Monday, July 17, 2017


1. Who is the present Managing Director & CEO of Bank of India?
a) Dinabandhu Mohapatra
b) R Subramania Kumar
c) Sunil Mehta
d) N.Kamakodi
e) Neelam Damodharam

2. RBI has increased the capital requirement for Asset Reconstruction Companies (ARC) From the existing Rs. 2 crore to______ by March 2019.
a) Rs. 5 crore
b) Rs. 25 crore
c) Rs. 100 crore
d) Rs. 150 crore
e) Rs. 200 crore

3. Time limit for settlement of claims in Deceased cases:
a) 30 days from the date of death
b) 15 days from the date of death
c) 15 days from the date of submission of all the documents
d) 30 days from the date of submission of all the documents
e) 7 days from the date of death

4. Under Atal Pension Yojana (APY), the Central Govt will contribute 50% of total contribution or Rs. 1000 whichever is lower, to eligible subscriber's A/c, for a period of ___ years.
a) 2 years
b) 3 years
c) 4 years
d) 5 years
e) 6 years

5. ACH is a system that monitors and administers the processing of cheques and fund clearance among the banks. What is the full form of ACH.
a) Automatic Clearing House
b) Additional Clearing House
c) Autonomous Clearing House
d) Automated Clearing House
e) Authorised Clearing House

6. Mission Indra Dhanush aims to achieve full immunization of more than 90% children by _____
a) 2018
b) 2019
c) 2020
d) 2021
e) 2022

7. MS Dhoni is having SB account (Balance Rs. 80,000) and Fixed Deposit Account (Balance Rs. 1,20,000) in a Bank which is covered under DICGC. If that bank is to be closed for any reason whatsoever, What is the maximum amount MS Dhoni will be reimbursed by DICGC?
a) Rs.1,80,000
b) Rs. 1,00,000
c) Rs. 2,00,000
d) Rs. 1,20,000
e) None of the above

8. Main parties in case of Agency Agreement is:
a) Debtor - Creditor
b) Bailor - Bailee
c) Lessor - Lessee
d) Principal - Agent
e) Trustee - Beneficiary

9. Which of the following is/are correct regarding investment to reduce the risk of adverse price movements in an asset?
a) Hedge
b) SPV
c) MBS
e) b & c

10. The term "Allonge" refers to a sheet of paper attached:
a) To a negotiable instrument for the purpose of making endorsement thereon when there is no space on the instrument
b) To a Non-Judicial Stamp paper
c) To a mortgage deed for the purpose of witness
d) To the Sanction Advice of the loan intimating the terms of sanction
e) All the above

11. A mutual fund is set up in the form of:
a) A trust
b) A Company incorporated under the Indian Companies Act
c) An Act of Parliament
d) A Limited liability partnership
e) None of the above

12. What is the full form of ARM in case of Loans against mortgage of properties?
a) Additional Rate Mortgages
b) Advance Rate Mortgages
c) Adjustable Rate Mortgages
d) Appropriate Rate Mortgages
e) Anomalous Rate Mortgages

13. Name the only Private Sector Bank in the country which is designated as RBI's agent for banking business and carries out the banking business of Central Government?
c) J&K Bank
d) YES Bank
e) AXIS Bank

14. 'Good People to Bank With' is the tagline of:
a) United Bank of India
b) UCO Bank
c) Union Bank of India
d) Indian Overseas Bank
e) Vijaya Bank

15. AMRUT is urban transformation scheme with the focus of the urban renewal projects to establish infrastructure that could ensure adequate robust sewerage networks and water supply. Expand AMRUT.
a) Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation
b) Atal Mission for Reconstruction and Urban Transformation
c) Atal Mission for Rural and Urban Transformation
d) Awas Mission for Rural and Urban Transformation
e) None of the above

16. The Headquarters of Security Printing and Minting Corporation of India Ltd (SPMCIL) is located in:
a) New Delhi
b) Bengaluru
c) Chennai
d) Trivandrum
e) Hyderabad

17. Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (DICGC) is a wholly owned subsidiary of:
a) Central Government
b) Reserve Banks of India
e) None of the above

18. With an aim to strengthen Regional Rural Banks, as per the Bill introduced in the Lok Sabha during 2013, the authorized capital of the Regional Rural Banks to be raised to Rs. _____
a) 1000 crore
b) 500 crore
c) 2500 crore
d) 50 crore
e) 200 crore

19. Banks have to submit Suspicious Transactions Report(STR) to FIU-IND (Financial Intelligence Unit - India) as a part of antimoney laundering measures where the transactions:
a) Appears to be unusual or unjustified complexity
b) Appears to have no economic rationale or bonafide purpose
c) Source of funds are doubtful
d) Are not in commensurate with the business of the customer
e) All the above

20. Which of the following points are true with respect to PM Garib Kalyan Yojana?
a) The deposits under PMGKY shall not bear any interest
b) The Bonds Ledger account shall not be tradable
c) No commission / agency bank charges will be paid to the banks for accepting deposits under the scheme
d) The transferability of Bond Ledger Account shall be limited to nominee or to the legal heir of an individual holder, in the event of his death
e) All of the above

21. What type of loan is granted by banks for purchase of white goods?
a) Loan given for purchase of cotton seeds
b) Mortgage loan
c) Consumer durables loan
d) Home loan
e) Dairy loan

22. Which of the following is True regarding QR Code?
a) QR stands for Quick response Code
b) It is a payment transfer mechanism
c) It eliminates the need for PoS machines at a merchant outlet
d) There is no problem of loss of card or card expiry problems
e) All the above

23. Under Rural and Urban Housing for poor, PM announced two new housing schemes for the urban
poor recently. Under Pradhan Mantri Aawas Yojana (PMAY), the poor and middle class in cities
will get ___ exemption on interest for home loans up to Rs. 9 lakh and ___ exemption for home loans up to Rs.12 lakh.
a) 3%; 4%
b) 4%; 3%
c) 2%; 3%
d) 4%; 5%
e) 5%; 6%

24. Lien is a/an _______ of the creditor to retain possession.
a) Right
b) Obligation
c) Instrument
d) Interest
e) None of the above

25. The 'Banker's 'Fair Practice' code was brought out in June 2004 by:
a) IBA
b) RBI
c) Government of India
d) Banking Ombudsman

26. In a Hindu undivided family the business of the family is managed by:
a) Karta
b) Proprietor
c) Partner
d) Director
e) Co-Parcenors

27. A Public Limited Company shares are:
a) Not transferable
b) Transferable
c) The Act is silent
d) Transferable only if they are purchased in Primary Market
e) a & d

28. With an objective to give boost to the small entrepreneurs, credit guarantee for small businesses
(CGTMSE) has been enhanced from Rs. 1 crore to ______
a) Rs. 1.5 crore
b) Rs. 2 crore
c) Rs. 3 crore
d) Rs. 4 crore
e) Rs. 5 crore

29. Which of the following is not a Material Alteration?
a) Alteration of the date
b) Alteration of the sum payable
c) Alteration of Signature (Forgery)
d) Alteration of the name of payee
e) Alteration of the crossing

30. Under what circumstances banks can with held payments of customers?
a) When a customer is declared insolvent by the court
b) When a company goes on liquidation since the rights of account rests with the official liquidator
c) When the customer become insane
d) When the cheque is countermanded
e) All the above

31. A Fund of Funds is a scheme that invests primarily in:
a) Money market instruments
b) Other schemes of the same mutual fund or other mutual funds
c) The bullion market
d) The Government Securities
e) Primary market only

32. Which of the following are the advantages of Cheque Truncation System (CTS)?
a) A Faster clearing cycle to provide better customer service
b) Minimize transaction costs and loss of instruments can be avoided
c) Additional Security Features
d) Frauds can be eliminated
e) All the above

33. The Indian Banking System is regulated in terms of the provisions of ____ Act, 1934 and ___
a) Banking Regulation Act, 1949
b) Negotiable Instruments Act, 1881
c) Payment and Settlement Act, 2007
d) Prevention of Money Laundering Act, 2002
e) None of the above

34. When affairs of a bank is conducted in such a manner that gives a fair deal to all the stake holders, it is called:
a) Risk Management
b) Effective Management
c) Total Management
d) Corporate Governance
e) Mirror Management

35. The type of arrangement under which a bank pays the seller the value of the bill and later collects it from the buyer on the due date is called_____
a) Bill discounting
b) Factoring
c) Forfaiting
d) Deferred Collection
e) None

1) a 2) c 3) c 4) d 5) d 6) c 7) b 8) d 9) a 10) a
11) a 12) c 13) c 14) c 15) a 16) a 17) b 18) b 19) e 20) e
21) c 22) e 23) b 24) a 25) a 26) a 27) b 28) b 29) c 30) e
31) b 32) e 33) a 34) d 35) a