Thursday, October 31, 2013


1.    Maximum number of Public Sector Bank Headquarters are located in which State of India?
     a) Maharashtra    
     b) Karnataka
     c) West Bengal    
     d) Tamil Nadu
     e) None of the above

 2.    Recently Govt. permitted ECBs (External Commercial Borrowings) in which of the Foreign Currencies?
     a) Peso
     b) Chinese Yuan (Renminbi)
     c) Dinar    
     d) Riyal
     e) Ringitt

 3.    E-Cheque is defined in which Act?
     a)    Negotiable Instrument Act 1881
     b) Banking Regulation Act 1949
     c) RBI Act 1935
     d) Companies Act 2013
     e) None of the above

 4.    India's longest BRTS(Bus Rapid Transport System)  corridor whi-ch is 24 Km long is located in?
     a) Chandigarh    
     b) Delhi
     c) Bhopal    
    d) Mumbai
     e) Kolkata

 5.    What are ETFs (Exchange Traded Funds) in india?
     a)    Mutual Funds traded like a Stock, on an Exchange
     b)    Govt. Bond Funds traded on Stock Exchanges
     c)    Employee Provident Funds traded on Stock Exchanges
     d)    Pension Funds of Pvt. Sector Employees traded on Stock Exchanges
     e) None of the above

 6.    What is the 'NWS 2013-14'  recently launched by NABARD (National Bank for Agriculture and Rural Development)?
     a) NABARD Weavers' Scheme
     b) NABARD Women's Scheme
     c)    NABARD Water resources development Scheme
     d)    NABARD Warehousing Scheme
     e)    None of the above

 7.    Who gives License to a Foreign Bank to operate in India?
     a) Reserve Bank of India
     b) Ministry of Finance, Govt. of India
     c)    Planning Commission of India
     d)    Ministry of Home Affairs, Govt. of India
     e) None of the above

 8.    Recently Govt. of India decided to infuse Rs. 14000 Crores into Public Sector Banks in order to boost their Capital Adequacy Ratio and to meet the Credit requirements. Which of the following Banks is getting maximum share of this?
     a) Central Bank of India
     b) Dena Bank
     c) Syndicate Bank
     d) Indian Overseas Bank
     e) State Bank of India

 9.    What is a 'Commercial Paper'?
     a)    An unsecured, Short term Debt Instrument issued by any Individual
     b)    e-Stamp paper used for all legal transactions
     c)    An unsecured, Short term Debt Instrument issued by a Corporate
     d)    An unsecured, Short term Debt Instrument issued by Govt. of India
     e) None of the above

 10.    Which is the Oldest Public Sector Bank in India'?
     a) Central Bank of India
     b) Allahabad Bank
     c) Canara Bank
     d) Bank of India
     e) None of the above

 11.    Who won the Nobel Prize for Economics announced in October 2013?
     a) Eugene Fama
     b) Lars Peter Hansen
     c) Robert Shiller    
     d) Ben Bernanke
     e) 'a', 'b'&'c' of the above

 12.    As per RBI guidelines, how many free ATM withdrawals per month can be done at the other Bank ATMs using a Card issued by your         Bank?
     a) 10        
      b) 3     
      c) 5
     d) 8        
     e) Unlimited
 13.    Which Country is the World's largest Economy in GDP terms?
     a) United States of America
     b) China    
     c) United Kingdom
     d) Germany
     e) None of the above

 14.    Which of the following is NOT true regarding National Agricul-ture Insurance Scheme (NAIS) launched by Govt. of India?
     a)    It covers  both food crops and commercial crops
     b)    Premium subsidy is shared equally by both the State govt. and the Central Govt.
     c)    It covers Horticulture
     d)    It is also known as Rashtriya Krishi Bima Yojana (RKBY)
     e) None of the above

 15.    As per RBI guidelines, an Account can be opened with a bank in the name of a Minor  along with his/her parent as a Joint Account holder provided the Age of the Minor is?
     a) Above 5 years
     b) Above 10 years
     c) Above 8 years
     d) Above 12 years
     e) No Minimum age prescribed

 16.    After 'Facebook' which online Social Networking service provider is going public by offering its shares through an IPO (Initial Public Offering) in the month of November 2013?
     a) Twitter    
     b) Linkedin
     c) Gtalk    
    d) WhatsApp
     e) None of the above

 17.    Who prescribes the norms and guidelines to Banks in India for Classification of Assets in order to identify Non Performing Assets (NPAs)?
     a)    IBA (Indian Banks' Associ-ation)
     b) World Bank    
     c) Govt. of India
     d) Reserve Bank of India
     e) None of the above

 18.    IBA (Indian Banks' Association) is an Association of Banks operating in India.  Find the wrong statement about IBA?
     a)    Foreign Banks operating India cannot be members of IBA
     b)    Urban Co-operative banks are members of IBA
     c)    Both Public and Private Sector Banks are members of IBA
     d)    Any Bank, Corporation, Society carrying on banking business can be a member of IBA
     e)    There are 2 classes of members- Ordinary & Associate

 19.    'Spot', 'Forward' & 'Swap' are the terms associated with?
     a) Trading in Commodities
     b) Trading in Foreign Exchange
     c) Trading in Stocks
     d) 'a'&'b' of the above
     e) 'a', 'b' &  'c' of the above

 20.    What are ADRs in financial terms?
     a) Allowed Deposit Receipts
     b) Asian Depository Receipts
     c)    American  Depository Receipts
     d)    All-in-one Depository Receipts
     e) None of the above

 21.    TDS(Tax Deducted at Source) is not done on the Interest Income from the following types of Deposits?
     a) Company Fixed Deposits
     b) Bank Recurring Deposits
     c) Bank Fixed Deposits
     d)    Bank NRO(Non-Resident Ordinary) Accounts
     e) None of the above

 22.    When there is a rise in prices of goods and services in an economy over a period of time, it is known as?
     a) Stagflation    
     b) Deflation
     c) Inflation    
    d) Reflation
     e) None of the above

 23.    What are 'Floating Rate Deposits' offered by Banks in India?
     a)    Deposits with changing Interest rates linked to respective Bank's Base Rate
     b)    Deposits with changing Interest rates linked to the Stock Exchange Index
     c)    Deposits with changing Interest rates linked to the Wholesale Price Index
     d)    Deposits with changing Interest rates linked to the Index of Industrial Production
     e)    None of the above

 24.    India's Foreign Exchange Reserves consist of?
     a) Foreign Currency    
     b) Gold
     c)    SDRs(Special Drawing Rights)&Reserve position in the IMF
     d) 'a' &'b' of the above
     e) 'a', 'b' & 'c' of the above

 25.    A 'Letter of Credit' is primarily used in?
     a) International Trade
     b)    Correspondence between two Banks in India
     c)    Correspondence between World Bank and Govt. of India
     d)    Correspondence between a Bank and Reserve Bank of India
     e) 'b' & 'd' of the above

 26.    Who is the Managing Director & CEO of ICICI Bank?
     a) K V Kamath
     b) Chanda Kochhar
     c) Raghuram Rajan
     d) Arundhathi Bhattacharya
     e) None of the above

 27.    BRICS is the acronym for an association of 5 major emerging national economies.  The 5 Countries are?
     a)    Britain, Russia, India, China & Sweden
     b)    Brazil, Russia, India, Canada & Sweden
     c)    Brazil, Russia, India, China & South Africa
     d)    Bangladesh, Russia, India, China & Sweden
     e)    Britain, Russia, India, Canada & Sweden

 28.    Which of the following pairs is NOT matched?
     a)    General Insurance - United India Insurance Co.
     b) Banking - State Bank of India
     c) Credit Ratings - CRISIL
     d) Life Insurance - LIC of India
     e) Telecom - Larsen & Toubro

 29.    Name the World's leading Marine Insurance Company?
     a) Lloyd's     
b) Citi Group
     c) Lehman Brothers
     d) JP Morgan Chase
     e) None of the above

 30.    Which Bank is the first to introduce 'Internet Banking' in India?
     a) Citi Bank    
     c) ICICI Bank    
     d) Barclays
     e) None of the above

 31.    What is NOT true about ELSS (Equity Linked Savings Schemes) in India?
     a)    Investments in ELSS do not give Tax Benefit
     b)    ELSS Funds are invested in Indian Equity Market
     c)    ELSS have a minimum lock in period of 3 years
     d)    ELSS offer both 'Dividend' &  'Growth' options
     e) None of the above

 32.    What is the main Kharif crop in India?
     a) Wheat    
b) Rice
     c) Jowar    
d) Mustard
     e) None of the above
1. a      2. b      3. a      4. c        5. a      6. d      7. a      8. e    9. c    10. b    
11. e    12. c    13. a    14. e    15. e    16. a   17. d    18. a    19. e    20. c    
21. b    22. c    23. a    24. e    25. a    26. b    27. c    28. e    29. a    30. c    31. a    32. b


1.    As per RBI guidelines, a Savings Bank Account can be opened with a bank by a Minor in                   his/her  name and  operated by himself/herself provided the Age of the Minor is?
     a)    Above 5 years
     b)    Above 10 years
     c)    Above 8 years
     d)    Above 12 years
     e)    No Minimum age prescribed
 2.    GDRs (Global Deposit Recei-  pts) are issued in which Curre- ncy?
     a)    British Pound   

     b) US Dollar
     c)    Any Major Currency of the World
     d)    German Mark
     e)    Japanese Yen
 3.    Banks in India can dispose of their bad loans known as NPAs (Non Performing Assets) through         which of the following modes?
     a)    By selling them to ARCs (Asset Reconstruction Com- panies)
     b)    By Writing off the NPAs in their Books
     c)    By recovering the dues using all available means
     d)    'a', 'b'&'c' of the above
     e)    'b' & 'c' of the above
 4.    The World Bank approved financial assistance for Uttara- khand State which was hit by rains &          landslides in June 2013.  What is the quantum of assistance?
     a) USD 1250 Million
     b) USD 2500  Million
     c) USD 250 Million
     d) USD 25 Million
     e) None of the above
 5.    Who is the current Chairman of Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation Ltd. (GCMMF)               popularly known as Amul?
     a) Vipul Chaudhary
     b) R S Sodhi
     c) Dr Verghese Kurien
     d) Dr M S Swaminathan
     e) None of the above
 6.    Which Country is the largest Importer of Crude Oil as of October 2013?
     a) India     

     b) Russia
     c) USA     

    d) China
     e) None of the above
 7.    What is REIT?
     a)    Real Estate Investment Trust
     b)    Rural Employment Improve- ment Trust
     c)    Real Estate Improvement Trust
     d)    Rural Employment Improve- ment Target
     e)    None of the above
 8.    What is Crowd Funding?
     a)    Pooling Money from People through a Public Issue of Shares
     b)    Pooling Money from People through Road Shows
     c)    Creating Funds to Manage Population Growth
     d)    Pooling Money from People through Internet
     e)    None of the above
 9.    Which Bank owns the maximum number of ATMs in India?
     a) ICICI Bank    

     b) HDFC Bank
     c) SBI    

     d) Yes Bank
     e) None of the above
 10.    Jago Grahak Jago campaign an initiative of Ministry of Consumer Affairs is against?
     a)    Products imported from China
     b)    Smuggled and Counterfeit Products
     c)    Products imported from Pakistan
     d)    Products which do not carry ISI mark
     e)    None of the above
 11.    What is the latest Power Plant to start production of Electri- city in India?
     a)    Kandla Nuclear Power Plant
     b)    Kolkata Nuclear Power Plant
     c)    Kalpakkam Nuclear Power Plant
     d)    Kudankulam Nuclear Power Plant
     e)    None of the above
 12.    Name the Currency of Scot-land?
     a) US Dollar    

     b) Scottish Dollar
     c) British Pound
     d) Scottish Peso
     e) None of the above
 13.    In Banking parlance, what is a Nostro Account?
     a)    Account maintained by a State Government with RBI
     b)    Account maintained by Co-operative Bank  with RBI
     c)    Account maintained by an Indian Bank with RBI
     d)    Account maintained by an Indian Bank with a Bank abroad in Foreign Currency
     e)    None of the above
 14.    Find the odd man out of the following?
     a) VISA   
     b) Master Card
     c) Standard Express
     d) American Express
     e) RuPay
 15.    Rashtriya Krishi Vikas Yojana (RKVY) is launched under the aegis of the National Development Council to achieve 4%annual growth in agriculture. In 2013-14 Budget, outlay for Rashtriya Krishi Vikas Yojana is?
     a) Rs. 9954 Crores
     b) Rs. 10000 Crores
     c) Rs. 9054 Crores
     d) Rs. 8654 Crores
     e) None of the above
 16.    The proposed Indian Institute of Agricultural Bio-Technology will be established in?
     a) Dharbhanga, Bihar
     b) Shivaganga, Tamilnadu
     c) Raibareli, UP
     d) Ranchi, Jharkhand
     e) None of the above
 17.    Annual Economic Survey is presented to the Parliament by?
     a) Finance Minister
     b) Commerce Minister
     c) Prime Minister  
     d) Reserve Bank of India
     e) None of the above
 18.    In which State are maximum Major Ports of India located?
     a) Maharashtra    

     b) Tamil Nadu
     c) Andhra Pradesh
     d) West Bengal
     e) None of the above
 19.    What is the minimum amount that can be transferred via RTGS (Real Time Gross Settle- ment) as per RBI guidelines?
     a) Rs. 0.50 Lac 

     b) Rs. 5 Lac
     c) Rs. 1 Lac    

     d) Rs. 2 Lac
     e) None of the above
 20.    Who is the Chairman of FMC (Forward Markets Commiss- ion) which is a regulatory auth- ority for             Commodity futures markets in India?
     a) Chanda Kochar
     b) Ramesh Abhishek
     c) Arundhati Bhattacharya
     d) K V Kamath
     e) None of the above
 21.    Which Public Sector Bank has its Head Office located in Manipal?
     a) Vijaya Bank    b) UCO Bank
     c) Syndicate Bank
     d) Bank of India
     e) None of the above
 22.    A Cheque is?
     a) Nominated Instrument
     b) Non-cash Instrument
     c)    Non- Negotiable Instrument
     d)    A Negotiable Instrument
     e)    None of the above
 23.    Who is Indra Krishnamurthy Nooyi?
     a)    Chairperson&CEO of Pepsico
     b)    Chairperson & CEO of ICICI Bank
     c)    Chairperson & CEO of Axis Bank
     d)    Chairperson & CEO of Amul
     e)    None of the above
 24.    Which of the following is a Tool used by RBI to control Infla- tion?
     a)    Repo Rate Hike
     b)    Procurement of Food grains
     c)    Repo Rate Reduction
     d)    Reduction in Direct Tax Rates
     e)    None of the above
 25.    Who will pass the Annual Budgets of the Union Territo-ries in India?
     a) Parliament
     b) Respective Legislatures
     c) Finance Minister
     d) Prime Minister
     e) None of the above
 26.    As per 2011 Census, which State of India has got the highest Urban Population?
     a) Karnataka  
     b) Maharashtra
     c) Tamilnadu
     d) West Bengal
     e) None of the above
 27.    Currently, what is the salary ceiling of an Employee for coverage under ESI (Employ- ees State Insurance) Scheme?
     a) Rs. 10,000 per month
     b) Rs. 15,000 per month
     c) Rs. 25,000 per month
     d) Rs. 30,000 per month
     e) None of the above
 28.    What is the current RBI's Reporate as announced on 20th Oct, 2013?
     a) 7.75%    

     b) 7.50%
     c) 7.25%    

    d) 7.00%
     e) None of the above
 29.    In India, Direct Tax collections are the highest from which State?
     a) Karnataka  
     b) Gujarat
     c) Tamil Nadu  
     d) Maharashtra
     e) None of the above
 30.    Find the odd man out?
     a) NSE       

      b) DAX
     c) BSE    

     d) MCX  
     e) NCDEX
 31.    Name the new book written by Alan Greenspan, the former USA Federal Reserve Chair-man?
     a) The Fault Lines
     b) The Map and the Territory
     c)    My Experiments with Truth
     d)    Inside the Doomsday Machine
     e)    None of the above
 32.    Chairman of a Public Sector Bank in India is?
     a)    Elected by the Board of Directors of the Bank
     b)    Elected by the Shareholders of the Bank
     c)    Appointed by Govt. of India
     d)    Appointed by the World Bank
     e)    None of the above
 33.    What is Muhurat Trading?
     a)    Construction and Sale of Marriage Function Halls
     b)    Community marriages on Diwali Day
     c)    Trading in Stock Exchange on Diwali Festival Day
     d)    Betting on Diwali Festival
     e)    None of the above
 34.    A Gilt Mutual Fund invests the Fund money in?
     a) Government Securities
     b) Gold Bullion
     c) Gold Mines
     d)    Equity Shares traded on a Stock Exchange
     e)    None of the above
 35.    Which of the following dates is NOT a common Holiday for all the Banks all over India?
     a) 2nd October  

b) 26th January    
c) 1st May    
d) 15th August
     e) None of the above

   1) b      2) b       3) d       4) c     5) a       6) d      7) a       8) d        9) c    10) b    

  11) d    12) c    13) d    14) c    15) a    16) d    17) a    18) b    19) d    20) b    
   21) c    22) d    23) a    24) a   25) a    26) b    27) c     28) a    29) d    30) b    
   31) b    32) c    33) c    34) a    35) c   

Monday, October 21, 2013


1. Recently who received the Mahatma Gandhi International Award for Peace and Reconciliation?
1) Angela Merkel of Germany
2) Ellen Johnson Sirleaf of Liberia
3) Brigalia Bam of South Africa
4) Azim Premji of India
5) None of above

2. Loans to poor people by banks have many limitations including lack of security and high operating cost. So to help them which type of finance system developed?
1) Ponzi schemes
2) Micro Finance System
3) Money Laundering Schemes
4) Money tampering finance
5) Super vision Finance

3. The following statements are related to Micro Finance system. Locate the wrong option.
1) It provides micro credit having scope for small savings and remittance of funds
2) It based on the principle of livelihood creation
3) The livelihood mission means engaging in activities in a routine fashion to generate cash or non-cash income
4) High volumes of low transactions done through this system
5) None

4. Who introduced the concept of Microfinance in Bangladesh in the form of the "Grameen Bank"? He is the Nobel laureate known by many as the "father of microfinance systems''.
1) C.D.Deshmuck
2) Amartya Sen
3) Muhammad Yunus
 4) Sheik Hassena
5) Muzibaer Rehman

5. The beneficiaries of Micro finance business is?
1) Land less labour
2) Marginal farmers
3) Vendors in the small markets
4) Hawkers
5) All of above

6. Salustiano Sanchez is the?
1) Highest goal maker in SAAF foot ball contest
2) First pilot of C-17 transport aircraft carrier
3) Japan prime minister visiting USA for Arms Reduction Talks
4) World oldest man recently died
5) None

7. The Micro Finance Institutions (MFI) differ from one another in terms of?
1) Product offering
2) Loan repayment structure
3) Product offerings
4) Legal structure
5) All of above

8. Indian Micro Finance Institutes (MFI) usually adopt the group-based lending models, which are of two types, SHG model and JLG model. SHG means Self Help Group and JLG means?
1) Joint Liability Game
2) Josh Liability Group
3) Joint Loan Group
4) Joint Liability Group
5) None

9. To control high rate interest rates, coercive collections and illegal insurance practices by the Micro Finance Institutes, Andhra Pradesh government passed Andhra Pradesh Microfinance Institutions (Regulation of Money Lending) Act in?
1) 2013
2) 2005
3) 2007
4) 2009
5) 2011

10. In the Not-For-profit Micro Finance Institutes, which among the following are included?
1) Societies
2) Public Trusts
3) Non-profit companies
4) All of above
5) None

11. One of the delivery channel for Micro Finance is SHG model. SHG means?
1) Soar Help Group
2) Sake Help Group
3) Self Hope Group
4) Store Help Group
5) Self Help Group

12. Co-operatives registered under state or National Acts and MACS come under Mutual benefit MFIs. MACS means?
1) Moral-Aided Co-operative Societies
2) Mint-Aided Co-operative Societies
3) Mutually-Aided Co-operative Societies
4) Mutually-Aided Co-ordinate Societies
5) None

13. Non-banking financial companies, producer companies and LAB come under the category of For-Profit -MFIs. LAB means?
1) Loan Area Banks
2) Legal Area Banks
3) Local Axis Banks
4) Local Area Banks
5) None

14. SKS Microfinance Ltd, the only listed micro lender in the country founded by?
1) Sudipa Sen
2) M.B.N.Rao
3) Kunal Ghosh
4) Vikram Akula
5) None

15. Who launched an 'India Microfinance Platform', a portal on microfinance activities across the country, with the assistance of World bank funds on 28 June 2013?
1) SBI
4) Exim Bank

16. SIDBI related statements are given. Pick the wrong statement.
1) SIDBI means Small Industries Development Bank of India
2) It was established on April 2, 1990
3) It is the principal financial institution for the promotion, financing and development of industry in the small scale sector
4) Its head office is in Hyderabad
5) None

17. Chairman of SIDBI is?
1) S.K.Roy
2) T.C.A. Ranganathan
3) Sushil Muhnot
4) U.K.Sinha
5) Rahul Khullar

18. Which committee has recommended creation of a separate category of NBFCs operating in the microfinance sector to be designated as NBFC-MFIs (Non-Banking Finance Company - Micro Finance Institutes)?
1) C. Ranga Rajan
2) Chandra Sekhar
3) Y. H. Malegam
4) Tarapore
5) R.K. Sundaram

19. Recommendations of Malegam committee on Micro Finance Sector do not include ...
1) MFI should not charge more than 24 % of its disbursed loans.
2) Processing fee on the loan amount must not be more than 1%.
3) margin of interest to be not more than 20 percent.
4) MFIs should lend to an individual borrower only as a member of a JLG and should have the responsibility of ensuring that the borrower is not a member of another JLG.
5) Bank advances to MFIs should continue to enjoy 'priority sector lending' status.

20. On 9 October 2013 RBI announced set up a Technical Committee under the chairman ship of ............ to examine the feasibility of encrypted SMS-based fund transfers.
1) Anand Sinha
2) Raghu Ram Rajan
3) Urjith Patel
4) Pandu Ranga
5) Sambamurthy

21. State Bank of India first woman Chair person is?
1) Shubhalakshmi Panse
2) Chanda Kocchar
3) Nainal Lal Kidwai
4) Arundhati Bhattacharya
5) None

22. In order to invite more foreign exchange, the government of India intends to allow the banks to offer ......... as declared on 30 September 2013.
1) overburdened bonds
2) roll chunk bonds
3) euro facilitation bonds
4) quasi-sovereign bonds
5) None

23. Which member of the world bank group launched the Indian rupee denominated bond, may be the first step towards internationalization of the Indian currency?
2) IDA
3) IFC
5) IMF

24. On 3 October 2013, CCEA approved the Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan (RUSA) for reforming .........
1) Primary education
2) Mid school education
3) Technical education
4) Distance education
5) Higher education

25. Details of current account deficit (CAD) given. Pick the wrong option.
1) CAD of first quarter of 2013-14 registered at 4.9 per cent of GDP.
2) High imports of gold and oil largely led to a worsening of the deficit.
3) 4.4 % CAD registered in the corresponding Q 1 of the previous financial year.
4) By 2014-15, CAD will be reduced to 3.0% as per the statement of FM in the Budget 2013-14.
5) None

26. On 17 September 2013, the Customs Duty on Articles of Jewellery and of Goldsmiths' or Silversmiths' Wares revised from 10 % to ...
1) 36 %
2) 24 %
3) 20%
4) 18%
5) 15%

27. FIU has begun a probe into the transactions of investors and owners of crisis-ridden National Spot Exchange Limited (NSEL). FIU means?
1) Financial Intelligence Unit
2) Financial Insurance Unit
3) First Intelligence Unit
4) Financial Inject Unit
5) None

28. National Spot Exchange Limited promoted by?
1) Rana Kapoor
2) Chanda Kochhar
3) Raja Promod
4) Jignesh Sha
5) None

29. New class of Foreign Portfolio Investor (FPI) regulations given by SEBI on 5 Oct 2013. Locate the wrong option.
1) KYC (Know Your Client) requirements and other registration procedures would be much simpler for FPIs compared to current practices.
2) SEBI grants permanent registration to them compare to current practice of granting approvals for one year or five years.
3) All existing FIIs (Foreign Institutional Investors) their Sub Accounts and QFI (Qualified Foreign Investors) will be eventually merged into this new investor class to be known as FPIs.
4) FPI not allowed from USA.
5) FPIs would be allowed to invest across a host of the capital market segments, including in shares, debentures, warrants, mutual funds, collective investment schemes, derivatives, treasury bills and government securities.

30. Who is the Chairman of Competition Commission of India?
1) K.Subramanyam
2) D.Subba Rao
3) Ashok Chawla
4) U.K.Sinha
5) Yogesh Agarwal

31. Annual Plenary Meetings of IMF and World Bank on 11th and 12th October, 2013 held at ........
1) Washington D.C
2) Rome
3) London
4) Paris
5) Manila

32. 11th India-ASEAN summit began in .......
1) Brunei
2) Indonesia
3) Japan
4) Singapore
5) Philippines

33. Which Indian Batsman was appointed as the brand ambassador of Border Security Force?
1) Sachin Tendulkar
2) Yuvraj Singh
3) Virat Kohli
4) V.V.S.Laxman
5) Sunil Gavaskar

34. Nobel Prize in Literature 2013 conferred on Alice Munro. She belongs to ........
1) Israel
2) Ireland
3) USA
4) Canada
5) UK

35. India and which country decided to observe year 2014 as the year of Friendly Exchanges?
1) Indonesia
2) Pakistan
3) France
4) China
5) Maldives

36. Which Chinese politician has been recently gets life sentence on graft charges?
1) Li Keqiang
2) Xi Jinping
3) Bo Xila
4) Zhang Dejiang
5) None

37. Which party got more seats in Northern Provincial Elections of Sri Lanka?
1) United Progressive Tamil Alliance (UPTA)
2) Liberation of Tamil Tigers Eelam (LTTE)
3) Tamil National Alliance (TNA)
4) United People's Freedom Alliance (UPFA)
5) None

38. Who is the chairman of National Integration Council?
1) Loksabha Speaker
2) Rajyasabha Deputy Chairman
3) Prime Minister
4) Supreme Court Chief Justice
5) None

1-3, 2-2, 3-5, 4-3, 5-5, 6-4, 7-5, 8-4, 9-5, 10-4
11-5, 12-3, 13-4, 14-4, 15-3, 16-4, 17-3, 18-3, 19-3, 20-5
21-4, 22-4, 23-3, 24-5, 25-4, 26-5, 27-1, 28-4, 29-4, 30-3
31-1, 32-1, 33-3, 34-4, 35-4, 36-3, 37-3, 38-3

Sunday, October 20, 2013

General Awareness With Reference To The Banking Industry Practice Questions

1. U.K. Sinha, who was in the recent news, is the Chairman of
1) Planning Commission of India
2) Securities and Exchange Board of India
3) Competition Commission of India
4) Insurance Regulatory and Development Authority
5) Forwards Market Commission

2. Who among the following was recently appointed as the new Governor of the Reserve Bank of India?
1) K.C. Chakrabarty
2) Urjit Patel
3) Raghuram Rajan
4) Anand Sinha
5) H.R. Khan

3. Which of the following does not correctly describe NABARD?
1) It is an apex development bank
2) Its headquarters is based in New Delhi
3) It was established in 1982 by a special act by the parliament
4) It is active in developing financial inclusion policy
5) It is responsible for credit flow for elevation of agriculture & rural non farm sector

4. To which country does Muhammad Yunus, who developed the concepts of microcredit and microfinance, belong?
1) Egypt
2) Pakistan
3) Indonesia
4) Afghanistan
5) Bangladesh

5. Which of the following does not correctly explain the market practice of Insider Trading?
1) It is the trading of a public company's stock.
2) It is the trading of bonds or stock options by individuals with access to non-public information about the company.
3) Matters related to insider trading in India are dealt by Forward Market Commission.
4) Insider trading in India is governed by the Prohibition of Insider Trading regulations 1992.
5) None of these

6. Which of the following has the authority to appoint Banking Ombudsman in India?
2) RBI
4) CII
5) Ministry of Finance, Government of India

7. Union Finance Minister P.Chidambaram recently asked Public sector banks of India to set up ATMs in all branches by
1) December 2013
2) January 2014
3) March 2014
4) October 2014
5) January 2015

8. Which of the following companies manufacture Electronic Voting Machines (EVMs) in India?
1) Bharat Electronics Limited
2) Electronics Corporation of India
3) Hindustan Machine Tools
4) Steel Authority of India Limited
5) Both 1 and 2

9. Which of the following, in the banking sector, measures the ability of a company to meet its short term debt obligations?
1) Current ratio
2) Acid test ratio
3) Cash ratio
4) Working capital ratio
5) All of the above

10. The Reserve Bank of India recently barred from disbursing loans against gold coins weighing more than
1) 10 grams
2) 25 grams
3) 50 grams
4) 100 grams
5) 122 grams

11. Who has authored the titled 'Half Life'?
1) Shelley Jackson
2) Vikram Seth
3) Hillary Clinton
4) Lisa Ray
5) Angelina Jolie

12. Which of the following is correct regarding the Securities Transaction Tax?
1) It is not applicable on off-market transactions
2) It is not applicable on commodity
3) It is not applicable on currency transactions
4) It was originally introduced in 2004
5) All of the above

13. Which of the following statements is/are correct regarding FDI or FII stake in any company?
1) Less than 10% stake in a company is treated as FDI under international classification.
2) More than 10 percent stake in a company is treated as FII under international classification.
3) FDI entities have greater powers in terms of share transactions and voting rights in comparison to FII.
4) FII are allowed to conduct private transaction, while FDIs are not.
5) All of the above

14. Every commercial bank in India have to maintain liquid assets such as precious metals (gold) or other approved securities as reserves other than the cash. This is known as Statutory Liquidity Ratio. What is present rate?
1) 40%
2) 32%
3) 25%
4) 23%
5) 18%

15. The government is giving a fresh push to its flagship rural employment scheme ahead of the general elections, providing additional funds to four states. Which one is not among those states?
1) Uttar Pradesh
2) Bihar
3) Chhattisgarh
4) Jharkhand
5) Odisha

16. What is the standard weight in which gold is quoted in the international market?
1) Ounce
2) Gram
3) Troy ounce
4) Grain
5) Pennyweight

17. Who heads the committee on Insurance Broking which was in news recently?
1) Abhihit Sen
2) Suresh Mathur
3) Anil Pradhan
4) Ketan Agarwal
5) Dinesh Avasthi

18. Mr. Anil Khatri filed a complaint with the Banking Ombudsman. However, he is not satisfied with the decision of the Ombudsman. Whom can he approach now for the redressal of his grievance?
1) Chief Justice of respective High Court
2) Banking Ombudsman Tribunal
3) Governor of Reserve Bank of India
4) Supreme Court of India
5) Deputy Governor of Reserve Bank of India

19. What is the name of a path-breaking initiative by the Government and the Indian Banks' Association which promises to bring basic banking services to 73,000 unbanked villages with a population of 2,000 and above?
1) Swabalamban
2) Chetna
3) Swabhimaan
4) Akanksha
5) Sugam - Sulabh

20. In which state of India is the Koyna Hydroelectric Power Project located?
1) Odisha
2) Maharashtra
3) Andhra Pradesh
4) Karnataka
5) Gujarat

21. Which of the following categories does not come under Priority Sector Lending in India?
1) Education
2) Housing
3) Export credit
4) Health
5) Micro and Small Enterprises

22. What was the number of banking licence applicants before the Reserve Bank of India for opening of new banks by 31 May 2013?
1) 15
2) 26
3) 33
4) 40
5) 44

23. As per a new circular by the Reserve Bank of India in July 2013, for High Risk Customers / entities, Banks will now be required to update KYC data only once in
1) 1 month
2) 3 months
3) 6 months
4) 1 year
5) 2 years

24. To whom is the Pre-Shipment Finance given in India?
1) Aviation companies
2) Exporters
3) Stock Market Brokers
4) Importers
5) Individuals with CIBIL rank above 850

25. With which of the following countries in the Nifty Index associated?
1) Japan
2) USA
3) India
4) The Netherlands
5) Britain

26. The abbreviation RIDF stands for
1) Rural Infrastructure Development Fund
2) Rural Investment for Development of Farming
3) Rate in Diligent Firm
4) Rural India's Direct Fund
5) None of these

27. In which month of the year is Income Tax Return filed in India where the assesses is a Company?
1) March
2) May
3) July
4) October
5) December

28. With which sport is Akshay B. Gaikwad associated?
1) Chess
2) Shooting
3) Billiards
4) Weightlifting
5) Archery

29. The 'Father of Mouse' died recently. Who was he?
1) Paul L. Morton
2) Douglas Engelbart
3) Eileen Clegg
4) Alan Kay
5) John R. Woodward

30. On which day is the World Consumer Rights Day celebrated across the world?
1) 14 January
2) 15 March
3) 8 April
4) 1 July
5) 5 August

31. The document which specifies the internal operations of a company is known as
1) Audit Report
2) Assessment Report
3) Article of Association
4) Operational Synopsis
5) Blueprint

32. With reference to the Swadhar Scheme, who among the following is/are not its beneficiaries?
1) Women victims of terrorist/ extremist violence
2) Widows deserted by their families
3) Women subject to domestic violence
4) Women survivors of natural disaster
5) Women with HIV/ AIDS deserted by their family

33. Which of the following companies has maximum sharedholding in the India Mortgage Guarantee Corporation (IMGC)?
1) National Housing Bank
2) Genworth
3) Asian Development Bank
4) International Finance Corporation
5) World Bank

34. The Reserve Bank recently released the final guidelines for issuing of new banking licences. As per these guidelines, foreign shareholding in the new bank for the first five years will be up to?
1) 16%
2) 33%
3) 49%
4) 51%
5) 64%

35. Which term is used to describe a situation where an inflation rate is high, the economic growth rate slows down, and unemployment remains steadily high?
1) Recession
2) Depreciation
3) Stagflation
4) Depression
5) Running inflation

36. Which of the following is not correct regarding the Reverse Repo Rate?
1) It is the rate at which commercial banks borrow money from Reserve Bank of India.
2) It is a monetary policy instrument.
3) An increase in the reverse repo rate will decrease the money supply.
4) Both 2 and 3
5) None of these

37. Which measure is used by the Reserve Bank of India to buy or sell government bonds or other securities in open market?
1) Rationing of Credit
2) Direct Action
3) Consumer Credit
4) Consumer Credit Regulation
5) Open Market Operations

38. Who among the following is the Director of the Central Bureau of Investigation?
1) Ranjit Sinha
2) Amar Pratap Singh
3) U.S. Misra
4) R.K. Raghavan
5) P.C. Sharma

39. Who among the following is the recipient of the Rajiv Gandhi National Sadhbhavna Award 2013?
1) A.R. Rahman
2) D.R. Mehta
3) Amjad Ali Khan
4) Yash Chopra
5) Shiv Kumar Sharma

40. Who is appointed as the Chairman of the Federal Reserve Bank of the United States of America?
1) Treasury Secretary of the United States.
2) A member of the Board of Governors of the Federal Reserve Bank.
3) A former Governor on the board of the International Monetary Fund.
4) Anyone having expertise in the field of finance and social service.
5) None of these

1-2, 2-3, 3-2, 4-5, 5-3, 6-2, 7-3, 8-5, 9-5, 10-3
11-1, 12-5, 13-3, 14-4, 15-3, 16-3, 17-2, 18-5, 19-3, 20-2
21-4, 22-2, 23-5, 24-2, 25-3, 26-1, 27-4, 28-4, 29-2, 30-2
31-3, 32-3, 33-1, 34-3, 35-3, 36-1, 37-5, 38-1, 39-3, 40-2

Friday, October 18, 2013


1.    The 23rd ASEAN Summit was held in which of the following cities in October 2013?
    1)    Bali (Indonesia)
    2)    Phnom Penh (Cambodia)
    3)    Jakarta (Indonesia)
    4)    Bandar Seri Begawan (Brunei)
    5)    Hanoi (Vietnam)

2.    The Sakharov Prize for Freedom of Thought was established in December 1988 by the European Parliament. Who is the winner of the 2013 Sakharov Prize?
    1)    Nelson Mandela
    2)    Malala Yousafzai
    3)    Anatoly Marchenko
    4)    Aung San Suu Kyi
    5)    Taslima Nasrin

3.    Which Bangladesh cricketer became the first player to score a century and take a hat-trick in the same Test match in October 2013?
    1)    Tamim Iqbal
    2)    Shakib Al Hasan
    3)    Sohag Gazi
    4)    Abdur Razzak
    5)    None of these

4.     Which of the following statements is not true with regard to OPCW?
    1)    The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) was awarded the 2013 Nobel Peace Prize for its efforts to stop chemical warfare.
    2)    It was established in 1997 with headquarters in The Hague, Netherlands.
    3)    It has 189 member states and currently involved in destroying Syria's stockpiles of chemical weapons.
    4)    Ahmet Uzumcu of Turkey is the present Director General of OPCW.
    5)    OPCW is an agency of the United Nations.

5.    The 2013 Nobel Prize in Economics has been awarded to?
    1)    Eugene Fama (USA)
    2)    Lars Peter Hansen (USA)
    3)    Robert Shiller (USA)
    4)    Both 1 and 2
    5)    All 1, 2 and 3

6.    Who is the winner of the 2013 Man Booker Prize for Literature?
    1)    Ruth Ozeki (A Tale for the Time Being)
    2)    Jim Crace (Harvest)
    3)    Eleanor Catton (The Luminaries)
    4)    Colm Toibin (The Testament of Mary)
    5) NoViolet Bulawayo (We Need New Names)

7.    The 2013 Global Hunger Index (GHI) was released on October 14, 2013 by the International Food Policy Research Institute (IFPRI). What is India's rank?
    1) 118        
    2) 56       
    3) 37
    4) 63          
   5) 78   

8.    The United Nations Organization declared which of the following days as the International Day of the Girl Child?
    1) October 10
    2) October 11
    3) October 12
    4) October 14
    5) October 15

9.    The Nobel Prize in Chemistry 2013 was awarded jointly to?
    1)    Martin Karplus, Michael Levitt and Arieh Warshel
    2)    Michael Levitt and Robert Shiller
    3)    James Rothman, Randy Schekman and Thomas Sudhof
    4)    Peter Higgs and Francois Englert
    5)    None of these

10.    On October 9, 2013 US President Barack Obama nominated which of the following women to be Chair of the Federal Reserve, the Central Bank of USA?
    1)    Susan Rice
    2)    Sheryl Sandberg
    3)    Janet Yellen
    4)    Janet Napolitano
    5)    Melinda Gates

11.    Laiki Bank was closed in 2013. It was the second largest banking group in?
    1)    Greece      
     2) Spain
    3)    Cyprus     
    4) Portugal
    5)    Italy

12.    According to the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), which is the largest exporter of major conventional arms worldwide?
    1)    USA    
     2) Russia
    3)    Germany    
   4) France
    5)    China

13.    An elected government completed its five-year term for the first time in which of the following countries in 2013?
    1) Bangladesh      
    2) Myanmar
    3)    Italy     
   4) Pakistan
    5)    Australia

14.    Belgian mathematician Pierre Deligne was given the 2013 Abel Prize. This Prize is given by?
    1)    Belgium  
    2) USA  
    3)    UK
    4) Sweden     
    5) Norway

15.    Which of the following books is not written by R.K. Narayan?
    1)    Swami and Friends
    2)    The Bachelor of Arts
    3)    The Guide
    4)    The Sword and the Sickle  
    5)    Waiting for the Mahatma    
16.    Rajiv Gandhi Thermal Power Station is located in Hisar district of?
    1)    Rajasthan     
     2) Haryana
    3)    Punjab     
    4)    Himachal Pradesh      
    5)    Uttar Pradesh

17.    India has entered into a Tax Information Exchange Agreement (TIEA) with Liechtenstein. This country is located in?
    1)    East Asia     
    2) West Asia
    3)    Europe     
    4) Africa
    5)    South America

18.    The theme of which of the following 2013 Summits was "Africa: A partnership for Development, Integration and Industrialization"?
    1)    G20   
    2) ASEAN
    3)    African Union
    4)    BRICS    
    5) None of these

19.    Akshay Urja shops are set up by the Ministry of?
    1)    Commerce and Industry
    2)    Power      
    3)    Science and Technology
    4)    New and Renewable Energy   
    5)    Petroleum and Natural Gas

20.    Shanti Prayas-2 is the name of a military exercise in?
    1)    India     
     2) Sri Lanka
    3)    Nepal    
    4) Bhutan
    5)    Mauritius

21.    Which of the following schemes is not an employment generation scheme?
    1)    Food for Work scheme
    2)    Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
    3)    Rural Landless Employment Guarantee Program
    4)    Mid Day Meal scheme
    5)    MGNREGS   

22.    Which of the following dams is built across Narmada River?
    1)    Tehri Dam
    2)    Bhakra Dam
    3)    Hirakud Dam
    4)    Mullaperiyar Dam
    5)    Sardar Sarovar Dam

23.    Dr. M.S. Swaminathan is the author of?
    1)    The End of Poverty
    2)    Small is Beautiful
    3)    Development as Freedom
    4)    Towards Hunger Free India    
    5)    Argumentative Indian

24.    When all people at all times have access to sufficient, safe, nutritious food to maintain a healthy and active life, it is called?
    1)    Food Preservation
    2)    Food Production         
    3)    Food Security
    4)    Food Distribution System
    5)    None of these

25.    Which of the following is not included while calculating Human Development Index (HDI)?
    1)    Life expectancy at birth  
    2)    Per capita income   
    3)    Literacy rate  
    4)    Rate of migration to urban areas
    5)    Both 1 and 2  

26.    The scheme launched for the empowerment of adolescent girls in India is?
    1)    Prerna     
    2) Swabhiman   
    3)    Sabla    
    4) SEWA
    5)    Kutir Jyothi

27.    'Key Resolve' is an annual joint military exercise between the United States and?
    1)    India     2) China
    3)    France     4) South Korea   
    5)    United Kingdom

28.    Which bank has launched an 'Incredible India Travel Card' in association with the Tourism Ministry?
    1)    SBI    
     2) HDFC Bank
    3)    YES Bank    
    4) ICICI Bank
    5)    Bank of Baroda

29.    The Petroleum Ministry has appointed a Committee to prepare a roadmap for enhancing domestic production of oil and gas so as to reduce the country's import dependency by 2030. Who is its Chairman?
    1)    Y.V. Reddy
    2)    Vijay Kelkar
    3)    Bimal Jalan
    4)    D. Subba Rao
    5)    None of these

30.    Who is the director of the award winning Hindi film 'Paan Singh Tomar'?
    1)    Irfan Khan    
    2) Anurag Basu  
    3)    Sujay Ghosh
    4)    Tigmanshu Dhulia
    5)    Prakash Jha

31.    Who won the men's singles title at the 2013 All-England Badminton Championship?
    1)    Chen Long  
    2)    Lee Chong Wei  
    3)    Zhengming Wang
    4)    Pengyu Du
    5)    None of these    

32.    Which of the following has become the first state in India to ban manual scavenging?
    1)    Haryana     
    2) Delhi
    3)    Gujarat     
    4) Punjab
    5)    Rajasthan

33.    The Government has constituted a committee of experts to prepare a blueprint for all-women bank. This panel was headed by?
    1)    M.D. Mallya
    2)    Jayshree Vyas
    3)    M.B.N. Rao   
    4)    Arundhati Bhattacharya
    5)    Usha Ananthasubramanian   

34.    Which of the following books is not written by Kalidasa?
    1)    Raghuvamsa
    2)    Meghaduta   
    3)    Kumarasambhava
    4)    Vikramorvasiyam
    5)    Ramcharitmanas

35.    Which of the following schemes was launched with the aim of increasing self-reliance and autonomy of women by providing self employment?
    1)    STEP    
    2) IFAD
    3)    Aadhar     
    4) Aastha
    5)    None of these

  1.4      2.2       3.3      4.5      5.5       6.3      7.4      8.2      9.1    10.3
11.3    12.1    13.4    14.5    15.4     16.2    17.3    18.4    19.4    20.3
21.4    22.5    23.4    24.3    25.4     26.3    27.4    28.3    29.2    30.4
31.1    32.2    33.3    34.5    35.1