Custom Search

Wednesday, August 20, 2014

GENERAL AWARENESS PRACTICE MCQs FOR IBPS CLERKS EXAM

1. The financial year of RBI is from:
a) 1st January to 31st December
b) 1st July to 30th June
c) 1st October to 30th September
d) 1st April to 31st March
e) None of these

2. According to third Bi-Monthly Monetary Policy, RBI reduced SLR by 50 basic points. Accordingly the SLR w.e.f. 9th August 2014 is:
a) 20.5%
b) 5%
c) 22%
d) 22.5%
e) 4%

3. Which of the following banks has launched 'Tiny Cards' with biometric identification to expand the coverage of banking services in rural parts of the country?
a) ICICI bank
b) NABARD
c) State Bank of India
d) Bank of India
e) None of these

4. Government policy to raise income by additional taxes and allocation of expenditure is called:
a) Expenditure policy
b) Monetary policy
c) Income policy
d) Fiscal policy
e) None of these

5. Which of the following statement(s) is/ are NOT correct with respect to the Banking Ombudsman Scheme implemented in India?
a) This scheme was introduced under Section 35A of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995
b) The Banking Ombudsman is a senior official appointed by the RBI to redress customer complaints against deficiency banking services
c) All Schedule Commercial Banks, Regional Rural Banks and Scheduled Primary Co - operative Banks are covered under the scheme
d) All of the above
e) None of these

6. Largest shareholder (in percentage shareholding) of a nationalized bank is ____
a) RBI
b) NABARD
c) LIC
d) Govt. of India
e) IBA

7. Which one of the following is not a salient feature of Debit Card?
a) No bad debts to banks and no suits for recovery to the proposed Card H
b) No interest earning for banks
c) Works like a normal withdrawal
d) Can be used at ATM and POS
e) 180 days credit is given to the card holder

8. Which of the following is not a type of Cheque?
a) Crossed cheque
b) Blank cheque
c) Speed cheque
d) Bearer cheque
e) Order cheque

9. Which of the following Acts helps a bank in its day to day activities?
a) Workmen competition Act
b) Negotiable Instruments Act
c) Industrial Dispute Act
d) Consumer Protect Act
e) NRI Act

10. 'Federal Reserve' is the Central Bank of which of the following countries?
a) Russia
b) Britain
c) Canada
d) Australia
e) USA

11. Anationalized bank is also called by the following name:
a) Private Sector Bank
b) Self Help Group
c) Grameena Bank
d) Public Sector Bank
e) None of these

12. Banks in India are regulated under ___
a) Companies Act, 1956
b) Banking Regulation Act, 1949
c) Reserve Bank of India Act, 1934
d) Special powers conferred on the RBI
e) None of these

13. Banking sector fall under which of the following?
a) Agricultural Sector
b) Industrial Sector
c) Manufacturing Sector
d) Service Sector
e) Small Scale Sector

14. Loans of very small amounts given to low income groups is called ____
a) Cash Credit
b) Micro Credit
c) Simple overdraft
d) No frills loans
e) Rural credit

15. As per the new guidelines issued by the RBI, which of the following categories will be given relaxation in KYC norms while opening bank account and borrowing from the banks?
A) Marginal Farmers
b) Daily labourers
c) Self help groups
d) All of the above
e) None of these

16. Name the first bank in the country to launch the reverse mortgage scheme?
a) Bank of Baroda
b) Punjab National Bank
c) Canara Bank
d) SBI
e) None of these

17. Banks have started opening 'No Frill' accounts recently in order to help which of the following sections of customers?
a) Weaker section of society
b) High - value customers
c) Students
d) Loan - seekers who were not able to repay their loans taken earlier
e) None of these

18. Digital banking means:
a) Banking with calculators
b) Banking with digital instrument
c) Internet banking and Tele banking
d) Export finance
e) None of these

19. The banking system in India has mainly two types of Credit Control systems - quantitative and qualitative. Which of the following do(es) not fall under quantitative credit control?
a) Bank Rate
b) Cash Reserve Ratio (CRR)
c) Margin requirement
d) All of the above
e) None of these

20. Which of the following Rates/ Ratios is not covered under the Monetary and Credit policy of RBI?
a) Bank rate
b) Repo rate
c) Cash reserve ratio
d) Reserve repo rate
e) Exchange rate of foreign currencies

21. The new Capital Adequacy Framework prescribed for the banks commonly known as ___
a) Credit policy
b) KYC
c) Monetary Policy
d) Basel Accord
e) None of these

22. Which of the following is not a banking term?
a) Letter of Guarantee
b) RTGS
c) CBS
d) Speed Clearing
e) Speed Post

23. The RBI asked banks to spell out their policy, procedures and size of the business on which of the following aspects of banking?
a) On - shore banking
b) Off - shore banking
c) Investments in secondary market
d) Wealth management
e) None of these

24. What is the expanded form of ECS as used in banking sector?
a) Effective Clearing System
b) Electronic Confirmation System
c) Electronic Clearing Service
d) Enabled Clearing System
e) None of these

25. Normally used deposit accounts of banks by customers are ____
a) Current Accounts, Electricity Accounts and Insurance Premium Accounts
b) Current Accounts, Post office Savings Bank Accounts and Term Deposit Accounts
c) Loan Accounts, Savings Bank Accounts and Term Deposit Accounts
d) Current Accounts, Savings Bank Accounts and Term Deposit Accounts
e) Current Bill

ANSWERS:
1) b; 2) c; 3) c; 4) d; 5) e; 6) d; 7) e; 8) c; 9) b; 10) e;
11) d; 12) b; 13) d; 14) b; 15) c; 16) b; 17) c; 18) c; 19) c; 20) e;
21) d; 22) e; 23) d; 24) c; 25) d.

Sunday, August 17, 2014

GENERAL AWARENESS PRACTICE QUESTIONS FOR IBPS CLERKS EXAM

1. The Prime Minister of India Narendra Modi inaugurated the 240 Megawatt Uri II hydro power project on 2014 July 4 in which of the following States?
1) Sikkim
2) Assam
3) Gujarat
4) Himachal Pradesh
5) Jammu & Kashmir

2. Eduard Shevardnadze died on 2014 July 7. He was the former President of?
1) Russia
2) Georgia
3) Belarus
4) Ukraine
5) Estonia

3. B.V. Wanchoo resigned as the Governor of which of the following States after being questioned by the Central Bureau of Inve-stigation in the Augusta Westland chopper deal on July 4, 2014?
1) Karnataka
2) Gujarat
3) Goa
4) West Bengal
5) Uttar Pradesh

4. Who won the men's Wimbledon tennis singles title in July 2014?
1) Rafael Nadal (Spain)
2) Andy Murray (Great Britain)
3) Roger Federer (Switzerland)
4) Novak Djokovic (Serbia)
5) Milos Raonic (Canada)

5. Gonzalo Higuain represented which of the following countries in the 2014 FIFA World Cup in Brazil?
1) Germany
2) Brazil
3) Chile
4) Costa Rica
5) Argentina

6. Petra Kvitova of the Czech Rep-ublic won her second Wimbledon singles title on July 5, 2014. She defeated which of the following tennis players in the Wimbledon women's singles final?
1) Simona Halep (Romania)
2) Agnieszka Radwanska (Poland)
3) Angelique Kerber (Germany)
4) Jelena Jankovic (Serbia)
5) Eugenie Bouchard (Canada)

7. Who was appointed the United Nations Goodwill Ambassador by UN Women,
dedicated to gender equality and women's empowerment, in July 2014?
1) Ellie Goulding
2) Angelina Jolie
3) Aishwarya Rai
4) Emma Watson
5) Malala Yousafzai

8. Which of the following routes will get India's first bullet train?
1) Jaipur-Madurai
2) Mumbai-New Delhi
3) Mumbai-Ahmedabad
4) Mumbai-Gorakhpur
5) Nagpur-Pune

9. Which Committee advocated setting up of "Payment Banks" to provide payment services and deposit products to small businesses and low income households with a maximum balance of Rupees 50,000 per customer?
1) Vijay Kelkar
2) Urjit Patel
3) Nachiket Mor
4) C. Rangarajan
5) Raghuram Rajan

10. The theme of the 2014 World Economic Forum meeting is?
1) The Great Transformation: Shaping New Models
2) Resilient Dynamism
3) The Reshaping of the World: Consequences for Society, Politics and Business
4) Capitalizing Opportunity
5) Shaping World's Transformation

11. The 3rd Lusofonia Games were held in January 2014 in which of the following States?
1) Kerala
2) Tamil Nadu
3) Karnataka
4) Mizoram
5) Goa

12. The Lusofonia Games involves athletes coming from?
1) Spanish speaking countries
2) Portuguese speaking countries
3) German speaking countries
4) Italian speaking countries
5) English speaking countries

13. The 2014 Robert Foster Cherry Award for Great Teaching, a teaching award in the
USA, was given to?
1) Meera Chandrasekhar
2) Renu Khator
3) Nitin Nohria
4) Rakesh Khurana
5) Vasdev Chanchlani

14. Atanu Das is associated with which of the following sports?
1) Table Tennis
2) Badminton
3) Archery
4) Golf
5) Chess

15. Who won the 2014 Marconi Prize for revolutionizing high-speed delivery of multimedia?
1) Vint Cerf
2) A.J. Paulraj
3) Larry Page
4) Martin Cooper
5) Tim Berners Lee

16. Which of the following prizes is also known as Tech Nobel?
1) Genesis Prize
2) Templeton Prize
3) Marconi Prize
4) Abel Prize
5) Pritzker Prize

17. President Pranab Mukherjee conferred which of the following gallantry awards on
K. Prasad Babu on India's 65th Republic Day?
1) Mahaveer Chakra
2) Vir Chakra
3) Ashok Chakra
4) Kirti Chakra
5) Shaurya Chakra

18. With regard to taxation, expand the term TDS?
1) Tax Deposit Scheme
2) Tax Defaulted at Source
3) Tax Demanded at Source
4) Tax Deducted at Source
5) None of these

19. Which is the first bank in India to introduce e-KYC to open bank accounts?
1) Axis Bank
2) HDFC Bank
3) Federal Bank
4) ICICI Bank
5) Kotak Mahindra Bank

20. 'Follow Every Rainbow' is a book written by?
1) Shiv Khera
2) Amish Tripathi
3) Rashmi Bansal
4) Supriya David
5) Juliet Reynolds

21. Which company has introduced Guardian, a new safety application, for phone users in India?
1) Apple
2) Google
3) Facebook
4) Microsoft
5) Samsung

22. Obamacare is related to?
1) Education
2) Nutrition
3) Housing
4) Protection of women
5) Health insurance

23. The Nachiket Mor committee has proposed to convert which of the following into a commercial entity?
1) SIDBI
2) NHB
3) DICGC
4) NABARD
5) None of these

24. Barna Ballack Cup and Jayalak- shmi Cup are associated with?
1) Tennis
2) Badminton
3) Golf
4) Table Tennis
5) Polo

25. Sanchi Stupa is located in Raisen district of the State of?
1) Bihar
2) Jharkhand
3) Chhattisgarh
4) Odisha
5) Madhya Pradesh

26. Tehri Dam is constructed on which of the following rivers?
1) Chambal
2) Son
3) Bhagirathi
4) Gandak
5) Narmada

27. The headquarters of the Bank for International Settlements (BIS) is located in Basel in?
1) Austria
2) Switzerland
3) Belgium
4) Spain
5) Germany

28. Which of the following areas does not come under Bharat Nirman?
1) Roads
2) Water
3) Housing
4) Electricity
5) Health

29. Japan is a member of which of the following groups?
1) ASEAN
2) SAARC
3) APEC
4) NATO
5) SCO

30. What does 'MEP' stand for?
1) Minimum Entry Price
2) Minimum Exchange Price
3) Minimum Exemption Price
4) Minimum Export Price
5) Maximum Exchange Price

31. The United Nations General Assembly has declared which of the following days as World Wildlife Day to celebrate and raise awareness of the world's wild fauna and flora?
1) January 3
2) February 3
3) March 3
4) April 3
5) July 3

32. Uri II power project is built on which of the following rivers?
1) Ravi
2) Jhelum
3) Sutlej
4) Beas
5) Yamuna

33. Rose Revolution is associated with which of the following countries?
1) Ukraine
2) Iraq
3) Georgia
4) Yugoslavia
5) Portugal

34. Which of the following represents one basis point?
1) One percent
2) One-tenth of one percent
3) One-hundredth of one percent 4) One-thousandth of one percent
5) None of these

35. Identify the mismatched pair.
1) CBS - Core Banking Solutions
2) NCD - Non - Convertible Deben tures
3) BIFR - Board for Industrial and Financial Reconstruction
4) ICAO - International Civil Aviation Organization
5) UNCTAD - United Nations Charter on Tariffs and Deve- lopment

36. The Reliance Power's 4,000 MW ultra-mega power project (UM-PP) in Jharkhand got approval from the Cabinet Committee on Investment in January 2014. It is?
1) Tilaiya project
2) Sasan project
3) Mundra project
4) Krishnapatnam project
5) None of these

37. The first SASTRA-CNR Rao Award for Excellence in Chemistry and Materials Science was jointly awarded to?
1) M.R.S.Rao & S.Swaminathan
2) Suresh Das & Sourav Pal
3) Sekhar Basu & Madhavan Chandradathan
4) Ravi Bhushan Grover & Ajay Kumar Parida
5) None of these

38. Pritika Kalra Gandhi was honored with the National Nritya Shiromani Award on
2014 January 7. She is an exponent in which if the following dance forms?
1) Kuchipudi
2) Manipuri
3) Odissi
4) Bharata Natyam
5) Kathak

39. Anand Kumar, the founder of Su-per 30, was conferred which of the following awards in January 2014?
1) Abel Prize
2) Padma Shri
3) DSC Prize for South Asian Literature
4) Ramanujan Mathematics Award
5) Thiruvalluvar Award

40. Brussels is the capital city of which of the following European countries?
1) Belarus
2) Bulgaria
3) Portugal
4) Belgium
5) Romania

Answers:
1) 5 2) 2 3) 3 4) 4 5) 5 6) 5 7) 4 8) 3
9) 3 10) 3 11) 5 12) 2 13) 1 14) 3 15) 2 16) 3
17) 3 18) 4 19) 1 20) 3 21) 4 22) 5 23) 4 24) 4
25) 5 26) 3 27) 2 28) 5 29) 3 30) 4 31) 3 32) 2
33) 3 34) 3 35) 5 36) 1 37) 2 38) 3 39) 4 40) 4

http://generalawareness4bankexams.blogspot.com/2014/08/general-awareness-practice-mcqs-for.html

Tuesday, August 12, 2014

GENERAL AWARENESS PRACTICE QUESTIONS FOR IBPS CLERKS EXAM

1. The Priority Sector Lending does not include?
1) Agriculture
2) Consumption Loans
3) Loans to Self-Help Groups
4) Small road and water transport operators
5) Loans to Stock Exchange Brokers

2. The Agriculture Loan in the Priority Sector does not include ......
1) Loan to dairy and fisheries
2) Loan to poultry
3) Loan to animal husbandry
4) Loan to sericulture
5) Loan to commercial warehouses run by traders to keep agriculture produce in Urban areas

3. The Agriculture Loan in the Priority Sector include ......
1) Loan to individual farmers
2) Loan to Self Help Groups
3) Loan to Joint Liability Groups
4) Loans to small and marginal farmers for purchase of land for agricultural purposes
5) All of above

4. The loan given to agriculture, as a part of Priority Sector does not include ......
1) Loans to distressed farmers indebted to non-institutional lenders.
2) Loans to Primary Agricultural Credit Societies (PACS).
3) Loans to Farmers' Service Societies (FSS).
4) Loans to Adivasi Multi Purpose Societies (LAMPS).
5) Loans to traders hoarding the agriculture produce, to create the artificial scarcity.

5. Loans to individuals for educational purposes including vocational courses up to Rs. ...... for studies in India comes under Priority Sector Lending.
1) 15 Lakh
2) 10 Lakh
3) 20 Lakh
4) 5 Lakh
5) None

6. If a student pursuing any educational course in the abroad, then up to Rs....... lakh loan to be treated as Priority Sector lending.
1) 5
2) 20
3) 100
4) 20
5) 7.5

7. What is the limit for housing loans under Priority Sector, if a borrower lives in metropolitan centres with population above ten lakh?
1) Rs.100 Lakh
2) Rs.10 Lakh
3) Rs.25 Lakh
4) Rs.40 Lakh
5) None

8. Priority Sector lending does not include ......
1) Large Scale industries having capital more than 100 crores.
2) Small business (Original cost of equipment used not exceed Rs.20 Lakh).
3) Retail Trade (Advances to private retail traders up to Rs.10 Lakh).
4) Scheduled Castes and Scheduled Tribes.
5) State sponsored organizations for Scheduled Castes and Scheduled Tribes.

9. Bank loans to micro and small manufacturing and service enterprises also come under Priority Sector loans. If it is a micro enterprise, then the loan can be given provided the investment in plant and machinery do not exceed Rs. ......
1) 5 Lakh
2) 25 Lakh
3) 5 Crore
4) 15 Lakh
5) None

10. For the small scale industry, if the loan given come under priority sector when the investment in plant and machinery more than Rs.25 Lakh and but less than Rs. ......
1) 5 Crore
2) 2 Crore
3) 10 Crore
4) 8 Crore
5) None

11. Which loan not included weaker sections under priority sector lending?
1) Beneficiaries under the Scheme for Rehabilitation of Manual Scavengers (SRMS).
2) Artisans, village and cottage industries where individual credit limits do not exceed Rs.50,000.
3) Beneficiaries under the scheme of JNNURM.
4) Beneficiaries of Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana (SGSY), now National Rural Livelihood Mission (NRLM).
5) Loans to individual women beneficiaries up to Rs. 50,000 per borrower.

12. How much percent of total loans must be given to Priority Sector Lending by the domestic banks?
1) 30
2) 25
3) 40
4) 20
5) 10

13. ......% of Net Bank Credit (NBC) to be given to Priority Sector Lending by foreign banks as per the order of RBI?
1) 50
2) 40
3) 60
4) 12
5) 32

14. Which committee suggested to increase the Priority Sector holding of foreign banks from 32 % to 40%?
1) Padmanabhan
2) Goparia
3) MV Nair
4) Tarapore
5) None

15. Even foreign banks must provide 40% of their total loans to Priority Sector, if they have at least ...... branches in India as ordered by RBI.
1) 25
2) 10
3) 100
4) 25
5) 20

16. As per the decision of RBI, the increase in Priority Sector holding of foreign banks having more than 20 branches applicable from .......
1) 1 Apr 2018
2) 1 Apr 2013
3) 15 Mar 2013
4) 1 Jan 2013
5) None

17. Total agricultural advances must be ....... percent of Net Bank Credit (NBC) for domestic banks.
1) 24
2) 60
3) 15
4) 32
5) 18

18. Total agricultural advances must be ...... percent of Net Bank Credit (NBC) for foreign banks.
1) 18
2) 24
3) 56
4) 14
5) No Target

19. The advances to weaker sections is the part of Priority Sector holding. What percentage of NBC must be given to them by the foreign banks?
1) 50%
2) 20%
3) 25%
4) 60%
5) No Target

20. Foreign banks operating in India must give ...... percent of Net Bank Credit (NBC) to Export Credit.
1) 12
2) 25
3) 15
4) 50
5) 18

21. Measurement of a country's trade in which the value of goods and services it imports exceeds the value of goods and services it exports is called?
1) Government Budget
2) Balance Sheet
3) Current Account Deficit
4) Current Liabilities Deficit
5) None

22. Current Account Deficit stood at ........ percent by the end of 2013-14 FY against 4.7% in 2012-13?
1) 2.4
2) 3.2
3) 1.7
4) 3.8
5) None

23. To review the allocations and operational efficiencies of Government expenditure to achieve maximum output FM in Union Budget 2014-15, proposed to establish EMC. EMC stands for......
1) Expert Management Commission
2) Expedite Management Commission
3) Expenditure Migration Commission
4) Expenditure Monitoring Commission
5) Expenditure Management Commission

24. As per FM in the budget 2014-15, banks should need Rs. ....... crores as equity by 2018.
1) 2,40,000
2) 1,80,000
3) 5,00,000
4) 4,50,000
5) None

25. To incentivize the development of low cost affordable housing, Arun Jaitley proposed to set up a Mission on Low Cost Affordable Housing anchored by.....
1) RBI
2) HDFC
3) HUDCO
4) SBI
5) NHB

26. Mission on Low Cost Affordable Housing anchored by NHB get the allocation of?
1) Rs.2000 crore
2) Rs.1000 crore
3) Rs.4000 crore
4) Rs.3000 crore
5) None

27. Which of the following statement is correct related to proposal of establishment of farming group of 'Bhoomi Heen Kisan' as proposed by FM in the Union Budget 2014-15?
1) Large number of landless farmers are unable to provide land title as guarantee to get finance from banks.
2) So these land less farmers are being looted by money lenders.
3) It is better to provide finance also to them, by making a group of the land less farmers under the title of Bhoomi Heen Kisan.
4) FM proposed to finance 5 lakh joint farming groups of Bhoomi Heen Kisan this year through NABARD.
5) All of above

28. In the Union Budget 2014-15, the FM put how much target on banks to provide loans to agriculture?
1) Rs.4 Lakh Crore
2) Rs.2 Lakh Crore
3) Rs.10 Lakh Crore
4) Rs.8 Lakh Crore
5) None

29. Interest Subvention Scheme for short term crop loans will be ....... as told by FM in the recent budget.
1) discontinued
2) discontinued from Rabi season of 2014-15
3) applicable to food grains growing farmers alone
4) continued
5) None of above

30. Narendra Modi government committed to ......
1) 'Minimum Government Least Governance'
2) 'Viable Government Maximum Governance'
3) 'Minimum Government No Governance'
4) 'Minimum Government Maximum Governance'
5) None

31. Modi said on 10th July 2014, that the government do all possible help to the poor, the neo-middle class and the middle class, inspired by the mantra of ......
1) Sab se badao aage badao
2) Sab ka accha nahi bura
3) Sabka Saath, Sabka Vikas
4) Sab ke Jagaran adhik karna
5) Sabka Saath, Sabka Jaatak

32. Who was appointed as the fourth Deputy Governor of the Reserve Bank of India on 30 July 2014?
1) K.R. Kamath
2) Sikha Sharma
3) S.S. Mundra
4) Y. Malegam
5) Nachiket Mor

ANSWERS:
1-5, 2-5, 3-5, 4-5, 5-2, 6-4, 7-3, 8-1, 9-2, 10-1
11-3, 12-3, 13-5, 14-3, 15-5, 16-1, 17-5, 18-5, 19-5, 20-1
21-3, 22-3, 23-5, 24-1, 25-5, 26-3, 27-3, 28-4, 29-4, 30-4, 31-3, 32-3.

http://generalawareness4bankexams.blogspot.com/2014/07/general-awareness-practice-mcqs-for-sbi.html

Monday, August 11, 2014

GENERAL AWARENESS PRACTICE MCQs FOR IBPS CLERKS EXAM

1. S.K. Jain was arrested by the Central Bureau of Investigation in connection with a bribery case on August 2, 2014. He was the Chairman and Managing Director of which of the following public sector banks?
1) Canara Bank
2) Vijaya Bank
3) Allahabad Bank
4) Bank of India
5) Syndicate Bank

2. Which team won the men's hockey gold medal at the 20th Commonwealth Games in Glasgow on August 3, 2014?
1) India
2) Australia
3) NewZealand
4) England
5) Netherlands

3. The Human Resources Development Ministry has set up a committee to restructure University Grants Commission, the apex regulatory body for higher education in India. It will be headed by?
1) C.M. Jariwala
2) Kapil Kapoor
3) Hari Gautam
4) P. Venkatram Reddy
5) None of these

4. U.S. Defense Secretary visited India in August 2014. Name him?
1) John Kerry
2) Jack Lew
3) Eric Holder
4) Chuck Hagel
5) Tom Vilsack

5. Identify the mismatched pair?
1) Bank rate - 9%
2) Repo rate - 8%
3) Reverse repo rate -7%
4) Cash reserve ratio -3%
5) Statutory liquidity ratio -22%

6. Kamla Beniwal has been removed as Governor of which of the following States?
1) Sikkim
2) Manipur
3) Tripura
4) West Bengal
5) Mizoram

7. Didier Drogba has announced his retirement from international football after playing 12 years for?
1) Nigeria
2) Algeria
3) IvoryCoast
4) Cameron
5) Morocco

8. Sri Lankan veteran batsman Kumar Sangakkara hit a double century for the 10th time in Test Cricket on August 9, 2014. Who holds the world record with 12 double centuries?
1) Brian Lara
2) Wally Hammond
3) Mahela Jayawardene
4) Don Bradman
5) Sachin Tendulkar

9. A special court in which of the following countries has awarded the death penalty to Paresh Barua, chief of the breakaway United Liberation Front of Asom (ULFA) faction, in connection
with an arms haul in 2004?
1) Myanmar
2) China
3) Bangladesh
4) Bhutan
5) Nepal

10. Which country's central bank allowed the Chinese Yuan, Indian Rupee, Japanese Yen and Australian Dollar to be added into the basket of multiple currencies to be circulated inside the country?
1) Russia
2) South Africa
3) Bhutan
4) Nigeria
5) Zimbabwe

11. Which country will sell ShinMaywa US-2 amphibious planes to Indian Navy?
1) China
2) USA
3) Israel
4) Japan
5) Sweden

12. What does the letter 'S' denote in the banking term MSF?
1) Statutory
2) Subsidy
3) Standing
4) Standard
5) None of these

13. Which of the following teams won their first ICC Under-19 World Cup title in Dubai on March 1, 2014?
1) South Africa
2) Pakistan
3) India
4) Australia
5) England

14. Lakshmi Swaminathan is the first Indian to become the President of the Administrative
Tribunal of the?
1) World Bank
2) World Trade Organization
3) Asian Development Bank
4) International Monetary Fund
5) None of these

15. Nishi Vasudeva took charge as the Chairperson and Managing Director of which of the following companies on March 1, 2014?
1) OIL
2) IOC
3) ONGC
4) BPCL
5) HPCL

16. Russia signed a historic border treaty with which of the following countries on February
18, 2014?
1)Ukraine
2) Georgia
3) Kazakhstan
4) Latvia
5) Estonia

17. Nandankanan Zoological Park is located in which of the following States?
1) Tamil Nadu
2) Kerala
3) Odisha
4) Karnataka
5)West Bengal

18. India's first wild dog breeding centre will come up at Indira Gandhi ZoologicalPark (IGZP) in?
1) Bhubaneswar
2) Kolkata
3) Chandigarh
4) Visakhapatnam
5) Hyderabad

19. Which of the following films received ten Academy Award nominations but did not win in any category?
1) Frozen
2) Helium
3) The Lady in Number 6
4) 20 Feet from Stardom
5) American Hustle

20. At the 86th Academy Awards Gravity won the most awards with seven including best Director for?
1) David O. Russell
2) Alexander Payne
3) Martin Scorsese
4) Alfonso Cuaron
5) None of these

21. Who became the first black director to direct a Best Picture winner at the 86th Academy Awards in March 2014?
1) Michael Haneke
2) Steve McQueen
3) Benh Zeitlin
4) Ang Lee
5) None of these

22. Identify the mismatched pair with regard to the 86th Academy Awards?
1) Best Picture - 12 Years a Slave
2) Best Actress - Cate Blanchett
3) Best Supporting Actor - Jared Leto
4) Best Supporting Actress - June Squibb
5) Best Actor - Matthew McConaughey

23. “Killa” bagged the Crystal Bear for the Best Film awarded by the Children's Jury in Generation K plus section at the 64th Berlin International Film Festival in February 2014. “Killa” is a?
1) Bengali film
2) Hindi film
3) Marathi film
4) Odia film
5) Punjabi film

24. Nido Tania died after being beaten up in New Delhi, triggering widespread protests. He was a student from?
1) Sikkim
2) Manipur
3) Assam
4) Meghalaya
5) Arunachal Pradesh

25. Mount Kelud erupted recently. It is a volcano located in?
1) Philippines
2) Indonesia
3) Ecuador
4) Japan
5) None of these

26. Mount Kumgang or Diamond Mountain is located in which of the following countries?
1) North Korea
2) South Korea
3) China
4) Vietnam
5) Japan

27. Yobe State is in the news recently. It is a State located in?
1) Syria
2) Nigeria
3) Iraq
4) South Africa
5) South Sudan

28. Which of the following is the capital of North Korea?
1) Hamhung
2) Chongjin
3) Pyongyang
4) Kaesong
5) Wonsan

29. Who is the first woman to be appointed as CMD of a Navratna public sector undertaking
(PSU)?
1) Surekha Marandi
2) Shubhalaxmi Panse
3) Nishi Vasudeva
4) Suma Varma
5) Bharati Rao

30. A Central Water Commission (CWC) report has recommended scrapping of 15 of the 44 dams
planned across the Siang River in?
1) Assam
2) Nagaland
3) Tripura
4) Arunachal Pradesh
5) Jammu & Kashmir

31. The Lakhwar Dam is a gravity dam currently under construction on which of the following rivers in Dehradun district of Uttarakhand?
1) Gandak
2) Gomti
3) Koshi
4) Ken
5) Yamuna

32. India's first ever river-linking project Narmada-Kshipra link project was inaugurated in February 2014. It is in?
1) Gujarat
2) Madhya Pradesh
3) Maharashtra
4) Chhattisgarh
5) Jharkhand

33. Who was given the Rotary's highest award for his/her leadership in the country's
victory over Polio?
1) Manmohan Singh
2) Ghulam Nabi Azad
3) Pranab Mukherjee
4) Hamid Ansari
5) Sonia Gandhi

34. Which of the following was adjudged the Best National Sports Federation (NSF) by the Federation of Indian Chamber of Commerce and Industry (FICCI) in New Delhi in February 2014?
1) National Rifle Association of India
2) Federation of Motor Sports Club of India
3) Billiards and Snooker Federation of India
4) All India Football Federation
5) None of these

35. Megha-Tropiques and AltiKa are the satellites launched by India and?
1) Germany
2) Spain
3) Russia
4) Japan
5) France

36. Which was the first paper currency note issued by the Reserve Bank of India in January 1938?
1) Five Rupee note
2) Ten Rupee note
3) 100 Rupee note
4) 1000 Rupee note
5) 10,000 Rupee note

37. The printing of notes in the denomination of which of the following has been discontinued?
1) Rupee 1
2) Rupee 2
3) Rupee 5
4) Both 1 and 2
5)All 1, 2 and 3

38. Cheyenne Woods of USA is a renowned player in which of the following sports?
1) Chess
2) Squash
3) Golf
4) Tennis
5) Basketball

39. U.K. Sinha has got a two-year extension till 2016 to continue as the Chairman of which of the following regulators?
1) FMC
2) PFRDA
3) SEBI
4) AERA
5) IRDA

40. Which of the following teams won the Federation Cup football at the Jawaharlal Nehru stadium in Kochi, Kerala on January 25, 2014?
1) Churchill Brothers
2) Sporting Goa
3) United
4) Eagles
5) Mohun Bagan

41. Who developed a cheap, simple, paper test that can detect cancer in February 2014?
1) Sangeeta Bhatia
2) Shubham Banerjee
3) Harminder Dua
4) V.V. Dongre
5) None of these

42. The Foreign Investment Promotion Board (FIPB) is a government body. Who is the Chairman of FIPB?
1) Secretary, Department of Economic Affairs
2) Secretary, Department of Industrial Policy and Promotion
3) Secretary, Department of Commerce
4) Secretary, Ministry of External Affairs
5) None of these

43. India signed a double taxation avoidance treaty with which of the following countries in Zagreb on February 12, 2014?
1) Montenegro
2) Macedonia
3) Croatia
4) Serbia
5) Bosnia Herzegovina

ANSWERS:
1. 5; 2. 2; 3. 3; 4. 4; 5. 4; 6. 5; 7. 3; 8. 4; 9. 3; 10. 5;
11.4; 12. 3; 13.1; 14. 3; 15. 5; 16.5; 17. 3; 18. 4; 19. 5; 20. 4;
21.2; 22. 4; 23. 3; 24. 5; 25. 2; 26.1; 27.2; 28.3; 29.3; 30.4;
31.5; 32.2; 33.3; 34.4; 35.5; 36.1; 37.5; 38.3; 39.3; 40.1;
41.1; 42.1; 43.3.

Sunday, August 10, 2014

List of various Committees and their main Focus Areas

1. A C Shah Committee: NBFC
2. A Ghosh Committee: Final Account s
3. A Ghosh Committee: Modalities Of Implement at ion Of New 20 Point Programme
4. A Ghosh Committee: Frauds & Malpractices In Banks
5. Abid Hussain Committee: Development Of Capital Market s
6. Adhyarjuna Committee: Changes In NI Act And Stamp Act
7. AK Bhuchar Committee: Coordinat ion Between Term Lending Institutions And Commercial Banks
8. B Eradi Committee:Insolvency And Wind Up Laws
9. B Sivaraman Committee:Institutional Credit For Agricultural & Rural Development
10. B Venkatappaiah Committee:All India Rural Credit Review
11. BD Shah Committee:St ock Lending Scheme
12. BD T hakar Committee:Job Criteria In Bank Loans (Approach)
13. Bhagwati Committee:Unemployment
14. Bhagwati Committee:Public Welfare
15. Bhave Committee:Share Transfer Reforms
16. Bhide Committee:Coordination Between Commercial Banks And SFC's
17. Bhootlingam Committee:Wage, Income & Prices
18. C Rao Committee:Agricultural Policy
19. CE Kamath Committee:Multi Agency Approach In Agricultural Finance
20. Chatalier Committee:Finance To Small Scale Industry
21. Chesi Committee:Direct Taxes
22. Cook Committee (On Behalf Of BIS - Under Basel Committee):Capital Adequacy Of Banks
23. D R Mehta Committee:Review Progress And Recommend Improvement Measures Of IRDP
24. Damle Committee:MICR
25. Dandekar Committee:Regional Imbalances
26. Dantwala Committee:Estimat ion Of Employments
27. Dave Committee:Mutual Funds (Functioning)
28. Dharia Committee:Public Distribution System
29. DR Gadgil Committee:Agricultural Finance
30. Dutta Committee:Industrial Licensing
31. G Lakshmai Narayan Committee:Extension Of Credit Limits On Basis Of Consort ium
32. G Sundaram Committee:Export Credit
33. Gadgil Committee (1969):Lead Banking System
34. Godwala Committee:Rural Finance
35. Goiporia Committee:Customer Service In Banks
36. GS Dahotre Committee:Credit Requirements Of Leasing Industry
37. GS Patel Committee:Carry Forward System On Stock Exchanges
38. Hathi Committee:Soiled Bank notes
39. Hazari Committee (1967):Industrial Policy
40. IT Vaz Committee:Working Capital Finance In Banks
41. J Reddy Committee:Reforms In Insurance Sect or
42. James Raj Committee:Functioning Of Public Sector Banks
43. Jankiramanan Committee:Securities Transactions Of Banks & Financial Institutions
44. JV Shetty Committee:Consortium Advances
45. K Madhav Das Committee:Urban Cooperat ive Banks
46. Kalyansundaram Committee:Introduction Of Fact oring Services In India
47. Kamath Committee:Education Loan Scheme
48. Karve Committee:Small Scale Industry
49. KB Chore Committee:To Review The Symbol Of Cash Credit Q
50. Khanna Committee:Non Performing Assets
51. Khusrau Committee:Agricultural Credit
52. KS Krishnaswamy Committee:Role Of Banks In Priority Sector And 20 Point Economic Programme
53. L K Jha Committee:Indirect Taxes
54. LC Gupta Committee:Financial Derivatives
55. Mahadevan Committee:Single Window System
56. Mahalanobis Committee:Income Distribution
57. Marathe Committee:Licensing Of New Banks
58. ML Dantwala Committee:Regional Rural Banks
59. Mrs. KS Shere Committee:Electronic Fund Transfer
60. Nadkarni Committee:Improved Procedures For Transact ions In PSU Bonds And Units
61. Nariman Committee:Branch Expansion Programme
62. Narsimham Committee:Financial System
63. Omkar Goswami Committee:Industrial Sickness And Corporate Restructuring
64. P R Nayak Committee:Institutional Credit To SSI Sector
65. P Selvam Committee:Non Performing Assets Of Banks
66. PC Luther Committee:Productivity, Operational Efficiency & Profitability Of Banks
67. PD Ojha Committee:Service Area Approach
68. Pendarkar Committee:Review The System Of Inspect ion Of Commercial, RRB And Urban Cooperative Banks
69. Pillai Committee:Pay Scales Of Bank Officers
70. PL Tandon Committee:Export Strategy
71. PR Khanna Committee:Develop Appropriate Supervisory Framework For NBFC
72. Purshottam Das Committee:Agricultural Finance And Cooperative Societies
73. R Jilani Banks:Inspect ion System Of Banks
74. R S Saria Committee:Agricultural Finance And Cooperative Societies
75. Raghavan Committee:Competition Law
76. Raja Chelliah Committee:Tax Reforms
77. Rajamannar Committee: Centre - State Fiscal Relationships
78. Rajamannar Committee:Changes In Banking Laws, Bouncing Of Cheques Etc.
79. Rakesh Mohan Committee:Petro Chemical Sector
80. Ram Niwas Mirdha Committee (JPC):Securities Scam
81. Rangrajan Committee:Computerizat ion Of Banking Indust ry
82. Rangrajan Committee:Public Sector Disinvestment
83. Rashid Jilani Committee:Cash Credit System
84. Ray Committee:Industrial Sickness
85. RG Saraiya Committee (1972):Banking Commission
86. RH Khan Committee:Harmonizat ion Of Banks
87. RK Hajare Committee:Dif ferential Interest Rates Scheme
88. RK T alwar Committee:Customer Service
89. RK T alwar Committee:Enactment Having A Bearing On Agro Landings By Commercial Banks
90. RN Malhotra Committee:Reforms In Insurance Sector
91. RN Mirdha Committee:Cooperative Societies
92. RV Gupta Committee:Agricultural Credit Delivery
93. S Padmanabhan Committee:Onsite Supervision Funct ion Of Banks
94. S Padmanabhan Committee:Inspection Of Banks (By RBI)
95. Samal Committee:Rural Credit
96. SC Choksi Committee:Direct Tax Law
97. Shankar Lal Gauri Committee:Agricultural Marketing
98. SK Kalia Committee:Role Of NGO And SHG In Credit
99. SL Kapoor Committee:Institutional Credit To SSI
100. Sodhani Committee:Foreign Exchange Markets In NRI Investment In India
101. SS Kohli Committee:Rehabilitation Of Sick Industrial Units
102. SS Kohli Committee:Rationalization Of Staff Strength In Banks
103. SS Kohli Committee:Willful Defaulters
104. SS Nadkarni Committee:Trading In Public Sect or Banks
105. SS T arapore Committee:Capital Account Convertibility
106. Sukhmoy Chakravarty Committee:To Review The Working Of Monetary System
107. T ambe Committee:Term Loans To SSI
108. T andon Committee:Follow Up Of Bank Credit
109. T andon Committee:Industrial Sickness
110. T hakkar Committee:Credit Schemes To Self Employed
111. T hingalaya Committee:Restructuring Of RRB
112. T iwari Committee:Rehabilitation Of Sick Industrial Undertakings
113. UK Sharma Committee:Lead Bank Scheme (Review)
114. Usha T horat Panel: Financial Inclusion
115. Vaghul Committee:Mutual Fund Scheme
116. Varshney Committee:Revised Met hods For Loans (>2 Lakhs)
117. Venketaiya Committee:Review Of Rural Financing System
118. Vipin Malik Committee:Consolidated Accounting By Banks
119. VT Dehejia Committee:To Study Credit Needs Of Industry And Trade Likely To Be Inflated
120. Vyas Committee:Rural Credit
121. Wanchoo Committee:Direct Taxes
122. WS Saraf Committee:Technology Issues In Banking Indust ry
123. Y H Malegam Committee:Disclosure Norms For Public Issues
124. YV Reddy Committee:Reforms In Small Savings

Saturday, August 9, 2014

GENERAL AWARENESS PRACTICE QUESTIONS FOR ALL BANK EXAMS

1. The Reserve Bank of India in its third bi-monthly credit policy review on 2014 August 5 decided to reduce the statutory liquidity ratio (SLR) of scheduled commercial banks. With effect from the fortnight beginning 2014 August 9 the SLR will be?
1) 23%
2) 22.5%
3) 22%
4) 23.5%
5) 24%

2.With a tally of 174 medals which country topped the medals table at the 20th Commonwealth Games in Glasgow, Scotland?
1) England
2) Australia
3) Canada
4) Scotland
5) New Zealand

3. India finished fifth in the overall medals tally at the 20th Commonwealth Games which concluded on 2014 August 3. How many gold medals did India win?
1) 19
2) 17
3) 15
4) 16
5) 18

4. Who will be presented the Rajiv Gandhi Sadbhavana Award on 2014 August 20 the birthday of
late Prime Minister Rajiv Gandhi?
1) Gulzaar
2) Muhammad Yunus
3) Javed Akhtar
4) Muzaffar Ali
5) Amjad Ali Khan

5. The Reserve Bank of India kept the Repo rate or the rate at which RBI lends money to banks for short term, unchanged at?
1) 9%
2) 9.5%
3) 8%
4) 8.5%
5) 8.75%

6. Ramon Magsaysay Awards were announced on 2014 July 31 to five individuals and one organization. Who among the following is not one of them?
1) Saur Marlina Manurung
2) Randy Halasan
3) Hu Shuli
4) Wang Canfa
5) Habiba Sarabi

7. Who took charge as the fourth Deputy Governor of the Reserve Bank of India on 2014 July 31?
1) K.R. Kamath
2) Arun Kaul
3) S.C. Bansal
4) T.M. Bhasin
5) S.S. Mundra

8. Who is the author of the book 'One Life is Not Enough'?
1) Kapil Sibal
2) Ahmed Patel
3) Mani Shankar Iyer
4) K. Natwar Singh
5) Shashi Tharoor

9. The Reserve Bank of India has permitted four non-bank entities to set up white-label ATMs in India. Which one of the following is not one of them?
1) Tata Communications Payment Solutions Ltd.
2) Prizm Payment Services Pvt. Ltd.
3) Muthoot Finance Ltd.
4) Vakrangee Ltd.
5) Bandhan Financial Services Ltd.

10. Jan Koum and Brian Acton are the co-founders of?
1) Facebook
2) Yahoo!
3) WhatsApp
4) Apple
5) BlackBerry

11. Rajasthan has become the second State, after Delhi, to withdraw approval for foreign direct
investment in?
1) Insurance
2) Banking
3) Highways
4) Multi brand retailing
5) None of these

12. Six public sector undertakings (PSUs) announced joining hands to set up the world's largest 4,000 MW ultra mega solar power project in which of the following States?
1) Gujarat
2) Rajasthan
3) Assam
4) Himachal Pradesh
5) Jharkhand

13. Agronomy is a branch of Agriculture that deals with?
1) Breeding of crop plants
2) Principles and practice of crop production
3) Protection of crops from pests
4) Protection of crops from diseases
5) None of these

14. Which of the following committees had recommended that the Reserve Bank of India monetary
policy committee meet every two months to review rates?
1) Bimal Jalan Committee
2) Khan Committee
3) Urjit Patel Committee
4) Nachiket Mor Committee
5) Y.H. Malegam Committee

15. Which of the following companies has crossed the 200 million mobile subscribers mark in India?
1) Idea cellular
2) Vodafone
3) Reliance
4) Aircel
5) Bharti Airtel

16. Which of the following Committees recommended that Prasar Bharati, India's public broadcaster, should have administrative
and financial autonomy?
1) Sam Pitroda Committee
2) Mukul Mudgal Committee
3) B.N. Srikrishna Committee
4) Kasturirangan Committee
5) None of these

17. Indian sportspersons who win medals at which of the following sports events won't have to pay
Income Tax on cash or other rewards given by the government?
1) Olympics
2) Commonwealth Games
3) Asian Games
4) Both 1 and 2
5) All 1, 2 and 3

18. The National Innovation Council (NIC) and which of the following ministries jointly announced
the creation of India Inclusive Innovation Fund (IIIF) on 2014 January 27?
1) Minority Affairs
2) Human Resources Development
3) Micro, Small and Medium Enterprises
4) Youth Affairs
5) Commerce and Industry

19. Which country has overtaken Canada to emerge as the fourth largest country to grow biotech
or genetically modified (GM) crops in 2013?
1) China
2) Thailand
3) Egypt
4) India
5) Bangladesh

20. Which of the following countries is the world's leading producer of the Genetically Modified crops?
1) USA
2) Brazil
3) Argentina
4) China
5) Paraguay

21. As per the Reserve Bank of India report titled "State Finances-A Study of Budgets of 2013-14", which State's development expenditure as percent of Gross State Domestic Product (GSDP)
was the highest in India?
1) Chhattisgarh
2) Bihar
3) Madhya Pradesh
4) Goa
5) Jharkhand

22. Which country has the highest number of people living with HIV/ AIDS?
1) Nigeria
2) South Africa
3) India
4) China
5) Kenya

23. GSAT-7 is India's first advanced and full-fledged military communications satellite. It is also
called?
1) Dhruv
2) Subhadra
3) Rukmini
4) Chitrangada
5) Indira

24. Which of the following Indian submarines met with a disaster on 2014 February 26 in which
two officers were killed?
1) INS Sindhurakshak
2) INS Sindhuvijay
3) INS Sindhughosh
4) INS Sindhuratna
5) INS Sindhukirti

25. Koraput has been adjudged as one of the best districts for the implementation of Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) in India. It is in?
1) Madhya Pradesh
2) Chhattisgarh
3) Jharkhand
4) West Bengal
5) Odisha

26. What is the name of India's subsonic intermediate jet trainer aircraft developed by the Hindustan Aeronautics Limited (HAL) for the Indian Air Force and the Indian Navy?
1) Lakshya
2) Akash
3) Sitara
4) Tejas
5) Astra

27. The National Centre for Space Studies (CNES) is the space agency of which of the following countries?
1) Israel
2) Japan
3) Portugal
4) France
5) Spain

28. Which of the following statements is not correct with regard to the Press Freedom Index?
1) The World Press Freedom Index is released every year by 'Reporters Without Borders' (RWB)
2) RWB was established in 1985
3) This year's index covers 180 countries
4) Netherlands topped the list
5) India is ranked 140th

29. Reporters Without Borders (RWB) or Reporters Sans Frontieres (RSF) is an international non-profit, non-governmental organization that promotes and defends freedom of the press. Its headquarters is in?
1) Lisbon, Portugal
2) Paris, France
3) London, UK
4) Madrid, Spain
5) Berne, Switzerland

30. David Johnston visited India recently. He is the Governor- General of which of the following
countries?
1) Australia
2) New Zealand
3) Canada
4) South Africa
5) Jamaica

ANSWERS:
1) 3; 2) 1; 3) 3; 4) 4; 5) 3; 6) 5; 7) 5; 8) 4; 9) 5; 10) 3;
11) 4; 12) 2; 13) 2; 14) 3; 15) 5; 16) 1; 17) 5; 18) 3; 19) 4; 20) 1;
21) 1; 22) 2; 23) 3; 24) 4; 25) 5; 26) 3; 27) 4; 28) 4; 29) 2; 30) 3;

Tuesday, August 5, 2014

Reserve Bank Of India Grade 'B' Officers Exam, December 2011 General Awareness Solved Paper

1. Some time we see a reference of "Least Developed Country" in the economic journals/papers etc. Which among the following is one of the parameters on the basis of which a country in economic parlance, is labelled "Least Developed"?
1) Frequent changes in monetary/fiscal policies
2) No change in the Government in last ten years as general elections did not take place
3) Low Per Capita Income of a specified level and instability in agricultural /industrial production
4) Huge losses due to natural disasters resulting in displacement of people in majority
5) Scarcity of trained/skilled manpower in the country

2. Which of the following statements about the Indian Economy in the last decade is not correct?
1) The economy of India is the fourth largest in the world with GDP of about 4 trillion US $ at Purchasing Power Parity (PPP)
2) Agriculture which was a major concern for the growth of the economy is now growing at an average of 7% per annum
3) A strong Balance of Payment (BOP) position in recent years has resulted in a comfortable stock of the foreign exchange reserves
4) India has emerged as a global leader in software and business process outsourcing
5) Indian economy has shown a remarkable average GDP growth of 6.8% during last ten years

3. Who among the following is very closely associated with the day-to-day functioning of the Reserve Bank of India?
1) Dr. Subir Gokarn
2) U.K.Sinha
3) Dr. Kaushik Basu
4) Mr. Narendra Jadhav
5) None of these

4. Census in India was conducted recently (2011). In the eyes of the economists and policy makers, India's demographics are very much favourable to growth. Which of the following statements is not in conformity with the traditional demographic characteristics of India and its relation with growth?
1) India is a young country with low dependency ratio
2) More and more Indian youth under the age of 30 are getting better health care and access to quality technical education
3) The so called middle class of India is happy as they have better housing and earning facilities
4) More employment opportunities and resultant financial freedom have made young women folk to pursue single life and delay marriage
5) Indian youth are now biggest consumers of luxurious goods, they spend discretionary income and enjoy the associated status

5. Some policy makers and thinkers are of the opinion that the notorious Satyam Scandal of 2009 has proved a blessing in disguise for India, as it intensified the call in the country for
1) Stronger police force
2) Faster legal proceedings and effective judiciary
3) Greater Accounting Transparency and Corporate Governance
4) Better employer-employee relationship and active participation of employees in managerial functions
5) All of these

6. Frequent changes in the cost of which of the following commodities at international levels, push inflation upwards?
1) Vegetables
2) Foodgrains
3) Petroleum Products
4) Milk
5) All of these

7. Indian Parliament in the year 2005 passed Special Economic Zones Bill which gave birth to hundreds of SEZs in the country. How do these SEZs help in the growth of the Indian Economy?
1) SEZs attract significant foreign direct investment from overseas and MNCs
2) SEZs give a far better price for land to the farmers and others who sell their land for the same
3) Production in SEZs is done for local consumption only and is supposed to tame inflation in the country
4) Banks in India are allowed to give loans to SEZs liberally as the interest rate on such loans is decided to be 5% higher than the normal interest rates
5) All of these

8. In economic terms, the total market value of all final goods and services produced in a country in a given year is known as
1) GNI
2) GDP
3) Inflation
4) PPP
5) Wealth of a Nation

9. Which of the following is one of the indicators of Human Development Index (HDI)?
1) Life expectancy at birth
2) Total cost of the agricultural land with a family
3) Total area of the agricultural land with a family
4) Availability of perennial source of water for irrigation
5) Nature of employment, casual/permanent or semi-permanent

10. Which of the following is one of the measures of economic growth of a country?
1) Volume of Direct Investment made by foreign countries
2) Number of companies listed on the Stock-Exchanges
3) Gross domestic product of the Nation
4) Number of foreign nationals working in a country
5) All of these

11. What is the contribution of agricultural sector in total GDP of India? About
1) 10%
2) 24%
3) 38%
4) 40%
5) 60%

12. What is the contribution of Service Sector in total GDP of India?
1) 10%
2) 14%
3) 18%
4) 26%
5) None of these

13. In India, the National Income is measured on the basis of
1) Flow of goods only
2) Number of employed youth only
3) Volume of tax collected per annum
4) Earning of people working in PSUs and Govt. jobs
5) All of these

14. Which one of the following measures of Fiscal Reforms, has Govt. of India adopted?
1) Bringing down fiscal deficit to a particular level by an Act of Law
2) Fixing higher rate of growth
3) Allocation of more funds to job-oriented schemes
4) Allocation of more funds to provide education to children who are 6-14 years of age
5) None of these

15. 'Green House Gases' are responsible mainly for
1) Growth of livestock population
2) Volume of foreign trade
3) Quality of agro products in a country
4) Industrial Development of a nation
5) Global warming

16. Which of the following in India is implemented in all the districts of the country for providing 100 days employment to those willing to do manual jobs in rural areas?
1) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
2) Bharat Nirman
3) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act
4) Swarn Jayanti Gram Swarojgar Yojana
5) All of these

17. Which of the following is a Social Development programme launched by the Govt. of India for school children?
1) Bharat Nirman
2) ASHA
3) Kutir Jyoti
4) Mid-Day Meal Scheme
5) Aadhar Yojana

18. Which of the following economic concept is categorised on the basis of Current Account or Capital Account or both?
1) Balance of payment
2) Value of the foodgrain stock of a country
3) Gross National Product (GNP)
4) Gross National Income (GNI)
5) Total collection of Direct Taxes in a year

19. Which of the following Acts is/was introduced for the purpose of sustainable growth?
1) Water (Prevention and Control of Pollution) Act
2) Narcotics and Psychotropic Substance Act
3) Foreign Exchange Management Act
4) Banking Regulation Act
5) Prevention of Money Laundering Act

20. 'IAEA' is an organisation which functions in the area of
1) Prevention of Money Laundering
2) Control of Foreign Direct Investment
3) Nuclear Energy
4) World Trade
5) Promoting International understanding among the nations

21. As reported in newspapers, China has raised objection on India's presence in South China Sea alongwith Vietnam. Both the nations are engaged in which of the following activities in the sea?
1) Fishing
2) Exploring minerals
3) Exploring oil fields
4) Disposal of electronic waste
5) Disposal of nuclear waste

22. Which of the following is the purpose of introducing 'Know Your Customer' norms by the banks?
1) To bring more and more people under the banking net
2) Identifying people who do not pay Income Tax
3) To ensure that the money deposited in banks has come from genuine sources
4) To ensure whether the money deposited in the bank is of an Indian or a foreign national
5) None of these

23. Which of the following organisations is established mainly to promote Micro, Small & Medium industrial sector in India?
1) NABARD
2) SIDBI
3) IDBI Bank
4) EXIM Bank
5) All of these

24. As reported in newspapers, the Market Borrowings of the Union Govt. have gone up in 2011-12 (up to September 2011). What is the main reason for the same?
1) Fixing very high target of growth
2) Lower than budgeted collection of the revenue
3) Lower than expected flow of foreign investment
4) RBI's reluctance in giving fresh loans to the Govt. of India for developmental projects
5) Consistent revision in the limit of the Ways and Means Advances given to the Govt. of India by the RBI

25. "Core Industries Witness lower growth in last few months"__ was the news in some major newspapers recently. This means the performance of which of the following is not taken into accounts for the same?
1) Steel
2) Cement
3) Coal
4) Gem & Jewellery
5) Crude oil

26. "Centre brings the curtain down on DEPB scheme"___ was the news recently. What is the full form of the term DEPB?
1) Developmental Enterprises Promotion Board
2) Duty Entitlement Pass Book
3) Duty Enforcement & Promotion Board
4) Development, Export & Procurement Bureau
5) Deportation and Enforced Prevention Bureau

27. India recently entered into an agreement to purchase LNG from some East Asian
Nations. This is the part of India's initiative in the direction of
1) Look East policy
2) Switch over to LNG
3) Business with Most Favourated Nations only
4) Convention on Supplemental Compensation (CSC)
5) New Business : New Partners Scheme

28. As per recent reports the Coal Ministry of India has allocated certain coal blocks
to four NTPC Thermal Power Plants in four states. Which of the following states
is not among these four states?
1) Uttar Pradesh
2) Karnataka
3) Odisha
4) Madhya Pradesh
5) Gujarat

29. The Meet of the Finance Chiefs of G-7 countries was held in September 2011 in
1) London
2) Tokyo
3) Paris
4) Marseille
5) Vienna

30. Which of the following organisations has given a warning to the nations of the world that there may be increased risk to global financial stability in the world?
1) World Bank
2) World Trade Organisation
3) Asian Development Bank
4) International Monetary Fund
5) United Nations Organisation

31. Which of the following is considered Non Tax Revenue of the Govt. of India as projected in the Union Budget?
1) Income Tax
2) Customs Duty
3) Service Tax
4) Corporate Tax
5) Dividends & Profits

32. What does the letter 'M' denote in the abbreviated term 'MRTP', an act which was applicable in India till recently?
1) Money
2) Moral
3) Minimum
4) Monopolies
5) Market

33. Which of the following is a popular women's Empowerment Programme in India?
1) ASHA
2) Swabhiman
3) Mid-Day Meal Scheme
4) Bharat Nirman
5) Self Help Group

34. We know that the Industrial Sector plays an important role in the development of India. Which sectror does not come under Industrial Sector?
1) Mining
2) Manufacturing
3) Banking
4) Utilities
5) Construction

35. Who among the following is one of the Deputy Governors of the RBI?
1) U.K.Sinha
2) Ranjan Mathai
3) Dr. Subir Gokarn
4) Dr. M.S. Ahluwalia
5) None of these
36. What does the term 'AAY' denote which is the short form of a Social Scheme launched by the Govt of India?
1) Anthyodaya Awas Yojana
2) Asian Awas Yojana
3) Anthyodaya Anna Yojana
4) Area Anthyodaya Yojana
5) None of these

37. Which of the following organisations of women in India will be arisen out of the confluence of three movements - labour movement cooperative movement and women's movement based on Gandhian Philosophy?
1) TISCO
2) SHG
3) AMUL
4) SEWA
5) Gramin Bank

38. The Second Green Revolution being planned in India will be launched basically in Eastern/North Eastern states and will be based on production of
1) Sugarcane
2) Jute
3) Bamboo
4) Vegetables
5) Paddy

39. Which of the following factors has now put a check on Migration of Agricultural Labourers from one place to another in India?
1) Lack of irrigation facilities
2) Low productivity of land
3) Single crop cultivation
4) Higher wages and availability of employment
5) Launch of MGNREGA and availability of employment opportunities locally

40. Which of the following Acts helps a bank in its day-to-day activities?
1) Competition Act
2) Negotiable Instruments Act
3) Hindu Marriage Act
4) Hindu Succession Act
5) NRI Act

41. Lack of access to financial services is technically known as
1) Financial instability
2) Financial inclusion
3) Financial stability
4) Financial exclusion
5) Poverty

42. Which of the following is not one of the major functions of the National Bank for Agricultural and Rural Development (NABARD)?
1) Acting as a regulator for cooperative banks and RRBs
2) Extending assistance to the government and others in matters relating to rural development
3) Providing refinance to lending institutions in rural areas
4) Acting as a coordinator in the operations of rural credit institutions
5) Review of monetary & credit policy

43. As we all know Banks in India are required to maintain a portion of their demand and time liabilities with the Reserve Bank of India. This portion is called
1) Statutory Liquidity Ratio
2) Cash Reserve Ratio
3) Bank Deposit
4) Reverse Repo
5) Government Securities

44. Banks in their daily business face various kinds of risks. Which of the following is one such major risk?
1) Customer risk
2) Reputation
3) Goodwill risk
4) Protection risk
5) Operational risk

45. Which of the following schemes was launched by the RBI in 2004 under which Govt. of India dated Securities/Treasury Bills could be issued to absorb surplus/ durable liquidity?
1) RTGS
2) External Commercial Borrowing
3) Market Stabilisation Scheme
4) High Value Clearing Scheme
5) Pre-paid Payment Instrument Facility

46. How much amount (in Rs. Crores) was allocated for raising credit to the farmers in the Union Budget 2011-12?
1) Rs. 4,75,000
2) Rs. 5,75,000
3) Rs. 6,75,000
4) Rs. 7,75,000
5) None of these

47. What does the letter 'M' denote in the name 'MFI' as used in financial sector?
1) Mini
2) Monetary
3) Micro
4) Mega
5) Multiple

48. The Govt. of India has created a women's Self Help Group Development fund so that it can reduce their interest burden. What is the size of the fund?
1) Rs. 100 crore
2) Rs. 200 crore
3) Rs. 250 crore
4) Rs. 400 crore
5) Rs. 500 crore

49. Which of the following is not a programme launched by the Govt. of India?
1) Sarva Shiksha Abhiyan
2) Rashtriya Krishi Vikas Yojana
3) Accelerated Irrigation Benefit Programme
4) National Rural Livelihood Mission
5) Jeevan Anand Yojana

50. Which of the following schemes is launched to provide prenatal and postnatal care to mother and child?
1) National Mission for Protein Supplements
2) Initiative on Vegetable Clusters
3) Promotion of Nutri Cereals
4) Jan Mitra Yojana
5) Janani Suraksha Yojana

51. Which of the following statements is TRUE about International Monetary Fund (IMF)?
1) IMF provides ways and means funds to member countries
2) IMF is an agency of the World Bank and is situated in Prague
3) IMF makes all the rules and regulations in relation to the world trade between the nations
4) On becoming member of the IMF, countries get finance as temporary balance of payment needs
5) IMF is an organisation floated by the members of NATO and caters to the need of those countries only

52. The bank rate is
1) Free to fluctuate according to the forces of demand and supply
2) Set by the RBI
3) Set by the RBI as directed by the Union Ministry of Finance
4) Set by RBI as advised by the Indian Banks Association
5) Set by Government of India on the recommendation of the Planning Commission

53. Which of the following terms is used in the field of Banking & Finance?
1) Special Drawing Rights
2) Affirmative Defence
3) Civil Procedure
4) Informed Consent
5) Question of Fact

54. Which of the following is one of the Millennium Development Goals fixed by the United Nations Organisation (UNO)?
1) Develop a global partnership for development
2) Develop new varieties of food grains which can ensure bumper crops
3) To ensure that population does not increase in least developed countries at an alarming rate
4) Develop measures to avert deadly Hurricanes/ Tsunamies etc., in an effective way
5) Ensure that a Global Economy is developed where all nations can participate according to their strengths

55. Which of the following countries recently got a new bailout package with the help of the Private Sector?
1) Germany
2) France
3) USA
4) Greece
5) Russia

56. By which of the following months Goods and Services Tax (GST) is to be implemented in India?
1) April 2015
2) April 2014
3) April 2013
4) April 2012
5) June 2012

57. India recently completed negotiations with 16 countries for entering into a 'TIEA'. TIEA denotes which of the following?
1) Tax India Exchange Account
2) Tax Information Exchange Agreement
3) Total Information Exchange Accord
4) Terminal Issue & Exchange Agreement
5) Tax Issues & Export Agreements

58. Famous Sardar Sarovar Dam is built across which of the following rivers?
1) Ganga
2) Tapti
3) Krishna
4) Narmada
5) Sutlej

59. Which of the following is not a Credit Rating Agency?
1) Credit Analysis & Research Ltd (CARE)
2) Lintas India Pvt. Ltd.
3) Moody's Investors Service
4) Standard & Poor's
5) Fitch Ratings

60. Who among the following is the President (Chief) of the World Bank at present?
1) Peter Thomson
2) Goran Hadzic
3) Robert B. Zoellick
4) Alan Greenspan
5) Z. Zang

61. Which of the following issues was/is an issue in World Trade Organisation on which India and few other countries were having all toghter different views than the developed countries?
1) Subsidies and Government procurement policy
2) G M varieties of certain crops
3) Making Yuan as major trade currency
4) Special treatment to NATO countries
5) All of these

62. Who among the following is the Head of the National Manufacturing Competitiveness Council, reconstituted recently?
1) Isher Ahluwalia
2) Dr. Kaushik Basu
3) V. Krishnamurthy
4) G. M. Rao
5) None of these

63. Which of the following Nations is a member of G-8?
1) New Zealand
2) Libya
3) China
4) South Sudan
5) Canada

64. Dr. Manmohan Singh recently addressed UN General Assembly. Which of the following was the major issue which he emphasised in his speech?
1) Usefulness of multilateral lending agencies like IMF and World Bank in the present context
2) WTO's efforts to introduce more and more GM crops in the market
3) Democratic rights in gulf countries
4) Mechanism to control oil prices in the world
5) Need of strong Indo China relations

65. Which of the following is called "Robinhood Tax" and was in news during recent Summit of G-20 nations?
1) Excise Duty
2) VAT
3) Goods & Services Tax
4) Tobin Tax
5) None of these
66. The Approach Paper of 12th Five-Year Plan got approval of the Union Cabinet recently. Which of the following is added for the first time in Approach Paper?
1) Growth Rate and mechanism to achieve it
2) Corruption, Transparency and Governance
3) Strengthening of Agriculture Sector
4) Periodical Review of Monetary Policy by the Govt. and not by RBI
5) All of these

67. A huge reserve of gas was explored recently in Northern Rashidpur Gas Fields of
1) Bhutan
2) Bangladesh
3) Sri Lanka
4) Pakistan
5) Afghanistan

68. Which of the following agencies recently conducted a Pollution Survey of various cities across the world and found out that cities in India, Iran, Pakistan and Mongolia are the most polluted cities in the world?
1) World Bank
2) International Monetary Fund
3) Asian Development Bank
4) World Trade Organisation
5) UNESCO

69. The Central Banks of five developed countries recently came together and decided to provide unlimited dollar loans to banks in their areas. What was the purpose of the same?
1) To prevent China from becoming a bigger lender than the world Bank
2) Ease growing tensions in the Euro zone's financial sector
3) To reinstate USA's credit rating at AAA level from the downgraded AA+ level
4) To create an emergency pool of dollars to provide instants help to any country in case of need
5) None of these

70. Which of the following is a payment and settlement system used by the banks in India?
1) Liquidity Adjustment Facility
2) Real Time Gross Settlement
3) Forward Rate Agreements
4) Central Depository Service
5) Negotiated Dealing System

71. 'Federal Reserve' is the Central Bank of which of the following countries?
1) Russia
2) Britain
3) Canada
4) Australia
5) USA

72. The Y.H. Malegam committee which submitted its report a few months back was set up to report on further improvement of functioning of
1) Micro Finance Institutions
2) Stock Exchanges in India
3) Cooperative Banks
4) Regional Rural Banks
5) Foreign Banks having offices in India

73. The Comptroller and Auditor General (CAG) of India recently got appointed as External Auditor of which of the following organisations/agencies?
1) World Bank
2) Bank of America
3) UNESCO
4) IAEA & WIPO
5) International Monetary Fund (IMF)

74. 'Special Drawing Rights' are the rights of countries provided by
1) World Bank
2) IMF
3) ADB
4) Federal Reserves
5) None of these

75. Indian citizens are allowed to invest overseas freely except in
1) Sri Lanka
2) UK
3) Bangladesh
4) Nepal
5) Pakistan

76. Who among the following represented India in the first South Asia Forum meeting held in September 2011?
1) Dr. Manmohan Singh
2) Pranab Mukherjee
3) Kamal Nath
4) Anand Sharma
5) Sonia Gandhi

77. Which of the following schemes is launched by the Govt. of India to make Indian cities free from hutments and slums?
1) Indira Awas Yojana
2) Rajiv Awas Yojana
3) Rashtriya Gram Swaraj Yojana
4) Central Rural Sanitation Programme
5) None of these

78. Which of the following is the largest producer of chemical fertilisers in the world?
1) India
2) USA
3) Mexico
4) Russia
5) China

79. Which of the following is the abbreviated name of the programme launched by the Govt. of India for developing desert areas?
1) DRDA
2) CAPART
3) DDP
4) IRDP
5) DWCRA

80. Who among the following are the two economists who got Nobel Prize in 2011 for their contribution in Economics?
1) Thomas J. Sargent & Christopher A. Sims
2) Peter A. Diamond & Thomas J. Sargent
3) Christopher A. Sims & Dale T. Mortensen
4) Olliver O. Willamson & Amartya Kumar Sen
5) None of these

ANSWERS:
1-3, 2-5, 3-1, 4-1, 5-3, 6-3, 7-1, 8-2, 9-1, 10-3,
11-1, 12-5, 13-5, 14-1, 15-5, 16-3, 17-4, 18-1, 19-1, 20-3,
21-3, 22-3, 23-2, 24-2, 25-4, 26-2, 27-1, 28-5, 29-4, 30-2,
31-5, 32-4, 33-1, 34-4, 35-3, 36-3, 37-4, 38-5, 39-5, 40-2,
41-4, 42-5, 43-1, 44-5, 45-3, 46-1, 47-3, 48-5, 49-5, 50-5,
51-4, 52-2, 53-1, 54-1, 55-4, 56-4, 57-2, 58-4, 59-2, 60-3,
61-1, 62-3, 63-5, 64-3, 65-4, 66-2, 67-2, 68-?, 69-2, 70-2,
71-5, 72-1, 73-4, 74-2, 75-5, 76-?, 77-2, 78-5, 79-3, 80-1.

GENERAL AWARENESS PRACTICE QUESTIONS FOR ALL BANK EXAMS

1. Who took over as the Chairman, Chief of Staffs Committee (CoSC) on 2014 July 30?
1) Arup Raha
2) R.K. Dhowan
3) D.K. Joshi
4) Bikram Singh
5) None of these

2. The Citizens Foundation is one of the six winners of the Ramon Magsaysay Awards for the year 2014. It is a non-profit organization in ___
1) China
2) Pakistan
3) Indonesia
4) Philippines
5) Singapore

3. Who won the 101st edition of the Tour de France cycling championship on 2014 July 27?
1) Jean-Christophe Peraud
2) Chris Froome
3) Vincenzo Nibali
4) Alberto Contador
5) Mark Cavendish

4. The most successful all rounder of modern day Cricket Jacques Kallis has announced his retirement from all formats of international Cricket. He played for which of the following countries?
1) Australia
2) West Indies
3) New Zealand
4) South Africa
5) England

5. Who assumed office as the 7th President of Iraq on 2014 July 24?
1) Ayad al- Samarrai
2) Usama al- Nujayfi
3) Kosrat Rasul Ali
4) Barham Salih
5) Fouad Massoum

6. Who was appointed as Maharashtra's horticulture ambassador in July 2014?
1) Aamir Khan
2) Shah Rukh Khan
3) Madhuri Dixit
4) Amitabh Bachchan
5) Sachin Tendulkar

7. 'The Lives of Others' has been long listed for the prestigious Man Booker Prize 2014. It is a novel written by:
1) AmitavGhosh
2) Cyrus Mistry
3) Neel Mukherjee
4) Jeet Thayil
5) Rahul Bhattacharya

8. Who took over as the new Army Chief on 2014 July 31?
1) Philip Campose
2) Dalbir Singh Suhag
3) V.K. Singh
4) N.A.K. Browne
5) None of these

9. World Hepatitis Day is observed every year on which of the following days?
1) August 1
2) August 2
3) July 28
4) July 30
5) July 31

10. India has over 40 million Hepatitis B infected patients, second only to?
1) China
2) Pakistan
3) USA
4) Nigeria
5) Algeria

11. Which of the following financial institutions announced installing of 3,000 ATMs and 1.35 lakh micro- ATMs by September 2015?
1) Reliance Capital
2) Bajaj Finance
3) Sriram Capital
4) India Post
5) LIC Hosing Finance

12. Google India marked Sarojini Naidu's 135th birthday with a doodle on which of the following days of 2014?
1) February 13
2) February 12
3) February 14
4) February 15
5) February 17

13. Nobel Laureate Baruch Samuel Blumberg's birthday is observed as?
1) World Health Day
2) World AIDS Day
3) World Tuberculosis Day
4) World Malaria Day
5) World Hepatitis Day

14. Which of the following committees suggested financial sector reforms in India?
1) Chellaiah Committee
2) S.S. Tarapore Committee
3) Bhagwati Committee
4) Narsimham Committee
5) None of these

15. Liberalization, Privatization and Globalization are the aims of?
1) Land Reforms
2) Economic Planning
3) Economic Reforms
4) Socialism
5) None of these

16. Nhava Sheva is the largest container port in India. It is situated in which of the following States?
1) Andhra Pradesh
2) Odisha
3) Maharashtra
4) Karnataka
5) Gujarat

17. Nhava Sheva port is also known as?
1) Jawaharlal Nehru port
2) Indira Gandhi port
3) Rajiv Gandhi port
4) Mahatma Gandhi port
5) None of these

18. Which of the following is not correct?
1) MSP-Minimum Support Price
2) NGT - National Green Tribunal
3) PIL - Public Introduced Litigation
4) BSF - Border Security Force
5) CNG - Compressed Natural Gas

19. Which of the following deals with extinct organisms?
1) Archaeology
2) Palynology
3) Phylogeny
4) Paleontology
5) Philology

20. 'CEPI' stands for?
1) Council of Environmental Pollution of India
2) Comprehensive Environmental Pollution Index
3) Centre for Environmental Pollution in India
4) Centre for Environmental Pollution and Industries
5) None of these

21. The Union Public Service Commission submits its annual report to the?
1) Prime Minister
2) President
3) Vice President
4) Speaker of the Lok Sabha
5) Home Minister

22. Which of the following countries is not a member of SAARC?
1) Pakistan
2) Cambodia
3) Nepal
4) Bhutan
5) Maldives

23. The Central Rice Research Institute is located in?
1) Jhansi
2) Meerut
3) Cuttack
4) Bhopal
5) Rajahmundry

24. AGMARK, which is employed on agricultural products in India, is related to?
1) Processing
2) Quality
3) Packaging
4) Both 1 and 2
5) All 1, 2 and 3

25. The National Centre for Agricultural Economics and Policy Research is located in?
1) Hyderabad
2) Mumbai
3) Bhopal
4) Kolkata
5) New Delhi

26. The apparatus used for detecting lies is known as?
1) Pyrometer
2) Seismograph
3) Polygraph
4) Gyroscope
5) Periscope

27. The Directorate of Plant Protection, Quarantine and Storage is located in?
1) Hyderabad
2) Ahmadabad
3) Bangalore
4) Faridabad
5) Karnal

28. Which of the following is measured by the sling Psychrometer?
1) Pressure
2) Humidity
3) Temperature
4) Wind velocity
5) Wind direction

29. Which of the following crops requires water logging for its cultivation?
1) Cotton
2) Tea
3) Coffee
4) Mustard
5) Paddy

30. The International Rice Research Institute is located in which of the following countries?
1) India
2) Mexico
3) China
4) Philippines
5) Japan

31. The rate of interest at which the Reserve Bank of India lends short term funds to the commercial banks is called?
1) Repo rate
2) Reverse repo rate
3) Baserate
4) Prime lending rate
5) Marginal standing facility

32. Which of the following countries does not belong to the Balkan Peninsula?
1) Kosovo
2) Macedonia
3) Montenegro
4) Bosnia and Herzegovina
5) Ukraine

33. Kunchikal waterfall is located in which of the following States?
1) Kerala
2) Tamil Nadu
3) Karnataka
4) Goa
5) Maharashtra

34. Pench National Park is situated in which of the following States?
1) Uttar Pradesh
2) Jharkhand
3) Uttarakhand
4) Madhya Pradesh
5) Odisha

35. Which of the following terms is not used in the field of banking/ finance?
1) Hedge
2) Premium bonds
3) Commercial paper
4) Blue chip companies
5) Wobbe index

36. Identify the mismatched pair?
1) Hiroshima Day - August 6
2) World Human Rights Day - December 10
3) World Forestry Day-March21
4) International Day of Happiness - March 20
5) Nagasaki Day - August 8

37. The 2014 Lok Sabha elections were held in how many phases?
1) Seven
2) Eight
3) Nine
4) Ten
5) Six

38. Which of the following is the mascot for the 17th Asian Games to be played in September 2014?
1) Seal
2) Bear
3) Dolphin
4) Hare
5) Elephant

39. Who is the author of the book "Footlights" which was published in February 2014?
1) Khushwant Singh
2) Charlie Chaplin
3) Princess Diana
4) Ronald Reagan
5) Gabriel Garcia Marquez

40. A team of 34 foreign scientists have spotted the footprints of dinosaurs at Thaitat village in which of the following districts of Rajasthan in January 2014?
1) Kota
2) Karauli
3) Sikar
4) Jaisalmer
5) Udaipur

ANSWERS:
1) 1; 2) 2; 3) 3; 4) 4; 5) 5; 6) 4; 7) 3; 8) 2; 9) 3; 10) 1;
11) 4; 12) 1; 13) 5; 14) 4; 15) 3; 16) 3; 17) 1; 18) 3; 19) 4; 20) 2;
21) 2; 22) 2; 23) 3; 24) 2; 25) 5; 26) 3; 27) 4; 28) 2; 29) 5; 30) 4;
31) 1; 32) 5; 33) 3; 34) 4; 35) 5; 36) 5; 37) 3; 38) 1: 39) 2; 40) 4.

Wednesday, July 30, 2014

BANKING AWARENESS PRACTICE MCQs FOR SBI SPECIAL MANAGEMENT EXECUTIVES EXAM

1. Concept of "Service Area Approach" is now applicable only for:
a) Crop Loans
b) SHGs
c) Government Sponsored Schemes
d) NABARD refinance schemes
e) None of these

2. The rate at which banks can barrow from the central bank at an elevated rate against govt. securities during the time of tight cash is termed as ___
a) bank rate
b) base rate
c) marginal standing facility
d) repo rate
e) reserve repo rate

3. External Commercial Borrowings (ECBs) are part of?
a) Current Account
b) Capital Account
c) Balance of Payment
d) Either a or b
e) None of these

4. Which of the following term is used in the field of banking and finance?
a) Refurbished
b) Collateral
c) Corridor
d) Quintessential
e) None of these

5. The central Government has taken some significant steps to revitalize RRBs. One of the following is not such a step?
a) Made SARFAESI Act applicable to RRBs
b) Emitted RRBs for Branch Expansions
c) RRBs can undertake Insurance Business
d) Permitted RRBs to accept NRI Deposits
e) None of these

6. Government of India re-appointed Shri Harun Rashid Khan as the Deputy Governor of the Reserve Bank of India, for a further period of:
a) One year with effect from 4 July 2014 or until further orders
b) Three years with effect from 4 July 2014 or until further orders
c) Six months with effect from 4 July 2014 or until further orders
d) Two years with effect from 4 July 2014 or until further orders
e) None of these

7. KYC guidelines are framed on the basis of four core components. Which of the following is
not a core component?
a) Customer Acceptance Procedure
b) Monitoring of Transactions
c) Customer Identification procedure
d) Risk Management
e) Management of Operational Risk

8. Whose approval is required for appointment of a foreign exchange dealer by a bank?
a) RBI
b) IBA
c) The Ministry of finance
d) Discretion of the bank
e) None of the above

9. The Currency of LAOS is?
a) Rigo
b) Krona
c) Kip
d) Kyat
e) None of these

10. Bharathiya Mahila Bank first branch in Madhya Pradesh was inaugurated in Indore by the Additional Secretary Finance, Government of India. Identify him/her.
a) B P Joshi
b) Anitha Subramanyan
c) Snehlata Srivastava
d) Shikha Singh
e) None of these

11. Which one of the following is not an authorized means of banking transactions for the people in India?
a) Mobile
b) Online
c) Phone
d) Visiting Individually
e) Video Conferencing

12. What is the limit for foreign direct investment (FDI) for investment in the equity of private banks in India?
a) 25 percent
b) 49 percent
c) 51 percent
d) 74 percent
e) None of these

13. As per the RBI norms, bank's direct exposure to the capital market should not exceed ____
of the net worth of the bank.
a) 10 percent
b) 20 percent
c) 30 percent
d) 40 percent
e) None of these

14. Capitalization of Reserves is carried out by issue of _____ to the existing shareholders
a) additional shares
b) bonus shares
c) incentives
d) Both a and c
e) None of these

15. Which of the following measures is/ are being taken to ensure Financial Inclusion in India?
a) Initiation no - frills account
b) Providing banking service at doorstep through business correspondents
c) Electronic Benefits Transfer (EBT)
d) All of the above
e) None of the above

16. Which of the following in NOT a regularity authority in India?
a) SEBI
b) IRDA
c) SIDBI
d) RBI
e) None of these

17. The headquarters of the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) is
located in ____
a) Delhi
b) Mumbai
c) Ahmadabad
d) Hyderabad
e) None of these

18. Which of the following is a banking related term?
a) Creditor (Lender)
b) Base Rate (will be fixed by banks)
c) Cash credit (a running loan account sanctioned to a borrower
d) Dishonor (Cheque bouncing for any reason)
e) All of the above

19. When a bank finances international business, it is called ____
a) Retail banking
b) Core banking
c) Trade finance
d) Micro finance
e) None of these

20. Banks provide which of the following products to make instant loan facility available to the farmers?
a) Kisan Credit Card
b) Crop Loan Scheme
c) Krishi Bima Yojana
d) All of the above
e) None of the above

21. The Act enacted to help the government in managing its budgeted finance and fiscal deficit is called ____
a) Banking Regulation Act
b) Negotiable Instrument Act
c) Fiscal Responsibility and Budget Management Act
d) Foreign Exchange Management Act
e) Competition Act

22. Government and the RBI are making all efforts to extend banking facilities to all the villages in the country through which of the following programmes?
a) PURA
b) Pradhan Mantri Swaojgar Yojna
c) Pradhan Mantri Aadarsh Gram Yojna
d) Financial Inclusion
e) None of these

23. NAV (Net Asset Value) is a term generally associated with ____
a) Banks
b) Mutual Funds
c) Credit Societies
d) Merchant Bankers
e) None of these

24. Which of the following is not a private bank functioning in India?
a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) Yes Bank
d) IDBI Bank
e) None of these

25. Authorized Dealers for foreign transactions are appointed by:
a) Reserve Bank of India
b) Government of India
c) Individual Banks
d) FEDAI
e) None of these

26. What is/are the reason(s) for some banks for opening their subsidiaries?
1. Home loan business
2. To sell insurance policies
3. To control online operation or Internet banking business
Choose the correct answer.
a) Only (1)
b) Only (2)
c) Only (3)
d) All of the above
e) None of the above

27. Which of the following organisations maintains the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) in India?
a) RBI
b) NABARD
c) SIDBI
d) LIC
e) None of these

28. Off shore Banking Unit is a ___
a) unit which is situated in Foreign Country
b) unit which is situated in Special Economic Zone and deals in foreign currency only
c) unit which is actively participating in lending foreign currency loans and in joint ventures
d) All of the above
e) None of the above

29. Teaser Rates are related to which
of the following types of loans?
a) Home loans
b) Personal loans
c) Auto loans
d) Reserve mortgage loans
e) Crop loans

30. Remittance under the Guarantee Bond Scheme can be accepted from:
a) Only Associated Banks
b) Only Nationalized Banks
c) Only Foreign Banks
d) All Scheduled Banks and Cooperative Banks
e) None of the above

ANSWERS:
1) c 2) c 3) b 4) c 5) c 6) d 7) e 8) a 9) c 10) c
11) e 12) d 13) b 14) b 15) d 16) c 17) b 18) e 19) c 20) a
21) c 22) d 23) b 24) d 25) a 26) d 27) b 28) b 29) a 30) d

Tuesday, July 29, 2014

GENERAL AWARENESS PRACTICE MCQs FOR SBI SPECIAL MANAGEMENT EXECUTIVES EXAM

1. Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation Act was passed in....
1) 1985
2) 1991
3) 2001
4) 1961
5) 2002

2. To provide insurance of deposits and guaranteeing of credit facilities, Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (DICGC) was established. It’s headquarters is at......
1) Hyderabad
2) Kolkata
3) Pune
4) Bangalore
5) Mumbai

3. Authorised capital of DICGC is Rs.50 crore, which is fully issued and subscribed by ....
1) RBI
2) SBI
3) LIC
4) State government of Maharashtra
5) NABARD

4. The bank covered by the Deposit Insurance Scheme of DICGC is .....
1) Public sector banks
2) Private Sector banks
3) Foreign banks
4) Co-operative banks as defined in Section 2(gg) of the DICGC Act
5) All of the above

5. Insurance cover of Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation limited to.....
1) Rs.1,000
2) Rs.5,000
3) Rs.50,000
4) Rs.1,00,000
5) None

6. The deposits covered under the DICGC Act.....
1) Savings Account
2) Current Account
3) Fixed Deposit
4) Recurring Deposit
5) All of the above

7. The deposits not covered under DICGC Act is.....
1) Deposits of Central/ State governments
2) Inter-bank deposits
3) Any amount due on account of and deposit received outside India
4) Deposits of foreign governments
5) All of the above

8. Premium to be paid for insurance of bank deposits under Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation currently......
1) Deposits in rupees rounded to thousands X 0.05 / 100
2) Deposits in rupees rounded to thousands X 1.00 / 100
3) Deposits in rupees rounded to thousands X 0.50 / 100
4) Deposits in rupees rounded to thousandsX 02.00/ 100
5) None

9. Under DICGC Act, the insured bank is required to remit premium not later than the last day of May and each year.....
1) November
2) December
3) October
4) July
5) None

10. The concept of insuring deposits kept with banks received attention for the first time in the year 1948 after the banking crises in....
1) Karnataka
2) AP
3) Delhi
4) Ahmedabad
5) Bengal

11. Which committee supported the insuring of banking deposits in 1950?
1) Hilton-Young commission
2) C.Ranga Rajan Committee
3) Rural Banking Enquiry Committee
4) V.K.Rao committee
5) None

12. The present Chairman of DICGC  ....
1) H.R. Khan
2) R. Gandhi
3) Dr. Nachiket M. Mor
4) K.C. Chakravarthy
5) Urjith Patel

13. Insurance covered under the DICGC....
1) only principle amount deposit
2) only interest accrued on principle
3) principle and interest accrued for the first three months on principle
4) both principle and interest
5) interest accrued first year only

14. Who pay the insurance premium to cover the Rs.1 lakh bank deposits?
1) Customer
2) Guardian of the customer
3) Bank
4) Nominee of the customer
5) None

15. To which bank Arun Jaitley allocated a sum of Rs.200 crores to NABARD for setting up of mega food parks on 18 July 2014?
1) SBI
2) RBI
3) SIDBI
4) Yes Bank
5) NABARD

16. YES Bank, which international money transfer company launched an online money transfer service with instant deposits to NRI customer accounts with any bank in India....
1) Rupay
2) Instant Pay
3) Voltaire
4) Pay tell
5) Transfast

17. Which of the following option is correct?
1) RBI kicked off a pilot project on 10 June 2014 that will allow a few mobile payment providers to test cash withdrawal facilities for a small portion of their semiclosed mobile wallet users.
2) In it sender and beneficiary's wallet will be seeded with Aadhaar number.
3) When the money transfer happens, the receiver, who does not have a bank account, can walk to a mRUPEE outlet and receive the cash after authenticating his identity with the biometric (finger print scanning).
4) Tata Teleservices' mobile wallet paymentbased service mRUPEE is one of the eight participants in the RBI pilot project.
5) All of the above

18. By mid June 2014, Bank credit grew at ........ percent year-on-year to Rs.60,90,030
crore.
1) 18.25
2) 13.88
3) 11.25
4) 19.25
5) 21.25

19. The RBI granted banking licences to IDFC and microfinance institution Bandhan Micro Finance Institute. The in-principle approval granted will be valid for a period of ...... completely with the requirements.
1) 6 months
2) 9 months
3) 12 months
4) 15 months
5) 18 months

20. The debit card can be used for....
1) Make Point of Sale (POS) purchase
2) Withdraw cash at ATM
3) Online shopping
4) 1 & 3 only
5) All of the above

21. The Government of India has authorized the Reserve Bank of India (RBI) to issue debt instruments up to a ceiling of ...... under the Market Stabilization Scheme (MSS) for the fiscal 2014-15.
1) Rs.20,000 crore
2) Rs.30,000 crore
3) Rs.40,000 crore
4) Rs.70,000 crore
5) Rs.50,000 crore

22. On 16 July 2014, which company has emerged as the country's top Non- Performing Asset (NPA) after it has failed to repay loans of over Rs.4,000 crore borrowed mainly from state-owned banks?
1) India Cement
2) Morgan Stanley
3) Videocon
4) Jet Airlines
5) Kingfisher

23. On 15 June 2014, the central government said only five States had fully implemented the National Food Security Act, 2013. They are Chhattisgarh, Haryana, Maharashtra, Rajasthan and ......
1) AP
2) West Bengal
3) Tamilnadu
4) Kerala
5) Punjab

24. Which nation has third highest number of HIV - infected people as the report given on 17 July 2014 UNAIDS, the United Nations programme on HIV / AIDS?
1) South Africa
2) Nigeria
3) India
4) USA
5) None

25. Union Minister of State for Youth Affairs and Sports said on 25 July 2014 that the government till now released Rs.144 crore to Assam for updating the National Register of Citizens (NRC) following a Supreme Court directive in 2006. The minister name is....
1) Sarbananda Sonowal
2) Uma Bharathi
3) V.K.Singh
4) Nirmala Sitharaman
5) None

26. ....... became the first Indian company to exceed Rs.5 lakh crore in market capitalization
on 23 July 2014.
1) Infosys
2) TCS
3) Tech Mahindra
4) Sincom
5) None

27. Union Government constituted a core group to work out a detailed action plan to eradicate the dreaded vector-borne disease, Kala Azar by .....
1) 2015
2) 2020
3) 2019
4) 2018
5) None

28. Inter-island air service operation in Andaman and Nicobar connecting Port Blair and Car Nicobar. What is the capital of Andaman-Nicobar islands?
1) Kavaratti
2) Itanagar
3) Gangtok
4) Port Blair
5) None

29. ......... appointed as the Governor of Haryana on 25 July 2014.
1) K.S. Solanki
2) Balram Das Tandon
3) Keshari Nath Tripathi
4) E.L. Narasimhan
5) None

30. Kargil Vijay Diwas celebrated on....
1) 26 July
2) 26 June
3) 26 May
4) 26 April
5) None

31. Who has been appointed as the Chairman of International Cricket Council (ICC) on 26 June 2014?
1) Sunil Gavaskar
2) David Boon
3) N. Srinivasan
4) Jeff Boycott
5) None

32. President of International Cricket Council (ICC).....
1) Mustafa Kamal
2) David Boon
3) Sanath Jayasurya
4) Anil Kumble
5) None

33. 'Great Sport Great Spirit' is the motto of....
1) Olympic Committee
2) International Cricket Council
3) Indian Olympic Committee
4) Winter Olympic Games
5) None

34. Where is the headquarters of International Cricket Council (ICC)?
1) Kolkata
2) Durban
3) Dubai
4) Lords
5) Sydney

35. Indian Grand Prix Formula One Championship won by .......
1) Lewis Hamilton
2) Mark Weber
3) Daniel Ricciardo
4) Sebastian Vettel
5) None

ANSWERS:
1-4, 2-5, 3-1, 4-5, 5-4, 6-5, 7-5, 8-1, 9-1, 10-5
11-3, 12-5, 13-4, 14-3, 15-5, 16-5, 17-5, 18-2, 19-5, 20-5
21-5, 22-5, 23-5, 24-3, 25-1, 26-2, 27-1, 28-4, 29-1, 30-1
31-3, 32-1, 33-2, 34-3, 35-4.