroke.
2) The rejection of mercy plea by the President should be communicated to prisoners in
3) There should be a gap of 30 days between receipt of communication of rejection of
mercy petition and execution date.
4) The post-mortem of death convicts after their hanging has been made obligatory.
5) None of these

19. Kaushik Basu is going to be the second Indian after Amartya Sen to head?
1) Indian Economic Association
2) Indian Civics Association
3) Indian Economic Council
4) Economic association of India
5) None

20. The Arvind Mayaram panel is considering redefining overseas inflow. As per the proposal, any individual investment above 10 percent of the paid-up capital in a listed company will be treated as which of the following?
1) Foreign Direct Investment
2) Foreign Portfolio Investment
3) Qualified Foreign Investors
4) Foreign Institutional Investment
5) None

21. Which of the following is NOT correct about India's strategic missile Agni-IV?
1) It is a nuclear-capable strategic missile and has a strike range of about 4,000 km
2) The missile cannot be launched from a roadmobile launcher.
3) It has two stages of solid propulsion
4) It has a re-entry heat shield which can withstand temperature of more than 3000 degrees Celsius.
5) It carries state-of-the-art Ring Laser Gyros based high accuracy INS and Micro Navigation System (MINGS).

22. Which of the following cricket teams lost its one-day international status recently after it failed to win the final super six game in New Zealand in the World Cup qualifiers?
1) Kenya
2) Zimbabwe
3) Scotland
4) UAE
5) None of these

23. Mission Mangalam, an integrated poverty alleviation and rural woman empowerment initiative of which among the following states?
1) West Bengal
2) Rajasthan
3) Gujarat
4) Kerala
5) Arunachal Pradesh

24. As per currently prevailing norms, 49 percent FDI is allowed under automatic route in private sector banks in India. However, under the govt route FDI limit is up to...
1) 64%
2) 74%
3) 84%
4) 94%
5) 100%

25. The RBI announced to conduct open market operations, aimed to adjust the rupee liquidity conditions in the market by selling or purchasing which of the following?
1) Govt. securities
2) Public Sector Banks (PSB's) shares
3) Shares of blue chip PSUs
4) Gold
5) None of these

26. The Govt. had set up a six-member committee to address concerns of people from the Northeast following outrage over the death of a 19-year-old student in Delhi from Arunachal Pradesh. The Committee was headed by...
1) P Bharat Singh
2) Tape Bagra
3) Allen Temshi Jamir
4) HWT Syeim
5) MP Bezbaruah

27. After the direct benefit transfer project, the Govt. is now planning to usher in a DTH scheme. Which of the following is correct with respect to this scheme?
1) DTH is the acronym for Direct-To-Home.
2) The scheme has already been initiated in Andhra Pradesh and will now be implemented across the country.
3) All wages, pensions, maternity benefits and subsidy schemes meant for the people will actually be delivered directly to the family through Micro ATMs and other means.
4) All the above
5) Only (1) and (3)

28. Which of the following has been appointed as India's permanent representative to International Renewable Energy Agency?
1) Anil Nair
2) T.R. Chandrasekhar
3) Kushal Singh
4) Arvind Nair
5) T.P. Seetharam

29. Which of the following is/ are correctly matched with respect to bank's classification of their non-performing assets (NPAs)?
(A) Sub-standard asset: an asset which has remained NPA for a period not exceeding 12 months
(B) Doubtful Asset: an asset which has remained NPA for a period exceeding 12 months
(C) Loss asset: an asset which cannot be recovered
1) All the above
2) Only (A)
3) Only (B)
4) Only (C)
5) Only (A) and (B)

30. Any tangible assets that an organisation uses to produce goods or services such as office buildings, equipment and machinery, is termed as which of the following?
1) Fast moving consumer goods
2) White goods
3) Capital goods
4) Brown goods
5) None of these

31. In the latest Railway budget, the government has announced the first bullet train in which of the following corridor?
1) Mumbai-Ahmedabad
2) Delhi-Kanpur
3) Delhi-Kolkata
4) Varanasi-Chennai
5) Mumbai - Pune

32. Susie Wolff becomes the first woman to take part in a Formula1 racing weekend race in 22 years during the British Grand Prix. Who was the last woman to enter the F1 world Championship?
1) Christiana Amati
2) Lella Lombardi
3) Susi Headen
4) Giovanna Amati
5) None

33. Super Typhoon Neoguri, the strongest typhoon so far in 2014 Western Pacific season smashed which of the following countries?
1) China
2) Japan
3) Canada
4) USA
5) UAE

34. NABARD has sanctioned loans worth over Rs 19,100 cr under RIDF to states for agriculture and allied activities. Expand RIDF....
1) Rural Industries Development Fund
2) Rural Infrastructure Development Facility
3) Rural Innovation and Development Fund
4) Rural Irrigation Development Fund
5) Rural Infrastructure Development Fund

35. The Reserve Bank of India has suggested the use of PKI in payment system application. PKI, enables internet users to securely and privately exchange data and money, stands for...
1) Public Key Initiative
2) Public Key Information
3) Public Key Interference
4) Public Key Introduction
5) Public Key Infrastructure

36. The Sant Kabir award is given for the personalities who have given outstanding contribution in which field among these?
1) Handicrafts and Handlooms
2) Agriculture
3) Cultural Heritage
4) Environmental Studies
5) Peace and Harmony

37. Who among the following has been elected as the new president of the Indian Olympic Association (IOA)? India returned to the Olympic fold after a 14-month suspension following his election:
1) Lalit Bhanot
2) Abhay Singh Chautala
3) Anil Khanna
4) Rajeev Mehta
5) N. Ramachandran

38. The "Golden Pen of Freedom Award" is an annual international journalism award given by which organisation?
1) World Association of the News papers
3) Times Group
5) None of these

39. The Penguin publications announced to withdraw a book, The Hindus: An Alternative History after some Hindu activists opposed the book. Who is the author of the book?
1) Sheldon Pollock
2) Sudhir Kakar
3) Rajiv Malhotra
4) Marjorie Garber
5) Wendy Dongier

40. Indian Air Force has launched its first 3D mobile game to encourage youths to join the Air Force. What is the name of that Game?
1) Guardian of the Sky
2) Sky Protectors
3) Protectors & Scrappers
4) Sky Guardians
5) None of these


1-2, 2-1, 3-2, 4-5, 5-3, 6-5, 7-3, 8-2, 9-1, 10-5
11-3, 12-5, 13-1, 14-1, 15-4, 16-1, 17-4, 18-3, 19-1, 20-1
21-2, 22-1, 23-3, 24-2, 25-1, 26-5, 27-4, 28-5, 29-1, 30-3
31-1, 32-4, 33-2, 34-5, 35-5, 36-1, 37-5, 38-1, 39-5, 40-1

Sunday, October 26, 2014


1. Who replaced Arvind Mayaram as the Economic Affairs Secretary in October 2014?
1) Anil Swarup
2) S.K. Srivastava
3) Alok Rawat
4) Rajiv Mehrishi
5) Vinod Agrawal

2. The European Parliament has awarded its highest human rights accolade, the Sakharov Prize for Freedom of Thought to?
1) Edward Snowden
2) Denis Mukwege
3) Leyla Yunus
4) Muhammad Yunus
5) Alan Rusbridger

3. Which of the following teams defended the Sultan of Johor Cup under-21 hockey title on October 19, 2014?
1) India
2) Great Britain
3) Australia
4) New Zealand
5) South Korea

4. Who won the 2014 Man Booker Prize for his book "The Narrow Road to the Deep North"?
1) Howard Jacobson
2) Joshua Ferris
3) Richard Powers
4) Richard Flanagan
5) David Mitchell

5. Who will head the National Committee to commemorate the 125th birth anniversary of India's
first Prime Minister, Jawaharlal Nehru?
1) Karan Singh
2) Sonia Gandhi
3) Sushma Swaraj
4) Arun Jaitley
5) Narendra Modi

6. Who won the Challenger tennis tournament at the Indore Club Courts on October 19, 2014?
1) Saketh Myneni
2) Somdev Devvarman
3) Yuki Bhambri
4) R. Ramkumar
5) None of these

7. Identify the mismatched pair regarding Author and Book.
1) Joshua Ferris: To Rise Again at a Decent Hour
2) Karen Joy Fowler: We Are All Completely Beside Ourselves
3) Joseph O'Neill: The Dog
4) Niall Williams: History of the Rain
5) Neel Mukherjee: How to be Both

8. Sultan of Johor Cup is an annual international under-21 field hockey tournament held in?
1) Pakistan
2) Bangladesh
3) Malaysia
4) Indonesia
5) Iran

9. Who among the following is not a Golf player?
1) Anirban Lahiri
2) Baek Seuk-Hyun
3) Bubba Watson
4) Louis Oosthuizen
5) Vladimir Klitschko

10. The Supreme Court lifted the 19-month ban on iron ore mining in which of the following states in April 2014?
1) Karnataka
2) Maharashtra
3) Goa
4) Odisha
5) Kerala

11. Who is the author of the book "Urban Villager -Life in an Indian Satellite Town"?
1) Mukul Kesavan
2) Vandana Vasudevan
3) Rashmi Bansal
4) Chetan Bhagat
5) None of these

12. DRT is associated with?
1) Deposit insurance
2) Recurring deposits
3) Loan recovery
4) Demand deposits
5) Fixed deposits

13. Dactylography is commonly known as?
1) Carbon dating
2) Water printing
3) Finger printing
4) Electro cardiogram
5) None of these

14. Curcumin is a derivative of which of the following?
1) Ginger
2) Turmeric
3) Garlic
4) Sunflower
5) Jasmine

15. Who is the first Indian woman winner of Miss Universe?
1) Aishwarya Rai
2) Rita Faria
3) Lara Dutta
4) Sushmita Sen
5) Diana Hayden

16. Which of the following books is not written by Salman Rushdie?
1) Shame
2) Midnight's Children
3) The Satanic Verses
4) The Moor's Last Sigh
5) The Shape of the Beast

17. MENA refers to the countries in?
1) Middle East and North African countries
2) Middle East and North American countries
3) Mediterranean Europe and North Atlantic countries
4) Mediterranean Europe and North American countries
5) None of these

18. Open market operations refer to the sale and purchase by the Reserve Bank of India of?
1) Foreign currency
2) Gold
3) Government bonds
4) All the above
5) None of these

19. The agency that estimates national income in India is?
1) RBI
2) Planning Commission
3) CSO
4) Finance Ministry
5) None of these

20. Who is the author of 'Panchatantra'?
1) Banabhatt
2) Vishnu Sharma
3) Jaya Deva
4) Hala
5) None of these

21. IRDA is the Indian regulator for the?
1) Banking sector
2) Mutual funds
3) Rural development
4) Insurance sector
5) None of these

22. The Speaker of the Lok Sabha is?
1) Elected by Members of the Lok Sabha
2) Appointed by the President
3) The leader of the majority party in the Lok Sabha
4) The Senior most member of the Lok Sabha
5) None of these

23. Which two institutions are popularly referred to as the Bretton Woods Twins?
1) IMF and World Bank
2) World Bank and ADB
3) ADB and IMF
4) UNO and WTO

24. Financial Action Task Force (FATF) is an inter-governmental body concerned with?
1) Money laundering
2) Stock markets
3) Foreign Direct Investment
4) Foreign Institutional Investors
5) None of these

25. The movie 'Life of Pi' is based on a novel written by?
1) Peter Carey
2) Alan Hollinghurst
3) Yann Martel
4) P.H. Newby
5) Eleanor Catton

26. LIDL, Walgreen, ASDA and Kroger are?
1) Automobile companies
2) Retailers
3) Electronic product manufacturers
4) Oil companies
5) None of these

27. Which bank was the first to introduce the Automated Teller Machine (ATM) in India?
2) Citibank
3) Standard Chartered Bank
4) HDFC Bank
5) SBI

28. The Three Gorges Dam is located in?
1) China
2) Brazil
3) Russia
4) Japan
5) Vietnam

29. Who created the cartoon character Richie Rich?
1) Elzie Crisler Segar
2) Dan Yaccarino
3) William Hanna
4) Walt Disney
5) Alfred Harvey

30. Bombay House in Mumbai serves as the head office of the?
1) Tata Group
2) Reliance Industries limited
3) Aditya Birla Group
4) K.K. Birla Group
5) Yash Birla Group

31. Recommendations of which committee led to the reforms in the banking sector in India in the Nineties?
1) Malhotra committee
2) Narsimham committee
3) Mayaram committee
4) Damodaran committee
5) Tarapore committee

32. Which country is the largest producer of newsprint?
1) Indonesia
2) Finland
3) Canada
4) China
5) None of these

33. India's Direct Cash Transfer scheme draws similarities from models of?
1) Brazil
2) Germany
3) Australia
4) USA
5) UK

34. How many pairs of chromosomes exist in a human cell?
1) 12
2) 23
3) 34
4) 45
5) 46

35. 'Relationship beyond banking' is the tagline of?
1) State Bank of India
2) Central Bank of India
3) Bank of India
4) Bank of Baroda
5) Bank of Maharashtra

36. Which instrument measures blood pressure?
1) Sphygmomanometer
2) Hygrometer
3) Saccharimeter
4) Spherometer
5) Lactometer

37. Who among the following is not a banker?
1) Shikha Sharma
2) Chanda Kochhar
3) Nainalal Kidwai
4) Kiran Mazumdar Shaw
5) Arundhathi Bhattacharya

38. The currency of which of the following countries is Litas?
1) Lithuania
2) Liberia
3) Latvia
4) Laos
5) Lebanon

39. Manama is the capital city of which of the following countries?
1) Panama
2) Liberia
3) Bahrain
4) Peru
5) Uruguay

40. Bhaka Wata is a dance form of?
1) Assam
2) Tripura
3) Bihar
4) Odisha
5) Jharkhand

1) 4 2) 2 3) 1 4) 4 5) 5 6) 1 7) 5 8) 3 9) 5 10) 3
11) 2 12) 3 13) 3 14) 2 15) 4 16) 5 17) 1 18) 3 19) 3 20) 2
21) 4 22) 1 23) 1 24) 1 25) 3 26) 2 27) 1 28) 1 29) 5 30) 1
31) 2 32) 3 33) 1 34) 2 35) 3 36) 1 37) 4 38) 1 39) 3 40) 4

Sunday, October 19, 2014


1.    Currency of Spain – Euro

2.    Jan Dhan Yojana Benefits – Overdraft Loan in Bank Account

3.    Foreign Institutional Investor – FII

4.    Writer of The Mother I Never Knew - Sudha Murthy

5.    L stands in SLR- liquidity

6.    Money laundering is done to- Avoid tax

7.    Abhinav Bindra wins Two Bronze & Retirement

8.    When did Manalapan reach Mars - 24 September 2014

9.    In how days KYC custom fill identity proof – 5 working days

10.  Nuku’alofa is the capital of – Tonga

11.  Nitin Gadkari related to which ministry - Transport

12.  Which Indian movie selected for  Oscar Award 2015  - Liar's Dice

13.  PPF limit change from 1 lakh to 1.5 lakh

14.  Largest hydroelectric power plant in India – Koyna

15.   Fusion points agreement 118 countries related to –

16.  What is 'M' in MIFF- Mumbai (MIFF- Mumbai International Film festival)

17.  Heidelberg Cement India': - Ashish Guha

18.  Mogadishu is the capital of – Somalia

19.  Basic saving bank deposit account maximum credit amount in a year – 1 lkh

20.  NIM full form- Net Interest Margin

21.  MTSS- Money Transfer Service Scheme

22.  kisan vikas patra was closed by govt. earlier why  - to avoid Money laundering activities

23.  Vishal Sikka is CMD of which company - Infosys

24.  One question on Negotiable Instruments Act, 1881

25.  Rbi issued the permission to Muthoot finance to set up - white label ATM

26.  SBI life insurance partnered with – BNP Paribas Cardif 

27.  Merchant payments in India is controlled by - SEBI

28.  According to census 2011 Every ____ in the world population is Indian.

29.  Who gave the principle of objects submerged partially or fully in water – Archimedes


1.    According to census 2011Lowest density state - Arunachal Pradesh

2.    Which country does not belong in European Union but use Euro as a currency - Vatican city

3.    Who won bronze medal in swimming: Sandeep Sejwal

4.    Jai hind slogan given by –  Subhash Chandra Bose

5.    Capital of Turkey: Ankara

6.    Max money that can remitted to Nepal from any of the NEFT-enabled branches in India – Rs 50,000

7.    In NSDL ,word ”S” stands for - National Securities Depository Limited 

8.    SBI tag line: Pure Banking Nothing Else

9.    Santi Swaroop Bhatnagar award in mathematic: Dr. Kaushal Kumar Verma

10.  Bank celebrate 150 years with Sri Lanka: SBI

11.  Cheque amount written is called exchange of notes done by customer

12.  Overnight money needed by bank from RBI on which rate bases: MSF

13.  Poverty elevation minster – Ramvilas Paswan

14.  CPI full form: Consumer Price Index

15.  Urban dev and Parliament minister: Venkaiah Naidu


1. Kailash Satyarthi is only the second Indian winner of the Nobel Peace Prize after Mother Teresa in 1979. He is a 60-yearold child rights activist from?
1) Bihar
2) Rajasthan
3) Gujarat
4) Odisha
5) Madhya Pradesh

2. Under the Saansad Adarsh Gram Yojana (SAGY) how many villages will be covered by 2019?
1) 550
2) 2500
3) 800
4) 1500
5) 2100

3. Which of the following movements was started by the 2014 Nobel Peace Laureate Kailash Satyarthi in 1980?
1) Bandhua Mukti Morcha
2) Child Rights and You
3) Bachpan Bachao Andolan
4) Nanhi Kali
5) Akshaya Patra

4. Who won the 2014 Nobel Prize for Economics for his analysis of market power and regulation?
1) Robert Shiller
2) Alvin Roth
3) Lars Peter Hansen
4) Jean Tirole
5) Lloyd Shapley

5. John Baird visited India in October 2014. He is the Foreign Minister of?
1) UK
2) Ireland
3) New Zealand
4) Australia
5) Canada

6. Leela Samson has resigned as the Chairperson of?
1) Sahitya Akademi
2) National Commission for Women
3) Sangeet Natak Akademi
4) National Commission for the Protection of Child Rights
5) None of these

7. The International Day of the Girl Child (IDGC) is observed on?
1) October 8
2) October 9
3) October 10
4) October 11
5) October 12

8. Four Indians have been named by Fortune magazine in its list of the 40 most powerful, influential and important people in business under the age of 40. Who among the following is not one of them?
1) Raj Chetty
2) Rahul Sharma
3) Kunal Bahl
4) Vijaya Gadde
5) Sachin Bansal

9. Who won the one million-euro Millennium Technology Prize in April 2014?
1) Tim Berners Lee
2) Stuart Parkin
3) Larry Page
4) Shuji Nakamura
5) None of these

10. The Millennium Technology Prize is awarded once every two years by which of the following countries?
1) Norway
2) Sweden
3) Finland
4) Denmark
5) Ireland

11. Gareth Hopkins retired from international cricket recently. He played for?
1) South Africa
2) West Indies
3) Australia
4) England
5) New Zealand

12. Indian-American cardiologist Dr. Sumeet Chugh won which of the following awards/prizes
in 2014?
1) Pulitzer Prize
2) Simon Dack Award
3) Pritzker Prize
4) Google Digital Activism Award
5) None of these

13. Sue Townsend, a renowned English writer, passed away recently. Which one of the following books was not written by her?
1) Adrian Mole series
2) The Queen and I
3) Rebuilding Coventry
4) Queen Camilla
5) A Sport of Nature

14. Narendra Kothari has been appointed as the new Chairman and Managing Director of which of
the following public sector enterprises?

15. V.K. Murthy, a cinematographer, died recently. He was honored with the Dada Saheb
Phalke Award for the year?
1) 2002
2) 2004
3) 2005
4) 2006
5) 2008

16. Which of the following films is India's first cinemascope film?
1) Baazi
2) Kaagaz Ke Phool
3) Pyaasa
4) Sahib Bibi Aur Ghulam
5) Aar-Paar

17. Anja Niedringhaus was killed in April 2014 in Afghanistan. She was a Pulitzer Prize winning photojournalist from which of the following countries?
1) Poland
2) France
3) Germany
4) Slovakia
5) Serbia

18. Who is the first Indian to be inducted as a member of the board of Boao Forum for Asia?
1) Mukesh Ambani
2) Anil Agarwal
3) LN Mittal
4) Ratan Tata
5) NR Narayana Murthy

19. The Boao Forum for Asia (BFA) is a non-profit organization based in which of the following countries?
1) China
2) Malaysia
3) Japan
4) Philippines
5) Taiwan

20. A two-day World Green Economy Summit (WGES) to combat climate change was held in
April 2014 in?
1) Beijing
2) Dubai
3) New Delhi
4) Doha
5) Sana'a

21. Yonaguni is the westernmost inhabited island of?
1) Taiwan
2) China
3) Japan
4) Philippines
5) Indonesia

22. The International Olympic Committee has signed a historic agreement to use the power of sports to promote peace and economic development with which of the following organizations?
2) UNO
4) Red Cross

23. Michael Higgins' state visit to the United Kingdom in April 2014 was the first state visit of
a President of which of the following countries to the United Kingdom?
1) Iceland
2) Finland
3) Ireland
4) Netherlands
5) New Zealand

24. India signed an agreement for the development of four hydroelectric projects-Kholongchu, Bunakha, Wangchu and Chamkarchu- with which of the following countries?
1) Nepal
2) Burma
3) Sri Lanka
4) Bhutan
5) China

25. Which of the following has launched Sentinel-1A satellite to monitor Earth for climate change?
1) Chinese Space Agency
2) Russian Space Agency
4) European Space Agency

26. Baroda won which of the following cricket tournaments in 2014?
1) Ranji Trophy
2) Vijay Hazare Trophy
3) Deodhar Trophy
4) Irani Trophy
5) Syed Mustaq Ali T20 Trophy

27. Sri Lanka defeated which of the following teams in the final of the men's T20 World Cup in
Bangladesh in April 2014?
1) Pakistan
2) England
3) India
4) West Indies
5) Australia

28. Who won the women's singles title at the India Open Super Series badminton tournament in
New Delhi recently?
1) Wang Shixian
2) Li Xueruii
3) Wang Yihan
4) Saina Nehwal
5) P.V. Sindhu

29. Simon Santoso won the Singapore Open badminton tournament. He belongs to?
1) Malaysia
2) Indonesia
3) China
4) Sri Lanka
5) Singapore

30. The 2014 Dubai International Open chess tournament was won by?
1) Romain Edouard
2) Anton Korobov
3) Abhijeet Gupta
4) Eduardo Iturrizaga
5) None of these

31. The 2014 Badminton Asia Championships were held in Gimcheon, South Korea. Who won the men's singles title?
1) Lin Dan
2) Sho Sasaki
3) Lee Chong Wei
4) Taufik Hidayat
5) Sourabh Varma

32. Who won the women's singles title at the 2014 Badminton Asia Championships?
1) P.V. Sindhu
2) Sung Ji-hyun
3) Zhu Lin
4) Saina Nehwal
5) Jiang Yanjiao

33. Which Hollywood star received a special honor, the Most Popular All Time International Star in India at the 15th International Indian Film Academy (IIFA) Awards in April 2014?
1) Tom Hanks
2)Tom Cruise
3) John Travolta
4) Johnny Depp
5) Brad Pitt

34. Under the Banking Regulation Act, 1949 the government has to hold at least what percent stake in public sector banks?
1) 50%
2) 80 %
3) 74%
4) 51%
5) 49 %

35. Sachin Tendulkar is the owner of which of the following Indian Super League football franchises?
1) Mumbai
2) Kolkata
3) Goa
4) Pune
5) Kochi

36. Which of the following banks launched Tab Banking service for opening savings bank accounts in April 2014?
1) Bank of India
2) Union Bank of India
3) State Bank of India
4) United Bank of India
5) Indian Overseas Bank

37. Which of the following is the capital city of Canada?
1) Toronto
2) Montreal
3) Vancouver
4) Edmonton
5) Ottawa

38. The currency of which of the following countries is Kip?
1) Libya
2) Mexico
3) Mongolia
4) Laos
5) Jamaica

39. Who headed the committee on Financial Benchmarks?
1) Nachiket Mor
2) Y.H. Malegam
3) P. Vijaya Bhaskar
4) Usha Thorat
5) C. Rangarajan

40. Wilson Kipsang won the 2014 London Marathon. He belongs to?
1) USA
2) UK
3) Ethiopia
4) Kenya
5) South Africa

1) 5 2) 2 3) 3 4) 4 5) 5 6) 3 7) 4 8) 5 9) 2 10) 3
11) 5 12) 2 13) 5 14) 1 15) 5 16) 2 17) 3 18) 4 19) 1 20) 2
21) 3 22) 2 23) 3 24) 4 25) 4 26) 5 27) 3 28) 1 29) 2 30) 1
31) 1 32) 2 33) 3 34) 4 35) 5 36) 3 37) 5 38) 4 39) 3 40) 4.

Monday, October 13, 2014


1. From the given options 1 to 5, please find out the one which is not an objective of a central bank of a country?
1) The central bank of a country aims at profit
2) The central bank is given powers to control and regulate the working of the commercial banks
3) Central bank generally is a organ of the government and run by government officials
4) Central bank generally controls the credit
5) Central bank is generally banker of the government

2. Channel financing means financing of:
1) Laying of agricultural canals
2) Dealers of identified large corporate financed by the bank
3) NBFCs
4) SHGs/NGOs
5) All the above

3. NREGA (National Rural Employment Guarantee Act) is renamed after
1) Jawaharlal Nehru
2) Mahatma Gandhi
3) Indira Gandhi
4) Rajeev Gandhi
5) Abdul Kalam

4. Syndication of advances is the recommendations of:
1) Kanan Committee
2) Shetty Committee
3) Kalyan Sundram Committee
4) Ghosh Committee
5) Narasimhan Committee

5. As per the RBI's Clean Note Policy, writing on a Currency Note is ___
1) an Offence
2) a Crime
3) a Punishable Offence
4) the notes become non-legal tender
5) None of these

6. SBI's new Training Initiative "Strategic Training Unit" is located at
1) New Delhi
2) Bangalore
3) Hyderabad
4) Mumbai
5) Bangalore

7. Holidays are declared to the banks under
1) RBI Act
2) Banking Regulation Act
3) Negotiable Instrument Act
4) Indian Contracts Act
5) All the above

8. The first development financial institution in India that has got merged with a bank is
4) UTI
5) SBI

9. Indian Banks Association (IBA) has a common net working system for sharing the ATM facilities in Mumbai, which is known as
1) ATM Network
2) Shared Payment Network System
3) Cash Network
4) All the above
5) None of these

10. For which of the following currencies is the Indian rupee quoted against 100 units of the foreign currency?
1) Deutsche Mark
2) Pound
3) Japanese Yen
4) US Dollars
5) None of these

11. In loan cases where repayment of the major or large part of a loan is stipulated in a single payment following payment of smaller instalment is referred as:
1) Equated payment schedule
2) Balloon payment schedule
3) Bullet payment schedule.
4) 2 & 3
5) None of the above

12. Borrowings in which there is no amortization or where repayment of the principle occurs only at maturity is called:
1) Equated payment schedule
2) Bullet payment schedule
3) Balloon payment schedule
4) Flip payment schedule
5) Unique Payment Schedule

13. Dividend yield refers to:
1) The ratio of dividend receive in the previous year to the anticipated market price of a share
2) The ratio of anticipated dividend to the current market price of a share
3) The ratio of current dividend to the current market price of a share
4) The total dividend that is declared every year by an organisation
5) None of the above

14. Banking services delivered to a customer by means of a computer control system that does not directly involve usual banks branch is called:
1) Universal Banking
2) Virtual Banking
3) Narrow Banking
4) Brick and Mortar Banking
5) None of the above

15.Green Shoe option refers to:
1) Option to the issuer of any financial instrument to sell a certain portion of over subscription in the public issue.
2) Option to the issuer of any financial Instrument to retain a certain portion of over subscription in the public issue.
3) Option to the under writer of any financial instrument to retain a certain portion of over subscription in the public issue.
4) All of the above
5) None of these

16. Electronic Clearing Service in banks can be availed only by:
1) Individuals
2) Corporate
3) Senior Citizens
4) All of these
5) None of these

17. The G20 Summit will be held in November 2014 in?
1) Argentina
2) Australia
3) Turkey
4) South Korea
5) Saudi Arabia

18. The 2014 Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award was given to?
1) MS Swaminathan
2) Javed Akhtar
3) Muzaffar Ali
4) Gulzar
5) None of these

19. "The Substance and the Shadow" is the biography of?
1) Aamir Khan
2) Amitabh Bachchan
3) Dharmendra
4) Dilip Kumar
5) Shatrughan Sinha

20. Ranthambore National Park is situated in?
1) Madhya Pradesh
2) Odisha
3) Karnataka
4) Gujarat
5) Rajasthan

21. The 7th BRICS Summit will be held in July 2014 in which of the following countries?
1) Brazil
2) Russia
3) India
4) China
5) South Africa

22. Who among the following Indian sportspersons did not win a gold medal at the 17th Asian Games in Incheon, South Korea?
1) Seema Punia
2) Mary Kom
3) Vikas Gowda
4) Yogeswar Dutt
5) Saketh Myneni

23. Which Indian movie has been nominated as India's official entry to 2015 Oscars?
1) Jaateeshwar
2) Ship of Theseus
3) Liar's Dice
4) Queen
5) None of these

24. Commodities markets are regulated by?
4) FMC
5) CII

25.With which sport is Jeetu Rai associated?
1) Badminton
2) Swimming
3) Archery
4) Squash
5) Shooting

26. The Arjuna Awards selection committee for 2014 was chaired by?
1) Sunil Gavaskar
2) Ravi Shastri
3) Kapil Dev
4) Sourav Ganguly
5) Anil Kumble

27. Who was named Man of the Tournament in the 2014 ICC World T20 held in Bangladesh?
1) Kumar Sangakkara
2) Rohit Sharma
3) Virat Kohli
4) Mahela Jayawardane
5) Lasith Malinga

28. Who was re-elected as the Prime Minister of Hungary for the second consecutive term recently?
1) Enrico Letta
2) Viktor Orban
3) Nick Clegg
4) Matteo Renzi
5) None of these

29. Who succeeded Sumit Bose as the Finance Secretary of India?
1) Arvind Mayaram
2) Shaktikantha Das
3) A.K. Mathur
4) R.K. Mathur
5) None of these

30. The Reserve Bank of India extended deadline for banks to implement Basel III norms by a year to March 31?
1) 2018
2) 2019
3) 2017
4) 2016
5) None of these

31.At present which of the following rates is 7%?
1) Bank rate
2) Repo rate
3) Reverse repo rate
4) Cash reserve ratio
5) None of these

32. What is the amount of accidental insurance cover under the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana scheme?
1) Rs 50,000
2) Rs 1 lakh
3) Rs 30,000
4) Rs 1.5 lakh
5) Rs 75,000

33. Which committee recommended the establishment of payments banks?
1) Damodaran committee
2) Aditya Puri committee
3) R.S. Gujral committee
4) Nachiket Mor committee
5) None of these

34. As per the 2014-15 Union Budget what is the income tax exemption limit for senior citizens?
1) Rs 3 lakh
2) Rs 2.5 lakh
3) Rs 2 lakh
4) Rs 3.5 lakh
5) Rs 4 lakh

35.Two new agricultural universities will be set up in Andhra Pradesh and?
1) Rajasthan
2) Telangana
3) Odisha
4) Haryana
5) Uttar Pradesh

36. As per the latest Human Development Index what is India's rank?
1) 136
2) 137
3) 135
4) 134
5) 143

37. Which is the first bank in India to launch EMI facility on debit cards?
1) SBI
2) Axis Bank
3) Bank of India
4) Bank of Baroda
5) ICICI Bank

38. Who was appointed Interpol brand ambassador?
1) Aamir Khan
2) Amitabh Bachchan
3) Hrithik Roshan
4) Shah Rukh Khan
5) Akshay Kumar

39. Mridula Sinha has been appointed as the new Governor of?
1) Kerala
2) Goa
3) Uttar Pradesh
4) Gujarat
5) Manipur

40. Who is the Union Mines, Steel, Labor and Employment Minister?
1) Ravi Shankar Prasad
2) Ananth Kumar
3) Narendra Singh Tomar
4) Anant Geethe
5) Ramvilas Paswan

1) 1 2) 2 3) 2 4) 4 5) 3 6) 3 7) 3 8) 2 9) 2 10) 3
11) 2 12) 2 13) 3 14) 2 15) 2 16) 4 17) 2 18) 3 19) 4 20) 5
21) 2 22) 3 23) 3 24) 4 25) 5 26) 3 27) 3 28) 2 29) 1 30) 2
31) 3 32) 2 33) 4 34) 1 35) 1 36) 3 37) 5 38) 4 39) 2 40) 3

Nobel Prizes 2014

2014 Nobel Prize in Economic Sciences
CivilsThe 2014 Nobel Prize in Economic Sciences was awarded to Jean Tirole "for his analysis of market power and regulation".
The economics prize – whose formal name is the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel – was created in 1968, while the physics, chemistry, physiology, literature and peace prizes were first awarded in 1901.
Jean Tirole, born in August 9, 1953 at Troyes, France is a professor of economics. He works on industrial organization, game theory, banking and finance, and economics and psychology. After receiving his PhD from MIT in 1981, he worked as a researcher at l'Ecole nationale des ponts et chaussees until 1984. From 1984-1991 he worked as a Professor of Economics at MIT. He was president of the Econometric Society in 1998 and of the European Economic Association in 2001. Tirole was affiliated to Toulouse 1 Capitole University, Toulouse, France at the time of the award of Nobel Prize.

2014 Nobel Peace PrizeCivils
The Nobel Peace Prize 2014 was awarded jointly to Kailash Satyarthi and Malala Yousafzay "for their struggle against the suppression of children and young people and for the right of all children to education".

Kailash Satyarthi

Born:11 January 1954, Vidisha, India
Residence at the time of the award: India
Prize share: 1/2
Showing great personal courage, Kailash Satyarthi, maintaining Gandhi’s tradition, has headed various forms of protests and demonstrations, all peaceful, focusing on the grave exploitation of children for financial gain. He has also contributed to the development of important international conventions on children’s rights.
Malala Yousafzay
Born:12 July 1997, Mingora, Pakistan
Residence at the time of the award: United Kingdom
Despite her youth, Malala Yousafzay has already fought for several years for the right of girls to education, and has shown by example that children and young people, too, can contribute to improving their own situations. This she has done under the most dangerous circumstances. Through her heroic struggle she has become a leading spokesperson for girls’ rights to education.

2014 Nobel Prize in LiteratureCivils
The Nobel Prize in Literature 2014 was awarded to Patrick Modiano "for the art of memory with which he has evoked the most ungraspable human destinies and uncovered the life-world of the occupation".

Patrick Modiano was born on July 30, 1945, in Boulogne-Billancourt, a suburb of Paris. Modiano made his debut as a writer with La place de l’etoile, a novel that attracted much attention. His works centre on topics such as memory, oblivion, identity and guilt.

“Modiano best known work is called Missing Person. It’s the story about a detective who has lost his memory and his final case is finding out who he really is; he is tracing his own steps through history to find out who he is.”
2014 Nobel Prize in ChemistryCivils
The Nobel Prize in Chemistry 2014 was awarded jointly to Eric Betzig, Stefan W. Hell and William E. Moerner "for the development of super-resolved fluorescence microscopy".

Eric Betzig, U.S. citizen born 1960 in Ann Arbor, MI, USA, Ph.D. in 1988 from Cornell University, Ithaca, NY, USA and Group Leader at Janelia Farm Research Campus, Howard Hughes Medical Institute, Ashburn, VA, USA.

Stefan W. Hell, German citizen born 1962 in Arad, Romania, Ph.D. in 1990 from the University of Heidelberg, Germany. Presently Director at the Max Planck Institute for Biophysical Chemistry, Göttingen, and Division head at the German Cancer Research Center, Heidelberg, Germany.

William E. Moerner, U.S. citizen born 1953 in Pleasanton, CA, USA, Ph.D. in 1982 from Cornell University, Ithaca, NY, USA. Professor of Applied Physics at Stanford University, Stanford, CA, USA.

2014 Nobel Prize in PhysicsCivils
The Nobel Prize in Physics 2014 was awarded jointly to Isamu Akasaki, Hiroshi Amano and Shuji Nakamura "for the invention of efficient blue light-emitting diodes which has enabled bright and energy-saving white light sources".

Isamu Akasaki, Japanese citizen, born 1929 in Chiran, Japan, Ph.D. in 1964 from Nagoya University, Japan. Professor at Meijo University, Nagoya, and Distinguished Professor at Nagoya University, Japan.

Hiroshi Amano, Japanese citizen, born 1960 in Hamamatsu, Japan. Ph.D. in 1989 from Nagoya University, Japan, currently Professor at Nagoya University, Japan.

Shuji Nakamura, American citizen, born 1954 in Ikata, Japan, Ph.D. in 1994 from University of Tokushima, Japan, currently Professor at University of California, Santa Barbara, CA, USA.

2014 Nobel Prize in Physiology or MedicineCivils
The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2014 was divided, one half awarded to John O'Keefe, the other half jointly to May-Britt Moser and Edvard I. Moser "for their discoveries of cells that constitute a positioning system in the brain".

John O’Keefe, holds both American and British citizenships, was born in 1939 in New York City, USA, doctoral degree in physiological psychology from McGill University, Canada in 1967, currently Director of the Sainsbury Wellcome Centre in Neural Circuits and Behaviour at University College London.

May-Britt Moser, Norwegian citizen, born in Fosnavag, Norway in 1963, Ph.D. in neurophysiology in 1995, currently Director of the Centre for Neural Computation in Trondheim.

Edvard I. Moser, Norwegian citizen, was born 1962 in Alesund, Ph.D. in neurophysiology from the University of Oslo in 1995, currently Director of the Kavli Institute for Systems Neuroscience in Trondheim.

About the Nobel Prize:
On 27 November 1895, Alfred Nobel signed his last will and testament, giving the largest share of his fortune to a series of prizes in Physics, Chemistry, Physiology or Medicine, Literature and Peace - the Nobel Prizes. In 1968, Sveriges Riksbank (Sweden's central bank) established The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel.
At the Nobel Prize Award Ceremonies the Nobel Laureates receive three things: a Nobel Diploma, a Nobel Medal and a document confirming the Nobel Prize amount.
Between 1901 and 2013, the Nobel Prizes and the Prize in Economic Sciences were awarded 561 times which include 45 times to women.

Nobel Laureates from India:
Ronald Ross, India, Nobel Prize in Medicine or Physiology 1902
Har Gobind Khorana, India, Nobel Prize in Medicine or Physiology 1968
Rudyard Kipling, British India (now India), Nobel Prize in Literature 1907
Venkatraman Ramakrishnan, India, Nobel Prize in Chemistry 2009
Sir Chandrasekhara Venkata Raman, India, Nobel Prize in Physics 1930
Rabindranath Tagore, India, Nobel Prize in Literature 1913
Amartya Sen, India, Prize in Economic Sciences 1998
Kailash Satyarthi, Nobel Prize in Peace 2014

The Youngest Nobel Laureates Category wise
Year of Award
Age of Nobel Laureate
William Lawrence Bragg
Frederic Joliot
Physiology or Medicine
Frederick Banting
Rudyard Kipling
Malala Yousafzay
Economic Sciences
Kenneth J. Arrow

Sunday, October 12, 2014


1. The concept of "Carbon Credit" is associated with which of the following areas?
1) Protection of environment
2) Women empowerment
3) Development
of rural infrastructure
4) Development of coal mines
5) None of these

2. As we all know Government is paying much attention to improve Public Distribution System (PDS) in our country. Which of the following have been the achievements of the PDS uptill now,
owing to which Government wants to further improve it? [Pick up correct statement(s)]
A) After implementing PDS in India, no famine was reported. PDS was always there to give people at least the bare minimum to survive.
B) A drought of 1987 was worst in this century but PDS played a vital role in overcoming the drought.
C) Now PDS is feeding the poorest of the poor in this country.
1) Only A
2) Only B
3) Only C
4) All A, B and C are correct
5) None of these

3. Many times we read about SHGs in financial newspapers. What is the full form of the term?
1) Small Help Groups
2) Self Help Groups
3) Small Hope in Growths
4) Self Hope Groups
5) None of these

4. Whenever newspapers talk about the performance of core industries. Which of the following is NOT considered among them?
1) Petroleum
2) Automobile
3) Mining
4) Steel
5) Cement

5. Which of the following agencies / organizations in India maintains the Micro Finance Development and Equity Fund which was in news recently?
1) Confederation of Industries in India (CII)
2) Indian Bank's Association (IBA)
3) Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
4) Reserve Bank of India (RBI)
5) National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)

6. Many times we read about Hawala transactions in newspapers. Hawala in India is prohibited under the provision of which of the following Acts?
1) Fiscal Responsibility & Budget Management Act
2) Banking Regulation Act
3) Financial Action Task Force Act
4) Foreign Exchange Management Act
5) None of these

7. As we all know DIPP is the nodal agency in the field of foreign investments in India. What is the full form of DIPP?
1) Department of Industrial Policy and Promotion
2) Department of Industrial Procedures and Promotions
3) Directorate of Industrial Procedures and Promotions
4) Directorate of Industrial Policy and Publicity
5) None of these

8. Many times we read about the performance of Asian Markets in various financial newspapers. Which of the following is NOT included in Asian Market?
1) Japan
2) China
3) Hong Kong
4) South Korea
5) Brazil

9. As per news in various newspapers ‘kfw’ Group released another instalment of its financial aid to India. kfw is an organisation / bank based in .............. .
1) France
2) Japan
3) Italy
4) China
5) Germany

10. Which of the following countries has become the main supplier of Defence goods to India and has replaced Russia?
1) Canada
2) USA
3) Israel
4) France
5) None of these

11. As per existing policy, new foreign investments in manufacturing of which of the following is not allowed?
1) White cement
2) Plastic goods
3) Cigarette and Cigars
4) Polythene bags
5) Pesticides

12. Which of the following in NOT amongst the Prime Minister's new 15 point programme?
1) Enhanced Credit Support for economic activities
2) Modernising Madarsa education
3) Improvement in condition of slums inhabited by minorities
4) Free train journey for unemployed youths
5) Rehabilitation of victims of communal riots

13. India's political relations with its neighbouring countries a critical part of its .......
1) Industrial policy
2) Trade policy
3) Foreign policy
4) Development policy
5) None of these

14. Which of the following agencies / organisations has decided to make major changes for ULIPs?
2) RBI
5) None of these

15. Which of the following is the name of the programme launched by the Government of India to help lonely women by providing vocational training to make them self dependent?
1) Apnalaya
2) Prayas
3) Abhiyogyata
4) Swadhar
5) Swavalamban

16. Which of the following terms is NOT used in the game of Cricket?
1) Doosra
2) Century
3) Bouncer
4) Checkmate
5) Ashes

17. Trupti Murgunde whose name was in news recently is a ............... .
1) Badminton player
2) Golf player
3) Lawn tennis player
4) Table tennis player
5) Cricket player

18. Which of the following is NOT a financial term?
1) Acid Test
2) Double Fault
3) Gross Profit
4) Depreciation
5) Cash flow

19. In the terms of economics, the recession occurring two times with a small gap in between is known as ........... .
1) Double Deflection
2) Deflation
3) Deep Recession
4) Double Dip Recession
5) None of these

20. Which of the following terms is NOT used in Economics?
1) Balance of Payment
2) Call Money
3) National Debt
4) Elasticity of Demand
5) Boyle's Law

21. Which of the following ministries/ departments operates the "Village Grain Bank's Schemes"?
1) Ministry of Tribal Welfare
2) Department of Food & Public Distribution
3) Department of Social Welfare
4) Ministry of Forest
5) None of these

22. Which of the following books is written by Chetan Bhagat?
1) The Golden Gate
2) Journey To Ithaca
3) Fire on the Mountain
4) The Inheritance of Loss
5) 2 States: The Story of My Marriage

23. Which of the following nations is the recent one to join Non Aligned Movement (NAM)?
1) Fiji
2) Cuba
3) Sri Lanka
4) Colombia
5) Egypt

24. Hiroshima Day is observed on which of the following dates?
1) 6th August
2) 16th August
3) 6th September
4) 16th September
5) 26th July

25. Dronacharya Awards are given to a person associated with .......... .
1) Education
2) Social service
3) Journalism
4) Sports
5) Films

26. Interest below which a bank is not expected to lend to customers is known as .....
1) Deposit Rate
2) Base Rate
3) Prime Lending Rate
4) Bank Rate
5) Discount Rate

27. The customers by opening and investing in the Tax Saver Deposit Account Scheme in a Bank would get benefit under ...... .
1) Sales Tax
2) Customs Duty
3) Excise Duty
4) Professional Tax
5) Income Tax

28. In banking business, when the borrowers avail a Term Loan, initially they are given a repayment holiday and this is referred as...
1) Subsidy
2) Interest Waiver
3) Re-phasing
4) Interest concession
5) Moratorium

29. A non-performing asset is .......
1) Money at call and short notice
2) An asset that ceases to generate income
3) Cash balance in till
4) Cash balance with RBI
5) Balance with other banks

30. Government usually classifies its expenditure in term of planned and non-planned expenditure. Identify, which is the correct definition of planned expenditure?
1) It represents the expenditure of all the State Governments
2) It represents the total expenditure of the Central Government
3) It is the expenditure which is spend through centrally sponsored programmes and flagship schemes of Government
4) It represents the expenditure incurred on Defence
5) Other than those given as options

31. Which of the following organization is made specifically responsible for empowering Micro, Small and Medium enterprises in India?
2) RBI

32. Which of the following measures were announced by the Reserve Bank of India on July 15, 2014 to encourage banks to extend long term loans to infrastructure sector?
1) Banks can issue long term bonds with a minimum maturity
2) Rupee denominated bonds should be issued in ‘plain vanilla form’
3) Lending for affordable housing means loans eligible under the priority sector
4) Exemption of long term bonds from mandatory regulatory norms such as the CRR, SLR and PSL
5) All of the above

33. Many real estate companies and private equity funds are planning to list their commercial property portfolio through the real estate investment trusts (REITs) in the wake of proposal made by the Union Finance Minister Arun Jaitley in his budget speech on July 10, 2014. The incentives proposed for REITs include -
A) For an Initial Public Offering (IPO), the size of the assets under the REIT shall not be less than 1000 crore
B) Minimum initial offer size of Rs. 250 crore and minimum public float of 25%, to ensure adequate public participation
C) The REIT may raise funds from any investors, resident or foreign
D) Till the market develops, it is proposed that the units of the REITs may be offered only to HNIs and institutions
1) Only (A), (B) and (D)
2) All (A), (B), (C) and (D)
3) Only (B) and (C)
4) Only (C) and (D)
5) Only (A) and (D)

34. As per the data revealed by the Union Urban Development Minister Venkaiah Naidu on July 14, 2014 which of the following combinations of the State/ Union Territory and increase in urban population during the years 2001-11 is NOT correct?
1) Sikkim - 14.1 percent
2) Daman and Diu - 39 percent
3) Chandigarh - 7.5 percent
4) Gujarat - 6.7 percent
5) Nagaland - 10.7 percent

35. The Reserve Bank of India on July 17, 2014 issued draft guidelines for small and payment banks to expand banking services disburse small- ticket loans to businesses
and farmers. Select the correct statements regarding the draft guidelines
A) The minimum capital requirement for both payments and small banks will be Rs. 100 crore
B) Non banking finance companies, business correspondents and PSUs among others can apply to set up a payments bank.
C) For small banks, resident individuals will 10 years of experience in banking, firms and societies will be eligible as promoters.
D) Promoters initial minimum contribution will be at least 40 percent with a five year lock in period
1) Only (A) and (B)
2) Only (B) and (C)
3) All (A), (B), (C) and (D)
4) Only (A) and (C)
5) Only (C) and (D)

36. The Reserve Bank of India on July 15, 2014 gave a boost to affordable housing by allowing banks to raise long-term funds to finance these projects, which include....
A) Loans up to Rs.50 lakh for houses of Rs.65 lakh value in six metros.
B) Loans up to Rs.40 lakh for houses up to Rs.50 lakh value in other cities.
C) Loans under priority sector lending Rs.25 lakh to cities with population above 10 lakh; Rs.15 lakh elsewhere.
D) Support to government agency for slum clearance and rehabilitation.
1) All (A), (B), (C) and (D)
2) Only (A) and (B)
3) Only (B) and (C)
4) Only (A), (C) and (D)
5) Only (A) and (D)

37. Which of the following guidelines were issued by the telecom regulator, the Telecom Regulator Authority of India (TRAI) on July 21, 2014 for spectrum sharing?
1) Spectrum can be shared across all six frequency bands - 800, 900, 1800, 2100, 2300 and 2500 MHz
2) Sharing limited to two licensees within a circle
3) No leasing of spectrum
4) No sharing between operators who do not have spectrum in the same band
5) All of the above

38. Who among the following great players of chess were selected for the Russian Federation's ‘Order of Friendship’ award on July 4 2014?
1) Viswanathan Anand of India and Boris Gelfand of Israel
2) Magnus Carlsen of Norway and Martin Brow of England
3) Colin McNabe of Scotland and Puchen Wang of New Zealand
4) Vlad Victor Barnaure of Romania and Mark Orr of Ireland
5) None of these

39. Which of the following states will host the 2015 Pravasi Bharatiya Divas?
1) Odisha
2) Rajasthan
3) Gujarat
4) Maharashtra
5) None of these

40. Railway Minister DV Sadananda Gowda presented the Railway Budget for the fiscal year 2014 - 15 on July 8, 2014 in the Parliament. Which of the following combinations of particulars and sum projected in the Railway Budget 2014-15 is NOT correct?
1) Plan Outlay - Rs.65445 crores
2) Gross Budgetary Support - Rs.30,100 crores
3) Internal Resources - Rs.11,790 crores
4) Railway Safety Fund - Rs.2,200 crores
5) All are true

1-1, 2-2, 3-2, 4-2, 5-5, 6-4, 7-1, 8-5, 9-5, 10-2
11-3, 12-4, 13-3, 14-1, 15-4, 16-4, 17-1, 18-2, 19-4, 20-5
21-2, 22-5, 23-1, 24-1, 25-4, 26-2, 27-5, 28-5, 29-2, 30-2
31-3, 32-5, 33-2, 34-4, 35-3, 36-1, 37-5, 38-1, 39-3, 40-3

Monday, October 6, 2014


1. Which bank is appointed to take care of refunding excess income tax paid to tax payers?
a) AXIS Bank
b) PNB
c) ICICI Bank
d) SBI
e) None of these

2. What is nomination?
a) A facility given to depositors by the Government
b) It confers a right to the nominee to receive payment of a deposit after death of depositor
c) It is a process of appointing legal heir by the depositors
d) It is a part of will on behalf of a depositor
e) It is a direction to the bank to pay to nominee only if legal heirs do not claim the balance deposit amount

3. Relation between banker & customer in respect of amounts in transit is:
a) Agr & Principle
b) Debtor & Creditor
c) Trustee & Beneficiary
d) None of these
e) All of these

4. The charge created by a bank to sanction a loan against Insurance Policy is:
a) Assignment
b) Arbitrage
c) Amortization
d) Acquisition
e) None of these

5. Which public sector bank is the leader in mobile banking business in India?
c) SBI
d) Axis Bank
e) UBI

6. The Reserve Bank of India (RBI) has decided to withdraw its nominee directors from the boards of which of the following types of banks?
a) Co-operative Banks
b) Nationalized Banks
c) Private Sector Banks
d) Foreign Banks
e) None of these

7. The National Agricultural Insurance Scheme was started by the Govt. of India in ___
a) 1990-91 Kharif season
b) 1995-96 Kharif-season
c) 1997-98 Rabi Season
d) 1998-99 Kharif season
e) 1999-2000 Rabi season

8. Which of the following nations is considered the originator of the concept of Micro Finance?
a) India
b) Bangladesh
c) South Africa
d) USA
e) Canada

9. Which of the following is NOT a foreign bank functioning in India?
a) BNP Paribas
b) Bank of Nova Scotia
c) Standard Chartered Bank

10. As per the current year taxation policy the maximum amount of housing loan rebate under section 80C is allowed up to ___
a) Rs. 1.00 lakh
b) Rs. 1.50 lakh
c) Rs. 2.00 lakh
d) Rs. 2.50 lakh
e) Rs. 3.00 lakh

11. 84th annual general meeting of BIS held in ___
a) Hyderabad
b) Tokyo
c) Frankfurt
d) Paris
e) Basel

12. Which among the following is correct full form of CAS in context with banking market in India?
a) Cash Authorization Scheme
b) Credit Authorization Scheme
c) Credit Access System
d) Credit Arrangement System
e) Cash Accreditation Scheme

13. Which of the following term is NOT related with Banking/ Finance?
a) Annuity
b) Line of Credit
c) Legal heir
d) Fore Closure
e) None of the above

14. What will be the impact on the cash reserves of commercial banks if RBI conducts a sale of securities?
a) Increase
b) Decrease
c) Remain constant
d) Increase or Decrease
e) Increase if the securities are sold in open market operations

15. Banks in India are permitted to have fixed deposit for a period of maximum ____
a) 60 months
b) 72 months
c) 84 months
d) 96 months
e) 120 months

16. Which one of the following rates signal the RBI's long term outlook on Interest Rates?
a) Repo Rate
b) Reverse Repo Rate
c) Bank Rate
d) SLR
e) CRR

17. Which public sector bank is the second bank in the world that have above 10,000 branches?
a) Punjab National Bank
b) State Bank of India
c) Bank of Baroda
d) Bank of India
e) Syndicate Bank

18. The Head Office of Standard chartered Bank is located in ___
a) France
b) USA
c) Russia
d) Germany
e) UK

19. Which is the first bank in India that got ISO Certification?
a) Canara bank
b) PNB
c) South Indian Bank
d) SBI
e) SBH

20. Which of the following is a scheduled bank?
a) Indian Bank
b) Ratnakar Bank
c) OBC
e) All of these

21. Which bank has first time lunched the withdrawn money from ATMs without ATM card?
b) SBI
c) UBI
d) Axis

22. "Deepika Padukone" is the brand ambassador of which Bank?
b) Axis
c) SBI
e) Yes Bank

23. The rates of SLR/ CRR will be valid ___
a) Once in a year
b) Twice in year
c) Thrice in a year
d) Till any change is announced
e) None of the above

24. Which public-sector bank declared Kingfisher Airlines, its promoter Vijay Mallya and three directors as "wilful defaulters" on 1 September 2014, with which it became the first bank to make such
a declaration against Mallya?
a) United Bank of India
b) SBI
c) PNB
d) Bank of Baroda
e) Allahabad Bank

25. What is the slogan (punch line) of Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) which was launched on 28 August 2014?
a) Mera Account Bhagya vidhataa
b) Mera khaata Bhagya vidhataa
c) My bank my country
d) Mera account mera Bharat
e) None of these

26. What are the features of selective credit control?
a) They distinguish between essential and non-essential uses of Bank credit
b) Only non-essential uses are brought under the scope of Credit Bank controls
c) They affect not only the lenders but also the borrowers
d) a, b & c
e) Only a & b

27. Which of the following Acts is specially launched to facilitate banks in recovery of bad loans?
a) RBI Act
b) Banking Regulation Act
d) Companies Act
e) Income Tax Act

28. Negotiable Instrument Act was passed in ___
a) 1881
b) 1892
c) 1885
d) 1857
e) 1860

29. RBI prepares the Annual Financial Statements as on:
a) 31st March
b) 30th Sept
c) 31st Dec
d) 30th June
e) None of these

30. What is the maximum amount that can be remitted by any person to NEPAL through NEFT under Indo-Nepal Remittance Facility Scheme?
a) Rs. 25000/-
b) Rs. 30000/-
c) Rs. 35000/-
d) Rs. 40000/-
e) Rs. 50000/-

31. Electronic Clearing Service in banks can be availed only by:
a) Individuals
b) Corporate
c) Senior Citizens
d) All of these
e) None of the above

32. Business risks in Risk Based Supervision are:
a) Capital and credit risk
b) Market risk
c) Liquidity risk
d) Staff Risk
e) Only a, b & c

33. Which of the following cannot be called as a Debt Instrument as referred in financial transactions?
a) Certificate of Deposits
b) Bonds
c) Stocks
d) Commercial Papers
e) All the above

34. Which of the following statements is not correct?
a) Monetary policy has facilitated growth of financial institutions
b) Monetary policy has resulted in widening the gaps between rich and poor
c) Monetary policy has improved the balance of payment position
d) Credit policy has been instrumental in the increased savings rate
e) None of the above

35. The purpose of Open Market Operation of RBI is to regulate which of the following?
a) Inflation only
b) Liquidity in economy
c) Borrowing powers of the banks
d) Flow of Foreign Direct Investments
e) None of these

36. The maximum interest paid on PPF (Public Provident Fund) is:
a) 7.0%
b) 8.0%
c) 8.7%
d) 9.0%
e) 9.7%

37. Which was the first Indian Bank to introduce credit card?
a) State Bank of India
b) Central Bank of India
c) Union Bank of India
e) None of these

38. Which of the following is necessary while opening deposit accounts in banks?
a) Will
b) Registration
c) Nomination
d) Indemnity
e) Guarantee

39. Which of the following is a short term government security?
a) Debenture
b) Mutual funds
c) Treasury bill
d) Share
e) None of these

40. What is Call Money?
a) Money borrowed or lent for a day or over night
b) Money borrowed for more than one day but up to 3 days
c) Money borrowed for more than one day but up to 7 days
d) Money borrowed for more than one day but up to 14 days
e) None of these

41. Banking services delivered to a customer by means of a computer control system that does not directly involve banks branch is called?
a) Universal banking
b) Virtual banking
c) Narrow banking
d) Brick & Mortal banking
e) None of these

42. ____ provides insurance cover for bank deposits up to a maximum of Rs 1.00 lakh.
a) SBI
b) Government of India
d) GIC
e) None of these

43. Which of the following concept/ product not directly associated with banks?
a) E-payment
b) SMS Alert
c) ATM/ Debit Card
d) Demat Account
e) Number Portability

1) d; 2) b; 3) c; 4) a; 5) c; 6) c; 7) e; 8) b; 9) e; 10) b;
11) e; 12) b; 13) e; 14) b; 15) e; 16) c; 17) b; 18) e; 19) a; 20) e;
21) a; 22) b; 23) d; 24) a; 25) b; 26) d; 27) c; 28) a; 29) d; 30) e;
31) d; 32) e; 33) c; 34) b; 35) b; 36) c; 37) b; 38) c; 39) c; 40) a;
41) b; 42) c; 43) e.