Sunday, September 28, 2014


1. Which of the following statements not correctly mentioned, relating to the powers of banks under SARFAESI Act 2002?
1) Serving the demand notice to the defaulting borrower and guarantor, calling upon them to discharge their dues in full within 60 days from the date of the notice.
2) Issuing the notice to any person who has acquired any of the secured assets from the borrower to surrender the same to the Bank.
3) Asking the borrower not to leave the place of his residence till the realization of bank dues as mentioned in the bank notice.
4) Ask any debtor of the borrower to pay any sum due or becoming due to the borrower.
5) All above powers available to borrower.

2. Borrower after approaching DRT, can approach DRAT also. DRAT stands for .......
1) Debt Recovery Administrative Tribunal
2) Debt Recovery Appellate Tribunal
3) Debt Roll Administrative Tribunal
4) Debt Repay Administrative Tribunal
5) None of above

3. It is rule that the borrower or guarantor has to deposit ......... of the dues before an appeal with Debt Recovery Appellate Tribunal (DRAT).
1) 40%
2) 30%
3) 20%
4) 50%
5) None

4. Who among the following are the Parliamentarians who has / have been conferred the Outstanding Parliamentarian award by the President Pranab Mukherjee recently?
1) Arun Jaitley
2) Sharad Yadav
3) Karan Singh
4) All the above
5) None of these

5. China Book Award conferred on ...........
1) Damni Singh
2) Natwar Singh
3) Priyadarsi Mukherji
4) Rani Vatsava
5) None of these

6. Which Indian scientist has been elected to the Commission on the Limits of Continental Shelf (CLCS), the UN entity recently?
1) Tej Vijender Singh
2) R.K. Sinha
3) Rasik Ravindra
4) Anil Kakodkar
5) Jayant Narlikar

7. On 28 August 2014, Recep Tayyip Erdogan sworn in as President of .........
1) Brazil
2) Panama
3) Scotland
4) Afghanistan
5) Turkey

8. P. Sathasivam, the Ex-Chief Justice of India has been appointed the new governor of....
1) Kerala
2) AP 3) Gujarat
4) Manipur
5) Mizoram

9. Prime Minister Narendra Modi appointed Ramanujam committee on 27 August 2014 to identify ..........
1) Obsolete laws
2) Non beneficiaries of financial inclusion
3) IT penetration in rural areas
4) INTERPOL wanted persons in India
5) None

10. In order to examine the un-claimed amount in Public Provident Fund (PPF) and the unclaimed amount in the Post Office and Savings Schemes, a committee was appointed under the chairmanship of .......
1) Aditya Puri
2) D. Subba Rao
3) Y.V. Reddy
4) H.R. Khan
5) Narsinga Rao

11. Which committee submitted proposals on the establishment of new capital of Andhra Pradesh?
1) Prathyusha Sinha
2) Kamalanathan
3) Sivaramakrishnan
4) Justice Krishna
5) None

12. Committee on Cost Records and Cost Audits set up by Union Ministry of Corporate Affairs headed by ..............
1) Bachawath
2) M.B. Sha
3) R.S. Sharma
4) Kamalanathan
5) Prathyusha Sinha

13. ‘One Life is Not Enough’ is the autobiography written by ..........
1) Sonia Gandhi
2) Rahul Gandhi
3) Kushwanth Singh
4) Priyanka Gandhi
5) Natwar Singh

14. 'The Vijay Mallya Story' written by ..........
1) Ved Prakash
2) Santhan Porious
3) Neelima Shastri
4) Mubee Jes
5) K. Giriprakash

15. 'Assassination of Rajiv Gandhi: An Inside Job' is the book written by ...............
1) Faraz Ahmad
2) Romilla Thaper
3) Natwar Singh
4) Jayanthi Natarajan
5) None

16. Books of Arundhati Roy given. Pick the wrong one.
1) Capitalism: A Ghost Story
2) Discovery of India
3) Walking with the Comrades
4) The Cost of Living
5) The God of Small Things

17. Notable book series written by J. K. Rowling is .............
1) Archie comic series
2) Malgudi days
3) Tom and Jerry comic series
4) Harry Potter series
5) None

18. 'Redesigning the Aeroplane While Flying: Reforming Institutions' written by ..........
1) Anitha Desai
2) Ashok Gajapathi Raju
3) Arun Maira
4) Ramnath Singh
5) Stephen Hawking

19. Army forces backed by US air strikes got control of Amerli town on 31 August 2014.
Amerli is located in ..............
1) Iraq
2) Iran
3) Afghanistan
4) Pakistan
5) None

20. On 19 August 2014 India and which nation signed a memorandum of understanding (MoU) on technical cooperation in railway sector?
1) USA
2) Japan
3) UK
4) Norway
5) Czech Republic

21. World Free Zones Organization (WFZO), a platform for boosting cooperation among free zones globally, was launched with its headquarters in ................
1) Rome
2) New Delhi
3) Dubai
4) Ottawa
5) Manila

22. Legendary actor Dilip Kumar's ancestral home has been declared as a national heritage by ..................
1) Bangladesh
2) Pakistan
3) Sri Lanka
4) Dubai
5) Saudi Arabia

23. Which insurance company has introduced an "insurance on wheels" concept for faster renewal of policies recently?
1) Bajaj Allianz
2) ICICI Lombard
3) National Insurance Company
4) Oriental Insurance Company
5) ICICI Prudential

24. India ranked fifth amongst top ten wind power producers in the world. The top producer is ...............
1) Germany
2) Spain
3) Australia
4) China
5) USA

25. Who has formulated the scheme Swami Vivekananda Single Girl Child Scholarship for Research in Social Sciences?
3) UGC
5) IIT Delhi

26. Which AICTE scheme envisages selection of one girl per family where family income is
less than 6 lakhs / annum on merit at the qualifying examination to pursue technical education?

27. AICTE has decided to award 1000 scholarships per annum under which scheme to differently abled students to pursue technical education based on merit in the qualifying examination to pursue technical education?
1) Saksham
4) Sarva Shiksha Abhiyan

28. UGC has launched a special scholarship Scheme Ishan Uday for ...... from the academic session 2014-15.
1) North east students
2) Minority students
3) SC, ST students
4) Physically challenged students
5) None

29. Which comprehensive plan brings selected students from the school and college levels from the North-Eastern states into close contact with the IITs, NITs etc?
1) Bharathi
3) Ishan Vikas

30. ......was launched on 26th August, 2014, to focus on the quality of foundational learning so that each child attains appropriate learning levels in classes I and II for reading, writing language comprehension and numeracy.
1) Padhe Bharat Sabka Bharat
2) Padhe Bharat Aage Bharat
3) Padhe Bharat Badhe Bharat
4) Padhe Bharat Mera Bharat
5) None

31. Which portal has been developed for helping a prospective student make a valued judgment of the college he / she wishes to join by providing him / her the necessary information about the same?
1) Mera Samstaan
3) Know your College Portal

32. The World No Tobacco Day (WNTD) is observed around the world every year on...
1) May 22
2) May 23
3) May 25
4) May 29
5) May 31

33. Dr. S. Radhakrishnan Post Doctoral Fellows in Humanities and Social Sciences including Languages initiated by.......
4) UGC
5) None

34. Annual International Day to End Obstetric Fistula is observed on...
1) May 23
2) May 20
3) May 27
4) May 28
5) None of above

35. Parents of students of Government and Government aided schools accessing updates on their child’s progress regarding attendance, assignments, and achievements through a mobile application is known as .....
1) Shaala Darpan
2) Padham Padham se
3) Progress CARD
5) None

1-3, 2-2, 3-4, 4-4, 5-3, 6-3, 7-5, 8-1, 9-1, 10-4
11-3, 12-3, 13-5, 14-5, 15-1, 16-2, 17-4, 18-3, 19-1, 20-5
21-3, 22-2, 23-3, 24-4, 25-3, 26-3, 27-1, 28-1, 29-3, 30-3.
31-3, 32-5, 33-4, 34-1, 35-1

Saturday, September 27, 2014

Union Government launched Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana

Union government on 25 September 2014 launched Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana. The Yojana was launched by Nitin Gadkari, Union Minister for Rural Development during the National Convention on Skills for Rural and Urban Poor held in New Delhi.
The Yojana was launched during the 98th birth anniversary of Pandit Deendayal Upadhyay. Earlier the Yojana was known as Aajeevika Skills Development Programme (ASDP).
Main Highlights of the Yojana
  • The Yojana aims at training 10 lakh (1 million) rural youths for jobs in three years, that is, by 2017.
  • The minimum age for entry under the Yojana is 15 years compared to 18 years under the Aajeevika Skills Programme.
  • Skill development training centres to be launched so as to address the unemployment problem in the rural area.
  • The skills imparted under the Yojana will now be benchmarked against international standards and will complement the Prime Minister’s Make In India campaign.
  • The Kaushalya Yojana will also the address the need for imparting training to the differently-able persons and chip in private players including international players to impart the skills to the rural youths.
The Rationale for launching the Yojana
The Yojana was launched in the light of huge problem of unemployment among the rural youths despite the fact that they have merits. In order to correct this match, Union government decided to launch skill development scheme.
Further, in light of the fact that, by 2020 developed countries will have a shortfall of over 57 million semi-skilled workers while India by 2020 will have 47 million surplus of workers. This effectively means that there will be high demand for skilled manpower in developed countries, where Indian rural youth can be absorbed after they acquire industry-specific training.
Status of Skilled workers in India
In India as against 12 million people entering the workforce every year during the last 10 years only 1 million youths were trained. Further out of 12 million people, only 10 percent were skilled ones, while the percentage in European Union is 75 and in China it is 50 percent. Also, as compared to 4500 skills in China, India only has 1600 skills, a huge gap indeed.
About the Aajeevika Skill Development Programme (ASDP)
Aajeevika Skills Development Programme (ASDP) was launched in June 2011 as a sub-mission under the National Rural Livelihood Mission (NRLM). It was launched to cater to the occupational aspirations of the rural youth who are poor and to diversify incomes of the rural poor.
The ASDP aimed at skilling and placing 50 lakhs youth in the formal sector by 2017.

Union Government launched Deen Dayal Upadhyaya Antyodaya Yojana for urban and rural poor

Union Government on 25 September 2014 launched Deen Dayal Upadhyaya Antyodaya Yojana for urban and rural poor. The Yojana aims at alleviating urban and rural poverty through enhancement of livelihood opportunities through skill development and other means.
Deen Dayal Upadhyaya Antyodaya Yojana has two components one for urban India and other for rural India. The Urban component will be implemented by the Union Ministry of Housing & Urban Poverty Alleviation while rural component named as Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana will be implemented by the Union Ministry of Rural Development.
Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana
Under the Yojana, the Union Ministry of Rural Development will launch skill development training centres on a large scale to address the problem of unemployment particularly in rural India.
Main Highlights of the Rural Scheme
• The Yojana aims at training 10 lakh (1 million) rural youths for jobs in three years, that is, by 2017.
• The minimum age for entry under the Yojana is 15 years compared to 18 years under the Aajeevika Skills Programme.
• Skill development training centres to be launched so as to address the unemployment problem in the rural area.
• The skills imparted under the Yojana will now be benchmarked against international standards and will complement the Prime Minister’s Make In India campaign.
• The Kaushalya Yojana will also the address the need for imparting training to the differently-able persons and chip in private players including international players to impart the skills to the rural youths.
Deen Dayal Upadhyaya Antyodaya Yojana for urban areas
Under the Deen Dayal Upadhyaya Antyodaya Yojana (DAY) for urban areas extends the coverage to all the 4041 statutory cities and towns, there by covering almost the entire urban population. Currently, all the urban poverty alleviating programmes covered only 790 towns and cities.

Main Highlights of the Urban Scheme 
The scheme will focus on 
• Imparting skills with an expenditure of 15000 rupees to 18000 rupees on each urban poor
• Promotion of self-employment through setting up individual micro-enterprises and group enterprises with interest subsidy for individual projects costing 2lakhs rupees and 10 lakhs rupees for group enterprises. Subsidized interest rate will be 7 percent.
• Training urban poor to meet the huge demand from urban citizens by imparting market oriented skills through City Livelihood Centres. Each Centre would be given a capital grant of 10 lakhs rupees.
• Enabling urban poor form Self-Help Groups for meeting financial and social needs with a support of 10000 rupees per each group who would in turn would be helped with bank linkages.
• Development of vendor markets besides promotion of skills of vendors 
• Construction of permanent shelters for urban homeless and provision of other essential services.

Union Cabinet approved Swachh Bharat Mission for Urban Areas

The Union Cabinet on 24 September 2014 approved Swachh Bharat Mission for Urban Areas. The mission will begin from 2 October 2014 and will be implemented over a period of five years.
The mission will be implemented in over 4041 statutory towns of the country and will cost around 62009 crore rupees of which 14623 crore rupees will be borne by the Union Government.
The Mission is the urban component of the Swachh Bharat Abhiyan and will be implemented by Union Ministry of Urban Development. The rural component of the Mission will be implemented by Union Ministry of Drinking Water and Sanitation.
Main elements of the Mission
  • The Mission includes elimination of open defecation, conversion of insanitary toilets to pour flush toilets, eradication of manual scavenging, Municipal Solid Waste Management.
  • The Programme consists of components for providing (i) Individual household toilets; (ii) Community and public toilets; and (iii) Municipal Solid Waste Management in all 4041 statutory towns
  • It would cover 1.04 crore households, provide 2.5 lakh seats of community toilets, 2.6 lakh seats of public toilets and solid waste management facility for all towns.
Aim of the Mission
  • It aims towards bringing a behavioural change in people regarding healthy sanitation practices and generating awareness among citizens about sanitation and its linkages with public health.
  • It also aims at strengthening of urban local bodies to design, execute and operate systems to fulfill these objectives and creating an enabling environment for private sector participation in capital expenditure and operational expenditure.
The plan of the Swachh Bharat Abhiyan was mentioned in the Union Budget 2014-15 by the Union Finance Minister Arun Jaitley on 10 July 2014. The Swachh Bharat Abhiyan was proposed in the Union Budget under Drinking Water & Sanitation plan. As proposed, the Abhiyan will cover every household with sanitation facility by the year 2019


1. Which of the following cities in Australia hosted the G20 Finance Ministers and Central Bank
Governors Meeting in September 2014?
1) Sydney
2) Brisbane
3) Melbourne
4) Adelaide
5) Cairns

2. External Affairs Minister Sushma Swaraj inaugurated the Nalanda University in Bihar on 2014 September 19. Who is the vice chancellor of this university?
1) N.K. Singh
2) Gopa Sabharwal
3) Lord Meghnad Desai
4) Tansen Sen
5) Anil Wadhwa

3. Which of the following States has decided to set up 'Nirbhaya' centres in all districts to provide
prompt help to victims of crime against women?
1) Andhra Pradesh
2) Telangana
3) Uttar Pradesh
4) Tamil Nadu
5) Maharashtra

4. Who was declared the next President of Afghanistan on 2014 September 21?
1) Abdullah Abdullah
2) Habibullah Habib
3) Hamidullah Amin
4) Ashraf Ghani
5) Hedayat Amin Arsala

5. Which of the following films was selected as India's 2015 Oscar contender in the best foreign language film category?
1) Queen
2) Shahid
3) Yellow
4) Jaatishwar
5) Liar's Dice

6. John Key was re-elected as the Prime Minister of which of the following countries in September 2014?
1) Canada
2) Australia
3) Italy
4) New Zealand
5) Ireland

7. Larry Ellison has stepped down from the post of Chief Executive Officer of?
1) Yahoo
2) Facebook
3) Oracle
4) IBM
5) Microsoft

8. Ashok Mohanty was arrested by the Central Bureau of Investigation in a chit fund scam on
2014 September 22. He is the former Advocate General of?
1) West Bengal
2) Odisha
3) Assam
4) Tripura
5) Jharkhand

9. Moussa Mara assumed office as the Prime Minister of which of the following African countries
on 2014 April 5?
1) Mauritania
2) Senegal
3) Mali
4) Guinea
5) Niger

10. Marie Louise Coleiro Preca is the second female President of?
1) Malta
2) Chile
3) Latvia
4) Lithuania
5) Estonia

11. "The Accidental Prime Minister- The Making and Unmaking of Manmohan Singh" is a book authored by?
1) Shashi Tharoor
2) Mani Shankar Aiyyar
3) Digvijay Singh
4) Sanjay Baru
5) H.K. Dua

12. UNO declared which of the following days as International Day of Innocent Children Victims of Aggression?
1) June 1
2) June 5
3) June 2
4) June 3
5) June 4

13. Which of the following cities is the capital of Mali?
1) Kayes
2) Timbuktu
3) Bamako
4) Mopti
5) Segou

14. Justice G. Rohini is the first woman Chief Justice of which of the following High Courts?
1) Andhra Pradesh High Court
2) Delhi High Court
3) Madras High Court
4) Bombay High Court
5) Allahabad High Court

15. Who took charge as the Director General of Border Security Force (BSF) in April 2014?
1) R.K. Mathur
2) G.K. Pillai
3) D.K. Pathak
4) Subhash Goswami
5) Ranjit Sinha

16. Gabriel Garcia Marquez was a Nobel winning legendary author from?
1) Mexico
2) Cuba
3) Ecuador
4) Colombia
5) Brazil

17. Sampooran Singh Kalra is the original name of a person who won the 2013?
1) Jnanpith Award
2) Vyas Samman
3) Dada Saheb Phalke Award
4) Kalidas Samman
5) None of these

18. Which Indian player was named Wisden Cricketer of the Year in April 2014?
1) M.S. Dhoni
2) R. Ashwin
3) Virat Kohli
4) Cheteshwar Pujara
5) Shikhar Dhawan

19. Which country's national women's cricket team is called 'Southern Stars'?
1) Australia
2) India
3) New Zealand
4) England
5) South Africa

20. Who won the Richmond Squash Open at Virginia, USA in April 2014?
1) Rachael Grinham
2) Joshna Chinappa
3) Dipika Pallikal
4) Anaka Alankamony
5) None of these

21. Around 300 people died after a multi-storey ferry capsized while carrying 476 people, mostly high school students on 2014 April 16. This disaster happened in?
1) China
2) Japan
3) South Korea
4) Vietnam
5) Philippines

22. Who was crowned Femina Miss India 2014?
1) Jhataleka Malhotra
2) Gail Da' Silva
3) Manasi Moghe
4) Koyal Rana
5) None of these

23. Saurav Ghosal was selected for Dato Alex Lee Award 2013. He is an outstanding player in which of the following sports?
1) Judo
2) Snooker
3) Squash
4) Shooting
5) Swimming

24. The Australian women's team won their third World T20 title by defeating England in the final in April 2014. Who is the captain of Australia?
1) Alex Blackwell
2) Megan Schutt
3) Julie Hunter
4) Sarah Coyte
5) Meg Lanning

25. The 14th Western Pacific Naval Symposium (WPNS) was held in which of the following countries recently?
1) Chile
2) Japan
3) Australia
4) USA
5) China

26. The Western Pacific Naval Symposium (WPNS) comprises navies whose countries border the Pacific Ocean region. WPNS has how many member States?
1) 21
2) 24
3) 23
4) 25
5) 19

27. Which of the following countries has/ have observer status in the Western Pacific Naval Symposium?
1) Pakistan
2) India
3) Bangladesh
4) Mexico
5) All the above

28. Which of the following firms has been given approval for setting up 9,000 white-label ATMs in the next three years in rural India?
2) Bajaj Finance
3) Srei Infrastructure Finance
4) Reliance Capital
5) None of these

29. At the 61st National Film Awards, Which of the following films was given the Indira Gandhi
Award for Best Debut Film of a Director?
1) Kaphal (Hindi)
2) Perariyathavar (Malayalam)
3) Fandry (Marathi)
4) Thalaimuraigal (Tamil)
5) None of these

30. Which of the following countries does not have a woman President at present?
1) Brazil
2) Argentina
3) Chile
4) Malta
5) Bangladesh

31. Sudarshan Seneviratne has been appointed as which country's High Commissioner to India?
1) Singapore
2) Malaysia
3) Nepal
4) Sri Lanka
5) None of these

32. 'Goldfinch' has won the USA's prestigious literary award, Pulitzer in fiction category. Who is the author of this book?
1) Hannah Kent
2) Donna Tartt
3) Jhumpa Lahiri
4) Audrey Magee
5) Ludia Davis

33. According to a data released on 2014 April 30 by the International Comparison Program
(ICP), India overtook which country as the world's third largest economy in 2011 in terms of purchasing power parity (PPP)?
1) UK
2) France
3) Japan
4) Brazil
5) Germany

34. Which Indian company joined the league of top 10 global IT companies in April 2014?
1) Cognizant
2) Infosys
3) Wipro
4) HCL
5) Tata Consultancy Services

35. Which company leads the list of top ten global IT companies?
1) IBM
2) Fujitsu
3) Hewlett-Packard
4) Accenture
5) NTT

36. Which of the following pharmaceutical companies announced that it would acquire 100 per cent
of Ranbaxy Laboratories?
1) Johnson & Johnson
2) Novartis
3) Pfizer
4) Sun Pharmaceuticals
5) Glaxo Smithkline

37. In April 2014, the Union Government approved the recruitment of women as Combat Officers in?
1) Indo Tibetan Border Police
2) Sashastra Seema Bal
3) Rapid Action Force
4) National Security Guards
5) None of these

38. The Queen of Britain conferred the rank of Knight Commander of the Most Excellent Order of
the British Empire (KBE) on?
1) Mukesh Ambani
2) Ratan Tata
3) Azim Premji
4) Anil Ambani
5) None of these

39. Badakhshan province is in the news recently. It is in?
1) Afghanistan
2) Pakistan
3) Iran
4) Iraq
5) Syria

40. Lee Chong Wei won the Indian Open Super Series badminton tournament men's singles title in New Delhi recently. He is from?
1) China
2) Malaysia
3) Singapore
4) South Korea
5) North Korea

1) 5 2) 2 3) 3 4) 4 5) 5 6) 4 7) 3 8) 2 9) 3 10) 1
11) 4 12) 5 13) 3 14) 2 15) 3 16) 4 17) 3 18) 5 19) 1 20) 2
21) 3 22) 4 23) 3 24) 5 25) 5 26) 1 27) 5 28) 3 29) 3 30) 5
31) 4 32) 2 33) 3 34) 5 35) 1 36) 4 37) 2 38) 2 39) 1 40) 2

Tuesday, September 23, 2014


1.    RBI extends date of exchange pre -2005 currency notes to on……?
a)1st april -2015   
b) 1st January -2015    
c) 1st April -2016 
d) 1st January -2016
e) 1st april 2020

2.    2014-15 budget " Beti Bachao, Beti Padhao yojana"  expenditure amount is ?
a) 100 crore 
b) 200 crore 
c) 300 crore    
d) 150 crore 
e) 250 crore

3.    Recently which country decided to join the newly formed BRICS bank?
a) Bangladesh 
b) Afghanistan  
c) Myanmar 
d) Maldives     
e) Pakistan

4.    Select wrong option….?
a) Bharat Nirman -2005
b) National Rural health mission -2005
c) MGNREGP -2006
d) PM Gram sadak yojana-2001
e) National development programme -2005

5.    BOR  wildlife sanctuary will become the country's 47th tiger reserve, It was located at?
a) Maharashtra     
b) MadyaPradesh
c) Manipuri 
d) Nagaland 
e) Mizoram

6.    Select wrong option?
a) Brahmos range -290 km
b) Prudwi range  - 350 km
c) Akash range -350 km
d) Dhanush range -350 km
e) Agni range -700km

7.    "Mouda" super thermal power project recently started by PM in …… state?
a) Madyapradesh 
b) Manipuri
c) Maharashtra 
d) Nagaland
e) Mizoram

8.    Pick up wrong sentence ?
a) Sachin tendulkar : 35th national games goodwill ambassador
b)Mary kom : CRPF goodwill ambassador     
c) Virat kohli: BSF goodwill ambassador 
d)    Emma Watson : ADB goodwill ambassador 
e)    Amitabh Bachan : mahatashtra's horticulture goodwill ambassador

9.    The foreign Reserves is kept with…?
a) Central Govt    
b) Central Bank
c) Ministry of Finance    
e) Ministry of foreign affairs

10.    Select wrong option ?
a) O.Prakash  Kohli : New Governor of Gujarat 
b) Bal ramji Tanddon : New Governor of Chhattisgarh 
c) Kaptan sing solanki : New Governor of Haryana
d) Keshari nath tripati: New Governor of west Bengal 
e) Vinodh kumar duggal : New Governor of Nagaland

11.    In 1860  1st income tax was introduced in India by….?
a) James taylor       
b) James Wilson
c) James newman 
d) James cotton
e) John mathai

12.    Pickup wrong one?
a) UPSC new chairman : Rajni Razdani
b) UGC chairman : venodh prakash
c) Indian bank association chairman for 2014-15 year : T.M. Basin
d) 94th public account committee chairman : K.V. Thomas 
e) 16th loksabha proteme speaker : Kamal nath

13.    Which of the following states has announced launching web portal for industrial licenses?
a) Andhrapradesh 
b) Telangana
c) Tamilnadu    
d) Maharashtra
e) Gujarat

14.    Which of the following Ministry operate the "village gramin Bank's scheme?
a) Ministry of tribal welfare
b) Ministry of rural development
c) Ministry of finance
d) Ministry of home affairs
e) Ministry of urban & rural development

15.    Present the largest source of National Income in India is ?
a) International trade sector
b) Industrial sector 
c) Service sector
d) Agriculture sector
e) Share market sector

16.    Who has topped "Forbes most powerful women list in 2014?
a) Angela Merkal 
b) Jonet elen
c) Hillary Clinton 
d) Michel obama
e) Dilma roseff

17.    The president of India dedicated "rupay" to the nation on 8th may 2014. It was..?
a) Centre for good governs
b) Social networking website
c) India's own card payment network
d) Banking payment network
e) Govt  payment network

18.    "Rupay" has been developed by which organization?
a) Central Govt    
b) Central Bank
c) National payment corporation of India
d) Indian bank association
e) Indian & foreign bank association

19.    What is scheduled bank?
    a) Included in the 2nd schedule of banking regulation act-1934
    b) Included in the 2nd schedule of banking regulation act-1949
    c) Included in the 2nd schedule of RBI act-1934
    d) Included in the 2nd schedule of RBI act-1949
    e) Included in the 2nd schedule of Central govt act - 1952

20.    In which city canara bank has opened its 7th overseas office recently ?
a) New York 
b) Tokyo  
c) Dubai
d) Beijing     
e) London

21.    Which of the Indian origin judge has been appointed as attorney General of Singapore ?
a)    Daveer bandari 
b) kaushik basu    
c) sanjay baaru    
d) V.K. Rajan
e)  K.V. Sharma

22.    The RBI started issuing its bi-monthly credit policy on the recommendation of..?
    a)    Swaraj committee
    b) Raghavan committee      
    c) Bimal jalan committee
    d) Urjit patel committee      
    e) K.C. Chakravarti committee

23.    What is the upper limit of RTGS transactions in India ?
a)No limit 
b)Rs. 1 crore 
c) Rs 100 Crore    
d) Rs 1 lacks     
e)Rs 10 lacks

24.    Books & Authors  given below,  select wrong option ?
a) The lives of others - Neel Mukerge  
b) No country -Kalyan ray
c) public issues before parliament-Vijay Darda 
d) Narendra Modi a political biography-Andy Marino
e) Emergency retold - Kushvanth sing

25.    select wrong option ?
a) IDBI act -2010  
b) NHB act -1987
c) MSMED act-2006
d) FEMA act-1999
e) competition act -2002

26.    select wrong matched ?
a) BBPS: Bharat Bill payment system
b) FRBM: Fiscal Responsibility & Budget Management
c) e-BAAT: Electronic Banking Awareness & Training
d) ECBs: External Commercial Borrowings 
e) FIPB: Foreign interest Promotion board

27.    LIC of India was established in _____?
a) 1965 

28.    Under Lead Bank Scheme lead banks were asked to adopt…?
e) Country

29.    The apex organisation of industrial finance in India is …?
a) IDBI 
b) RBI 
e) Central Govt

30.    Present the country producing the maximum silk in the world is ?
a) India 
b) China    
d)South Korea         
e) America

31.    What is "Dow Jones" ?
a) Share market index of New York stock exchange market
b) Share market index of Mumbai stock exchange market 
c) Share market index of Japan stock exchange market
d) Share market index of Shan ghjai  Stock Exchange market 
e) Share market index of Brazil exchange market

32.    The RBI was formed on the recommendations of __ commission ?
a) Narasimhan 
b) Malhotra
c) Hilton & Young 
d) shiva raman   
e) Wilson  

33.    The International monetary fund ( IMF ) is an organization  no of countries?
a) 188 
b) 187 
c) 193 
d) 209 
e) 186

34.    Find the wrong match?
a) Shakti kanta Das - Present Revenue secretary
b) John William Ashe - Present UNO general assembly secretary
c) Yukio Amino -present IAEA chairman 
d) Anthony Lake - present UNICEF chairman 
e) Robert Ajevedo -present WHO director general

35.    Which institution is known as 'soft loan window' of World Bank?
a) IFC 
b) IDA 
c) IMF 
d) IBRD 

36.    Which of the following committees has given its recommendations on "Disinvestment method "?
a) Rakesh Mohan Committee         
b) Rangarajan Committee       
c) Amartya sen Committee      
d) Kelkar Committee      
e) Y.V.Reddy  Committee

37.    The oldest stock exchange of India is _______ Stock Exchange?
a) Bombay 
d) Hyderabad    
e) None

38.    The SLR comprises investments in which of the following ?
a) gold 
b) cash 
c) Govt. securities
d) all the above     
e) None of these

39.    Which of the following Terms is not associated with banking sector ?
a) KYC 
b) RTGS 
c) NET
d) TRAI 
e) CTS

40.    Which of the following is India's New Rating Index developed by Ministry of Finance ?
a) DOLEX  
b) CRIS    
c) SENSEX    
d) CRIS       

41.    RBI has Recently  hiked the trade related remittance limit  from Rs.2 Lakh to ______ lakhs ?
a) 4 lakh  
b) 5 lakh  
c) 6 lakh        
d) 8 lakh  
e) 10 lakh

42.    The RBI has allowed banks to provide loans to exporters with tenures of up to how many years?
a) 5 years  
b) 6 years 
c) 8 years        
d) 10 years 
e) 12 years

43.    In Nationalised Bank largest shareholder is _____?
a) Central Bank 
b) Central Govt.        
c) Ministry of Finance 
d) NABARD      
e) Indian Bank Association

44.    India's 1st Post Office Savings Bank ATM facility has been opened in which of the following places?
a) Mumbai 
b) Bangalore   
c) Delhi   
d) Kolkata  
e) Chennai

45.    Which of the following states has approved pension scheme for farmers ?
a) Uttarakhand    
b) Uttar Pradesh        
c) Madhya Pradesh 
d) Haryana         
e) Rajastan

1) b 2) a 3) a 4) e 5) a 6) c 7) c 8) d 9) b 10) e 
11) b 12) b 13) c 14) a 15) c 16) a 17) c 18) c 19) c 20) a 
21) d 22) d 23) a 24) e 25) a 26) e 27) c 28) c 29) a 30) b 
31) a 32) c 33) a 34) e 35) b 36) b 37) a 38) d 39) d 40) d 
41) b 42) d 43) b 44) e 45) a 

Monday, September 22, 2014

IBPS - Regional Rural Banks Office Assistants General Awareness Questions (Exam Held on: 21-09-2014 - Morning Shift)

  1. Suzlon Energy related to - Wind Turbine Supplier
  2. Planning Commission is replaced by how many members (no of members in that committee) - 8
  3. Sagarmala Project located at - Over the river Mandovi in Goa
  4. Gangavaram port located in - Vishakapatnam
  5. Sheikh Hasina PM of - Bangladesh
  6. Dhaka capital of - Bangladesh
  7. Full form of MPLADS - Member of Parliament Local Area Development Scheme
  8. Shillong capital of - Meghalaya
  9. Financial inclusion overdraft limit provided to whom - people who come under Jandhan Yojana
  10. Heena Siddhu related to which game - Shooting
  11. "Love" is related to which game - Badminton
  12. D Viju related to which game - Badminton
  13. Amit kumar related to which game - Wrestling
  14. Zero Effect- Zero Defect slogan by - Narendra Modi
  15. Who is Azim premji - Founder of Wipro
  16. Prior to which year currency note should be exchanged - 2005
  17. PFO monthly pension limit - Rs. 1000 (Minimum limit) & Maximum Limit is Rs. 15000
  18. Pankaj Advani Sports name - Billiards
  19. Chanakya also known as (his alternate name) - Kautilya
  20. Number of free ATM transactions - 3
  21. CDR fullform - Credit Default Swap
  22. SEZ started by PM In which state/city - Maharashtra
  23. Indira Awas Yojna new name - National Gramin Awaas Mission (proposed name, please check once)
  24. FLIPKART is which kind of company? - E-Commerce
  25. Income Tax exemption limit for Sr. Citizens - Rs. 3 Lakh
  26. 200 cr allocated for stadium in which state - Jammu & Kashmir
  27. Which organization is worried for EBOLA - WHO
  28. No. of AIIMS propoed in the Union Budget - 4
  29. Largest bank - Industrial & Commercial Bank of China
  30. Who is sumitra mahajan -  Loksabha Speaker
  31. No. of passenger train in rail budget 2014 - 58
  32. No. of countries in BRICS - 5
  33. Union Health Minister: Dr. HarshaVardha

IBPS - Regional Rural Banks Office Assistants General Awareness Questions (Exam Held on: 21-09-2014 - Evening Shift)

1. Full form of CST? - Central Sales Tax

2. Full form of NABARD? - National Bank for Agriculture & Rural Developemnt

3. Full form of UGC? - University Grants Commission

4. Full form of SLR? - Statutory Liquidity Ratio

5. Who is Vladimir Putin? - Russian President

6. Ajiknkya Rahane is related to which game? - Cricket

7. What is purpose of Jan Dhan Yojna? - Minimum one account for every family

8. Who issues RuPay card? - NPCI

9. RuPay card is linked with a bank account, how much insurance cover is linked with that account? - Rs. 1Lakh

10. Who is Robin Williams? - Hollywood Actor

11. Who is P.J Kurien? - Deputy Chairman of Rajya Sabha

12. According to Budget 2014, how many new Govt. Medical Colleges will be opened? - 12

13. Who is regarded as Chairperson of Planning Commission of India? - Prime Minister of India

14. What is the amount charged for ATM transactions after 5 times? - Rs. 20

15. In addition to Tennis, Rafael Nadal is associated to which game? - Football (Not sure)

16. In budget 2014, there is proposal of running many passenger trains? - 8

17. The First Bullet Train will start for which Route? - Mumbai - Ahmadabad

18. Tax Exemption for Senior Citizens in Budget 2014? - Rs. 3,00,000

19. Rate of Interest for Farmers under a scheme? - 7% (Not sure)

20. Flag Bearer for India in Commonwealth Games 2014? -  Vijay Kumar

21. How many Deputy Governors are there in RBI? - 4

22. Kundakulam Project is started in which state? - Tamil Nadu

23. Number of total new trains as per Budget 2014? - 58

24. Strike word is related to which game? - Baseball

25. Hardware park is proposed to which state? - Andhra Pradesh

26. What percent of money is increased for cleanliness in budget? - 40%

27. Who is all time highest goal scorer of Germany? - Miroslav Klose

28. Who is Wilfried Bony? - Football Striker from Ivory Coast

29. Saji Thomas is related to which game? - Rowing

30. Bhamashah Yojna in Rajasthan is for what purpose? - Women Empowerment

31. Swaccha Bharat Abhiyan will start from - 2nd October, 2014

32. In which state Congress won all the 3 seats? - Uttarakhand

33. Bank Capitalization related to -? - Basel III Norms

34. Which country is the top source of FDI? - Singapore

35. Swaccha Bharat Abhiyan is hoping to be ended by? - 2019

36. According to the Judicial Appoints Commission, who can appoint judge? - two eminent persons to be nominated by the Prime Minister, the CJI and the Leader of Opposition of the Lok Sabha.

Sunday, September 21, 2014

IBPS - Regional Rural Banks Office Assistants General Awareness Questions (Exam Held on: 20-09-2014 - Morning Shift)

  1. Who is the Home Minister of India - Rajnath Singh
  2. What is the Current rate of CRR- 4%
  3. Agartala is capital of which of state ? - Tripura
  4. Yogeshwar Datta related with which Sport - wrestler
  5. Bank of Rajasthan Merged with which bank ? - ICICI
  6. Oslo is the capital of which country ? Norway
  7. What is the current rate of SLR ? 22 %
  8. Who is H.R.Khan ? Dy. Governer of RBI
  9. What is the full form of Qip ? - Qualified Institutional Placement
  10. Who is the PM of United Kingdom ? - David Cameroon
  11. Who is the current IMF head ? - Christine Lagarde
  12. Double fault is related to which games ? - Tennis
  13. Who is the head of Press Council of India ? - Markandaye Katju
  14. Interest fee cap on home loans – 2 lakhs
  15. Who is H.R. Khan- Deputy governor of RBI
  16. Who is the current railway minister ? - Sadananda Gowda
  17. What is the Full Form of SEBI - Security Exchange Board of India
  18. According to social responsibility tax,tax is levied on company worth more than ? – 1000cr
  19. Which country achieved highest GDP in 2001-2010 – United States
  20. What is the route of the Fastest Train in India ? - Delhi to Agra
  21. K R Kamath is the CMD of which bank ? - Punjab National Bank
  22. Gulberg Hill Station is Located in- Jammu and Kashmir
  23. Who was the Founder of Congress ? -Allan Octavian Hume
  24. Rory Mcllroy is related to which game ? - Golf
  25. In the budget, how many new AIIMS institutes were decided to be made – 4
  26. Modi visited which country in August First Week ? - Nepal
  27. What is the initial capital of payment bank ? - 100 cr
  28. Who is the current Bihar C.M. ? - Jitan Ram Manjhi