Thursday, March 16, 2017


1) “Connectivity for Regional Prosperity” was the theme of which edition Economic Cooperation Organization Summit held in Islamabad recently?
a. 13th
b. 14th
 c. 15th
d. 12th

2) The Goods and Services Tax (GST) Council, in its meeting held , under the Chairmanship of the Union Minister for Finance & Corporate Affairs, has approved the draft CGST Bill and the draft of which among the following bills?
d. All above

3) The President of India recently inaugurated the Centenary Celebrations of Women’s Indian Association recently at Adyar. In which state it is?
a. Lucknow,U.P.
b. Bhopal,MP
c. Chennai, Tamilnadu
d. Hyderabad, Telangana

4) Name the city , that has achieved 100% waste segregation?
a. Kochi
b. Palakkad
c. Jaisalmer
d. Tirunelveli

5) The world's oldest aircraft carrier in active service, , will be decommissioned on March 6 after serving the Indian Navy for nearly 30 years. Name it?
a. INS Viraat
b. INS Vikrant
c. INS Viraj
d. INS Viraam

6) India and which other country, have strengthened bilateral security ties , and decided to continue exchange programmes on hostage crisis, terror crime scene probe and cyber crime under ATA ( Anti
Terrorism Assistance) ?
a. Japan
b. USA
c. UK
d. Pakistan

7) Nuclear-armed North Korea fired how many ballistic missiles east of the peninsula on March 6, with Japan saying that some of them landed in its waters.?
a. 5
b. 6
c. 4
d. 7

8) Which country will organise the first mobile congress in September with a special focus on reaching out to South East Asian markets.?
a. Bangladesh
b. USA
c. UK
d. India

9) The Zero Discrimination Day was held on……………….?
a. March 1, 2017
b. March 2, 2017
c. March 3, 2017
d. March 7, 2017

10) Name the woman cricketer , who won the BCCI award for the first time?
a. Shantha rangaswamy
b. Shanthi subbarao
c. Mithali raj
d. Shanthi saxena

11) President of India, Pranab Mukherjee presented the Standard to 125 Helicopter Squadron and Colours to Mechanical Training Institute of Indian Air Force (March 3, 2017) at Air Force Station, Tambaram, Tamil Nadu. Which of the following statements are true about IAF Squadrons?
1. The Indian Air Force needs at least 42 squadrons of fighters to protect its western and northern borders with Pakistan and China
2. By 2019 -2020 it will lose another 14 squadrons of the vintage MiG 21s and MiG 27s
3. There are 16-18 planes in one squadron. The force now depends on Su-30 MKI and MiG 29s, the British-made Jaguar and French-made Mirage 2000s
4. After the air force de-commissioned three of the ageing Russian-made MiG 21 squadrons, bringing down the total number from 34 to 31 fighter squadrons, an additional squadron of the Russian-made Su-30 MKI has been raise
a. Only 1 & 2 are true
b. Only 2 & 3 are true
c. Only 3 & 4 are true
d. All 1,2,3 and 4 are true

12) Which among the following launched an exclusive data-led group term insurance plan in partnership with ET Money, the country’s first term insurance plan based on the spend pattern of the users?
a. Ing Vysya
b. HDFC Life
c. ICICI Life insurance
d. LIC

13) The number of ODF (Open Defecation Free) districts in the country has now crossed to ……………recently ?
a. 75
b. 80
c. 100
d. 90

14) On which day The World Hearing Day 2017 was observed globally ?
a. 3rd march 2017
b. 2nd march 2017
c. 4th march 2017
d. 5th march 2017

15) Which country is planning to build its first national underwater observatory in the disputed South China Sea (SCS)?
a. USA
b. China
c. Japan
d. North Korea

16) The “Napoleon of football” who helped the team win the European Cup three times, died March 3rd, 2017. Name him?
a. James madrid
b. Raymond Kopa
c. Adams grews
d. Nicholas crews

17) Jammu & kashmir and which another state, agreed on resumption of Shahpur Kandi Dam project?
a. Haryana
b. UP
c. Punjab
d. Rajasthan

18) Who was appointed Chairman and Managing Director of state-run telecom major Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL).?
a. PK Purwar
b. NK Singh
c. MK ajay bhatia
d. L. Sneha majumdar

19) For the first time, which country on March 1, 2017 succeeded in getting an official elected to the post of Secretary General for South Asian Association for Regional Cooperation?
a. Pakistan
b. South africa
c. Srilanka
d. Bangladesh

20) Which country for first time will host International Conference on Theory and Practice of Electronic Governance (ICEGOV2017)?
a. Bangladesh
b. India
c. Srilanka
d. Bhutan

21) The tourist town of Dharamshala, which is also the home of Tibetan spiritual leader Dalai Lama, has officially become the second capital of which state of India?
a. Tripura
b. Arunachal pradesh
c. Himachal pradesh
d. U.P.

22) Which day will be celebrated on 3rd March 2017 with the theme “Listen to the Young Voices.”?
a. World youth day
b. World adults day
c. World wildlife day
d. World environment day

23) Which country’s upper house, The House of Lords voted on 2 March 2017 to amend the Brexit Bill?
a. U.K.
b. USA
c. UAE

24) Name the state that will host its first river festival in March-April 2017?
a. U.P.
b. Assom
c. Bihar
d. Rajasthan

25) India Test captain Virat Kohli won the Polly Umrigar award, being the first cricketer to receive it how many times?
a. One
b. Two
c. Three
d. Four

26) South Korean and which country held largescale joint military exercise called Foal Eagle to test their defence readiness against the threat from North Korea.?
a. Japan
b. Israel
c. Iraq
d. USA

27) The national launch of 'Swachh Shakti Saptah' took place in which city recently?
a. Gurugram
b. Hissar
c. Kochi
d. Pune

28) Which country government recently approved the merger of Federally Administered Tribal Areas (FATA) with the Khyber-Pakhtunkhwa province.?
a. India
b. Bangladesh
c. Pakistan
d. Bhutan

29) India has proposed the name of Manjeev Singh Puri as its next Ambassador to which country, with the term of senior Indian diplomat Ranjit Rae coming to an end.?
a. Bhutan
b. Nepal
c. Pakistan
d. Israel

30) Which country announced recently that it will reintroduce compulsory military service starting this summer to respond to global security challenges, including from Russia?
a. Sweden
b. Switzerland
c. South korea
d. Cuba

1. A 2. B 3.C 4.D 5.A 6.B 7.C 8.D 9.A 10.A
11.D 12.B 13.C 14.A 15.B 16.B 17.C 18.A 19.A 20.B
21.C 22.C 23.A 24.B 25.C 26.D 27.A 28.C 29.B 30.A